Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Re: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Χθες που σουρουπωνε, εχω αραξει στο μπαλκονι του δωματιου που νοικιαζω στην Αντολικη Κρητη και χαζευω την θαλασσα.
Στο τραπεζακι διπλα μου ενας καφες, ο καπνος μου και ενα ζευγαρι κυαλυα που προοριζονται κυριως για αστροπαρατηρηση (η αστροπαρατηρηση ειναι μια αλλη αγαπη που εχω, για την οποια εχω ξοδεψει κυριως χρονο κ σχεδον καθολου χρημα).
Περιμενα λοιπον να σκοτεινιασει για τα καλα για να επιδωθω στο κυνηγι αστρικων σμηνων στον αστερισμο του Σκορπιου, οταν παρατηρησα ενα μικρο ιστιοφορο να μπανει στον κολπο της Κατω Ζακρου.
Αμεσως πιανω τα κυαλυα κ παρατηρω το σκαφος. Ηταν ενα παλιο ξυλινο 6 το πολυ 7 μετρων κ πανω του υπηρχε ενα ζευγαρι ηλικειωμενων τουριστων.
Τους ζηλεψα!!! Και πως μου ηρθε εκεινη την ωρα και ειπα μεσα μου ´´καλη φαση αλλα αστροπαρατηρηση σε σκαφος δεν μπορει να γινεί μιας και κουναει εστω κ λιγο´´.
Και εκει επεσε σαν κεραμιδα στο κεφαλι μου το εξης:
Ουτε πικαπ μπορει να λειτουργησει σωστα σε σκαφος (καπετανιε μου, για αυτο δεν εχεις πικαπ ε?).
Βρηκα την bug-αρα του βινυλιου!!! Θελει στερεο εδαφος για να αποδωσει.
Κ να ηταν μονο η θαλασσα να παει στο διαολο. Αλλα υπαρχει κ ο αερας. Δεν νομιζω να εχω δει ιδιωτικο jet με πικαπ.
Ενταξη ποσοι απο εμας εχουν ιστιοφορο η ιδιωτικο jet.
Ελα μου ομως που ουτε στο αμαξι μπορεις να ακουσεις βινυλιο.
Νομιζω οτι το post αυτο θα μεινει στην ιστορια ως η ταφοπλακα του βινυλιου.

Καλημερα σε ολους!

Ένας φίλος του πατέρα μου είχε μια παλαιά Porsche με πικάπ... ραδιοπικάπ... έπαιζε 45άρια... δεν μπορώ να θυμηθώ το μοντέλο... έπαιζε βέβαια όταν δεν έπεφτες σε λακκούβες...

Επίσης ένα μοντέλο της Dodge...

1956 Dodge Custom Royal: Highway Hi-Fi

It is unknown how many drivers were done in by the distraction of an optional retracting in-dash record player. If the road was smooth, the music would reportedly sound lovely.

γιατί αδύνατον; τότε από που προέρχονται οι συχνότητες που μετράει ο φιλαράκος στο youtube;
Είναι οι παραμορφώσεις του δίσκου βινυλίου και οι θόρυβοι του μπομπινόφωνου της ηχογράφησης!! Λ.Σ.

Οταν πριν πολλα χρονια ρωτηθηκε ο Pete Townsent σχεδιαστης του The Rock πικαπ για το sampling rate του cd,απαντησε "half MHz could be a start"...........!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η "εξελιξη" φαινεται να τον δικαιωνει.

Χθες που σουρουπωνε, εχω αραξει στο μπαλκονι του δωματιου που νοικιαζω στην Αντολικη Κρητη και χαζευω την θαλασσα.
Στο τραπεζακι διπλα μου ενας καφες, ο καπνος μου και ενα ζευγαρι κυαλυα που προοριζονται κυριως για αστροπαρατηρηση (η αστροπαρατηρηση ειναι μια αλλη αγαπη που εχω, για την οποια εχω ξοδεψει κυριως χρονο κ σχεδον καθολου χρημα).
Περιμενα λοιπον να σκοτεινιασει για τα καλα για να επιδωθω στο κυνηγι αστρικων σμηνων στον αστερισμο του Σκορπιου, οταν παρατηρησα ενα μικρο ιστιοφορο να μπανει στον κολπο της Κατω Ζακρου.
Αμεσως πιανω τα κυαλυα κ παρατηρω το σκαφος. Ηταν ενα παλιο ξυλινο 6 το πολυ 7 μετρων κ πανω του υπηρχε ενα ζευγαρι ηλικειωμενων τουριστων.
Τους ζηλεψα!!! Και πως μου ηρθε εκεινη την ωρα και ειπα μεσα μου ´´καλη φαση αλλα αστροπαρατηρηση σε σκαφος δεν μπορει να γινεί μιας και κουναει εστω κ λιγο´´.
Και εκει επεσε σαν κεραμιδα στο κεφαλι μου το εξης:
Ουτε πικαπ μπορει να λειτουργησει σωστα σε σκαφος (καπετανιε μου, για αυτο δεν εχεις πικαπ ε?).
Βρηκα την bug-αρα του βινυλιου!!! Θελει στερεο εδαφος για να αποδωσει.
Κ να ηταν μονο η θαλασσα να παει στο διαολο. Αλλα υπαρχει κ ο αερας. Δεν νομιζω να εχω δει ιδιωτικο jet με πικαπ.
Ενταξη ποσοι απο εμας εχουν ιστιοφορο η ιδιωτικο jet.
Ελα μου ομως που ουτε στο αμαξι μπορεις να ακουσεις βινυλιο.
Νομιζω οτι το post αυτο θα μεινει στην ιστορια ως η ταφοπλακα του βινυλιου.

Καλημερα σε ολους!

Με το αποκατω δεν υπαρχει προβλημα ουτε στο κουνημα ουτε στους αεριδες ουτε απο τα περιστερια. :D
Ακομη το εχω απο τα μεσα 80'....

http://ps-f5.com/

Δεν έχετε διαβάσει δηλώσεις διαφόρων κατασκευαστών ότι δίδουν μεγάλη σημασία στην πολύ υψηλή απόκριση συχνοτήτων των κεφαλών τους και μάλιστα την συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων; Ότι από αυτό εξαρτάται η ποιότητα του ήχου στο ακουστικό φάσμα των 20HZ-20KΗΖ; Απορώ το γιατί απορούν κάποιοι φίλοι. Μάλλον δεν μπορούν να δεχτούν το πώς μπορεί να υπερτερεί το λεγόμενο *απαρχαιομένο μέσο*!!! Λ.Σ.

Και κατασκευαστές ηχείων το λένε και κατασκευαστές ενισχυτών υπάρχουν που δηλώνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά ότι ο τάδε ενισχυτής έχει απόκριση συχνοτήτων 5Ηz-100KHz, αυτό όμως δεν λύνει όλες τις απορίες.

Έχουμε ας πούμε έναν ενισχυτή τέτοιον, ένα ζευγάρι ηχεία με super-tweeter και έχουμε ηχογραφήσει τρομπέτα. Ας πούμε ότι το συγκεκριμένο ακουστικό μουσικό όργανο παράγει συχνότητες πάνω από το όριο των 20KHz. Με ποιο μικρόφωνο αυτές έχουν καταγραφεί;

Last edited:

Και κατασκευαστές ηχείων το λένε και κατασκευαστές ενισχυτών υπάρχουν που δηλώνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά ότι ο τάδε ενισχυτής έχει απόκριση συχνοτήτων 5Ηz-100KHz, αυτό όμως δεν λύνει όλες τις απορίες.

Έχουμε ας πούμε έναν ενισχυτή τέτοιον, ένα ζευγάρι ηχεία με super-tweeter και έχουμε ηχογραφήσει τρομπέτα. Ας πούμε ότι το συγκεκριμένο ακουστικό μουσικό όργανο παράγει συχνότητες πάνω από το όριο των 20KHz. Με ποιο μικρόφωνο αυτές έχουν καταγραφεί;

Ξέρω γω, με κάποιο Neumann ίσως; Τι το κουράζεις; Οι συχνότητες αυτές καταγράφηκαν όπως είδες στο φιλμάκι, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιο μικρόφωνο τις κατέγραψε. Προφανώς ο κατασκευαστής δεν τα προόριζε για αυτό το σκοπό, αλλά δεν έβαλε και κάποιο κόφτη στα 20kHz, οπότε ότι υπάρχει εκεί πάνω, καλό ή κακό, διαιωνίστηκε.

Απάντηση: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Αυτό που βλέπετε στο βιντεάκι δεν είναι το φάσμα των συχνοτήτων που περιέχει ο δίσκος αλλά οι συχνότητες που κατέγραψε η κάρτα ήχου και παρήχθησαν από το συνδυασμό δίσκου, κεφαλής, μηχανικού συστήματος πλατό, προενισχυτή κεφαλής, κάρτας ήχου. Μεγάλο μέρος αυτών είναι πάρα πολύ πιθανό να μην υπάρχει ηχογραφημένο πραγματικά στο δίσκο αλλά να είναι αποτέλεσμα παραμορφώσεων ολόκληρου του συστήματος με μεγαλύτερη τη συνεισφορά του συστήματος εκτός της κάρτα ήχου.
Επίσης η κλίμακα της αναπαράστασης του φάσματος είναι λογαριθμική. Αυτό σημαίνει πως μια διαφορά στάθμης που φαίνεται μικρή στη πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι λοιπόν μια παραμόρφωση 2ης τάξης 0.1% στα 10KHz θα παράγει μία στάθμη στα 20ΚΗz (που δεν υπάρχει αλλά είναι παραμόρφωση) χαμηλότερη κατά 60dB σε σχέση με τη στάθμη των 10ΚHz. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να προκύψουν παραμορφώσεις 40 και 60 KHz (που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες στο δίσκο) ως 2η και 3η αρμονική των 20KHz.
Μη βγάζετε λοιπόν συμπεράσματα από ένα βιντεάκι και μη βιάζεστε να εντυπωσιαστείτε γιατί απλά τα συμπεράσματα είναι πολύ πιθανό να είναι εντελώς λανθασμένα.

ειπαμε
καλο το βινυλιο αλλα ελεος

και ελεος και με τα σουπερ τουητερ
εδω ουτε 20 δεν μπορειτε να ακουσετε μου θελετε 60 και 100
Posted via Mobile Device

Re: Απάντηση: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Αυτό που βλέπετε στο βιντεάκι δεν είναι το φάσμα των συχνοτήτων που περιέχει ο δίσκος αλλά οι συχνότητες που κατέγραψε η κάρτα ήχου και παρήχθησαν από το συνδυασμό δίσκου, κεφαλής, μηχανικού συστήματος πλατό, προενισχυτή κεφαλής, κάρτας ήχου. Μεγάλο μέρος αυτών είναι πάρα πολύ πιθανό να μην υπάρχει ηχογραφημένο πραγματικά στο δίσκο αλλά να είναι αποτέλεσμα παραμορφώσεων ολόκληρου του συστήματος με μεγαλύτερη τη συνεισφορά του συστήματος εκτός της κάρτα ήχου.
Επίσης η κλίμακα της αναπαράστασης του φάσματος είναι λογαριθμική. Αυτό σημαίνει πως μια διαφορά στάθμης που φαίνεται μικρή στη πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι λοιπόν μια παραμόρφωση 2ης τάξης 0.1% στα 10KHz θα παράγει μία στάθμη στα 20ΚΗz (που δεν υπάρχει αλλά είναι παραμόρφωση) χαμηλότερη κατά 60dB σε σχέση με τη στάθμη των 10ΚHz. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να προκύψουν παραμορφώσεις 40 και 60 KHz (που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες στο δίσκο) ως 2η και 3η αρμονική των 20KHz.
Μη βγάζετε λοιπόν συμπεράσματα από ένα βιντεάκι και μη βιάζεστε να εντυπωσιαστείτε γιατί απλά τα συμπεράσματα είναι πολύ πιθανό να είναι εντελώς λανθασμένα.

Πολυ πιο linear μου φαινεται το response παντως,ακομη και σε σχεση με το πιο περιορισμενο του cd και σε πληρη συνοχη με το φασμα μεχρι τα 22KHz

Last edited:

καλα... δε συζηταμε για την πρωτη δισκαρα που εβαλε...θεος!!!
Posted via Mobile Device

ειπαμε
καλο το βινυλιο αλλα ελεος

και ελεος και με τα σουπερ τουητερ
εδω ουτε 20 δεν μπορειτε να ακουσετε μου θελετε 60 και 100
Posted via Mobile Device
Δεν έχει καμία σχέση το τί μπορούμε να ακούσουμε πάνω από 20ΚΗΖ. Δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά το πόσο επηρεάζει η απόκριση πέραν του τί ακούμε σε αυτό που ακούμε. Λ.Σ.

Δεν έχει καμία σχέση το τί μπορούμε να ακούσουμε πάνω από 20ΚΗΖ. Δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά το πόσο επηρεάζει η απόκριση πέραν του τί ακούμε σε αυτό που ακούμε. Λ.Σ.

επηρεάζει τί ?
με ποιό αισθητήριο το αντιλαμβανόμαστε?
Το αυτί δεν ακούει 60 khz.
ούτε καν 20.
Αλλο αισθητήριο δεν έχουμε με τέτοια ικανότητα.
Τί είναι?
μήπως είναι η αύρα?
μήπως ο αγέρας?
ο μαίστρος?
με τον αφαλό το "πιάνουμε" ή με τον αγκώνα?

σόρρυ που στα λέω χύμα....
:worshippy:

επηρεάζει τί ?
με ποιό αισθητήριο το αντιλαμβανόμαστε?
Το αυτί δεν ακούει 60 khz.
ούτε καν 20.
Αλλο αισθητήριο δεν έχουμε με τέτοια ικανότητα.
Τί είναι?
μήπως είναι η αύρα?
μήπως ο αγέρας?
ο μαίστρος?
με τον αφαλό το "πιάνουμε" ή με τον αγκώνα?

σόρρυ που στα λέω χύμα....
:worshippy:
Δεν κατάλαβες τί είπα. Ξαναδιάβασε πλίιζ!
Να το ξαναπώ:
Φτιάχνεις 2 ίδιες κεφαλές και στο μόνο που διαφέρουν είναι η απόκριση συχνότητας. Αυτή που έχει μεγαλύτερη απόκριση προς τα άνω, αυτή ακούγεται καλύτερα, φυσικά στις όποιες συχνότητες ακούμε. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην χρειαστεί συνέχεια. Λ.Σ.

Επιτέλους, κάποιος πρόσεξε τις κλίμακες του φίλου που έφτιαξε το video.. :firstprize:

Όλο το περιεχόμενο που αναφέρει πάνω από τα 20Κ-22Κ φαίνεται να είναι θόρυβος. Η στάθμη του είναι στα -100τόσα db.

Αρκετά με τις βλακείες του κάθε άσχετου που νομίζει ότι ανακάλυψε την Αμερική σε δίσκους του '50.

Επιτέλους, κάποιος πρόσεξε τις κλίμακες του φίλου που έφτιαξε το video.. :firstprize:

Όλο το περιεχόμενο που αναφέρει πάνω από τα 20Κ-22Κ φαίνεται να είναι θόρυβος. Η στάθμη του είναι στα -100τόσα db.

Αρκετά με τις βλακείες του κάθε άσχετου που νομίζει ότι ανακάλυψε την Αμερική σε δίσκους του '50.
Aν περασεις απο ενα eq τον ηχο ενος cd με ηχογραφημενη την φωνη σου που για σκοπους συζητησης λεμε οτι ειναι γυρω στα 700 Hz και στο eq κοψεις οτι δηποτε πανω απο τα 700Hz θα ακουσεις διαφορα στην φωνη σου η οχι;

Ας πούμε ότι το συγκεκριμένο ακουστικό μουσικό όργανο παράγει συχνότητες πάνω από το όριο των 20KHz. Με ποιο μικρόφωνο αυτές έχουν καταγραφεί;
Ενα παραδειγμα;Sennheiser MKH-8020 με αποκριση συχνοτητων μεχρι και 60KHz

Aν περασεις απο ενα eq τον ηχο ενος cd με ηχογραφημενη την φωνη σου που για σκοπους συζητησης λεμε οτι ειναι γυρω στα 700 Hz και στο eq κοψεις οτι δηποτε πανω απο τα 700Hz θα ακουσεις διαφορα στην φωνη σου η οχι;

Τι EQ? Αναλογικό; Ψηφιακό; Software? Υλοποιημένο με τι αλγόριθμο; Με τι Q? Πόσα db/octave και σε ποια συχνότητα;

Κ.ο.κ.

Τι EQ? Αναλογικό; Ψηφιακό; Software? Υλοποιημένο με τι αλγόριθμο; Με τι Q? Πόσα db/octave και σε ποια συχνότητα;

Κ.ο.κ.
Οτι δηποτε πανω απο την "συχνοτητα" της φωνης σου,κοψε αναλογικα η ψηφιακα,oπως θελεις, ας πουμε οσο αποτομα κοβει το cd πανω απο τα 22khZ
Μην το κανεις πολυπλοκο το ερωτημα,δεν ειναι.