Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Δεν ειμαι σιγουρος,αλλα αν αυτο παει για το δικο μου ποστ,
1,εγω δεν ειπα οτι το cd πεφτει σε πωλησεις επειδη δεν παιζει καλα.Ειπα οτι θα μας αφησει χρονους διοτι δεν παιζει καλα,και γι'αυτο μαρτυρουν,οχι τα mp3 κλπ,αλλα οι προσπαθειες αντικαταστασης του cd με καποιο αλλο ψηφιακο μεσο που ελπιζουμε αυτη την φορα να παιζει καλα(οχι απλα καπως καλυτερα απο το cd)

2,δεν ειμαι αναλυτης(σοβαρος,η,μη) :smile:

1) Όταν ένα μέσο "μας αφήνει χρόνους" είναι πάντα επειδή σταματάει να πουλάει. Άρα ουσιαστικά αυτό είπες. Το θέμα είναι το γιατί δεν πουλάει.

2) Δεν πήγαινε προς εσένα, αλλά προς όποιον "αναλυτή" ισχυρίζεται το παραπάνω.

Αρα η αποψη σας ειναι οτι εχουν λαθος;Τεχνικη τεκμηριωση οτι εχουν λαθος;

Για αρχή, ένας είμαι. :D

Άποψή μου είναι ότι.. δεν είμαι 100% πεπεισμένος όσο αφορά το τεχνικό σκέλος. Η θεωρεία λέει ότι έχουν λάθος (απλά πράγματα: ανθρώπινη ακοή, κτλ κτλ). Αλλά και πάλι.. είμαι αρκετά βλαμμένος ώστε να κρατάω μια πισινή.

Είμαι όμως σίγουρος για το μαρκετίστικο σκέλος.

1) Όταν ένα μέσο "μας αφήνει χρόνους" είναι πάντα επειδή σταματάει να πουλάει. Άρα ουσιαστικά αυτό είπες. Το θέμα είναι το γιατί δεν πουλάει.
Δεν παιρνει καμια εταιρεια να επαναλαβει την γκαφα που εκανε με το cd.Αυτο δεν ειναι αναγκη να ειναι καποιος αναλυτης να το καταλαβει.
Θα το πανε λαου λαου αυτη την φορα.....τους συμφερει

Για αρχή, ένας είμαι. :D

Άποψή μου είναι ότι.. δεν είμαι 100% πεπεισμένος όσο αφορά το τεχνικό σκέλος. Η θεωρεία λέει ότι έχουν λάθος (απλά πράγματα: ανθρώπινη ακοή, κτλ κτλ). Αλλά και πάλι.. είμαι αρκετά βλαμμένος ώστε να κρατάω μια πισινή.

Πολυ σωστη προσεγγιση.

Δεν παιρνει καμια εταιρεια να επαναλαβει την γκαφα που εκανε με το cd.Αυτο δεν ειναι αναγκη να ειναι καποιος αναλυτης να το καταλαβει.
Θα το πανε λαου λαου αυτη την φορα.....τους συμφερει

Σε ποια γκάφα αναφέρεσαι;

Σε ποια γκάφα αναφέρεσαι;
Εννοω οτι αυτη την φορα θα πιεσουν τα πραγματα οταν ειναι απολυτα βεβαιοι οτι το μεσον που θα αποφασισουν να προωθησουν ως "επισημο" διαδοχο του cd θα ειναι και ηχητικα σημαντικα καλυτερο(απο το cd)και οχι οπως κακως υπολογισαν με το βινυλιο

Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

For the record, δεν υποστηρίζω ότι το βινύλιο παίζει καλύτερα από το CD σε ένα μέσο σύστημα, αλλά και εγώ ελπίζω στο μέλλον το επόμενο εμπορικό φορμά να είναι τουλάχιστον HD.

Και ελεύθερο πρότυπο.
Να μη πω ότι οφείλει να είναι και φθηνότερο.

Φυσικά και ξεχωρίζουν μέσα στο noise των Post τα κείμενα του dinos και tonal και άλλων, που έκατσαν να αναλύσουν το video έστω και από youtube.

:a0210:

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Φυσικά και ξεχωρίζουν μέσα στο noise των Post τα κείμενα του dinos και tonal και άλλων, που έκατσαν να αναλύσουν το video έστω και από youtube.

+10000

Για να μην ξεχάσουμε και το θέμα του νήματος.. :D

Εαν ο τυπος στο βιντεο χρησιμοποιουσε καλυτερο πικαπ/κεφαλη,αυτο που θα εβλεπαν και θα ανελυαν καποιοι,θα το θεωρουσαν ισως,ως περισσοτερο noise:D

Καλη συνεχεια

Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

+1000

Υ.Γ.3: Λέτε για την απόκριση συχνοτήτων αλλά δε λέτε τίποτα για δυναμικό εύρος και SNR, διαχωρισμό καναλιών κτλ στα οποία ακόμα και το ταπεινό φορμά των 44.1/16 υπερέχει.

Και τί να το κάνουμε που *υπερέχει* όταν ακούγεται χειρότερα από το βινύλιο; Είπαμε δεν ακούμε με μετρήσεις. Τις μετρήσεις τις φάγαμε στη μάπα την δεκαετία 1970 με τα γιαπωνέζικα μηχανήματα.
Όσο για το δυναμικό εύρος εκεί είναι που δεν ακούμε παρά μόνο θόρυβο όταν το σήμα είναι χαμηλό, ιδιαίτερα στην κλασική μουσική. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Εαν ο τυπος στο βιντεο χρησιμοποιουσε καλυτερο πικαπ/κεφαλη,αυτο που θα εβλεπαν και θα ανελυαν καποιοι,θα το θεωρουσαν ισως,ως περισσοτερο noise:D

Καλη συνεχεια

Σε μεγάλο ποσοστό ναι.
Θα είχαμε περισσότερο flat απόκριση, μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων και περισσότερο ασυσχέτιστο το επίπεδο του θορύβου από το σήμα.
Στο δικό μου αρχαίο και ταπεινό TD160 με SME III και Supex 900 σε Meridian MC pre, η απόκριση και ο θόρυβος είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο (με απασχόλησε για μεταφορά βινυλίων σε PC).

Το δεύτερο ερώτημα που απασχολεί το συγκεκριμένο νήμα εστιάζεται στο αν είναι δυνατή η αντίληψη των υπερήχων.
Εδώ υπάρχουν δύο βασικές επιστημονικά αποδεδειγμένες παραδοχές.
Πρώτον η αντίληψη των υπερηχητικών συχνοτήτων με αέρινη αγωγιμότητα σαφώς και δεν μπορεί να είναι εφικτή αυτοτελώς. Π.χ δεν μπορούμε να ακούσουμε ένα καθαρό ημίτονο των 30KHz, ασχέτως της έντασης αναπαραγωγής του σήματος. Η εξήγηση βρίσκεται στα εκάστοτε φυσικά (κυρίως ηλικιακά) όρια του αυτιού μας, τόσο όσο αφορά την δίοδο του σήματος στον έξω ακουστικό πόρο (εξασθένιση) όσο και στη διέγερση του μέσου και έσω ωτός (μηχανική αδράνεια των οσταρίων καθώς επίσης και συχνότητα λειτουργίας των νευρουποδοχέων).
Δεύτερον υπάρχει και άλλο δρόμος, αυτός της οστικής αγωγιμότητας των οστών της κεφαλής, που επίσης στηρίζει το ακουστικό ερέθισμα. Υπάρχουν ενδείξεις πως η αντίληψη των ήχων μέσω της οστικής οδού, επεκτείνεται στο υπερηχητικό φάσμα πολύ πέρα από τα 20KHz (μερικοί αναφέρουν ακόμα και 80KHz αν και μου φαίνεται οριακό με βάση τις ταχύτητες των νευροαισθητηριακών συνάψεων). Δυστυχώς δεν έχω πολλές πληροφορίες ούτε γνωρίζω κάποια σοβαρά δημοσιευμένα papers. Τώρα πόσο είναι δυνατό ένα ακουστικό ερέθισμα που μεταδίδεται μέσω του αέρα να επηρεάσει και το οστικό τμήμα της κεφαλής μας και στη συνέχεια να ερεθίσει το κοχλία, είναι ένα θέμα που θα ήταν καλό να διερευνηθεί στη βιβλιογραφία. Εγώ περιορίζομαι στην απλή φυσιολογία (τι με βάζετε και διαβάζω βραδιάτικα, θα γίνω πάλι φοιτητής).

Το τρίτο θέμα που αποτελεί και εστία τριβών στο παρόν νήμα, εντοπίζεται στο αν το ακουστικό φάσμα μπορεί να επηρεαστεί από υπερηχητικές συχνότητες.
Και εδώ υπάρχουν δύο περιπτωσεις :
Η πρώτη αφορά την ύπαρξη προϊόντων ενδοδιαμόρφωσης μεταξύ των ακουστών συχνοτήτων και των υπερηχητικών συχνοτήτων. Η απάντηση νομίζω πως είναι απλή και είναι καταφατική: εφόσον τα προϊόντα της ενδοδιαμόρφωσης εντοπίζονται εντός του ακουστικού φάσματος τότε είναι σαφώς ακουστά (π.χ επιτρέποντας μας να διακρίνουμε τα διάφορα όργανα μεταξύ τους).
Η δεύτερη εντοπίζεται στο αν είναι ακουστή η επίπτωση που έχει το άθροισμα ενός υπερηχητικού σήματος με ένα ακουστό σήμα. Νομίζω πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δυνατότητα αντίληψης μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης εφόσον η μεταβολή εξακολουθεί να είναι υπερηχητική και φιλτράρεται κυρίως από τα οστάρια του μέσου ωτός. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόταση που ισχυρίζεται πως η αντίληψη δεν έχει να κάνει με την απόκριση συχνότητας των αυτιών μας, αλλά με την ολοκλήρωση του ηχητικού ερεθίσματος από τον εγκέφαλο. Το ερώτημα είναι πως η υπερηχητική συχνότητα θα επηρεάσει την χαμηλότερη και ακουστή συχνότητα και πως είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή, αφού η διαταραχή θα είναι πέρα από τις δυνατότητες του αυτιού μας. Δυστυχώς και εδώ δεν έχω βρει κάποια δημοσίευση με επιστημονικά κριτήρια ή έστω ένα σύνολο πειραματισμών με αξιόλογη μεθοδολογία.
Έχοντας κάνει μια δική μου πρόχειρη δοκιμή το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Εχεις να προτεινεις κατι στους κατασκευαστες;
Ισως να τους εξηγησεις γιατι εχουν λαθος;

Δυστυχώς. υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής από κάποιους που τους εξηγούν γιατί έχουν λάθος που έβγαλαν τα ψηφιακά... :flipout: :ernaehrung004:

+1000

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Και τί να το κάνουμε που *υπερέχει* όταν ακούγεται χειρότερα από το βινύλιο; Είπαμε δεν ακούμε με μετρήσεις. Τις μετρήσεις τις φάγαμε στη μάπα την δεκαετία 1970 με τα γιαπωνέζικα μηχανήματα.
Όσο για το δυναμικό εύρος εκεί είναι που δεν ακούμε παρά μόνο θόρυβο όταν το σήμα είναι χαμηλό, ιδιαίτερα στην κλασική μουσική. Λ.Σ.

Δεν ακούμε με μετρήσεις αλλά από την άλλη το μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων του βινυλίου μας συμφέρει να το θεωρήσουμε ως σημείο υπεροχής που δικαιολογεί την "ανωτερότητα" του βινυλίου.

Σχετικά με τη δυναμική περιοχή έχετε λάθος, γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η αυξημένη δυναμική περιοχή οφείλεται στο ότι ο θόρυβος βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αρκεί να είναι σωστή η υλοποίηση όλης της αλυσίδας από την ηχογράφηση και ψηφιοποίηση μέχρι την αναπαραγωγή ώστε να εκμεταλλεύεται το θεωρητικό πλεονέκτημα.

Όσο για τη δεκαετία του 70 έχω ακουστά μόνο για το "βρώμικο" Χάρυ. :D

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Δεν ακούμε με μετρήσεις αλλά από την άλλη το μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων του βινυλίου μας συμφέρει να το θεωρήσουμε ως σημείο υπεροχής που δικαιολογεί την "ανωτερότητα" του βινυλίου.

Σχετικά με τη δυναμική περιοχή έχετε λάθος, γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η αυξημένη δυναμική περιοχή οφείλεται στο ότι ο θόρυβος βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αρκεί να είναι σωστή η υλοποίηση όλης της αλυσίδας από την ηχογράφηση και ψηφιοποίηση μέχρι την αναπαραγωγή ώστε να εκμεταλλεύεται το θεωρητικό πλεονέκτημα.

Όσο για τη δεκαετία του 70 έχω ακουστά μόνο για το "βρώμικο" Χάρυ. :D
Πιστεύω σε αυτό που ακούν τα αφτιά μου και έχω φροντίσει να τα εκπαιδεύσω και διαρκώς εκπαιδεύω έχοντας ως αναφορά μου την ζωντανή ακουστική μουσική. [Το έχω πει πολλές φορές. Συγνώμη για τους φίλους που το ξανακούν]. Έτσι βλέπω τα πράγματα και μόνο έτσι θεωρώ την ανωτερότητα του βινυλίου, χωρίς να με απασχολούν οι μετρήσεις. Το άκουσμα είναι το ζητούμενο και η τέρψη που προκαλεί είτε είναι ο Χεντριξ ή η Μαρία Κάλλας.
Με την λεγόμενη δυναμική περιοχή του cd και ειδικά αυτά που έχουν ΠΟΛΥ μεγάλη, στα χαμηλά περάσματα ακούω σχεδόν μόνο θόρυβο όσο και αν αυξήσω την ένταση και όταν έρχονται τα πολύ δυνατά σημεία τότε ξεκουφαίνομαι. Πολλά Hyperion cd είναι έτσι.
Όσο για το αν την δεκαετία του 1970 την γνωρίζεις μόνο από τον Dirty Harry, πρόβλημά σου και δικαίωμά σου. Λ.Σ.