Ευαισθητο sub?

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Εχουμε ενα 12" focal sub αυτοκινητου με καποια δεδομενη ευαισθησια. Η κατασκευαστρια προτεινει 30-40 lt κουτα, με reflex. Υπαρχει πιθανοτητα ισως μπαινοντας σε μεγαλυτερη κουτα να μεγαλωσουμε την ευαισθησια του ηχειου, ωστε να πχ παιζει με μικροτερο ενυσχητη λιγο ποιο αξιοπρεπες; Αν ναι με ποιο προγραμα (?) το υπολογιζουμε;

Για ηχειο ισως χρησημοποιηθει κ καποιο αλλο μοκροτερο, ισως καποιο 8ιντσο...
Σκοπος κ στοχος ειναι να συμπληρωνει αξιοπρεπως εναν δορυφορο-ηχειο στις χαμηλοτερες συχνοτητες, πχ απτα 120hz κ κατω. Απλα με τα υπαρχοντα, ο δορυφορος παιζει πολυ ποιο δυνατα κ το sub απλα δε ακουγεται σχεδον καθολου

http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisdpro

ποιο είναι το sub?

Ειναι καλύτερα να κατεβάσετε την σταθμη στους δορυφορους από το ενισχυτικό τους ή να ανεβάσετε την σταθμη στο sub κοτσάροντας εναν ισχυροτερο ενισχυτη, από το να παίζετε με την ηχητική ποιότητα του sub.. Σε τετοιες περιπτώσεις οι σταθμες τροποποιούνται ηλεκτρικά, όχι ξυλουργικά, πόσο μάλιστα όταν εχετε ακολουθησει τις συστάσεις του κατασκευαστή.

αν θες βεβαια να πειραματιστείς μπορεις να κόψεις τον σωλήνα, θα παιξει λίγο πιο δυνατά αλλα θα ανεβεις σε συχνότητα. Δεν ξερω όμως πόσο θα σε καλύψει σε ενταση, γιατι ετσι οπως το περιγράφεις η διαφορά στις σταθμες σου ειναι πολύ μεγάλη

Το sub ειναι το Focal 30A1
http://www.focal-fr.com/catalogue-docs/EN/16/files/1229.pdf
Οι δορυφοροι οδηγουνται απο τον gainclone με το tda7293.
To sub το χουμε προχειρα πειραματικα παραληλα (2οημ ολα μαζι και αντεχει το ρημαδι το tda! :BDGBGDB55:)...
Απλα επειδη περισσευουν 4 κιτακια με tda7294 ελεγα μπας και τα βολευαμε ετσι.

Διενύσχυση με ποτς σε κάθε κλώνο παίζει?
Αλλαγή ευαισθησίας εισόδου του ενός κλώνου για το φακαλάκι παίζει???

To sub το χουμε προχειρα πειραματικα παραληλα (2οημ ολα μαζι και αντεχει το ρημαδι το tda! :BDGBGDB55:)...
Απλα επειδη περισσευουν 4 κιτακια με tda7294 ελεγα μπας και τα βολευαμε ετσι.

ε ρε φίλε θα μας τρελλλάνεις ναουμ... :bang:

ΤΟΣΑ ΚΙΤ ΕΧΕΙΣ !!!!!!! :D :D :D

βαλε ενα ενισχυτή στο sub!!!! :furious3:

το εχεις // με τους δορυφόρους? με παθητικό low pass ? μη μου πεις full range θα πηδηχτώ απ το παραθυρο :violent-smiley-030:

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΔΗΧΤΕΙΣ ΑΠΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΡΕΕΕΕ!!!..χα χα χα...πως θα το καταφερεις αυτο μανα μου?????
Ρε συ ετσι με ξεχωριστο κιτ το ξερω ρε..απλα ελεγα μπας κ γινοτανε να γινει τιποτα με αλλη κουτα, μπας κ αποφευγα να το κανω ενεργο...
Το sub το κοβω με ενα παθητικο 2ης ταξης στα 80 αυτη την ωρα...και δορυφοροι ειναι απο ενα κουτακι με κατι Focal ομοαξονικα που χω...

εχω κι εγω το μικρότερο, και ειναι παρα πολυ καλό, μόνο αναίσθητο δεν το λες.

attachment.php

στην κρεβατοκάμαρα ειναι :D

Υπαρχει πιθανοτητα ισως μπαινοντας σε μεγαλυτερη κουτα να μεγαλωσουμε την ευαισθησια του ηχειου, ωστε να πχ παιζει με μικροτερο ενυσχητη λιγο ποιο αξιοπρεπες; Αν ναι με ποιο προγραμα (?) το υπολογιζουμε;

Οχι σε σχεδίαση ΒR
δυστηχως η focal δεν αναφερει τις παραμετρους του μεγαφωνου στο datasheet
από οτι καταλαβαινω με τα λίτρα και το ποσο χαμηλά κατεβαινει πρεπει να εχει Qts ~0.3(+/-0,05)

O μονος τροπος Σηφη να αυξηθεί η ευαισθησία ειναι κόρνα
αν σας παιρνει...ο χωρος

Υ.Γ. καλά τι ευαισθησίοα εχουν οι δορυφόροι...δε το τρωω 94 ειναι το μεγάφωνο...μπας και κάτι εχετε κάνει και δεν παιρνει αρκετό ρευμα το γουφερ?
πως το εχετε κόψει, παθητικά?
με τι πηνίο
πες τα ολα καποια πατατα ειναι στη μεση

υπαρχουν ολα τα T/S για τα φοκάλ. Η πατάτα ειναι η οδήγηση.

@sifis: δεν εισαι στα 2 ωμ, στα "4" εισαι (ονομαστικά) γι αυτο αντεχει το tda. Συμμετέχει και η συχνότητα στην συνθετη αντίσταση, πχ στα 300Ηz το tda βλεπει την αντισταση του δορυφορου σου ενω πχ στα 40Ηz βλεπει του σαμπ. Αν το ειχες χωρίς φιλτρο, τοτε θα ειχες θέμα.

Last edited:
υπαρχουν ολα τα T/S για τα φοκάλ. Η πατάτα ειναι η οδήγηση.

@sifis: δεν εισαι στα 2 ωμ, στα "4" εισαι (ονομαστικά) γι αυτο αντεχει το tda. Συμμετέχει και η συχνότητα στην συνθετη αντίσταση, πχ στα 300Ηz το tda βλεπει την αντισταση του δορυφορου σου ενω πχ στα 40Ηz βλεπει του σαμπ. Αν το ειχες χωρίς φιλτρο, τοτε θα ειχες θέμα.

Αα..τωρα το πιασα αυτο...
Νικο το κοβω παθητικα μανα μου.κορνα ουτε για πλακα!...joy projectaki ειναι ρε, για να περναει η ωρα μαθαινοντας!

Νικο το κοβω παθητικα μανα μου.κορνα ουτε για πλακα!...joy projectaki ειναι ρε, για να περναει η ωρα μαθαινοντας!

αρα το επομενο βήμα ειναι ενεργό φιλτρο, δες εδω που ρώταγα κι εγω τα ιδια πράγματα!

ψιτ ψιτ εσυ δεν ειχες παρει κάρτα για μετρήσεις? ακόμα δεν εχεις μετρήσει συνθετη αντίσταση sub & δορυφόρων μαζί ?? :damnyou:

ορίστε πώς θα περάσει η ώρα :p :ernaehrung004:

0.42!!!
και με 30 λίτρα 46Hz!!!!
Ατσα η focal...

Τα ωμ σου χαμηλά ανεβαινουν και στο σαμπ και στους δορυφόρους
το ρευμα πάει στα λιγότερα
αν δεν εχεις κόψει τους δορυφόρους
προφανώς βλέπει να ''περνάει'' καλύτερα από εκει
δεν νομίζω να φταιει η ευαισθησία

αν εχεις ενα πηνιο για το low pass με συρμα π.χ. 1,2mm μου φαινεται πολύ λογικό
Λεγε το πηνίο!

0.42!!!
και με 30 λίτρα 46Hz!!!!
Ατσα η focal...

Τα ωμ σου χαμηλά ανεβαινουν και στο σαμπ και στους δορυφόρους
το ρευμα πάει στα λιγότερα
αν δεν εχεις κόψει τους δορυφόρους
προφανώς βλέπει να ''περνάει'' καλύτερα από εκει
δεν νομίζω να φταιει η ευαισθησία

αν εχεις ενα πηνιο για το low pass με συρμα π.χ. 1,2mm μου φαινεται πολύ λογικό
Λεγε το πηνίο!
συρμα ειναι μαλλον 1mm Νικολα...ειναι ετοιματζιδικο κροσσ για 4ωμα σαμπ...τους δορυφορους τους εχω χωρις κροσσ ουσιαστικα..ειναι 4ιντρσο φοκαλ ομοαξονικο, με πυκνςτακο στο τουιτι...

παντως στο αμαξι επαιζαν πολυ σφιχτα , ομορφα και ελεγχομενα!

Σωστά, αυτό ακριβώς δείχνουν τα χαρακτηριστικά του. Απλά δεν αποκρίνονται πολύ χαμηλά.

συρμα ειναι μαλλον 1mm Νικολα...ειναι ετοιματζιδικο κροσσ για 4ωμα σαμπ...τους δορυφορους τους εχω χωρις κροσσ ουσιαστικα..ειναι 4ιντρσο φοκαλ ομοαξονικο, με πυκνςτακο στο τουιτι...

Ενας σοβαρότατος λόγος...
τουλάχιστο 1,8mm
τη διαφορά ειναι τεράστια
εισαι και τυχερός που ειναι 4ωμο και δεν χρειάζεται επαγωγη για 8

πυρήνα?
αέρος?

Last edited: