Ευρώ στην τράπεζα ή στο σπίτι?

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Υποθετικό σενάριο μη συζητήσιμο : Επιστροφή στην δραχμή.

Ανοίγω το νήμα για να εξετάσουμε, όσοι έχουν το ενδιαφέρον και την διάθεση, το αν αυτή την εποχή - με τους τρέχοντες κινδύνους της ελληνικής οικονομίας - συμφέρει κάποιον που έχει ένα μικρό ποσό χρημάτων στην τράπεζα (πχ, 1.000 - 10.000 ευρώ) να τα κρατήσει στην τράπεζα, ή να τα βγάλει και να τα φυλάξει κάπου εκτός τράπεζας. Υπάρχει και η περίπτωση να προσπαθήσει κάποιος να τα στείλει στο εξωτερικό, αλλά φαντάζομαι θα θέλει διαδικασία, χαρτούρα, και ίσως να μην αξίζει τον κόπο γιατί δεν θα μπορεί να τα επαναπατρίσει εύκολα και γρήγορα αν τα χρειαστεί ξαφνικά. Αυτή η περίπτωση βέβαια, βολεύει όσους έχουν συχνά οικονομικά πάρε δώσε με το εξωτερικό, αλλά τώρα μιλάμε για μικρά ποσά, ίσως ασήμαντα για επιχειρηματίες, αλλά που τσούζουν εμάς τους μέσους πολίτες.

Ας υποθέσουμε ότι έχω 1000 ευρώ στην τράπεζα.
Σύμφωνα με οτι έχω διαβάσει, η επιστροφή στην (νέα) δραχμή, θα γίνει με μιά ισοτιμία... πχ. 1:1.
Αρα, όποιος έχει 1000 Ε θα βρεθεί την επόμενη μέρα με 1000 δραχμές.
Σχεδόν αμέσως θα γίνει υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με το ευρώ... πχ. 50%.
Οι 1000 δραχμές, θα έχουν αγοραστική αξία 500 ευρώ.
- Ο κίνδυνος είναι να βρεθώ απο την μιά μέρα στην άλλη με την μισή αγοραστική δύναμη για προιόντα που βασίζονται σε υλικά που έρχονται απο το εξωτερικό

Ας υποθέσουμε οτι αποσύρω τα 1000 ευρώ απο την τράπεζα, και τα φυλάω κάτω απο το σπιτάκι με τα 5 ροτβάιλερς.
Μόλις γίνει η επιστροφή στην δραχμή, η πολιτεία θα δώσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα στους πολίτες να μετατρέψουν όσα ευρώ έχουν στην κατοχή τους εκτός τράπεζας, σε δραχμές με ισοτιμία πάντα 1:1.
Μετά απο αυτό το χρονικό διάστημα, η κατοχή ευρώ θα είνα παράνομη κατοχή συναλλάγματος.
Μετά την υποτίμηση της δραχμής κατα 50%, όποιος κατέχει ευρώ πλέον θα είναι παράνομος, αλλά τα 1000 ευρώ θα έχουν αγοραστική αξία 2000 δραχμών.
Οσο θυμάμαι την προ-ευρώ εποχή, κάμποσες φορές που βρέθηκα με 5-10-50-100 κλπ δολλάρια, απλά πήγαινα στην τράπεζα και τα εξαργύρωνα με την τρέχουσα τότε ισοτιμία και δεν συνάντησα ποτέ πρόβλημα. Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβεί και τώρα για μικροποσά - χωρίς φασαρία - καθώς οι τράπεζες (και το κράτος) θα διψάνε για ευρώ. Απλά δεν θα μπορώ να εμφανίσω μεγαλύτερα ποσά πχ. και τα 1000 ευρώ.
Θα μπορώ όμως, ανα τακτά διαστήματα να εξαργυρώνω 20 ή 50 ευρώ κάθε φορά, σε δραχμές...
- Ο κίνδυνος θα είναι να φολιάσουν τα ροτβάιλερς και να μου κλέψουν τα ευρώ.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να έχω υπ'όψιν μου? Κάνω κάποιο λάθος στο παραπάνω σκεπτικό ?

Last edited:
Μόλις γίνει η επιστροφή στην δραχμή, η πολιτεία θα δώσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα στους πολίτες να μετατρέψουν όσα ευρώ έχουν στην κατοχή τους εκτός τράπεζας, σε δραχμές με ισοτιμία πάντα 1:1.
Μετά απο αυτό το χρονικό διάστημα, η κατοχή ευρώ θα είνα παράνομη κατοχή συναλλάγματος.

Αυτο ουτε ενοπλη χουντα δεν θα το εκανε ρε συ.

Το πιθανοτερο σεναριο ειναι η παραλληλη κυκλοφορια και των δυο νομισματων με την δραχμη να ειναι υποχρεωτικα το νομισμα για εσωτερικες συναλλαγες.

Εχεις δεν εχεις λεφτα στην τραπεζα η οχι η λυση για μενα ειναι η δραχμη...

Ας υποθεσουμε οτι γυριζουμε στη δραχμη απο Δευτερα ετσι αποτομα πας στο ΑΤΜ και σου βγαζει πεντοχιλιαρα τι κανεις?

Πολυ απλα πας και αγοραζεις δολλαρια η bitcoins γιατι και η δραχμη για καποιο διαστημα θα υποτιμαται αλλα το ιδιο θα παθει και το ευρω εναντι του δολλαριου...

Η δραχμη στην χειροτερη να υποτιμηθει με 50% δηλαδη να παει λιγο πανω απο 500 δραχμες ανα ευρω ελα ομως που παραλληλα θα χαθει και η εμπιστοσυνη στην ΕΕ και κατ επεκταση στο ευρω οποτε θα πεσει κι αυτο εναντι του δολλαριου και με ενα ευρω να αγοραζεις 80 σεντς δολλαριου...

Αυτο το ενδεχομενο δεν το εχω διαβασει απο κανεναν μονο οτι θα καταρρευσει η δραχμη λες και το ευρω θα μεινει αλωβητο...
Ασε την οικονομικη καταστροφη που θα γινει στα ΑΕΠ της καθε χωρας που μας εχει δανεισει...

Απάντηση: Re: Ευρώ στην τράπεζα ή στο σπίτι?

...Το πιθανοτερο σεναριο ειναι η παραλληλη κυκλοφορια και των δυο νομισματων με την δραχμη να ειναι υποχρεωτικα το νομισμα για εσωτερικες συναλλαγες.
Μα, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει μια ισοτιμία, ακολουθούμενη απο μια απαραίτητη υποτίμηση της δραχμής, έτσι ώστε να είναι προς όφελος του κρατικού ταμείου. Εννοείς ότι τα ευρώ θα μείνουν ευρώ στις τράπεζες και οτιδήποτε πέραν μιας ημερομηνίας θα γίνεται εντός της χώρας σε δραχμές ?

Όταν μπήκα στο ευρώ και κατείχα δραχμές δεν ήμουν παράνομος, όταν μπω στη δραχμή και κατέχω ευρώ θα είμαι; Αν τώρα έχω 20.000 ευρώ στο σπίτι, με το πού θα μπούμε στη δραχμή θα κηρυχθώ παράνομος;

...Πολυ απλα πας και αγοραζεις δολλαρια η bitcoins γιατι και η δραχμη για καποιο διαστημα θα υποτιμαται αλλα το ιδιο θα παθει και το ευρω εναντι του δολλαριου...

Η δραχμη στην χειροτερη να υποτιμηθει με 50% δηλαδη να παει λιγο πανω απο 500 δραχμες ανα ευρω ελα ομως που παραλληλα θα χαθει και η εμπιστοσυνη στην ΕΕ και κατ επεκταση στο ευρω οποτε θα πεσει κι αυτο εναντι του δολλαριου και με ενα ευρω να αγοραζεις 80 σεντς δολλαριου...

Αυτο το ενδεχομενο δεν το εχω διαβασει απο κανεναν μονο οτι θα καταρρευσει η δραχμη λες και το ευρω θα μεινει αλωβητο...
Ασε την οικονομικη καταστροφη που θα γινει στα ΑΕΠ της καθε χωρας που μας εχει δανεισει...

Βρε μπορεί να γίνουν 100 διαφορετικά πράγματα... μπορεί και σε πόλεμο να καταλήξει (λέμε)... Μπορεί για τον α ή β λόγο το ευρώ να πιάσει ταβάνι γιατί ξεφορτώθηκαν την Ελλάδα (λέμε)... Αλλά είναι υποθέσεις... Τα σίγουρα συζητάμε.

Όταν μπήκα στο ευρώ και κατείχα δραχμές δεν ήμουν παράνομος, όταν μπω στη δραχμή και κατέχω ευρώ θα είμαι; Αν τώρα έχω 20.000 ευρώ στο σπίτι, με το πού θα μπούμε στη δραχμή θα κηρυχθώ παράνομος;

Χμμμ... Φαντάζομαι γι'αυτό θα δώσουν μια προθεσμία να ανταλλάξεις τα ευρώ σε δραχμές...

Με 60 δις εξω (καταθεσεις η επενδυσεις) και 126 δις μεσα (καταθεσεις) ... δεν νομιζω οτι θα χουμε ολοι την ιδια μοιρα.
Τα 60 δις εξω, μπορουν να περιμενουν υπομονετικα και 10 και 20 και 30 χρονια ... μεχρι να καταλαγιασει ο κουρνιαχτος.
Τα 130 δις μεσα ... οπου και να τα χεις ... περιμενεις ειτε να σου τα ψαλιδισουν οι ισοτιμιες ειτε να στα φανε (ακομα και
ο σκωρος η τα σκουληκια, οχι μονο οι πλιατσικολογοι).

ΑΝ παμε στην δραχμη (που δινω ενα 5%) ΔΕΝ θα χει σημασια αν εχεις νομισμα, αλλα (τις πρωτες μερες τουλαχιστον)
αν υπαρχουν προιοντα στα ραφια !!!! Γιατι .... πρεπει να υπαρχουν προιοντα για να αγορασεις, ετσι δεν ειναι ?
Η χωρα ΔΕΝ παραγει ολα οσα πουλαει. Τα φερνει απο εξω.

Κατά τη γνώμη μου:

Αν συμβεί το παραπάνω σενάριο, υποθετικά θα ισχύουν και η δραχμή αλλά και το ευρώ.

Εάν κάποιος έχει 1000 ευρώ στη τράπεζα, θα έχει το δικαίωμα να τα κρατήσει σε ευρώ, αλλά θα δραχμοποιούνται σε κάθε ανάληψη που θα κάνει, με την ισοτιμία της συγκεκριμένης ημέρας. Δεν νομίζω να εφαρμοστεί το ίδιο όπως το 2002, μιάς και υποθετικά "κάποτε" η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Ευρωπαική "οικογένεια" (λέμε τώρα)

Πιστεύω ότι οι εταιρείες που συναλλάσονται με το εξωτερικό, θα μπορούν να διατηρούν λογαριασμούς σε ευρώ και δραχμές. Πχ. ξενοδοχεία τα οποία πληρώνονται από το εξωτερικό, εξαγωγικές εταιρείες κοκ.

Τώρα όσον αφορά την υποτίμηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ακριβές ποσοστό - τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο/δωδεκάμηνο - Θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες/αποφάσεις που θα παρθούν.

Λογικά θα απαγορευτούν οι μεταφορές κεφαλαίου εκτός συνόρων και αφού μετατραπούν οι καταθέσεις σε δραχμές θα κουρευτούν/υποτιμηθούν. Το πόσες δραχμές θα είναι ένα ευρώ αρχικά είναι απλή απόφαση του κράτους/κεντρικής τράπεζας, το λογικό και απλό είναι να ξεκινήσει ως 1 ευρώ=1 δραχμή (αν θέλουν για ηλίθιους λόγους το κάνουν και 1:1000000 ή 1:340,75 ;) ) και μετά να υποτιμηθεί τεχνητά και να αφεθεί να κάνει float στην αγορά όπου θα ανέβει/πέσει κατά βούληση της αγοράς. Κρυμμένα ευρώ στο στρώμα δεν έχει λόγο κανείς να τα αλλάξει αφού στον έξω κόσμο θα έχουν αξία εκτός μεγάλου απροόπτου. Αν φτάσουμε στο τραγικό σημείο να είναι παράνομη η κατοχή τότε το να ελπίζει κανείς ότι θα βγάλει λεφτά από ισοτιμίες κλπ είναι αστείο, όσο θέλει η χούντα/λαϊκή/εργατική/κομουνιστική κυβέρνηση θα τα πληρώνει.... Επίσης το να ελπίζεις να κάνεις τις νεοαποκτιθείσες δραχμές δολάρια κλπ (αν επιτρέπετε) και να κερδίσεις σημαίνει ότι κάποιος άλλος (λιγότερο "έξυπνος") έχασε, (η τράπεζα;;; ). Αμφιβάλλω ότι θα σου δίνει η τράπεζα λογικές τιμές για δολάρια αγοράζοντας τις δραχμές σου την ώρα που όλα καταρρέουν. Αν θέλετε διαβάστε τι έγινε με μαύρη αγορά και πληθωρισμό σε λατινική Αμερική για να πάρετε μια εικόνα.

Ολα τα σενάρια "διπλού" νομίσματος δεν είναι άμεσα εφικτά γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος ωστε να δημιουργηθεί (τυπωθεί) το νέο νόμισμα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένα εξαιρετικά καλά κρυμμένο μυστικό και αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν καποιοι που τυπώνουν δραχμές το πρώτο διαστημα θα υπάρχει απλά περιορισμός στη διακινηση κεφαλαίων. Αν τα έχεις στην τράπεζα δεν θα μπορείς να τα σηκώσεις καθώς τα όρια θα είναι μικρά. Αλλά ταυτόχρονα επειδή ακριβώς παράγουμε λίγα πράγματα και να τα έχεις σηκώσει λογικά συντομα τα διαθέσιμα προιόντα θα είναι ελάχιστα και λογικά κάποια βασικά θα διατίθενται με δελτίο οπότε θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Μετά από κάποιο σχετικά μεγάλο (εβδομάδες, μήνες) θα υπάρξει νέο νόμισμα και θα αρχίσει η υποτίμηση. Τοτε αν τα έχεις σηκώσει σίγουρα δεν θα συμφέρει να κάνεις την ανταλλαγή απευθείας καθώς η υποτίμηση θα διαρκέσει επίσης αρκετό καιρό. Μετά από αυτό όμως η δραχμή (ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το νέο νόμισμα) θα ανακάμψει και πάλι γρήγορα. Οι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ περισσότερο καιρό καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν καταστραφεί. Προσωπική άποψη λοιπόν ότι εφόσον μιλάμε για μικρά ποσά δεν έχει σημασία αν θα τα έχεις στην τράπεζα ώστε να τα ανταλλάξεις μετά την υποτίμηση ή όχι. Το πως θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίες οικογένειες τους πρώτους δύσκολους μήνες δεν θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία αλλά από το πόσο έτοιμη θα είναι η κρατική μηχανή να διαχειριστεί τις ελλείψεις που θα υπάρχουν

Το πότε θα έχεις νέο νόμισμα και το πότε θα έχεις χαρτονομίσματα είναι άσχετα μεταξύ τους. Την επιλογή να παραμείνουν σε ευρώ τα λεφτά ξέχασε την, προφανώς και είναι αδύνατον. Επίσης το αν θα πέσει και ανακάμψει ή το αντίθετο ή αν θα κάνει κολοτούμπες δεν το ξέρει κανείς. Τέλος η υποτίμηση θα γίνει ακαριαία, μετά κάνοντας trade μπορεί να συνεχίσει μπορεί και όχι, εξαρτάται από το τι πιστεύει η αγορά.

H συνύπαρξη δραχμής-ευρώ μου φαίνεται μάλλον χωρίς νόημα, γιατι ο μόνος λόγος ύπαρξης της δραχμής θα είναι οι πληρωμές του κράτους προς το εσωτερικό του (μισθοί, συντάξεις, μικροί και μεγάλοι εργολάβοι ή άλλοι συνεργαζόμενοι και δάνεια). Το να αφήσει το ευρώ να κυκλοφορεί ταυτόχρονα, θα βοηθήσει μόνο στην πιθανή μελλοντική επανείσοδο στη Ευρωζώνη, αλλά θα είναι ένας αποθαρρυντικός πίνακας αναφοράς για τους πολίτες που θα βλέπουν την δραχμή να χάνει συνέχεια αξία.
Αν παρ'όλ'αυτά, ισχύσει το διπλό νόμισμα, πιστεύω οτι το μασούρι στο στρώμα είναι καλύτερη λύση απο την τράπεζα (όπου σε πιθανή ανάληψη θα παίρνει κανείς υποχρεωτικά δραχμές με την τρέχουσα ισοτιμία) - και με λιγότερα πιθανά προβλήματα εξαργύρωσης αν χρειαστεί, απ'ότι αν κυκλοφορεί μόνο η δραχμή...

Re: Απάντηση: Re: Ευρώ στην τράπεζα ή στο σπίτι?

Μα, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει μια ισοτιμία, ακολουθούμενη απο μια απαραίτητη υποτίμηση της δραχμής, έτσι ώστε να είναι προς όφελος του κρατικού ταμείου. Εννοείς ότι τα ευρώ θα μείνουν ευρώ στις τράπεζες και οτιδήποτε πέραν μιας ημερομηνίας θα γίνεται εντός της χώρας σε δραχμές ?

Nαι ακριβως αυτο εννοω.

Δεν το σκεφθηκα εγω καποιος μεγαλος το ειχε αρθρογραφησει κανα μηνα πριν.....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εάν κάποιος έχει 1000 ευρώ στη τράπεζα, θα έχει το δικαίωμα να τα κρατήσει σε ευρώ, αλλά θα δραχμοποιούνται σε κάθε ανάληψη που θα κάνει, με την ισοτιμία της συγκεκριμένης ημέρας.

Αυτο ακριβως θα συμβει και για αποφυγη πανικου....

Re: Απάντηση: Re: Ευρώ στην τράπεζα ή στο σπίτι?

Nαι ακριβως αυτο εννοω.

Δεν το σκεφθηκα εγω καποιος μεγαλος το ειχε αρθρογραφησει κανα μηνα πριν.....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτο ακριβως θα συμβει και για αποφυγη πανικου....

Τότε πώς θα ξελασπώσουν οι τράπεζες αν στα βιβλία τους χρωστάνε στους καταθέτες ακόμα ευρώ; Αυτό είναι αδύνατον ξαναλέω

Αυτο ουτε ενοπλη χουντα δεν θα το εκανε ρε συ.

Καλά το ότι δεν έχουμε ένοπλη χούντα δεν σημαίνει πως δεν μπορούν άνετα να βγουν διατάξεις τύπου "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Απλώς δεν θα υπάρχει η δυνατοτητα καθολικής επιβολής τους. Όπως δεν υπήρχε/υπάρχει η δυνατότητα αυτή για τους οφειλέτες του δημοσίου. 1 στους 100 πηγαίνουν με την ποινική διαδικασία, για να φοβηθούν οι λοιποί.