Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Η πιεση τοπικα εξαρταται και απο το το συνολικο μεγεθος της πιεσης αυτης(οι βελονες ασκουν 1-2γρ) ,απο το εαν υπαρχει ελαστικοτητα στο αντικειμενο που ασκει την πιεση και απο το ποιο ειναι το υλικο που υφισταται την πιεση.

Δεν εχουμε στο βινυλιο απεριοριστη πιεση συνεχως στο ιδιο σημειο ωστε να ισχυει αυτο που λες σε βαθμο καταστροφικο και "χαωδη"

Εδω επρεπε να ηταν "φθορα"

Που διαφωνουμε;

Και ξαναλεω,δεν ειναι το ποσο ψηλες ακουμε,ειναι πως αντιλαμβανομαστε αυτες που ακουμε,λογω ανεπαρκους FR

διαφωνείτε, στο ότι δεν λές ποιό είναι το όργανο.
Τον ήχο τον αντιλαμβανόμαστε με το αυτί.
Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι πάλι ήχος.
Εχουμε άλλο όργανο αντίληψης ήχων?

διαφωνείτε, στο ότι δεν λές ποιό είναι το όργανο.
Τον ήχο τον αντιλαμβανόμαστε με το αυτί.
Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι πάλι ήχος.
Εχουμε άλλο όργανο αντίληψης ήχων?
Eγω νομιζω δεν ειναι το αυτι μονο του αρκετο.Χρειαζεται και ενας εγκεφαλος για να ολοκληρωθει η διαδικασια :laugh:

Eγω νομιζω δεν ειναι το αυτι μονο του αρκετο.Χρειαζεται και ενας εγκεφαλος για να ολοκληρωθει η διαδικασια :laugh:

Το τί νομίζεις εσύ δεν έχει σημασία... :laugh:

Τέτοια απλά ζητήματα της ανθρώπινης φυσιολογίας, είναι μελετημένα και αποδεδειγμένα εδώ και πάαααρα πολύ καιρό από την ιατρική κοινότητα, με μεθόδους ανοιχτές και πειράματα επαναλήψιμα, ενώ τα σχετικά ευρήματα είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει πώς δουλεύει η ανθρώπινη ακοή...

Έχω δίσκους 60 ετών και παίζουν άψογα και δεν χρειαζεται κανείς να μου το πεί. Ελάτε να τους ακούσουμε μαζί για να διαπιστώσετε και εσείς τα λεγόμενα.
Τα cd είναι που έχουν ημερομηνία λήξης γιαυτό και λέμε να αγοράζουμε καλής ποιότητας όσο γίνεται, π.χ. χρυσά για μεγάλη διάρκεια ζωής. Λ.Σ.

Το τί νομίζεις εσύ δεν έχει σημασία... :laugh:

Τοτε μην μου απευθυνεις τον λογο.

Διαβαζε και πιστευε οτι οι αλλοι "απεδειξαν" πως ακους χωρις εγκεφαλο.

Έχω δίσκους 60 ετών και παίζουν άψογα και δεν χρειαζεται κανείς να μου το πεί. Ελάτε να τους ακούσουμε μαζί για να διαπιστώσετε και εσείς τα λεγόμενα.
Τα cd είναι που έχουν ημερομηνία λήξης γιαυτό και λέμε να αγοράζουμε καλής ποιότητας όσο γίνεται, π.χ. χρυσά για μεγάλη διάρκεια ζωής. Λ.Σ.

Λουκά, τους μηχανικούς δε τους ξεγελάς και όταν συζητούν για αντοχή υλικών ή αποθήκευση CD πάντα θα βρεθούν πρότυπα.
Φυσικά και υπάρχουν standards από NIST και άλλους οργανισμούς για την αποθήκευση CD
Με ένα απλό ψάξιμο στο google μπορείς να μάθεις πληροφορίες
Ακόμα και οι βιβλιοθηκάριοι έχουν standards για το χειρισμό και την αποθήκευση οπτικών δίσκων.

Αλλά όπως λέμε για όλα τα ψηφιακά, πάρτε backup. Κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε στα vinyl.

Μη τρελαθούμε κιόλας, φυσικά και χαλάνε οι οπτικοί δίσκοι, κάτι που όποιος δε το πιστεύει μπορεί να το αποδείξει ο 1,5 χρονών ανιψιός μου.

Πεταμένα λεφτά τα χρυσά cd σήμερα με την τιμή των σκληρών δίσκων ανά GB.

Το κέντρο της ακοής στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ερμηνεύει τα δεδομένα που δέχεται από το σχετικό αισθητήριο όργανο, δεν αποτελεί το ίδιο αισθητήριο όργανο. Αν ο εγκέφαλος μπορούσε να αντιληφθεί τους υπέρηχους, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο, να τους λάβει από κάποιο αισθητήριο όργανο. Υπάρχει τέτοιο όργανο στο ανθρώπινο σώμα;

Και επαναλαμβάνω λοιπόν:

Eγώ λέω, πως καλό είναι να έχουμε, έστω μια ιδέα, από φυσική και φυσιολογία, πριν μπλέξουμε σε τέτοιες συζητήσεις...

Ποιος θα αποφασισει αν ενα βιολι που ακουμε ειναι σωστο η λαθος;

μα τι σχέση έχει το βιολί ή το τρομπόνι με το αισθητήριο και τον εγκέφαλο.

για να γίνει κάτι αντιληπτο χρειαζόμαστε αισθητήριο όργανο (αυτί) και όργανο επεξεργασίας (εγκέφαλο).
Χωρίς αυτί δεν ακούει κανείς.
Είναι σαν να σου δώσω ένα μαγνητόφωνο χωρίς μικρόφωνο και να σου πω ηχογράφησε.
Εσύ μετά θα μου πείς: μέχρι 20000 δεν μπορώ να ηχογραφήσω.
Από εκεί και πάνω όμως....το μαγνητόφωνο τα ..."αντιλαμβάνεται":firstprize:

βρε Λουκά....
δε μιλάμε για cd.
Πλέον μιλάμε για άυλα....Δ.Π.

Το κέντρο της ακοής στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ερμηνεύει τα δεδομένα που δέχεται από το σχετικό αισθητήριο όργανο, δεν αποτελεί το ίδιο αισθητήριο όργανο. Αν ο εγκέφαλος μπορούσε να αντιληφθεί τους υπέρηχους, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο, να τους λάβει από κάποιο αισθητήριο όργανο. Υπάρχει τέτοιο όργανο στο ανθρώπινο σώμα;

Και επαναλαμβάνω λοιπόν:

Φιλε,πραγματικα το λεω για τελευταια φορα,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ακουει τους υπερηχους,αυτο που ακουει,ειναι την παραμορφωση που το ανεπαρκες FR προκαλει στο ακουστικο φασμα που εμπιπτει στις ανθρωπινες δυνατοτητες ακοης.Και αυτο το αντιλαμβανεται ο εγκεφαλος.

Αυτο που παραμορφωνεται ειναι ακουστο,ειναι μεσα στο οριο που ακουμε.

Μην παρερμηνευεις εσκεμμενα αυτα που λεω.Η παρερμηνεια ΔΕΝ δινει περισσοτερη υποσταση σ'αυτα που λες.

Δεν μιλησα για το βιολι.
Για το ποιος αποφασιζει αν αυτο ειναι σωστο η λαθος μιλησα.

Να πω και σε σενα να μη παρερμηνευεις αυτα που γραφω;Η,διαβαζε πιο προσεκτικα.

Δες το ποστ #124.

Οταν λεω οτι χρειαζεται εκτος του αυτιου και ο εγκεφαλος εσενα σου φαινεται οτι δεν ξερω πως "ακουει" ο ανθρωπος;

Last edited:
Απορία : Εφόσον η πληροφορία στο cd μετατρέπεται σε εύρος κίνησης στο μεγάφωνο (ας το πάρουμε απλά), αυτό που μας ενδιαφέρει στην ουσία είναι να υπάρχει εγγεγραμμένη μόνο η πρώτη αρμονική στο δισκάκι ( στο φάσμα 20hz~20khz), διότι αυτή είναι που θα δώσει το σωστό εύρος κίνησης στο μεγάφωνο για να ταλαντωθεί. Τις αρμονικές πάνω από τα 20khz θα τις δώσουν τα παλλόμενα μέρη του μεγαφώνου (αντιστρέφωντας κάπως την ανάλυση Fourier).

Οπότε τί μας νοιάζει αν έχουμε χάσει αρμονικές πάνω από τα 20khz αφού αυτές έτσι και αλλιώς θα αποδωθούν?

για να γίνει κάτι αντιληπτο χρειαζόμαστε αισθητήριο όργανο (αυτί) και όργανο επεξεργασίας (εγκέφαλο).
Χωρίς αυτί δεν ακούει κανείς.
Είναι σαν να σου δώσω ένα μαγνητόφωνο χωρίς μικρόφωνο και να σου πω ηχογράφησε.
Εσύ μετά θα μου πείς: μέχρι 20000 δεν μπορώ να ηχογραφήσω.
Από εκεί και πάνω όμως....το μαγνητόφωνο τα ..."αντιλαμβάνεται":firstprize:

Ένας Νεπαλέζος μοναχός (δεν έχει φύγει ποτέ από το μοναστήρι του όπου δεν υπάρχει ραδιόφωνο/τηλεόραση/γραμμόφωνο), Ένα Guarani μέσα στα παρθένα δάση της Βραζιλίας, ένας από εμάς (απλός άνθρωπος), και ένας απόφοιτος του Juliard School of Music, "ακούνε" τον ήχο ενός ας πούμε βιολοντσέλου, το ίδιο?... επειδή τα αισθητήρια (αυτιά) είναι βιολογικά/φυσιολογικά ίδια?

Θέλω την άποψη σας...

Τιτλος νηματος : "Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd"
.....και για να μην παρεξηγηθω,........:smile::smile::smile:

Μισό να αλλάξω τον τίτλο :D

Δε ξέρω πώς το σκεφτόταν ο κόσμος πριν χρόνια το cd αλλά όσο περνά ο καιρός κατάλαβε ότι είναι απλά ένα αποθηκευτικό μέσο, τίποτα το μαγικό. Ψηφιακά δεδομένα περιέχει, αντιγράψιμα για backup.

μα ήδη δεν κυκλοφορούν ούτε παράγονται players....για το λαό.
Μόνο για κάποιους για τους οποίους σταμάτησε ο χρόνος γύρω εκεί στο 80τόσο...