.
Ο σοφός λαός λέει "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις"
με αυτό στο μυαλό, λέμε οτι όλος ο σύγχρονος κινηματογράφος που προσπαθεί να κάνει τέχνη, ειναι βασιμένος σε μεγάλο βαθμό στην μπρεσονική διαίσθηση και αισθητική.
Το έργο αυτό δεν αποτελεί τόσο ένα δοκίμιο για την 7η Τέχνη, όσο το απόσταγμα της μπρεσονικής διαίσθησης σχετικά με την κινηματογραφική δημιουργία, την οποία ο γάλλος δημιουργός τοποθετεί τόσο ψηλά όσο τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη ζωγραφική ή τη γλυπτική.
Και στις δύο χρονικές περιόδους οι σημειώσεις του, αποσπασματικές και συχνά αρκετά αινιγματικές, αλληλοσυμπληρώνονται και τονίζουν κάποιες βασικές αλήθειες του έργου του και της αντίληψής του γι' αυτό. Αυτό που ονομάζει «σινεμά», το ταυτίζει με την αναπαράσταση και το φωτογραφημένο θέατρο, και το απορρίπτει. Σ' αυτό αντιπαραθέτει τον «κινηματογράφο», τέχνη αυτούσια και αυτόνομη, συνώνυμο της δημιουργίας.
https://www.politeianet.gr/books/97...reftis-simeioseis-gia-ton-kinimatografo-24053
Να απαλλαγώ από συσσωρευμένα σφάλματα και ψέματα. Να γνωρίζω τις δυνάμεις μου, να βεβαιωθώ γι' αυτές.
Η ικανότητα να χρησιμοποιώ σωστά τις δυνάμεις μου μειώνεται όταν αυτές αυξάνονται.
Να ελέγχω την ακρίβεια. Να είμαι εγώ ο ίδιος ένα εργαλείο ακριβείας.
Να μην έχω την ψυχή ενός διεκπεραιωτή. Να βρω, για κάθε λήψη πλάνου, ένα νέο νόημα σ' αυτό που είχα φανταστεί. Επινόηση (επινόηση εκ νέου) άμεση.
Σκηνο-θέτης ή director. Δεν πρέπει να καθοδηγώ κάποιον παρά τον ίδιο μου τον εαυτό.
Όχι ηθοποιοί
(Όχι καθοδήγηση ηθοποιών)
Όχι ρόλοι
(Όχι μελέτη ρόλων)
Όχι σκηνοθεσία
Αλλά χρήση μοντέλων μέσα από τη ζωή.
Να ΕΙΣΑΙ (μοντέλα) αντί να ΦΑΙΝΕΣΑΙ (ηθοποιοί).
ΜΟΝΤΕΛΑ:
Κίνηση από τα έξω προς τα μέσα. (ΗΘΟΠΟΙΟΙ: κίνηση από τα μέσα προς τα έξω).
Το σημαντικό δεν είναι αυτό που μας δείχνουν, αλλά αυτό που μας κρύβουν, και κυρίως αυτό που δεν υποπτεύονται ότι υπάρχει μέσα τους.
«Η ταινία γεννιέται πρώτα στο μυαλό μου, πεθαίνει στο χαρτί. Ανασταίνεται από τα ζωντανά πρόσωπα και τα πραγματικά αντικείμενα που χρησιμοποιώ, τα οποία σκοτώνονται πάνω στο φιλμ, αλλά όταν τοποθετούνται σε μια συγκεκριμένη σειρά και προβάλλονται σε μια οθόνη, ξαναζωντανεύουν όπως τα άνθη μέσα στο νερό.»
«Η προσέλκυση μόνο του ματιού κάνει το αυτί ανυπόμονο, η προσέλκυση μόνο του αυτιού κάνει το μάτι ανυπόμονο. Χρησιμοποίησε αυτές τις ανυπομονησίες.» Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, με αφορμή την ταινία του "Αγάπη"54, ο Μίκαελ Χάνεκε θα πει: «Μπορείς να προσεγγίσεις την καρδιά πιο άμεσα μέσα από το αυτί παρά μέσα από το μάτι. Τα αυτιά μας είναι πιο ανθεκτικά από τα μάτια μας, που έχουν κατακλυσθεί από εικόνες. Με τον ήχο, μπορείς να φτάσεις κατ' ευθείαν στο ασυνείδητο του θεατή.»
Ηθοποιοί. Όσο περισσότερο πλησιάζουν την οθόνη με την εκφραστικότητά τους, τόσο απομακρύνονται. Τα σπίτια, τα δέντρα πλησιάζουν. Οι ηθοποιοί απομακρύνονται.
Η επιτυχής σύνδεση των εικόνων τις φορτίζει με συναίσθημα.
Ο κινηματογράφος είναι γραφή με κινούμενες εικόνες και ήχους.
Ο κινηματογράφος δεν προσφέρεται τόσο στο να καθοδηγείς κάποιον, όσο στο να καθοδηγείς εσύ τον εαυτό σου.
Η αλήθεια τού κινηματογράφου δεν μπορεί να είναι η αλήθεια τού θεάτρου, ούτε η αλήθεια τού μυθιστορήματος, ούτε η αλήθεια τής ζωγραφικής.
Ο Σεζάν έλεγε: «Με κάθε πινελιά ρισκάρω η ζωή μου».
Εξασκήστε την ικανότητα του να βρίσκετε χωρίς να ψάχνετε.
Φέρε στην επιφάνεια αυτό που χωρίς εσένα δεν θα είχε πιθανώς φανεί ποτέ.
Δεν υπάρχει απόλυτη αξία σε μια εικόνα. Οι εικόνες και οι ήχοι νοηματοδοτούνται μόνο με τη χρήση για την οποία εσύ τις προορίζεις.
Μην κυνηγάς την ποίηση. Διεισδύει μόνη της μέσα από τις αφαιρέσεις.
Τα συναισθήματα οδηγούν στα γεγονότα. Όχι το αντίθετο.
Ούτε σκηνοθέτης ούτε δημιουργός. Ξέχνα ότι κάνεις φιλμ.
Αυτός που μπορεί με τα λίγα μπορεί και με τα πολλά.
Αυτός που μπορεί με τα πολλά δεν μπορεί απαραίτητα και με τα λίγα.
Να συλλαμβάνεις τις στιγμές. Αυθορμητισμός, φρεσκάδα.
Τίποτα περιττό, τίποτα ελλειπές.
Μία μόνο λέξη, μία μόνο χειρονομία τοποθετημένη λάθος, καταστρέφει όλα τα υπόλοιπα.
Για τον ηθοποιό, η κάμερα είναι το μάτι τού κοινού.
Μη δείχνεις όλες τις όψεις των πραγμάτων.
Οι θόρυβοι πρέπει να γίνονται μουσική.
Ένα σύνολο όμορφων εικόνων μπορεί να είναι απεχθές.
Αποκαλούμε ωραίο ένα φιλμ, όταν προσφέρει υψηλές ιδέες για το σινεμά.
Παραγωγή συναισθήματος που προκύπτει από την αντίσταση στο συναίσθημα.
Όχι μουσική συνοδευτική, υποστηρικτική ή ενισχυτική. Όχι μουσική, γενικώς.
Να βεβαιώνεσαι ότι έχεις συλλάβει όλα όσα μεταδίδουν η ακινησία και η σιωπή.
Μια πολυχρησιμοποιημένη εικόνα (κλισέ) δεν θα φανεί ποτέ σωστή, ακόμα κι αν είναι.
Κινηματογράφος: Καινούργιος τρόπος γραφής, άρα τρόπος να νιώθεις.
Ένα παλιό πράγμα γίνεται αμέσως νέο, αν το αποκόψεις από όλα όσα κατά κανόνα, το περιστοιχίζουν.
Δώστε στα αντικείμενα τη διάθεση τού να θέλουν να βρίσκονται εκεί.
Το κοινό δεν ξέρει τι θέλει. Επίβαλέ του τις επιθυμίες σου, τις ανάγκες σου.
Κινηματογράφος: Όπως η τονικότητα στη μουσική.