Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Το cd ειναι το μεσον που χρησιμοποιει η συντριπτικη πλειοψηφια οσων εχουν ψηφιακο μεσο αναπαραγωγης.

Οι προσπαθειες και βελτιωσεις στα αλλα πιο "καλα" ψηφιακα μεσα ακριβως στο θεμα αποκρισης συχνοτητων γινονται.

Καθαρη παραδοχη της αδυναμιας του ψηφιακου μεσου γενικα στο συγκεκριμενο θεμα που συζηταμε.Οι ιδιοι το εχουν παραδεκτει,και προς αυτη την κατευθυνση κινουνται.

Αλλες εξηγησεις δεν υπαρχουν.

Οσοι λεμε οτι η ανθρωπινη ακοη δεν παει πανω απο 20KHz,δεν νομιζω να ειμαστε και ειδημονες σε θεματα ακοης/εγκεφαλου.

Το συστημα της ανθρωπινης ακοης φαινεται να ειναι πολυ πιο πολυπλοκο και καλως η κακως δεν δεχεται ημιμετρα.

Aν δεν βελτιωθει το FR των ψηφιακων μεσων,δεν μπορει να βελτιωθει το resolution στον ηχο τους.Και αυτο ακριβως ειναι που ο ανθρωπινος εγκεφαλος αντιλαμβανεται και μαλιστα ανετα,και οχι το FR καθ'εαυτο.

Last edited:
βλέπεις έκανε το σφάλμα να πεί ότι είναι τέλειο.....
οι άλλοι οι μάγκες πιό πονηροί.
Δεν είναι πιο πονηροί ούτε μάγκες, απλά το *τέλειο* του cd το *τελειοποιούν* ακόμη περισσότερο σε sacd κλπ. ....
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει βελτίωση [που πάντα *πλησιάζει* το αναλογικό]. Λ.Σ.

Last edited:
Οσοι λεμε οτι η ανθρωπινη ακοη δεν παει πανω απο 20KHz,δεν νομιζω να ειμαστε και ειδημονες σε θεματα ακοης/εγκεφαλου.

Για να εξηγουμαι και να προλαβω καποια σχολια.
ΔΕΝ ισχυριζομαι οτι η ακοη μας παει πιο πανω.
Αυτο που συμβαινει ειναι οτι η ακοη/εγκεφαλος αντιλαμβανονται το λαθος που προερχεται αναποφευκτα απο την ελλειψη επαρκους FR που πρεπει να ειναι αρκετα πιο ψηλο απο τα 20KHz.
H ελλειψη επαρκους FR προκαλει παραμορφωσεις στις πιο χαμηλες συχνοτητες που εμπιπτουν στο φασμα 20Hz-20KHz.

Δεν είναι πιο πονηροί ούτε μάγκες, απλά το *τέλειο* του cd το *τελειοποιούν* ακόμη περισσότερο σε sacd κλπ. ....
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει βελτίωση [που πάντα *πλησιάζει* το αναλογικό]. Λ.Σ.

Σωστα,δεν προκειται για "μαγκες".

Απλα,εχουν πλεον συνειδητοποιησει οτι η αρχικη τους "επιστημονικη" προσεγγιση και αποφαση οτι ενα φασμα 20Hz-20KHz ειναι αρκετο να ξεγελασει τον εγκεφαλο,ηταν μια "επιστημονικη"γκαφα και τιποτα αλλο.

Καλά αυτό το τέλειο του CD πιο πολλές φορές εσείς το έχετε αναφέρει παρά τα σχετικά τμήματα μάρκετινγκ μου φαίνεται :D

Νταξ, δηλαδή από το 2000 και μετά έχετε δει τυπωμένο αντίστοιχο μάρκετινγκ υλικό ?

Δηλαδή όταν ,μιλάτε για τελειότητες… σε συν φορυμίτες τα φορτώνετε Ή σε μαρκετίστες ? Αυτό έλειπε να ακούμε τους μαρκετίστες!

‛η τεσπα ας βρούμε κάποιον εδώ μέσα που να υποστηρίζει αυτή την τελειότητα που κυνηγάτε… Διαφορετικά κυνηγάμε μάγισσες στη μεταξύ μας συζίτηση.

Όσο για το sacd το ανέφερα ξεκάθαρα γιατί εάν το ζητούμενο είναι υψηλές συχνότητες, λύση υπάρχει και στα ψηφιακά…

Πόσο να διυλίσουμε δηλαδή την απόκριση του –πεθαμένου κατά την άποψή μου – CD ???

Last edited:
Κανονίστε να ανοίγουμε καινούριο νήμα με μεταφορά ποστς που θα έχουν
προκύψει από το παρόν θέμα που προέκυψε από άλλο!!:violent-smiley-030:

H τελειοτητα που αναφεροταν στην διαφημιση και προωθηση του, μαλλον πηγαινε στην αναγνωση του μεσου παρα στον ηχο του.
Ως γνωστο στο βυνιλιο καθε φορα που ακους , λογικα ακους και διαφορετικα λογω χρησης της βελονας αλλα και του ιδιου του δισκου.

Αυτο που συμβαινει ειναι οτι η ακοη/εγκεφαλος αντιλαμβανονται το λαθος που προερχεται αναποφευκτα απο την ελλειψη επαρκους FR που πρεπει να ειναι αρκετα πιο ψηλο απο τα 20KHz.

Mε ποιό όργανο και πώς γίνεται αυτή η αντίληψη;

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

H τελειοτητα που αναφεροταν στην διαφημιση και προωθηση του, μαλλον πηγαινε στην αναγνωση του μεσου παρα στον ηχο του.
Ως γνωστο στο βυνιλιο καθε φορα που ακους , λογικα ακους και διαφορετικα λογω χρησης της βελονας αλλα και του ιδιου του δισκου.
Σκεφτηκε κανενας ποση επαφη και για ποσο χρονικο διαστημα κανει η βελονα σε ενα σημειο του δισκου;Σχεδον τιποτα και για σχεδον μηδεν χρονικο διαστημα.

Γι'αυτο και οι δισκοι,νουμενου οτι παιζονται καθαροι,απο μια καλη βελονα σε καλη κατασταση,παιζουν για δεκαετιες χωρις προβληματα.

Εχω δισκους που τους ακουω συστηματικα απο τον καιρο που ημουν μαθητης και δεν εχουν την φθορα που ισχυριζονται πολλοι οτι υφιστανται οι δισκοι.

Μην μου πειτε τωρα οτι ναι μεν αλλα θελει περιποιηση,διοτι το ιδιο θελουν,το αυτοκινητο μας,το σπιτι μας,τα ρουχα μας......και τα ψηφιακα μας..........

Σκεφτηκε κανενας ποση επαφη και για ποσο χρονικο διαστημα κανει η βελονα σε ενα σημειο του δισκου;Σχεδον τιποτα και για σχεδον μηδεν χρονικο διαστημα.

μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς αυτό.
η πίεση ανά ελάχιστα τετραγωνικά μικρά (γιατί για τέτοια μιλάμε) είναι κολοσσιαία.
Η παραμόρφωση που υφίσταται το βινύλιο τοπικά είναι χαώδης.
Ευτυχώς έχει ελαστικότητα.
Το πρόβλημα είναι ότι η σκόνη που είναι πιό σκληρή από το βινύλιο αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε συνδυασμό με την πίεση.

μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς αυτό.
η πίεση ανά ελάχιστα τετραγωνικά μικρά (γιατί για τέτοια μιλάμε) είναι κολοσσιαία.
Η παραμόρφωση που υφίσταται το βινύλιο τοπικά είναι χαώδης.
Ευτυχώς έχει ελαστικότητα.
Το πρόβλημα είναι ότι η σκόνη που είναι πιό σκληρή από το βινύλιο αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε συνδυασμό με την πίεση.

Ακουγοντας τους ιδιους δισκους για 30 χρονια αλλα συμπεραινω.

Η βελτιωση στο σχημα των βελονων ελαττωσε τις φθορες στο ελαχιστο.Eπισης,τα νεα σχηματα βελονων,ειναι γνωστο οτι διαβαζουν σε αλλο σημειο του αυλακιου,με τετοια επιτυχια που σχεδον ισουται με το να εχεις καινουργιους δισκους.

Οσον αφορα την σκονη,συμφωνουμε,γι'αυτο ειπα οτι την καταπολεμουμε οσο γινεται.

Αν η παραμορφωση του δισκου τοπικα ηταν "χαωδης",θα ακουγοταν κιολας με αναλογα χαωδη τροπο.Ομως,δεν...............αυτα που ακουγονται σε καποιους δισκους,ειναι καταλοιπα κακων βελονων,κακης χρησης,κακης περιποιησης κλπ,αυτα που ειπαμε δηλαδη πιο πανω.Ολοι εχουμε τετοια βινυλια,αλλα τα παθηματα μας κανουν σοφοτερους.

Η πιεση τοπικα εξαρταται και απο το το συνολικο μεγεθος της πιεσης αυτης(οι βελονες ασκουν 1-2γρ) ,απο το εαν υπαρχει ελαστικοτητα στο αντικειμενο που ασκει την πιεση και απο το ποιο ειναι το υλικο που υφισταται την πιεση.

Δεν εχουμε στο βινυλιο απεριοριστη πιεση συνεχως στο ιδιο σημειο ωστε να ισχυει αυτο που λες σε βαθμο καταστροφικο και "χαωδη"

Last edited:
υπολόγισε.
σε μιά τυπική βελόνα υπάρχει μιά επιφάνεια επαφής περίπου κύκλου ακτίνας 5 μικρών. (0.000005 m), ανά κανάλι.
Αυτή δέχεται το μισό του βάρους. Πες 2.5 gr, αρα 1.25.
για κάνε τις πράξεις και βρές έτσι για γούστο ανα τετραγωνικό εκατοστό πόση πίεση είναι.

Τί πάει να πεί δεν έχουμε απεριόριστη πίεση συνεχώς?
Να σε ζουλήξω εγώ το χέρι σου με 1000 κιλά για ένα κλάσμα του δλ και έλα να μου πεις...

υπολόγισε.
σε μιά τυπική βελόνα υπάρχει μιά επιφάνεια επαφής περίπου κύκλου ακτίνας 5 μικρών. (0.000005 m), ανά κανάλι.
Αυτή δέχεται το μισό του βάρους. Πες 2.5 gr, αρα 1.25.
για κάνε τις πράξεις και βρές έτσι για γούστο ανα τετραγωνικό εκατοστό πόση πίεση είναι.

Τί πάει να πεί δεν έχουμε απεριόριστη πίεση συνεχώς?
Να σε ζουλήξω εγώ το χέρι σου με 1000 κιλά για ένα κλάσμα του δλ και έλα να μου πεις...

Αν ρυθμισεις αυτα τα 1000 κιλα ωστε στο χερι μου να υπαρχει βαρος ενος-δυο γραμμαριων,δεν θα παθω τιποτα απολυτως.

Δεν ειναι τα 1000 κιλα το θεμα,ειναι το ποσο βαρος επιτρεπει το ζυγισμα να τοποθετηθει στο χερι μου,ασε που δεν θα ειναι στατικο εφ'οσον ο δισκος κινειται δεν ειναι σταθερος.

Αν ρυθμισεις αυτα τα 1000 κιλα ωστε στο χερι μου να υπαρχει βαρος ενος-δυο γραμμαριων,δεν θα παθω τιποτα απολυτως.

Δεν ειναι τα 1000 κιλα το θεμα,ειναι το ποσο βαρος επιτρεπει το ζυγισμα να τοποθετηθει στο χερι μου,ασε που δεν θα ειναι στατικο εφ'οσον ο δισκος κινειται δεν ειναι σταθερος.

καλά τωρα, επικοινωνούμε ?:furious3:

και δεν είναι κάν 1000 κιλά....
είναι πάνω από 4000-5000....:a0210:

κάνε πράξεις σου είπα.

καλά τωρα, επικοινωνούμε ?:furious3:

και δεν είναι κάν 1000 κιλά....
είναι πάνω από 4000-5000....:a0210:

κάνε πράξεις σου είπα.
Ας πουμε 20000 κιλα.Βαλε τα σε ενα βραχιωνα,ζυγισε τα,ρυθμισε 1-2 γρ βαρος "αναγνωσης",και πες μου να παρω το αεροπλανο να ελθω εκει και θα βαλω το χερι μου απο κατω.

Η θεωρια καλη ειναι,οπως παντα.

Το συστημα της ανθρωπινης ακοης φαινεται να ειναι πολυ πιο πολυπλοκο .......

Eγώ λέω, πως καλό είναι να έχουμε, έστω μια ιδέα, από φυσική και φυσιολογία, πριν μπλέξουμε σε τέτοιες συζητήσεις...

Που διαφωνουμε;

Και ξαναλεω,δεν ειναι το ποσο ψηλες ακουμε,ειναι πως αντιλαμβανομαστε αυτες που ακουμε,λογω ανεπαρκους FR