Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

μπηκε στα δυσκολα αλλα εχει μελλον
φλυαρα σκηνικα χρωματα συμβολισμοι με αρκετες ασαφειες
οι χαρακτηρες υπεφεραν παρα τις εξαιρετικες ερμηνειες
,,,
1762810188242.jpeg

εν αναμονη της καινουργιας του ταινιας κατι που μου ειχε ξεφυγει
Ναι αργησα

ειναι ενα φιλμ νουαρ
ειναι μια ιστορια δολοφονιας
και συγχρονως μια ιστορια τρυφεροτητας
και πανω απ ολα μια υπεροχη κινηματογραφικη ομορφια
απο τον τεραστιο Park-chan-Wook

.
MV5BYmE3MWE1MDYtYmE1NS00YzZmLTg1NTUtZGQ1NTBmOTlkNzAxXkEyXkFqcGc@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Last edited by a moderator:
Ελεγα πριν απο μερικα ποστς για το γεγονος οτι (με καθυστερηση δεκαετιων) το σινεμα του Λ γινεται πλεον θεμελια βαση για τις κινηματογραφικες αναζητησεις σκηνοθετων απο ολο τον κοσμο.
Προσφατα αρχισαν να πιανουν τα απονερα του weird wave τους Ρουμανους. Πιο πριν ακομη ειχαν αγγιξει τον αμερικανικο ανεξαρτητο κινηματογραφο.
Και τωρα ερχεται η καλυτερη (για μενα) ταινια του φετινου φεστιβαλ κινηματογραφου Θεσσαλονικης να ξεκινησει ενα γονιμο καλλιτεχνικο διαλογο με την ταινια που εκανε γνωστο παγκοσμιως τον Λ (τον Κυνοδοντα)

Feels like home

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mια γυναικα πεφτει θυμα απαγωγης για να ξυπνησει σε μια νεα πραγματικοτητα. Αυτο που ζητουν απο αυτην οι απαγωγεις της ειναι να γινει μελος της οικογενειας τους. Η μη συμμορφωση συνεπαγεται αμεση τιμωρια. Το να παιζει πειθηνια το νεο της ρολο σημαινει επιβραβευση. Η οικογενεια, οι σχεσεις εξουσιας και οι τροποι επιβολης καθε κοινωνικης νορμας δινονται μεσα απο ενα εξαιρετικο θριλερ. Μηδαμινο μπατζετ, ουσιαστικα ενας χωρος γυρισματος, αλλα σκηνοθετικη μαεστρια.
Προτεινεται ανεπιφυλακτα!

IMG-ecd84158f08664ad43faa281d7f02620-V.jpg

IMG-3aaae64a5934b8957740a9767ab8b0f9-V.jpg

οταν μια ταινια που δεν απεικονιζει την βια
αλλα την περιγραφει
την καθιστα πιο πολυτιμη
οταν μια ταινια του 1956
βλεπεται σημερα καλυτερα απο τον σορο του 2025
κατι σημαινει
οταν ο φοβος δεν εχει εφε αλλα συνασθηματα
τοτε δεν εχει χασει τιποτε απο ψυχολογικη δυναμη
οταν στην πουριτανικη κοινωνια του 50 βγαινει αυτος ο τρομος
φυσικο ειναι οι δημιουργοι να μην εχουν την απαιτουμενη συνεχεια

δεν την συνιστω ειναι κλειστοφοβικη αργη γυρισμενη σε ενα σπιτι με κηπο

ενα μεγαλο Respect

.
d04e817aa73a44f434705672fa78f12584388269ff1670e10360a5a56107ca7f.jpg

ο Αμερικανικος ανεξαρτητος κινηματογραφος κτυπα τον Ρουμανικο
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ
κατι σαν ταινια του Μαλικ αρκετα ανωτερη
ο θανατος η φιλια η απωλεια
ο παλιος και ο καινουργιος κοσμος
η ιστορια μιας συνηθισμενης ζωης με ενα εξαιρετικο τροπο
μια ευγενικη σιωπηλη ερμηνεια
τα χρωματα του κοσμου απο την απιστευτη δουλεια της καμερας
ενας ποιητικος στοχασμος στην ομορφια της ζωης
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΤΦΛΙΞ
.
AAAABUwp8n_MMRl5B5BDBNF683LLzWDVC6__g_bFQO2WcGstsY-WZYotdhN-cQTBjAf5palHJCbbP6fIubaMCvdZrFhv8x...jpg

το αριστουργημα του ποιητη της εικονας Αγιου Αντρει σε 4Κ διαθεσιμο στο Υoutube.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Το αποτυχημενο εργο του Ταρκοφσκι.
Ακομα και ο ιδιος το παραδεχτηκε.

Το αποτυχημενο εργο του Ταρκοφσκι.
Ακομα και ο ιδιος το παραδεχτηκε.

Το ότι ο Ταρκόφσκι θεωρεί την συγκεκριμένη ταινία αποτυχημένη είναι ήσσονος σημασίας. Η καλλιτεχνική αξία ενός έργου κρίνεται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κοινό στο οποίο απευθύνεται σε βάθος χρόνου. Θυμίζω οτι ο Μάνος Χατζιδάκις αποκήρυξε το βραβείο Oscar που κέρδισε για το τραγούδι "Τα Παιδιά του Πειραιά" που τον έκανε παγκόσμια γνωστό και τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο με τις φωνές διάσημων ερμηνευτών όπως οι Μπινγκ Κρόσμπι, Λίνα Χορν, Ντόρις Ντέι, Δαλιδά και Μίλβα.

Επιτελους και καποιος που ενωνει κριτικους και κοινο!
Ο σημαντικοτερος ενεργος εν Ελλαδι σκηνοθετης επεστρεψε και φερνει αλλη μια πολυ ωριμη ταινια. Απο τη μεστη σκηνοθεσια και το ενιοτε ευρηματικα εμπνευσμενο μονταζ, μεχρι την υποδειγματικη καθοδηγηση των ηθοποιων ο Οικονομιδης κανει αλλη μια ταινια που τα λεει εξω απο τα δοντια.
Για οσους γκρινιαζουν οτι θελουν ελληνικες ταινιες που να μιλουν για την Ελλαδα, ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα.
Προσεχε τι ευχεσαι λεει μια κινεζικη παροιμια!

Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Έχει πει ο ίδιος το Solaris ήταν αποτυχία;
ισχυει δεν ηταν ευχαριστημςνος με το εργο του
Επιτελους και καποιος που ενωνει κριτικους και κοινο!
Ο σημαντικοτερος ενεργος εν Ελλαδι σκηνοθετης επεστρεψε και φερνει αλλη μια πολυ ωριμη ταινια. Απο τη μεστη σκηνοθεσια και το ενιοτε ευρηματικα εμπνευσμενο μονταζ, μεχρι την υποδειγματικη καθοδηγηση των ηθοποιων ο Οικονομιδης κανει αλλη μια ταινια που τα λεει εξω απο τα δοντια.
Για οσους γκρινιαζουν οτι θελουν ελληνικες ταινιες που να μιλουν για την Ελλαδα, ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα.
Προσεχε τι ευχεσαι λεει μια κινεζικη παροιμια!
ευχομαι την επομενη ταινια του να τα λεει μεσα απο τα δοντια

ισχυει δεν ηταν ευχαριστημςνος με το εργο του
Κύριε Στέλιο εγώ ξέρω ότι ήταν επικριτικός με μία άλλη ματιά, ίσως με την ευρύτερη έννοια του ρωσισμού, ίσως.. άλλο αυτό και άλλο ο όρος αποτυχία

...

ευχομαι την επομενη ταινια του να τα λεει μεσα απο τα δοντια
Αν ενοχλεισαι μην τον βλεπεις.
Αλλα να θελεις να τον αλλαξεις κιολας και να τον φερεις στα μετρα σου, δεν ειναι πολυ ωραιο πραγμα.
Εμεις που μας αρεσει τι να κανουμε δηλαδη?

Κύριε Στέλιο εγώ ξέρω ότι ήταν επικριτικός με μία άλλη ματιά, ίσως με την ευρύτερη έννοια του ρωσισμού, ίσως.. άλλο αυτό και άλλο ο όρος αποτυχία
Συνονοματε, εχω ξαναγραψει για την ιστορια του Σολαρις.

Ο Ταρκοφσκι ειχε κανει δυο ταινιες μεγαλου μηκους πριν απο αυτο. Ειδικα η δευτερη ειχε παει εντελως χαλια εισπρακτικα (σε επιπεδο απογνωσης για τον ιδιο), ενω και σαν περιεχομενο φανταζομαι δεν ειχε ενθουσιασει την τοτε πολιτικη ηγεσια. Παρολα αυτα στη Σοβιετικη Ενωση ειχαν μεγαλη εμπιστοσυνη στο ταλεντο του και εψαχναν να του δωσουν να κανει κατι που θα τραβηξει τον κοσμο. Ταυτοχρονα ηταν η εποχη που ηθελαν να βγαλουν μια ταινια αντιπαλο δεος στο 2001 που ειχε κανει θραυση σε καλλιτεχνικο επιπεδο. Του ειχαν λοιπον τοση εμπιστοσυνη που τον επεισαν να αναλαβει το προτζεκτ που θα μπορουσε να φερει αυτο το αντιπαλο δεος. Βασισμενο σε ενα σπουδαιο βιβλιο ανατολικου συγγραφεα, και σκηνοθετημενο απο το μεγαλυτερο ισως ταλεντο τους εκεινη τη στιγμη, ειχε ολα τα φοντα να το πετυχει. Ο Ταρκοφσκι δεν πολυσυμπαθουσε την Ε.Φ. Την θεωρουσε κατωτερη σαν ειδος. Δεν την καταλαβαινε. Και το βιβλιο δεν το καταλαβε ποτε. Δεν τον ενοιαξε να μεταφερει το νοημα του. Πηρε την ιστορια του και προσπαθησε να πει μεσω αυτης, αυτα που εκεινος ηθελε (και ελεγε σε καθε ταινια του). Εξ ου και ο συγγραφεας δεν τον συμπαθησε ποτε...

Τωρα βεβαια το adaptation ειναι μεγαλη κουβεντα στην τεχνη. Μπορει να παρεις ενα εργο και να του αλλαξεις χιλιαδυο πραγματα για να καταφερεις να αποδωσεις σε ενα αλλο μεσο το νοημα του (ή αυτο που νομιζεις οτι ειναι το νοημα του). Αυτη ειναι η προσεγγιση πχ του Jodorrowsky (βλεπε Jodorrowsky's Dune για να καταλαβεις τι εννοω. "Αν αγαπας το πρωτοτυπο εργο πρεπει να το γ@μησεις" λεει ο λατρεμενος γεροτρελαρας στο ντοκιμαντερ).
Μπορει επισης να αλλαξεις ακομη και το νοημα του και να βγει παλι ενα σπουδαιο εργο τεχνης (βλεπε Blade Runner. Σχεδον καμια σχεση με το βιβλιο σε νοηματικο επιπεδο, αλλα εχει πιασει την προβληματικη ολου του υπολοιπου εργου του συγγραφεα!)

Το Σολαρις κλινει προς τη 2η περιπτωση. Ειναι ενα αυθυπαρκτο (και σπουδαιο) εργο τεχνης, που αν δεν υπηρχε και το ομοτιτλο βιβλιο θα ηταν ολα καλυτερα. Και αν δεν ειχε να κανει και με αλλους πλανητες και εξωγηινες νοημοσυνες, θα ηταν και ο Ταρκοφσκι πιο ευτυχισμενος. Μακαρι να θυμομουν ποτε ηταν που το ειχαμε ξανασυζητησει αλλα φοβαμαι τα λινκς εχουν παραπεσει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας και την αδυνατη μνημη μου. Αν θυμαμαι καλα, τοτε πρεπει να ειχα βαλει και καποιους σχετικους εξωτερικους συνδεσμους...

Συμφωνώ μαζί σου Γιώργο εν μέρει ξέρω για την κόντρα του Λεμ με τον Ταρκόφσκι σχετικά με το solaris. Αν ένα έργο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να απεικονίσει τα θρησκευτικά βασανιστικά ζητήματα του Ταρκόφσκι... Αν ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας καλύτερα. και ο Μπέργκμαν είχε πει για έργα του ότι είναι καταθλιπτικά και ότι ο ίδιος δεν θα τα ξανά έβλεπε. Αποτυχημένο όμως το σολαρις; Δύσκολο.

Υγ Δεν ξέρω αν ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την ταινία έτσι, δεν το ξέρω αυτό ξεκίνησα να ρωτάω, δεν αναφέρθηκα στη διαφορά που είχαν με τον συγγραφέα...

Last edited:
Συμφωνώ μαζί σου Γιώργο εν μέρει ξέρω για την κόντρα του Λεμ με τον Ταρκόφσκι σχετικά με το solaris. Αν ένα έργο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να απεικονίσει τα θρησκευτικά βασανιστικά ζητήματα του Ταρκόφσκι... Αν ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας καλύτερα. και ο Μπέργκμαν είχε πει για έργα του ότι είναι καταθλιπτικά και ότι ο ίδιος δεν θα τα ξανά έβλεπε. Αποτυχημένο όμως το σολαρις; Δύσκολο.

Υγ Δεν ξέρω αν ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την ταινία έτσι, δεν το ξέρω αυτό ξεκίνησα να ρωτάω, δεν αναφέρθηκα στη διαφορά που είχαν με τον συγγραφέα...
Ναι, ουτε εγω το γνωριζω αυτο.
Προσπαθησα με το ποστ μου να σου εξηγησω το λογο που ο ιδιος πιθανον να το θεωρουσε αποτυχια. Αλλα μονο ενδομυχα...
Με οσα ξερω για τον Ταρκοφσκι, αμφιβαλλω αν θα χρησιμοποιουσε αυτα τα λογια.

• Like
Reactions: gpapjohn