Ευχαριστα προβλήματα

dyiannis

New member
12 October 2007
56
Moulin Rouge
Γεια χαρά σε όλους σας.

Αυτη τη στιγμή το σύστημά μου αποτελείται απο εναν δικάναλο ενισχυτή Marantz 6010OSE http://www.marantz.com/new/index.cf...chProduct&cont=eu&bus=hf&type=amp&prod_id=119

ενα ζευγάρι ηχεία Tannoy MX2 σε βασεις Atacama Nexus 3(νομίζω 3) http://www.digitalhomemag.com/revie...d=18878&subsectionid=1302&subsubsectionid=944

ενα πικαπ Project Debut II
http://www.project-audio.com/main.php?prod=debutse&cat=turntables〈=en

και ενα Pioneer DVD player το οποίο κανει και την αναπαραγωγή των cd.

Στο θέμα τωρα.
Βρήκα λοιπον να πουλήσω τα ηχεία μου σε εναν φίλο ο οποίος έψαχνε κάτι οικονομικο σε αυτην την κατηγορία. Αν και δεν ειχα παραπονο απο τα ηχειάκια μου , παντα ειχα την αισθηση οτι ο ηχος τους δε με γεμιζε, ειδικά οταν επαιζα σε χαμηλες εντασεις. Αφου λοιπον παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δωσω τα ηχεία μου, θα ήθελα να παρω κάποιο ζευγάρι ηχείων το οποίο να θεωρείται αναβάθμιση σε σχεση με αυτα που είχα. Με ενδιαφέρει θα έλεγα (αν και δεν ξερω αν μπορω να το εκφράσω σωστά) η ευκρίνεια στον ήχο ο διαχωρισμος των οργάνων όχι μόνο σε υψηλές αλλά και σε χαμηλές στάθμες. Θα μου πειτε ισως οτι με τον ενισχυτη που έχω δεν γίνονται και πολλά. Τι νομίζετε οτι θα ειναι το καλύτερο που μπορώ να κανω?
Ο χώρος μου ειναι και αυτος περίεργος. Ενα δωμάτιο παραλληλόγραμμο (7,8μΧ3.7μ) 30 περίπου m2. Αλλά ο χώρος του καθιστικού ειναι στο μισό του κομμάτι του παραλληλογράμμου και τα ηχεια να <κοιτανε> στη διάσταση των 3,7m. Ελπίζω να ειναι κατανοητό. Θα ανεβασω και ενα σχεδιο αργότερα.

Προτείνετέ μου αν θέλετε κάποια ηχεία βάσης ή δαπέδου που νομίζετε οτι θα ηταν καλες επιλογές για να παω να τα ακούσω.

Ευχαριστώ πολύ (ειμαι πολυλογάς το ξέρω:D)
 
Τα ηχεία σου ήταν σε μια κατηγορία τιμής γύρω στα 300€ αν δεν κάνω λάθος.
Έχεις αποφασίσει να ανέβεις σε άλλη κατηγορία?
 
Τα ηχεία μου όντως ηταν στην κατηγορία των 250-300 .
Εχω αποφασίσει να κινηθω γυρω στα 500 (λίγο πανω,λιγο κάτω δεν βλάπτει)
Εχω δει διάφορα κοντα στα χρηματα που θελω να δωσω αλλά δεν ξερω πως θα τα πανε με τον ενισχυτή μου. Πχ. τα KEF IQ3, τα Dali Concept 6 (σε δαπέδου), Β&W 602S3 ή κάποιο από την καινούρια τους σειρά, κάποιο άλλο της Tannoy........
Αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα που διαβαζω εδώ τα οποία δεν τα γνωρίζω και δεν ξερω αν και πως θα παιξουν με τον ενισχυτή μου.
Γι αυτο ρωτάω εδώ , ωστε να φτιάξω μια λίστα με πιθανά και να προσπαθησω να τα ακούσω.Δε θελω από λαθος λογω της απειρίας μου να συμπεριλάβω και να αρχισω να ακουω ηχεία τα οποία τελικά δε θα μπορει να τα παιξει ο ενισχυτης λογω των λίγων watt του.
 
Το B&W 685.
Διαφορετικά κοιτάς ιδιοκατασκευή ή μεταχειρισμένα.
 
Πήρε και EISA βραβείο αυτό το ηχείο φέτος, σωστά;

Είναι και πολύ όμορφο...

Ναι, όντως.
Τα είχα ακούσει με Arcam Solo και ο ήχος τους ήταν απίστευτα καλός.
 
Τα 50W που διαθέτει ο ενισχυτής σου δεν είναι και τόσο λίγα...Οτιδήποτε με ευαισθησία πάνω από 88-89 dB θα παίξει, ειδικά αν η (ονομαστική) αντίστασή του είναι 8Ω.
Εκτός από αυτά που προτάθηκαν, δεν είναι εύκολο να μείνεις σε αυτή την κατηγορία. Ίσως ένα μικρό Klipsch...
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Ουσιαστικά αυτο που μου προτάθηκε ειναι το B&W 685 το οποίο βεβαια θα ειναι πρωτο στη λίστα μου.

Κάποιο ηχείο δαπέδου όπως πχ. το Dali Concept 6 ή καποιο άλλο θεωρείτε ότι δεν θα μπορεσει να το παιξει ο ενισχυτής μου ή οτι με τα χρήματα που λέω δε θα παρω κάτι αξιόλογο? Ρωτάω γιατι με το Tannoy ΜΧ2 , το οποίο ειναι ένα μικρό ηχείο, μου έχει λείψει ο όγκος και το βάθος στη μουσική. Και ισως ενα ηχείο δαπέδου μου τα δωσει αυτά.

Αν δηλαδή το χρηματικό οριο ανέβαινε (στα 800 ) θα μπορούσα να παρω κάτι που πραγματικά να έκανε διαφορά.?
 
ακουσα σημερα B&W 685 με Arcam Solo και απογοητευτηκα,ισως φταιει ετσι οπως ηταν στημενα,ισως και ο solo δεν ξερω απο αυτα.
απλα την εντυπωση μου λεω

θα παω να τα ακουσω με καποιο αλλον ενισχυτη γιατι μου εκανε τρομερη εντυπωση το ποσο κακα επαιζαν
 
Last edited:
Τα 50W που διαθέτει ο ενισχυτής σου δεν είναι και τόσο λίγα...Οτιδήποτε με ευαισθησία πάνω από 88-89 dB θα παίξει, ειδικά αν η (ονομαστική) αντίστασή του είναι 8Ω.

Αυτό μήπως μπορείτε να μου το εξηγήσετε λιγάκι?
Επειδή στις προδιαγραφές που διαβαζω υπάρχουν ηχεία με 90db και 8Ω αντίσταση ή άλλα με 6Ω αντίσταση. Τι θα έπρεπε να μου λέει εμενα αυτό, ενα ηχείο με 8Ω αντίσταση είναι πιο 'εύκολο' απο ένα με 6Ω ???
 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να διευκρινιστεί η ισχύς των ενισχυτών και των ηχείων και η κοινή έννοια εάν ταιριάζουν τα ηχεία με τον ενισχυτή.

Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι οι τρεις παρακάτω.
Ισχύς peak power, ισχύς music power, ισχύς RMS. Η πραγματική ισχύς είναι η RMS που έχει καθοριστεί από τον κατασκευαστή βάση μετρήσεων αντοχής του πηνίου φωνής. Δηλαδή το πηνίο φωνής του μεγαφώνου αντέχει ισχύ RMS 400W. Η σύνθετη αντίσταση του πηνίου φωνής είναι 8Ω. Αυτό βλέπει ο ενισχυτής και καθορίζει το φορτίο στην έξοδο!

Ο ενισχυτής βλέπει την σύνθετη αντίσταση του πηνίου φωνής και ανάλογα δίνει τα watt στην έξοδο του. Ο ενισχυτής δεν κουράζεται με τα watt του ηχείου παρά με την σύνθετη αντίσταση που βλέπει. Στα χαρακτηριστικά των ενισχυτών βλέπουμε την ελάχιστη σύνθετη αντίσταση που μπορεί να κατέβει (παίξει) ένας ενισχυτής. Στην περίπτωση που έχουμε έναν ενισχυτή 2*300W στα 4Ω θα αποδώσει 300W με ένα ηχείο με σύνθετη αντίσταση 4Ω. Εάν του βάλουμε στο κάθε κανάλι από 1 ηχείο των 8Ω τότε ο ενισχυτής θα δώσει περίπου την μισή ισχύ 150-200W. Οπότε βάζοντας του ένα ηχείο στο κάθε κανάλι των 8Ω 300W θα πάρουν την παραπάνω ισχύ (150-200W) και θα παίξουν με περίπου 3dB λιγότερη ακουστική ισχύ. Το ιδανικό θα ήταν να παίξουν με ενισχυτή 2*600W/300W στα 4Ω/8Ω

Τα επαγγελματικά συστήματα πάντοτε δίνουν την πραγματική ισχύ RMS, σε αντίθεση με τα HI-FI και τα ηχεία αυτοκινήτου. Οπότε όλα μας τα προϊόντα δίνονται σε RMS ισχύς.

Έχοντας ένα ηχείο "8Ω 400 Watt" περιγράφουμε την ισχύ του ηχείου, και χρησιμοποιείται για να ταιριάξουμε το ηχείο με τον ενισχυτή.

Συνήθως τα επαγγελματικά ηχεία έχουν αντίσταση 8Ω. Αυτό γιατί, εάν ο ενισχυτής κατεβαίνει μέχρι τα 4Ω τότε μπορούμε να ενώσουμε δύο ηχεία παράλληλα στο κάθε κανάλι του ενισχυτή. Δηλαδή συνολικά 4 ηχεία σε 2κάναλο ενισχυτή.


Παραδείγματος χάριν, ένα ηχείο που δίνει χαρακτηριστικά 8Ω 400 Watt RMS θα ήταν κατάλληλο για έναν ενισχυτή που δηλώνει έξοδο ισχύος: 400 Watt στα 8Ω, αλλά πολύ μεγάλο για ενισχυτή που είναι 400 Watt στα 4Ω καθώς, συνήθως, η ισχύς που θα αποδώσει ο ενισχυτής στα 8Ω θα είναι περίπου η μισή δηλαδή 200W. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ενισχυτή. Ο ενισχυτής δεν θα πάθει τίποτα καθώς η σύνθετη αντίσταση λειτουργίας είναι μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του και λειτουργεί σε κανονικές συνθήκες όπως θερμοκρασία υγρασία κλπ. Η διαφορά θα είναι ότι το ηχείο θα παίξει με 200W αντί 400W που αντέχει.

Γιατί καίγονται τα ηχεία;

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πρώτα απ' όλα αφού έχετε επιλέξει ενισχυτή και ηχεία με τους παραπάνω κανονισμούς, να οδηγείτε σωστά τον ενισχυτή με καθαρό σήμα και όχι παραμορφωμένο από την πηγή σας π.χ. μίκτη. Δηλαδή η είσοδος του μίκτη να μην έχει πολύ gain(ευαισθησία). Αυτό το ελέγχετε συνήθως με το cue του μίκτη.
Το άλλο σύνηθες λάθος είναι ότι βάζοντας χαμηλά την ένταση του ενισχυτή δεν θα βγάλει όλη την ισχύ του. Αυτό είναι λάθος γιατί αυτό που κάνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να χαμηλώνουμε την ευαισθησία εισόδου του ενισχυτή με αποτέλεσμα να υπεροδηγούμε τον μίκτη σε σημεία παραμόρφωσης για να αποδώσει την μέγιστη ισχύ του ο ενισχυτής.
Οπότε το σημαντικό που πρέπει να προσέχετε είναι πρώτα να ελέγχεται την είσοδο του ενισχυτή εάν υπεροδηγείτε. Πως?
Οι επαγγελματικοί ενισχυτές είτε έχουν ένδειξη της στάθμης εισόδου με vumeter είτε έχουν ενδεικτικό led (κόκκινο: clip - overload - protect ...) Δηλαδή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανάβει μόνιμα αυτή η ένδειξη γιατί είμαστε στα όρια... Πιο συγκεκριμένα δεν κερδίζουμε τίποτα σε ισχύ αλλά παραμόρφωση του ήχου που είναι το χαρακτηριστικό "γδάρσιμο" αλλοίωση του ήχου και στην χειρότερη κάψιμο των πηνίων του ηχείου. Εάν επιθυμούμε περισσότερη ένταση απλά προσθέτουμε επιπλέον ηχεία και ενισχυτές!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πιθανότητες για να καεί το ηχείο δεν μηδενίζονται στην περίπτωση που βάζουμε μικρότερη ισχύ ενισχυτή σε ένα ηχείο. Ένα ηχείο καίγεται συνήθως από την υπέρ οδήγηση της εισόδου του ενισχυτή. Η παραμόρφωση που προκαλείται έχει ως συνέπεια τον ψαλιδισμό της ημίτονης καμπύλης (παραγωγή DC) με αποτέλεσμα να υπερθερμάνει τα πηνία. Η καταστροφή τους είναι αναπόφευκτη.

Μπορώ να συνδέσω άλλα δύο ηχεία στον ενισχυτή μου;

Για συνδέσετε άλλα 2 ηχεία στον ενισχυτή σας εξαρτάται από τα ηχεία και από τον ενισχυτή φυσικά. Πρέπει πρώτα από όλα να δείτε τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή ότι μπορεί η σύνθετη αντίσταση εξόδου να κατέβει μέχρι π.χ. 4Ω, 2Ω.

Μπορεί να αποκλίνουμε λίγο από τις τιμές watt αρκεί να μην υπεροδηγούμε τον ενισχυτή και να μην ρίχνουμε την σύνθετη αντίσταση κάτω από το επιτρεπτό όριο του ενισχυτή.

πηγη: djshop
 
Απάντηση: Re: Ευχαριστα προβλήματα

ακουσα σημερα B&W 685 με Arcam Solo και απογοητευτηκα,ισως φταιει ετσι οπως ηταν στημενα,ισως και ο solo δεν ξερω απο αυτα.
απλα την εντυπωση μου λεω

θα παω να τα ακουσω με καποιο αλλον ενισχυτη γιατι μου εκανε τρομερη εντυπωση το ποσο κακα επαιζαν

που τα άκουσες βρε?

τιμούλα?

ψάχνεις ηχεία? για πες τι έχεις δει και που. -bye-
 
1.εκει που ξερεις τα ακουσα

2.τιμη απο Ιεραπετρα 489 :flipout::flipout:
3.ναι,ακουσα QUAD 12L πολυ καλα και Wharfedele Diamond 9.2 γκουχ...γκουχ
 
Παραδείγματος χάριν, ένα ηχείο που δίνει χαρακτηριστικά 8Ω 400 Watt RMS θα ήταν κατάλληλο για έναν ενισχυτή που δηλώνει έξοδο ισχύος: 400 Watt στα 8Ω, αλλά πολύ μεγάλο για ενισχυτή που είναι 400 Watt στα 4Ω καθώς, συνήθως, η ισχύς που θα αποδώσει ο ενισχυτής στα 8Ω θα είναι περίπου η μισή δηλαδή 200W.

Αρα
αν ο ενισχυτής ειναι 50W στα 8Ω δίνει και τα 50 Watt του είτε το ηχείο είναι 8 είτε 6Ω, ειτε 4Ω. Ετσι δεν είναι.???

Παραθετω και τα specifications δύο ηχείων στην ίδια κατηγορία εκ των οποίων το ενα εχει αντίσταση 8 και το άλλο 6 Ohm. Για να ρωτησω , ποιο απο τα δύο θα ταιριαζε πιο πολυ (κρινοντας μονο απο τα specs) με τον ενισχυτή μου ο οποίος ειναι 50W/8Ω και γιατί??

Κατανοω βεβαια οτι δεν ειναι αυτος ο τρόπος που επιλέγει κανεις ενα ηχείο, αλλά ρωτώ επειδή διαβαζω σε διάφορα θέματα φράσεις όπως 'ο ενισχυτης δεν εχει ρευματα και δε θα κουνήσει το ηχείο' ή 'καλό το ταδε ηχείο αλλά απαιτει πολλά ρεύματα' ή 'το ηχειο αυτο ειναι δύσκολο φορτίο' και δεν καταλαβαινω τι σημαινουν.

Q_Acoustics 1050
Enclosure Type 2-way reflex
Bass Unit (mm) 2x165
Treble Unit (mm) 25
Frequency Response (±3dB) 44Hz - 20kHz
Nominal Impedance (Ohm) 6
Minimum Impedance (Ohm) 3.8
Sensitivity (2.83v@1m) 92dB

Recommended Amplifier Power 25 - 100W
Crossover Frequency (kHz) 2.4
Effective Volume (litres) 35.7
Cabinet Dimensions (HxDxWmm) 975 x 295 x 195
Weight (Kg per cabinet) 17.8

και το Dali Concept 6
Frequency range+/- 3 dB [Hz] min 41
Frequency range+/- 3 dB [Hz] max 25.000
Sensitivity (2,83 V/1 m) [dB] 91
Nominal impedance [ohms] 8

Maximum SPL [dB] 110
Recommended amp. power [Watts] min 30
Recommended amp. power [Watts] max 150

Crossover frequencies [Hz] 3000
High frequency driver, Quantity 1
High frequency driver, Dimension 1"
High frequency driver, Diaphragm type Soft textile dome
Low frequency driver, Quantity 2
Low frequency driver, Dimension 6½"
Low frequency driver, Diaphragm / cone type Paper fiber cone
Enclosure type Bass reflex
Bass reflex tuning frequency [Hz] (for bass reflex systems) 38
Connection input(s) Single wire
Recommended placement(s) Shelf/On-wall/Stand
Weight [kg] 14,2
Finish (type) Vinyl


Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο και το χρόνο σας.:worshippy:
 
Αρα
αν ο ενισχυτής ειναι 50W στα 8Ω δίνει και τα 50 Watt του είτε το ηχείο είναι 8 είτε 6Ω, ειτε 4Ω. Ετσι δεν είναι.???



Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο και το χρόνο σας.:worshippy:

αυτο που καταλαβα εγω,διοτι ειμαι και εγω στο ψαξιμο,ειναι οτι εαν ενισχυτης δινει 50w στα 8Ω τοτε δινει 100w στα 4Ω.
τελος οσο πιο ευαισθητο ειναι ενα ηχειο τοσο λιγοτερα watt χρειαζεται δηλαδη ηχεια με ευαισθησια 86dB χρειαζονται περισοτερα watt απο ηχεια με ευαισθησια 93dB αλλα ας απαντησουν οι εμπειροι σε αυτο.


υ.γ βαζουμε 2 ηχεια στα 8Ω με 100w η 4 ηχεια στα 4Ω με 50w
 
Last edited:
να το πω κάπως αλλιώς.

Λένε τα specs του ενισχυτή μου :
Power Output (8/4 Ohm RMS) 50 / 70 Watts

Αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής μπορεί να πάρει ηχεία 8 ή 4ohm και στην πρώτη περίπτωση θα δώσει 50W ενώ στη δεύτερη 70W? Δεν μπορώ δηλαδή να του συνδέσω ηχεία 6Ohm??




 
Ποια είναι η γνώμη σας για τις διάφορες ιστοσελίδες με reviews που κυκλοφορουν στο διαδίκτυο . Οπως το stereophile.com, audioreview.com, audioholics,soundstage κλπ κλπ.

Ειναι αξιόπιστα και κατα πόσο κάποιος που είναι σε αναζήτηση πρέπει να τα συμβουλεύεται??

Για παράδειγμα διάβαζα στο stereophile.com review για τα ηχεία δαπέδου Monitor Audio Silver RS6. Το εκθειάζει και το βαζει πάνω απο οτιδήποτε άλλο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Με βαση λοιπον αυτο το review θα πηγαινα να το ακούσω αν όχι να το πάρω αμέσως. Βλέπω όμως παιδιά απο εδώ απο το forum που έχουν το συγκεκριμένο ηχείο και για διάφορους λόγους δεν ειναι ευχαριστημένοι. Τι να εμπιστευτεί κανείς?
Και για να προλάβω την απάντηση , θα μου πειτε να εμπιστευτώ τα αυτιά μου.
Και σας λέω πιστεύετε ότι κάποιος χωρις πείρα στο χώρο, ειναι ικανός να ξεχωρίσει το καλύτερο μεταξύ δύο ηχείων παραπλήσιας τιμής αμα τα ακούσει σε έναν ιδανικά στημένο δωμάτιο ακροάσεων?
Και μάλιστα ειναι πιθανόν να τα ακούσει και σε διαφορετικά καταστήματα με διαφορετικούς ενισχυτές. Τι να καταλάβει και σε τι συμπέρασμα να καταλήξει?

για να τελειώνω ,
δεν είμαι σίγουρος για το πως πρεπει να κινηθω για την αγορά των ηχείων. Πόσο πρεπει να εμπιστευτώ τον ειδικό τύπο, το Interner ή/και τον κόσμο που
αγοράζει κάτι και μετά λέει τη γνώμη του.?????