Ευρετήριο για την Φωτογραφία Film

Απάντηση: Re: Ευρετήριο για την Αναλογική Φωτογραφία - Film

Ε μπα, φτάνει, δεν θα ανεβάσω και τπτ άλλο. Αν τύχει θα τα βάλω στο ανάλογο θέμα.

Το διάγραμμα που βάζω έχει δυο καμπύλες που εμφανίζουν το φάσμα του φωτός που περνά απο ένα έγχρωμο αρνητικό (exposed and unexposed). Αν δει κανεις καλά το διάγραμμα και ασχολείται με την υπέρυθρη φωτογραφία θα διαπιστώσει ότι υπο προυποθεσεις ένα exposed negative μπορεί να λειτουργήσει και ως high colour IR φίλτρο,
που κολλάει τώρα αυτό εδώ :slapface: .... ε αν τυχόν υπάρχει όρεξη για περισσότερους πειραματισμούς :flipout:

(Το διάγραμμα το έκλεψα από μια συζήτηση σε ειδικό φόρουμ για IR photography όπου έχουν μετρηθεί από μέλος διάφορα IR φιλτρα με σπεκτροφωτομετρο).

28
 
Τα καπρίτσια των X-ray φιλμ

Τα περισσότερα ακτινογραφικά φιλμ (εκτός αυτών που χρησιμοποιούνται στην μαστογραφία -και δεν ξέρω το γιατί) έχουν φωτοευαίσθητη επίστρωση και στις 2 πλευρές της διαφάνειας και δεν διαθέτουν κανένα αντι-halo στρώμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με το κλικ να αποτυπώνονται 2 εικόνες, όπου η μια είναι υποφωτισμένη και ελαφρά εκτός εστίασης, πράγμα που γίνεται μάλλον για να τρώμε λιγότερη ακτινοβολία, αλλά από την άλλη μειώνει την ευκρίνεια αφού βλέπουμε αυτές τις δύο αποτυπώσεις μαζί. Επίσης κατά την εμφάνιση είναι πολύ εύκολο να προκύψουν γρατσουνιές στην πίσω επίστρωση.

Κάπου, πχ σε ένα πορτρέτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό δημιουργικά, αλλά αν κάποιος θέλει την καλύτερη δυνατή ανάλυση θα πρέπει να αφαιρέσει το "πίσω" είδωλο.
Ένας τρόπος είναι να κολλήσουμε με την "σωστή" πλευρά κάτω το αρνητικό σε μια λεία επιφάνεια περιμετρικά με ταινία, και με ένα πανάκι με χλωρίνη να αφαιρέσουμε το ανεπιθύμητο στρώμα.

Κάποιος άλλος στο παρακάτω βίντεο σκέφτηκε και ένα διαφορετικό τρόπο.

Το κροπ που σας δείχνω δεν είναι και τόσο κατατοπιστικό αφού η φωτογράφισή του είναι στο πόδι, όμως σε κάποια σημεία μπορεί κανείς να διακρίνει μια διαφορά.
Αριστερά αυτό που πέρασε από την χλωρίνη.
Paaa.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=gnws-vaAD0U
 
Απάντηση: Τα καπρίτσια των X-ray φιλμ

Νέο ασπρόμαυρο φιλμ από την Fuji Neopan 100 Acros II θα κυκλοφορήσει σε φόρμα 35/120mm από το φθινόπωρο με νέα υλικά σύνθεσης που θα προσομοιώνουν το Neopan 100 Acros που σταματησε να κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2018.

Περισσότερα : https://www.pttl.gr/fujifilm-anakoi...aspromayro-film-fujifilm-neopan-100-acros-ii/
 
Απάντηση: Τα καπρίτσια των X-ray φιλμ

Τα φιλμ που κυκλοφορούν μαζεμένα σε λίστα : https://filmtypes.com/films, είναι καμία πενηνταριά. Υπάρχει μια σύντομη περιγραφή για το καθένα, δείγματα και σε κάποια υπάρχουν και review.
 
Και μετά σκέφτομαι γιατί να μην δοκιμάσω με συμπηκνωμένο Caffenol?

Έτσι η συνταγή:
"Stand ή semi-stand εμφάνιση σε Caffenol Black (250ml νερό, 5γρ στιγμιαίος καφές, 1.5γρ σόδα πλυντηρίου) 50-60 λεπτά στους 21-22 βαθμούς."
έγινε με το ίδιο νερό και τη διπλή σόδα και καφέ. Αποτέλεσμα σε semi stand σε 15 λεπτά έτοιμο το φιλμ, αλλιώς με κανονικές αναδεύσεις ήθελε 7-8 λεπτά όπως ένας κανονικός εμφανιστής δλδ.

Και ύστερα δοκίμασα με κακάο, κρασί, βρασμένα γαρίφαλα ( μοσχοκάρφια), και τζίντζερ.
Το κάθε ένα μόνο του και σόδα περίπου 5γρ ανά 100ml νερού. Όλα εκτός από το τζίντζερ εμφάνισαν κάτι με μεγαλύτερη η μικρότερη επιτυχία.
Τελικά το καλύτερο και ευκολότερο είναι με καφέ από ότι είδα αλλά φυσικά θέλει δοκιμές.

Να μια με το κρασί χωρίς καμία ανάδευση για 1 ώρα.

P3760448bs.jpg
 
Reversal κανείς?

Ξέχασα παραπάνω να πω πως δοκίμασα και τσαι. Πολλά πράγματα μπορούν να εμφανίσουν φιλμ, φλούδες δέντρων, μπρόκολα μάλλον, και ένα σωρό άλλα που δεν βλέπω λόγο να ασχοληθώ. Ο καφές είναι το πιο εύκολο και αποτελεσματικό ίσως.

Αλλά reversal μη τοξικό να μην κάνουμε?
Το καλό ήταν πως όλα τα δοκίμασα με ακτινογραφικό φιλμ και έβλεπα τι έκανα με το κόκκινο φως. Άρα θα είναι και εύκολο με φωτογραφικό χαρτί αν το χρησιμοποιήσει κάποιος αντί φιλμ.

Το βασικό σχέδιο έχει ως εξής:

-Κανονική εμφάνιση υψηλού κοντράστ καλύτερα.

-"Ξέβγαλμα" της πρώτης αυτής εμφάνισης με βάφτισμα διαδοχικά σε κιτρικό οξύ (αντί αυτού, μάλλον το άσπρο ξύδι είναι καλύτερο και ευκολότερο να βρεθεί) και οξυζενέ.
Τα δύο παραπάνω μπορούν να αναμειχθούν σε ένα μπάνιο αλλά χωριστά μάλλον είναι καλύτερα.
Κιτρικό οξύ δοκίμασα 6γρ σε ένα ποτήρι νερό. Ξύδι αδιάλυτο ή μισό-μισό με νερό.
Το θέμα είναι το οξυζενέ που πρέπει να είναι κάπου 9-12%. Αυτό στα φαρμακεία είναι 3%
Πήρα από φίλο που αποχαλκώνει πλακέτες συμπυκνωμένο οξυζενέ 35% (peridrol) -που δεν σου πουλάν εύκολα μην καείς...- και το αραίωσα.
Το θέμα μάλλον είναι να πετύχεις το σωστό pH που λέν πως είναι κάπου στο 2-3. Εγώ δεν ξέρω τι πέτυχα.

Με το παραπάνω στάδιο θα πρέπει αυτό που εμφανίστηκε ως αρνητικό να χαθεί από το φιλμ. Αφού το καταφέρουμε λιγότερο ή περισσότερο.

-Ξεπλένουμε και αφήνουμε το φιλμ στο φως. Εγώ το άφησα στο μπάνιο για 15-20 λέπτα.

-Εμφανίζουμε ξανά

Δοκιμή στην δοκιμή πέρασε ο καιρός και το οξυζενέ μου σαν να ψόφησε, εκεί που πήγαινα να το βρώ. Δεν κατάφερα και το καλύτερο αλλά πλάκα είχε.

P3760450bs.jpg
 
Απάντηση: Reversal κανείς?

Αν κάποιος ψάχνει κάποιο ειδικό φιλμ ή γενικά αναλώσιμα αναλογικής φωτογραφίας βάζω ένα γερμανικό κατάστημα (με έδρα τη Δρέσδη) όπου διατηρεί και ηλεκτρονικό κατάστημα : https://www.macodirect.de/en/film/
 
Re: Απάντηση: Reversal κανείς?

Καλημέρα,
Έχει εμπειρία κάποιος από service φωτογραφικής αναλογικής μηχανής contax?
Κάποια πρόταση σε Θεσσαλονίκη ή και Αθήνα?
Ευχαριστώ
 
C/Y μοντούρα για την ακρίβεια. Για την contax 167 MT. Για την φωτομέτρηση θα ήθελα έναν έλεγχο βασικά.
 
Αν προκειται για ελεγχο φωτομετρου και οχι αλλη βλαβη δοκιμασε να ρωτησεις στην Πανεπιστημιου 44 στους Λουρη/Τσακναριδη αν ασχολουνται.

Αν και εχω Contax slr ( 3 μαλιστα ειχα περισσοτερες) δεν χρειαστηκε ποτε μου να ψαχθω για service.
 
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Θα με βόλευε Θεσσαλονίκη περισσότερο αλλά αν αξίζει το συγκεκριμένο service μπορώ να βρω τρόπο να την στείλω εκεί.
Την αγόρασα πριν ένα μήνα από ebay, δεν έχω άλλη εμπειρία από αναλογική slr, οπότε ίσως κάνω κάτι λάθος εγώ. Στα τρία φιλμ που έχω τραβήξει, τα σκαναρισμένα αρχεία που μου έστειλαν από φωτογραφείο στην Θεσσαλονίκη είναι συνήθως με υπερέκθεση. Το περίεργο είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις με σκοτεινά και φωτεινά στο κάδρο η έκθεση βγαίνει σωστά ενώ σε περιπτώσεις που το κάδρο έχει ίδιο φωτισμό σε όλα τα σημεία και επίπεδη επιφάνεια, είναι συνήθως πολύ φωτεινό το αρχείο. Έχω ρυθμίσεις προτεραιότητα διαφράγματος και κεντροβαρή φωτομέτρηση.
 
Βρες βρε συ ενα φωτομετρο ή μια αλλη φωτογραφικη μηχανη να συγκρινεις μετρησεις.

και μονος σου μπορεις να βγαλεις συμπερασμα.

Μπαταρια να φανταστω εχεις βαλει φρεσκια ε ?
 
Πολύ πιθανόν να μην έχουν σκαναριστεί σωστά.
Τα φίλμς πως είναι, μπορείς να κρίνεις από αυτά; Αν είναι slides είναι πολύ εύκολο, στα αρνητικά είναι πιο ιδιαίτερο αλλά όχι δύσκολο.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές. Φωτόμετρο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, θα πρέπει να το ψάξω και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βγάλω άκρη γιατί είμαι ψιλοάσχετος.
Στο σκανάρισμα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αλλά το επόμενο φιλμ θα το πάω σε άλλο κατάστημα. Ένας φίλος πάντως με μια olympus που κάναμε μαζί τις λήψεις και το σκανάρισμα δεν είχε τέτοια θέματα.
Οι μπαταρίες ΑΑΑ καινούργιες είναι.
Από τα τρία εμφανισμένα φιλμ έχω μόνο το ένα προς το παρόν, kodak portra 160, στα άλλα δύο φιλμ portra 400 και fuji 400 pro έχω μόνο τα σκαναρισμένα αρχεία. Πάντως στο φως που είδα το 160 κάποιες λήψεις φαίνονται κάπως υπερφωτισμένες αλλά και πάλι δεν έχω εμπειρία για να κρίνω σωστά. Αν δεν είχα αυτό το πρόβλημα θα ήμουν κομπλέ με την μηχανή παρόλο που έχει διάφορα περίεργα χαρακτηριστικά γενικότερα. Αν επεξεργαστώ τα αρχεία στο ταμπλετ με το αντροιντ φωτοσοπ τα φέρνω κοντά στην πραγματικότητα αλλά μου φαίνεται πως αυτό χαλάει όλη την εμπειρία.
 
Τα καψόνια που μου έκανε ο sir John -Frederick William- Herschel...

Καθόλου λίγα δεν είναι αυτά που χρωστά η φωτογραφία στον μεγάλο αστρονόμο, μαθηματικό κτλ κτλ sir John Herschel.

Julia_Margaret_Cameron_-_John_Herschel_(Metropolitan_Museum_of_Art_copy,_restored)_levelsssss.jpg

Αν και λανθασμένα του χρεώνεται ότι πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο «φωτογραφία», ωστόσο σε αυτόν οφείλουμε το «αρνητικό» και «θετικό».

Αλλά δεν είναι μόνο οι όροι. Η ερευνά και συνεισφορά του στον χώρο υπήρξε θαυμαστή το λιγότερο. Ανάμεσα σε άλλα πολλά, ο Herschel ανακάλυψε την Κυανοτυπία (καθώς και άλλες αδελφές τεχνικές), που πριν την ηλεκτρονική εποχή χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες και δεκαετίες κυρίως στην αντιγραφή σχεδίων, τα γνωστά μας «blueprints».***
***Το ήξερες πως έχουμε το ρεκόρ Γκίνες από το 2017 στη Θεσσαλονίκη για την μεγαλύτερη κυανοτυπία? -εγώ όχι!. Συν το ότι πήραμε το ρεκόρ από τους ξινούς Γάλλους…

https://www.youtube.com/watch?v=buFm6RmlTdE

Επίσης από την δική του έρευνα δόθηκε λύση στο μέχρι τότε άλυτο πρόβλημα της μόνιμης διατήρησης των φωτογραφικών εικόνων (φιξάρισμα) με την χρήση του θειοθειϊκού νάτριου ή sodium thiosulfate ή hyposulphite of soda, ή απλά «hypo». Ο sir John ήταν αυτός που μόλις ανακάλυψε την χρήση του στη φωτογραφία φρόντισε να ενημερώσει τον Talbot και τον Daguerre ώστε να μην κουράζονται άλλο.

Τέλος, δεν ήταν ο πρώτος (ούτε ο τελευταίος) που ερεύνησε την φωτοευαισθησία των φυτών -ιδιότητα που θα μπορούσε να βρει πιθανή χρήση στη φωτογραφία, αλλά αυτός που έκανε τα περισσότερο εκτεταμένα και μεθοδικά καταγεγραμμένα πειράματα.

P3770720.jpg

P3770721.jpg
Παντζάρι σε χαρτί ακουαρέλας...

Στη διαδικασία τώρα, αφού με τον ένα ή άλλο τρόπο ξεζουμίσουμε κάποιο άνθος ή φυτό με έντονο χρώμα κατά προτίμηση, κατόπιν χρησιμοποιούμε τον «ζωμό» αυτό ως ένα φωτοευαίσθητο υλικό με το οποίο θα καλύψουμε κάποια επιφάνεια που μπορεί να το συγκρατήσει. (χαρτί, ξύλο κτλ)

Μετά εφαρμόζουμε επάνω του μια θετική εικόνα και αφήνουμε τις φονικές υπεριώδεις ακτινοβολίες να αποτυπώσουν αυτή την εικόνα στο επιστρωμένο με το φυτικό ζουμί μέσο, καθώς θα καταστρέψουν τα εκτεθειμένα φωτεινά σημεία.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την παραπάνω διαδικασία (από ώρες μέχρι μήνες) καθώς και το τελικό αποτέλεσμα (περισσότερο ή λιγότερο έντονο κτλ) εξαρτάται από το φυτό και τις συνθήκες έκθεσης.

P3770894.jpg
Με κατέστρεψε η βροχή. Το παντζάρι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο αλλά ο καιρός δεν ήταν καλός και μετά από 5 μέρες έπρεπε να δω τι είχε προκύψει.

Τη τεχνική αυτή πολύ σωστά ο sir John την ονόμασε «φυτοτυπία», όμως σχεδόν αμέσως καθιερώθηκε ο όρος «ανθοτυπία» αν και δεν χρησιμοποιούμε μόνο άνθη αλλά οποιοδήποτε φυτό μπορεί να μας δώσει ένα ενδιαφέρον ζουμί...

Τελικά η τεχνική εγκαταλείφθηκε ως μη πρακτική, καθώς και πολύ μεγάλοι χρόνοι απαιτούνται, αλλά και δεν υπήρχε τρόπος να καταστούν αυτές οι εικόνες μόνιμες. Είναι καταδικασμένες να ξεθωριάσουν και να χαθούν με τον καιρό, αλλά παρόλα αυτά διασώζονται ακόμη και σήμερα μερικές προσπάθειές του sir John, που φυσικά δεν είναι για να τις θαυμάζουμε και στον ήλιο.

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg
1839

Ενδιαφέρον και εύκολα προσβάσιμο υλικό για τους πρώτους τουλάχιστον πειραματισμούς, είναι ο χυμός από τα βρασμένα παζάρια. Στα υπόψη όμως πως απαιτεί κάποιες μέρες έκθεσης σε ντάλα ήλιο.

...