Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Ένας Νεπαλέζος μοναχός (δεν έχει φύγει ποτέ από το μοναστήρι του όπου δεν υπάρχει ραδιόφωνο/τηλεόραση/γραμμόφωνο), Ένα Guarani μέσα στα παρθένα δάση της Βραζιλίας, ένας από εμάς (απλός άνθρωπος), και ένας απόφοιτος του Juliard School of Music, "ακούνε" τον ήχο ενός ας πούμε βιολοντσέλου, το ίδιο?... επειδή τα αισθητήρια (αυτιά) είναι βιολογικά/φυσιολογικά ίδια?

Θέλω την άποψη σας...

ποιός είπε ότι είναι ίδια...
τίποτα δεν είναι ίδιο.
τώρα αν έλεγες ένας νεπαλέζος μοναχός και ένας νεπαλέζος σκύλος....:a0210:

Ένας Νεπαλέζος μοναχός (δεν έχει φύγει ποτέ από το μοναστήρι του όπου δεν υπάρχει ραδιόφωνο/τηλεόραση/γραμμόφωνο), Ένα Guarani μέσα στα παρθένα δάση της Βραζιλίας, ένας από εμάς (απλός άνθρωπος), και ένας απόφοιτος του Juliard School of Music, "ακούνε" τον ήχο ενός ας πούμε βιολοντσέλου, το ίδιο?... επειδή τα αισθητήρια (αυτιά) είναι βιολογικά/φυσιολογικά ίδια?

Θέλω την άποψη σας...
Εδω τα δυο αυτια που ειναι στο ιδιο κεφαλι δεν ακουνε το ιδιο......:flipout:

Απορία : Εφόσον η πληροφορία στο cd μετατρέπεται σε εύρος κίνησης στο μεγάφωνο (ας το πάρουμε απλά), αυτό που μας ενδιαφέρει στην ουσία είναι να υπάρχει εγγεγραμμένη μόνο η πρώτη αρμονική στο δισκάκι ( στο φάσμα 20hz~20khz), διότι αυτή είναι που θα δώσει το σωστό εύρος κίνησης στο μεγάφωνο για να ταλαντωθεί. Τις αρμονικές πάνω από τα 20khz θα τις δώσουν τα παλλόμενα μέρη του μεγαφώνου (αντιστρέφωντας κάπως την ανάλυση Fourier).

Οπότε τί μας νοιάζει αν έχουμε χάσει αρμονικές πάνω από τα 20khz αφού αυτές έτσι και αλλιώς θα αποδωθούν?

Όχι θέλουμε να γράψουμε ακριβώς ότι ακούμε
Περιλαμβάνονται αρμονικές, πληροφορίες χώρου κ.ο.κ.
Οι φίλτατοι ηχολήπτες φυσικά έχουν πολλά να προσθέσουν στην παραπάνω διατύπωση.

Όχι θέλουμε να γράψουμε ακριβώς ότι ακούμε
Περιλαμβάνονται αρμονικές, πληροφορίες χώρου κ.ο.κ.
Οι φίλτατοι ηχολήπτες φυσικά έχουν πολλά να προσθέσουν στην παραπάνω διατύπωση.

Σύμφωνοι. Να γράφουμε ότι ακούμε αλλά γιατί πρέπει να γράψουμε και την αρμονική στα 40khz αφού και μόνο το εύρος της κίνησης του μεγαφώνου θα την αποδώσει έστω και αν αυτή δεν υπάρχει στο δισκάκι?

Σύμφωνοι. Να γράφουμε ότι ακούμε αλλά γιατί πρέπει να γράψουμε και την αρμονική στα 40khz αφού και μόνο το εύρος της κίνησης του μεγαφώνου θα την αποδώσει έστω και αν αυτή δεν υπάρχει στο δισκάκι?
Δεν νομιζω οτι θα την αποδωσει.

Η αρμονικη στα 40KHz ειναι αναποσπαστο μερος του συνολου για να ακουμε(στο live) αυτο που ακουμε.

Αν δεν την ηχογραφησουμε,αυτο που θα ηχογραφησουμε ειναι αυτοματα παραμορφωμενο.

Αυτο το παραμορφωμενο θα παρει και το μεγαφωνο για να αποδωσει,προσθετοντας βεβαια και τα δικα του λαθη.

Να αλλάξω απάντηση :D

Θέλουμε να γράψουμε ότι ακούγεται
Όχι μόνο ότι ακούμε *γιατί μπορεί εγώ να είμαι κουφός.

Αλλά υπάρχουν τόσοι περιορισμοί φυσικοί καθώς και εξοπλισμού,
Για αυτό και η ηχοληψία θέλει μελέτη
Δεν είναι τόσο απλή η απάντηση
Λ.χ. ποσα και τι μικρόφωνα

Πάντα υπάρχουν περιορισμοί, που προέρχονται από τεχνολογικούς ή άλλους παράγοντες

Τα τόσα-όσα KHz και αυτά ένας λογικός συμβιβασμός που έκανα κάποιοι μηχανικοί είναι

Τελικά μέχρι πόσα Hz πάνω και πόσα κάτω θες να γράφουμε αγαπητέ Audiolityc – όσα βγάζει ο δίσκος?

Γιατί έχω την εντύπωση ότι περιορίζεσαι και στριμώχνεσαι και από το vinyl

Κάτι 5 κύκλους που βγάζει το κομπρεσέρ πως το γράφω ???

:D

Last edited:
Εδω τα δυο αυτια που ειναι στο ιδιο κεφαλι δεν ακουνε το ιδιο......:flipout:

Ναι σύμφωνοι, αλλά το ερώτημα το έθεσα για να αντιληφθούμε ότι όπως πολύ σωστά είπες ακούμε με τον εγκέφαλο...

ένα απλό παράδειγμα αυτής της πρακτικής εφαρμογής είναι ο αλγόριθμος των mp3 που βασίζεται στην ψυχολογική ικανότητα του εγκεφάλου να προσθέτει/γεμίζει συχνότητες εκεί που λείπουν, ή απλά να μην αντιλαμβάνεται εκείνες που λείπουν...

δηλαδή αυτό που συμβαίνει με ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα ήδη ήχων και συχνοτήτων όταν αυτές αποκωδικοποιούνται στον εγκέφαλο...

κατά τα άλλα αναφέρθηκε ότι η επιστήμη ότι είχε να πει το είπε...

ντετερμινισμός στο έπακρο...:ernaehrung004:

Παλι αλλαγες;Αυτο στο audio ονομαζεται καταχρηση εξουσιας:flipout::flipout:

Νομίζω είναι καλύτερη η δεύτερη διατύπωση. Γιατί είπαμε μπορεί να είμαι κουφός :D Και πάλι ένας ηχολήπτης θα έχει τόσους περιορισμούς και τέχνη να μοιραστεί σε αυτή την απάντηση… που πραγματικά είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα η απάντηση μου.

κατά τα άλλα αναφέρθηκε ότι η επιστήμη ότι είχε να πει το είπε.....

Το αστειο ειναι οτι αυτα τα σχολια,προερχονται ως επι το πλειστον απο "επιστημονικα χειλη" για πολλα θεματα.......

Παλι μονον οι "believers" πιστευουν οτι η επιστημη εχει.......μελλον :laugh:

Ευτυχως που υπαρχει εξελιξη,διαφορετικα θα ακουγαμε μουσικη με λαμπες και πικαπ μεχρι σημερα.........:flipout::flipout::flipout:

Ευτυχως που υπαρχει εξελιξη,διαφορετικα θα ακουγαμε μουσικη με λαμπες και πικαπ μεχρι σημερα.........:flipout::flipout::flipout:
Άλλο κακό να μην μας βρει!!!
Η λεγόμενη εξέλιξη δεν είναι πάντα προς όφελός μας, αλλά σε ποιον να το πεις να το καταλάβει. Υπάρχουν και οι τεχνολογολάγνοι που στο όνομα της τεχνολογίας και της εξέλιξης έχουν χάσει την ουσία, ακόμη και την ακοή τους! Λ.Σ.

Last edited:
Έχετε κολλήσει όλοι με την απόκριση συχνότητας, λέτε και είναι η μοναδική ή
η πιό ουσιώδης παράμετρος κατά την αναπαραγωγή, ενώ υπάρχουν τόσες
άλλες σημαντικότερες!

Φιλε,πραγματικα το λεω για τελευταια φορα,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ακουει τους υπερηχους,αυτο που ακουει,ειναι την παραμορφωση που το ανεπαρκες FR προκαλει στο ακουστικο φασμα που εμπιπτει στις ανθρωπινες δυνατοτητες ακοης.Και αυτο το αντιλαμβανεται ο εγκεφαλος.

Αυτο που παραμορφωνεται ειναι ακουστο,ειναι μεσα στο οριο που ακουμε.

Μην παρερμηνευεις εσκεμμενα αυτα που λεω.Η παρερμηνεια ΔΕΝ δινει περισσοτερη υποσταση σ'αυτα που λες.

δηλαδή μας λες ότι οι 40 χιλιόκυκλοι επηρεάζουν με αρμονικές κάτω από τη θεμελιώδη "άλλες συχνόητες" με ενδοδιαμόρφωση.
Και η αφαίρεση των 40 χιλιοκύκλων αφαιρεί την ενδοδιαμόρφωση.
Από πότε μια θεμελιώδης συχνότητα επιρεάζει προς τα πίσω?