Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Eιδα τους Μεταφραστες

maxresdefault.jpg

Θριλερ συμπαθητικο, το σεναριο αρκεα πολυπλοκο και ισως καπως τραβηγμενο απο τα μαλια. Αλλα εχει ενδιαφερον οπως εξελισσεται καθως τα προσωπα απο διαφορες χωρες της Ευρωπης συν ενας Κινεζος μας γινονται συμπαθη. Εξελισσεται κυριως σε ενα Ουϊ-Κλο αλλα και με διευθετησεις και φλας μπακ σε αλλους τοπους.
Ομορφη και η φωτογραφια. Εχει και ενα Ελληνα συμπαθη, καποιας ηλικιας, τσεκουρατο, και...ομο... Η ραγα πανω στην οποια εξελισσεται η ιστορια ειναι η μεταφραση ενος βιβλιου, σιγουρου προσεχους Μπεστ Σελλερ για το οποιου καλουνται οι μεταφραστες διαφορετικων εθνων για να δουλεψουν πανω σε αυτο με απολυτη μυστικοτητα και σε απομωνοση απο το εξω κοσμο για να μην διαρευσει καμμια πληροφορια πριν την εκδοση. Η ολη εγκατασταση (ενα Μanor που λεμε και στην βαρβαρικη, με πλουσιοπαροχες συνθηκες και ολα τα απαραιτητα μεσα φυλαται απο καποιους Ρωσσους μισθοφορους και ολα ελεγχονται.
Αλλα καποιες διαροες αρχιζουν να διαφαινονται και επεται το δραμα...
Αν προσεξατε η λεξη που χρησιμοποιησα επι το πλειστον στο πιτς ειναι "συμπαθης", "συμπαθητικο"... Ε αυτη η ιδια αντιπροσωπευει το ολο εργο για μενα. Οχι κατι παραπανω. Ουτε κατι υποδεεστερο.

lestraducteurs-film-R%C3%A9gisRoinsard.jpg

Last edited by a moderator:
Nomadland (2020), σκηνοθεσία Chloe Zhao

.
ενα αριστουργημα ......
για οσους πανε ακομα κινηματογραφο

1caf2360548ea442aaecc286a2db7392fe-nomadland.rsquare.w1200.jpg

Σου 'ρχεται να κλάψεις βλέποντας και μόνο αυτό το ολιγολεπτο trailer. Υπήρξαμε τυχεροί που ζήσαμε τέτοιους δημιουργούς εν δράσει.

Operation Turquoise

Tο φιλμ φερει τον τιτλο της επιχειρησης των Γαλλικων δυναμεων στην Ρουαντα το 1994, κατοπιν της γενοκτωνιας που στοιχησε περιπου ενα εκατομυρια νεκρους μεσα σε καποιες μερες (την πιο ραγδαια της ιστοριας γνωστη και σαν γεννοκτωνια της ματσετας), και συμφωνα με διαταγμα του ΟΗΕ (resolution 929).

Ενα εργο ρεαλιστικο και καλοφτιαγμενο, πανω σε αληθινα γεγονοτα, που πρεπει να δει κανεις, ωστε να μαθει τα της συγχρονης ιστορια.

Operation_turquoise-18122124042013.jpg

Operation_turquoise_35.jpg

2500 χιλιαδες στρατιωτες ειδικων δυναμεων καταφθανουν στο κεντροαφρικνικο κρατος οπου επικρατει το απολυτο χαος, το μαζικο εγκλημα και η απολυτη δυστυχια.
Με αποστολη να βαλουν ενα τελος, ενω αρχικα προσπαθουν να βρουν καποια ακρη...

Το προτεινω γιατι ειναι εκτος απο σινεμα και υλικο για γνωση και σκεψη.

Oι Σφυριχτές (προσοχη οχι οι σφυριχτρες)

Ενα καλοφτιαγμενο πολαρ απο την Ρουμανια. Τα ατου του... η πρωτοτυπια της ιστοιρας, το καλο γυρισμα, οι χαρακτηρες, και φυσικα πανω απ'ολα η πρωταγονιστρια του που ειναι πολυ Femme Fatale !

Eνας διευθαρμενς αστυνομικος διευθηντης, ο οποιος βλεπουμε να εχει καποιες αναλαμπες συνειδησης του λαθους του, ενα παγκοσμιο κυκλωμα ναρκωτικων, μια εδρα στις Καναριες νησους, και μια μοιραια γυναικεια παρεμβαση... τι αλλο θελει ο λαος ; Α βεβαια και η ιδιαιτεροτητα εκτος απο τις τρεις γλωσσες που ακουμε στο φιλμ ( Ρουμανικα Αγγλικα και Ισπανικα ειναι απο τα φιλμ που πρεπει να τα δεις στην οριτζιναλ γλωσσα) εχουμε και το εφευρημα του σεναριου οπου και ο τιτλος.
Την γλωσσα του σφυριγματος που χρησιμοποιουν οι κατοικοι ενος νησιου, οπου και η δυνατοτητα αποφυγης της παρακολουθησης των επικοινωνιων....
Tout un programme.
Αξιζει να το δει καποιος. Κατι που ξεφευγει απο τα δεδωμενα.

maxresdefault.jpg

sUG8oyEh94box4u4hPQMx3LlavAbrlYChj2_f-Dozu789eX1m0IPRbKjgD1q2d0AMsshH289mvis1D82HnjNqzpTQ-58f-UKColLkgcVS_tN-65HcAURn5cKBZ-MCeL9MPfnAXRu2dBx5jVl-aQNb5WIaDs

magazine-de-cinema-siffleurs-corneliu-porumboiu-home.jpg

jboUk9eLQ977fPOnJQ5WeNx9n1Ux1LMDuKLr38jZB8PSxfr5CAnbtumH7P_YfNrEzAvIYf7KiUMcgta1VRh_mllHdwSAq7zRa1jdJqr-aQvdyqdzhMTS7atv8EGa

898882_0.jpg

Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Την γλωσσα του σφυριγματος που χρησιμοποιουν οι κατοικοι ενος νησιου, οπου και η δυνατοτητα αποφυγης της παρακολουθησης των επικοινωνιων....

Γιώργο ποιό νησί είναι αυτό?
Γιατί τέτοια "γλώσσα" χρησιμοποιείται και σε κάτι χωριά στην Κάρυστο...

αν δεν κανω λαθος ειναι ενα νησι στους Καναριους νησους που λεγεται Γκομερα.

Υπαρχει μια τετοια παραδωση σφυριχτων εδω σε μας στην περιοχη του Αας...Στην Μπεαρν (στα Πυρηναια)

Γκομερα...μην συγχησουμε την λεξη με την πρωταγωνιστρια... το ονομα του νησιου ειναι.:flipout:

Ειδα και μια Ελληνικη ταινια.

Τεταρτη 04:45

Δραμα με φοντο την μεταμοντερνα Ελλαδα, θλιβερη και βρωμικη σε ενα δραμα που φερνει προς θριλερ και πολαρ....
Αυτος ο σκηνοθετης πυ δεν τον γνωριζα, ξερει να φιλμαρει. Πιστευω αμα βρει την καταληλη υποστηριξη ( σεναρια και παραγωγη) μπορει να παει μπροστα.

Καλη ταινια. Καταθλιπτικη, με μια απαισια τσιμεντενια Αθηνα (οπως παντα δηλαδη) αλλα συγχρονη με τα νεα της..."ηθη και εθιμα", η ευκολια του κακου δρομου και καποια ονειρα που καταληγουν εφιαλτες. Εχει αρκετες καλες σκηνες με νοημα (που λεγαν και οι παλιοι).
Καταθλιπτικη αλλα καλη. Την προτεινω.

artfichier_485113_6747661_201701013545796.jpg

Εξαιρετικη προσπαθεια τηρουμενων ολων των αναλογιων.

Σαν Michael Mann με περιορισμενο μπατζετ ο σκηνοθετης κατ εμε. Απο τις καλυτερες ταινιες των τελευταιων ετων απο Ελλαδα.

Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Σαν Michael Mann με περιορισμενο μπατζετ ο σκηνοθετης κατ εμε. Απο τις καλυτερες ταινιες των τελευταιων ετων απο Ελλαδα.

Τα ίδια ακριβώς είχα γράψει σε άλλο νήμα κανα δυο χρόνια πριν.Επιτέλους και ένας Έλληνας σκηνοθέτης που επηρεάστηκε από το σινεμά του Μαν.
Από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας κατ'εμε.Σε ένα είδος που,δυστυχώς,δεν ευδοκιμεί γενικά στη χώρα μας.

Υ.Γ. Ο Μάινας είναι γεννημένος για να παίζει σε νουάρ.

Μαζι με το ετερος εγω, καμια σχεση με Μαν, ειναι απο τις καλυτερες ελληνικες ταινιες γενικα θα πω. Οχι μονο των τελευταιων ετων.

Επισης θα προσθεσω και τον λατρεμενο μου Οικονομιδη με το μικρο ψαρι στην κατηγορια νουαρ. Αλλα ολη η φιλμογραφια του ειναι ψηλα....

Εν τω μεταξυ, βαριεμαι να ψαχνω, αλλα νομιζω οτι και γω πριν καιρο ειχα γραψει και για Οικονομιδη αλλα και για το Τεταρτη 04:45, ισως σε αυτο το νημα κιολας. Για το ετερος εγω σιγουρα πιστευω οτι το χω ξανααφερει.

Ωραία η Τετάρτη ,τα χουμε ξαναπεί ,ειδικά ο Πάνος.

Πολλή δύναμη ενίοτε κρυμμένη αλλά πάντα παρούσα.βαριά ατμόσφαιρα αλλά θα διαφωνήσω ως προς την ασχήμια της Αθήνας.Το αντίθετο μάλλον.

Τέλος πάντων θα το ξαναδώ σύντομα μιας και Εχω την τύχη να το έχω σε Blu-ray !

Τα'χουμε ξαναπεί σίγουρα και για τον Οικονομίδη και για την Τετάρτη,οπως είμαι σίγουρος ότι δεν έχω γράψει για το Έτερος Εγώ,βασικά γιατί....εγώ δεν.....:rolleyes:

Τα'χουμε ξαναπεί σίγουρα και για τον Οικονομίδη και για την Τετάρτη,οπως είμαι σίγουρος ότι δεν έχω γράψει για το Έτερος Εγώ,βασικά γιατί....εγώ δεν.....:rolleyes:

Πανάθεμά σε,καλά έκανες και δεν έγραψες !!!:BDBDG54::flipout:

Περναγε για δραμματικη κομμωδια (στα χαρτια)...Το μακρυα πετουν τα συννεφα

dccb50a6-24b5-42f2-b73e-de3234822cea_2.jpg

Τελικα μονο κομμωδια δεν ηταν. Δεν βρηκα κανενα κωμικο ιχνος.

, ειναι ενα κοινωνικο δραμα πανω σε ενα ζευγαρι Φινλανδων στο Ελσινκι που απο κακη συγκυρια μενουν και οι δυο στην ανεργεια και μοιαζουν μπλοκαρισμενοι βαινοντας προς το χειροτερο.

36398-au_loin_s_en_vont_les_nuages_christophel.png

Κοινωνικο στυλ τυπου Βρετανκου (Loach) ; Oχι ειναι διαφορετικο. Υπαρχει μια καθαρη αλλα ψυχρη ακαλαισθησια, διαφορετικο απο την βρωμικη μιζερια της μεταβιομηχανικης Μεγαλης Βρετανιας. Εκει λες μα τι κρατος ειναι αυτο ; Τιποτε δεν γινεται, ελαχιστη κινηση, παλια κτιρια, καταθλιπτικες εκφρασεις, παρωχημενο ντεκορ, σκηνες θετρικες...

Ολα μουντα μονοχνωτα βαρετα ψυχρα και αργα...με περιεργα χρωματα τον περιγυρο.

auloinsenvontlesnuages.jpg

Αλλα αμα καποιος καταφερει και ξεπερασει την ανοια και την θλιψη του φιλμ, και το δει μεχρι τελους ισως καπως καπου να τον ανταμειψει.

To βρήκα! Drifting clouds (1996) ...."έρχεται" σε μερικές ώρες....θα το δω και θα γράψω πως μου φάνηκε αύριο. Ότι πρέπει θα ναι για τέτοιες μέρες.

Ρίξτε μια ματιά και σ αυτό. Another Round (2020)

Cica έμενα με ενθουσίασε, μόλις το τελείωσα. Είχε 2-3 στιγμές που γέλασα κιόλας. Μια στην αρχή που ο σεφ έβγαλε μαχαίρι στον μετρ και μετά καθάρισε η πρωταγωνίστρια και τον έβαλε στην θέση του, μια μετά που στο κλείσιμο του μαγαζιού και μετά απο το σκηνικό με το μαχαίρι, όλοι πίνουν ένα τελευταίο ποτό στην υγειά του μαγαζιού που θα έκλεινε την επόμενη και ο σεφ κρατούσε πορτοκαλάδα και εκεί που έσκασε στο πάτωμα σαν πτώμα ο σύζυγος.

Η μουσική ταίριαζε απίστευτα με την ταινία. Επίσης συγκινήθηκα σε κάποιες στιγμές αλλά πάνω απ όλα....τι γυναίκα .....με Γ κεφαλαίο, ατσάλινη και αξιόπιστη, σχεδόν ερωτεύτηκα και ας ήταν πάγος. Μου θύμισε την γιαγιά μου....made in USSR... που η ζωή της πετούσε σκ@τα και αυτή τα έκανε λουλούδια χωρίς πολλά πολλά λόγια. Η δε σχέση των Φινλανδων με το αλκοόλ είναι σχεδόν έτσι όπως το δείχνει στην ταινία χωρίς καμιά υπερβολή, αρκετά παραπάνω κατανάλωση και από Ρωσο χωριάτη.

Ψήθηκα τώρα να δω κι άλλες του ίδιου σκηνοθέτη μήπως βρω και άλλο καλό έργο......αν ξέρει κάποιος κι άλλες καλές ας μας πει γιατί από ότι βλεπω είναι αρκετές.

Σε Ευχαριστώ!