Auteur, απ' όλα χρειάζεται να βλέπει κανείς. Προσωπικά βλέπω τα πάντα και σπάνια αφήνω ταινία στη μέση....μέχρι και βουβό βλέπω no problem. Επίσης από τα ποστ σου καταλαβαίνω οτι βλέπεις με καλό ρυθμό οποτε αμφιβάλω αν σου χουν μείνει πάνω από 500-1000 σημαντικά έργα να δεις. Σε κανα 1-2 χρονια που θα χεις δει τα παντα σχεδον απο τα "σοβαρα" δες και μερικες σειρες, το επιπεδο εχει ανέβει αφάνταστα. Ξέχνα τις σειρές τύπου Married with Children...έχει αλλάξει το σκηνικό στις σειρές, έχει αναβαθμιστεί συνολικά το medium. Όπως στις ταινίες υπάρχει ο Χ ταρκοφσκι αλλά και το τρανσφορμερς έτσι είναι και στις σειρές πια.
Διαφωνώ μόνο στο οτι για να καταλάβω ένα έργο πρέπει να διαβάσω θεωρία πριν....έτσι τι να το κάνω, ιτ μπιτς δε περπος που λένε. Κατά τα αλλα +1 για τον προβληματισμό και την φιλοσοφική αναζήτηση βλέποντας ταινίες (αλλά και σειρές).
Δεν ειναι κατανάγκη να ειναι θεωρία του κινηματογράφου. *Στην τέχνη δεν υπάρχει πάντα περπος (συγκεκριμένο μήνυμα) και δεν χρειάζεται να υπάρχει. εσύ το ανακαλύπτεις, με την δική σου ευαισθησία, λογική, παιδέια και όλες σου τις αισθήσεις.. αν το επιθυμείς..
Είδα την λίστα που ανέβασες πριν και έχω 2-3 από αυτά και μου άρεσαν πολύ. KOYAANISQATSI, BARAKA, SAMSARA, εχει ομως και κατι φεστιβαλικες που βγαίνει έξω μετά το κοινό και όλοι ξύνουν τα κεφάλια τους... και δεν μπορεί όλοι να είναι χαζοί ή απαίδευτοι και μετα διαβάζεις το review από τον χ κριτικό και αναρωτιέσαι αν αυτά που γράφει τα έβγαλε από τον κ@λο του...
Δεν ειναι θέμα χαζομάρας...
οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πεδίο οπου διεγείρουν τις αισθήσεις, την ευαισθησία, ευφυια.
Αν κάποιος προσεγγίζει την τέχνη μόνο με την λογική δεν πρόκειται ποτέ να νίωσει και κατεπέκταση να κατανοήσει ενα μεγάλο μέρος της το οποιο ειναι αριστουργηματικό
Επίσης προσωπική μου γνώμη είναι ότι ένας σκηνοθέτης για να είναι καλός πρέπει να καταφέρνει και να περνάει το μήνυμά του και όχι ο καθένας που βγαίνει από την αίθουσα να νομίζει ότι είδε κάτι άλλο (με αυτή την άποψη μπορεί να διαφωνήσετε αρκετοί)
δες λίγο πιο πάνω το *
οι περισσότεροι σύγχρονοι σκηνοθέτες δημιουργούν (οσο μπορούν) ενα πιο διευρυμένο πεδίο οπου ο καθένας μπορεί να κοιτάξει και να δει διαφορετικά πράγματα.
υπάρχουν σκηνοθέτες που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί σου, αλλοι αδιαφορούν αν θα γίνουν εύκολα κατανοητοί, αν νιώσει κάποιος τί κάνουν.
ο Lav Diaz κανει ταινίες 5+ ώρες.. αλλοι κανουν 10+ ώρες.. πρεπει να αφιερώσεις ενα ολόκληρο απόγευμα ή και μέρα για να δεις το έργο τους.
O Orson Welles ειχε πει οτι το πρόβλημα ειναι οτι ο κόσμος βλέπει τον κινηματογράφο μόνο ως entertainment.
..το ιδιο πιστευω και συνολικά για την τέχνη... τι να το κάνω αν ο άλλος ζωγραφίζει πχ έναν κίτρινο πίνακα και μετά για να καταλάβω την σημασία του πρέπει να κάτσω να διαβασω την αυτοβιογραφία του και να καταλάβω ότι σε εκείνη την φάση της ζωής του ζήλευε την γυναίκα του...εξ ου και το κίτρινο....(στην τύχη το λέω αυτό...αλλά νομίζω κατάλαβες τι εννοώ) ....σου είχα γράψει κάτι αντίστοιχο παλαιότερα και μου πες για τον ροθκο.