Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Έχει πει ο ίδιος το Solaris ήταν αποτυχία;
Ναι σε συνεντευξη που εδωσε στην Rai: Αρχες 80.
Υπενθυμηση ο Αντρει πεθανε το 86. Ο Αρσενυ, ο ποιητης και πατερας του που τον ενεπνευσε αμεσα πνευματικα, πεθανε μετααπο αυτον το 89.

Εντιτ: περι αυτου, περι "αποτυχιας" η οχι, εαν καποια στιγμη εχω κεφι η κουραγιο, θα φτιαξω ενα θεμα. Απο εναν θαυμαστη, και αναλυτη του εργου. Που το εκθεαζει ( τοΣολαρις). Οταν βαλω το σημειο παρ'όλα αυτα που με αφορα, θα καταλαβαιτε. Εαν συναιβη σε αυτον (οπως και σε μενα) φανταζομαι ειναι αυτο που καταλαβε ο ιδιος ο σκηνοθετης.

Τωρα οσον αφορα τον Ταρκοφσκυ... δεν ειναι για ολους. Με λιγα λογια για να εμπαιδοθεις στην πνευματικοτητα του Ταρκοφσκυ ειναι αναγκαιες καποιες προυποθεσεις. Υποχρεωτικα, Και ο ιδιος το ηεξερε.
Πραγμα που με κανει να υποψιαζομαι οτι πολλοι μιλανε για Ταρκοφσκυ χωρις πραγματικα να εχουν σχεση η να "λαμβανουν".

Αυτο μου ειχε κανει εντυπωση ηδη απο τα 90ς. οταν υπηρχε ενα σινεμα στο Παρισι που εβαζε ολο Σοβιετικα και (δεν ξερω γιατι) κολαουζο και καποια Ιαπωνικα.
Υπηρχαν ατομα που δεν ειχαν καμμια, ΜΑ καμμια, affinity με τον κοσμο και την πνευματικοτητα του τΤαρκοφσκυ. Και ομως τον εκθεαζαν.
Μου φαινοταν παντα περιεργο εως υποπτο.

όσον αφορά την εμπορικότητα του Ταρκόφσκυ... δεν μπορώ να βρω που το διάβασα αλλά επί Σοβιετίας υπήρχαν τρία μπλοκ κινηματογραφικά : το μπλοκ Α ήταν οι ταινείες με λαϊκό και φολκλορικό περιεχόμενο (τύπου Αστέρω) που επευθύνονταν στην επαρχία και τον λαϊκό κόσμο. Το μπλοκ Β ήταν ταινίες πιο αστικές κυρίως για κατανάλωση από τον κόσμο των πόλεων. Και το μπλοκ C που ήταν οι πιο ερμητικές ταινίες που απευθύνονταν κυρίως στα ξένα φεστιβάλ προς άγρα βραβείων. Σε αυτό το μπλοκ ήταν βασιλιάς ο Ταρκόφσκυ (λέοντας στη Βενετία με τον Ιβάν). Εκείνο που ενοχλούσε την εξουσία ήταν η "θρησκευτικότα" και η ερμητικότητα του. Πόσα χρόνια να βγει ο Ρουμπλιώφ (και πόσα μοντάζ - η έκδοση της criterion ευτυχώς τα έχει και τα δύο), πόσες περιπέτειες με το Στάλκερ με το καμμένο αρνητικό και το ξαναγύρισμα, μέχρι που βαρέθηκε και έφυγε. Όλα αυτά τα γράφει πολύ γλαφυρά (και γκρινιάρικα) στο "Μαρτυρολόγιο".

Ο Ταρκοφσκι δεν πολυσυμπαθουσε την Ε.Φ. Την θεωρουσε κατωτερη σαν ειδος. Δεν την καταλαβαινε. Και το βιβλιο δεν το καταλαβε ποτε.
και το Σταλκερ μπορεις να πεις οτι ηταν scifi, ουτε οι Στραγατσκι μπρος τα πηγαιναν καλα με τον Αντρει μας:)
παντως ο πατερας μου που μεγαλωσε στη σοβιετια μου λεγε οτι στο σινεμα τις ταινιες του τις δειχνανε αργα το βραδια και τα σινεμα ηταν αδεια
παντως και εμενα παλια απολες τις ταινιες του το σολαρις μου φαινοταν το λιγοτερο καλο (μαζι με την νοσταλγια), αλλα το ξαναειδα περυσι και το εκτιμησα πιο πολυ, ειδικα το πρωτο μερος , πριν πανε στο διαστημα

Last edited:
ο Ταρ δεν αγαπουσε την φαντασια στις ταινιες και δεν ηθελε να ξεφευγει απο την πραγματικη ζωη
και αυτο προσπαθησε να απεικονησει περισσοτερο στη ταινια για αυτο λεει οτι δεν τα καταφερε
η ταινια ομως δεν σημαινει οτ δεν ειναι αριστουργημα
και ειναι σαν να ηθελε να μας πει
ο ανθρωπος θελει να ταξιδευσει και να ανακαλυψει αλλους κοσμους
χωρις να εχει ανακαλυψει και αγαπησει τον δικο του πλανητη ακομα

Αν ενοχλεισαι μην τον βλεπεις.
Αλλα να θελεις να τον αλλαξεις κιολας και να τον φερεις στα μετρα σου, δεν ειναι πολυ ωραιο πραγμα.
Εμεις που μας αρεσει τι να κανουμε δηλαδη?
τι τροπος ειναι αυτος γραφετε κυριε
ουτε ειπα κατι για την ταινια ουτε την εχω δει
και φυσικα θα την δω
για την Μπουμπουγκονια ομως που εγραψα κατι σιωπη και καλα κανατε
αλλα οχι οχι μην μας απαντησεις τωρα
:p 👯‍♀️

ο Ταρ δεν αγαπουσε την φαντασια στις ταινιες και δεν ηθελε να ξεφευγει απο την πραγματικη ζωη
και αυτο προσπαθησε να απεικονησει περισσοτερο στη ταινια για αυτο λεει οτι δεν τα καταφερε
η ταινια ομως δεν σημαινει οτ δεν ειναι αριστουργημα
και ειναι σαν να ηθελε να μας πει
ο ανθρωπος θελει να ταξιδευσει και να ανακαλυψει αλλους κοσμους
χωρις να εχει ανακαλυψει και αγαπησει τον δικο του πλανητη ακομα
Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν αγαπούσε τη φαντασία... Η φαντασία ενός ανθρώπου δεν είναι μέρος της "πραγματικής" ζωής?

Η πίστη το όνειρο δεν έχουν και φαντασιακή υπόσταση; ή μόνο φαντασιακή;

τι τροπος ειναι αυτος γραφετε κυριε
ουτε ειπα κατι για την ταινια ουτε την εχω δει

Για το σκηνοθετη ειπες και σε αυτο απαντησα. Οτι διαφωνω με τετοιες αποψεις.
Δεν ειναι οτι δε συμφωνω απλα. Θεωρω οτι ειναι περα απο τα ορια. Καταλαβαινω να μη μας αρεσει καποιος. Αλλα να θελουμε να τον φερουμε στα μετρα μας, δεν ειναι ωραιο πραμα, οπως εγραψα.
Υπαρχουν πολλοι που τους αρεσει ο Οικονομιδης οπως ειναι. Που δεν τα λεει... μεσα απο τα δοντια, οπως θα τον ηθελες. Γιατι να αλλαξει και αυτος και να τα λεει οπως θες εσυ? Οι υπολοιποι τι θα κανουμε?
Ειναι σα να εβγαινε καποιος και να ελεγε οτι θα ηθελε τον Ταρκοφσκι λιγοτερο θεούσο. Μα θα ηταν αλλος ανθρωπος τοτε. Αλλος καλλιτεχνης. Ας ηταν οπως ηταν και ας τον χαιρονται οσοι τον χαιρονται για το πως ηταν. Και οι υπολοιποι ας ειναι κριτικοι απεναντι του, παλι για το πως ηταν.
Τι παει να πει "εγω θελω ο ταδε σκηνοθετης να τα λεει ετσι"? Οπως θελει θα τα λεει και θα τον κρινουμε για αυτο.

και φυσικα θα την δω
για την Μπουμπουγκονια ομως που εγραψα κατι σιωπη και καλα κανατε
αλλα οχι οχι μην μας απαντησεις τωρα
:p 👯‍♀️
Φυσικα και δε θα απαντησω, γιατι δεν εγραψες κατι στο οποιο να απαντησω.
Ειδες την ταινια? Ποια ειναι η γνωμη σου? Με μια προτασουλα που πεταξες περιμενεις να τσιμπησω? Δε νομιζω.
Αν επιθυμεις, γραψε πρωτα την αποψη σου και τη συζηταμε!

• Like
Reactions: superfly
Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν αγαπούσε τη φαντασία... Η φαντασία ενός ανθρώπου δεν είναι μέρος της "πραγματικής" ζωής?

Η πίστη το όνειρο δεν έχουν και φαντασιακή υπόσταση; ή μόνο φαντασιακή;
Αυτο ειναι μεγαλη (και πολυ ωραια) κουβεντα.
Επιφυλασσομαι να επανελθω μολις βρω το χρονο!

Για το σκηνοθετη ειπες και σε αυτο απαντησα. Οτι διαφωνω με τετοιες αποψεις.
Δεν ειναι οτι δε συμφωνω απλα. Θεωρω οτι ειναι περα απο τα ορια. Καταλαβαινω να μη μας αρεσει καποιος. Αλλα να θελουμε να τον φερουμε στα μετρα μας, δεν ειναι ωραιο πραμα, οπως εγραψα.
Υπαρχουν πολλοι που τους αρεσει ο Οικονομιδης οπως ειναι. Που δεν τα λεει... μεσα απο τα δοντια, οπως θα τον ηθελες. Γιατι να αλλαξει και αυτος και να τα λεει οπως θες εσυ? Οι υπολοιποι τι θα κανουμε?
Ειναι σα να εβγαινε καποιος και να ελεγε οτι θα ηθελε τον Ταρκοφσκι λιγοτερο θεούσο. Μα θα ηταν αλλος ανθρωπος τοτε. Αλλος καλλιτεχνης. Ας ηταν οπως ηταν και ας τον χαιρονται οσοι τον χαιρονται για το πως ηταν. Και οι υπολοιποι ας ειναι κριτικοι απεναντι του, παλι για το πως ηταν.
Τι παει να πει "εγω θελω ο ταδε σκηνοθετης να τα λεει ετσι"? Οπως θελει θα τα λεει και θα τον κρινουμε για αυτο.

Φυσικα και δε θα απαντησω, γιατι δεν εγραψες κατι στο οποιο να απαντησω.
Ειδες την ταινια? Ποια ειναι η γνωμη σου? Με μια προτασουλα που πεταξες περιμενεις να τσιμπησω? Δε νομιζω.
Αν επιθυμεις, γραψε πρωτα την αποψη σου και τη συζηταμε!
την ειδα και μαλιστα σε αιθουσα και εχω γραψει αλλα δεν με παρακολουθειτε

την ειδα και μαλιστα σε αιθουσα και εχω γραψει αλλα δεν με παρακολουθειτε
Εχεις γραψει τη γνωμη σου και δεν την ειδα?
Εγω ειδα μια λεξη ολη κι ολη εδω μεσα: "τερατουργημα"
Οταν αποφασισεις να γραψεις γνωμη, μπορουμε να συζητησουμε. Σε αφορισμους και τσιτατα θα κατσω να απαντησω?
Εκτος και αν εγραψες σε αλλο νημα. Τοτε παω πασο. Δεν εχω χρονο να παρακολουθω ολα τα νηματα. Βαλε λινκ να το δω.

Εχεις γραψει τη γνωμη σου και δεν την ειδα?
Εγω ειδα μια λεξη ολη κι ολη εδω μεσα: "τερατουργημα"
Οταν αποφασισεις να γραψεις γνωμη, μπορουμε να συζητησουμε. Σε αφορισμους και τσιτατα θα κατσω να απαντησω?
Εκτος και αν εγραψες σε αλλο νημα. Τοτε παω πασο. Δεν εχω χρονο να παρακολουθω ολα τα νηματα. Βαλε λινκ να το δω.
595837603_10163850707433011_8715089351465457848_n.jpg

Λινκ θα βαλεις, ή το ριξαμε στις γελοιο-γραφιες?
σου ειχα κανει προσκληση να μας μας πεις εσυ για την αγαπημενη σου αλλα εκανες οτι δεν το ειδες
αφου ομως θελεις την πληρη γαποψη μου για την ταινια θα την εχεις συντομα γιατι τωρα φευγω ...

σου ειχα κανει προσκληση να μας μας πεις εσυ για την αγαπημενη σου αλλα εκανες οτι δεν το ειδες
αφου ομως θελεις την πληρη γαποψη μου για την ταινια θα την εχεις συντομα γιατι τωρα φευγω ...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Haha
Reactions: superfly
εδω ειμαι θελεις κατι ?
μηπως θελεις να κατσω να αναλυσω την χειροτερη ταινια της χρονιας
δυο εμετικοι τυποι συλλαμβανουν μια ceo γιατι νομιζουν οτι ειναι εξωγηινη
τα μαλλια της ειναι κεραιες και την ξυριζουν και την κρατανε οσο διαρεκει η ταινια σε ενα υπογειο
η ceo δεν καταλαβαινει γιατι και ο Λ προσπαθει να εντυπωσιασει με την τεχνικη που διαθετει και το κλεψμο απο αλλη ταινια
και τις ψευτοεννοιες και τους δηθεν συμβολισμους
ευτυχως καταλαβες και δεν μας ειπες κατι αν και την ειδες απο τους πρωτους :p :p

• Haha
Reactions: Gal'en
ο Αμερικανικος ανεξαρτητος κινηματογραφος κτυπα τον Ρουμανικο
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ
κατι σαν ταινια του Μαλικ αρκετα ανωτερη
ο θανατος η φιλια η απωλεια
ο παλιος και ο καινουργιος κοσμος
η ιστορια μιας συνηθισμενης ζωης με ενα εξαιρετικο τροπο
μια ευγενικη σιωπηλη ερμηνεια
τα χρωματα του κοσμου απο την απιστευτη δουλεια της καμερας
ενας ποιητικος στοχασμος στην ομορφια της ζωης
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΤΦΛΙΞ
.
View attachment 261510
Το είδα χτες και προσυπογράφω 100%
Edit: πλην του σχολίου για τον Malik, τον οποίο δε γνωρίζω και για τον οποίο δεν έχω άποψη.

Το είδα χτες και προσυπογράφω 100%
Edit: πλην του σχολίου για τον Malik, τον οποίο δε γνωρίζω και για τον οποίο δεν έχω άποψη.

Ειμαι σιγουρος οτι τον ξερεις,

Η Κοκκινη γραμμη,

Ο Νεος Κοσμος

To δεντρο της ζωης.

H σοδεια του ουρανου.

Αυτα τα τεσσερα ειναι αριστουργηματα, σιγουρα εχεις δει δυο.
Ειναι ενας κινηματογραφηστης "δηιγηματογραφος" με φοβερη εικαστικη αισθηση και βαθυτατα θρησκευτικο Χριστιανικο πνευμα.
Οπως κι ο Ταρκοφσκυ.
Εαν δεν εισαι πνευματικο ατομο (με την εννοια του μεταφυσικου-θρησκευτικου συναισθηματος, οχι με την εννοια που λεμε στην Ελλαδα αυτος ειναι πνευματικος ανθρωπος πχ ενας δικηγορος που εχει διαβασει πολυ ιστορια) δεν πιανεις τιποτα.
Ολη η αφηγηση και η ομορφια που δινει παει κατ'ευθειαν στην Ουσια.

Δεν ειναι καθολου τυχαιο που ο Καβιζελ επαιξε τον πρωταγονιστικο ρολο στην κοκκινη γραμμη, την προσφορα της θυσιας, και μετεπειτα επαιξε στα Παθη.