Φακοί Canon ΕF & EF-S mount

Re: Canon EF 28 f1,8

γιατι τον 28/φ1,8 και οχι τον σιγμα 30μμ/1.4 που ειναι και λιγο πιο φωτηνος?
Δεν ξερω απο κανον, οποτε ρωταω απο περιεργια απλα....

Δυσκολευτηκα αρκετα αναμεσα στους δυο, κυριως λογω του 1,4 του σιγμα που λες και εσυ. Φοβηθηκα κυριως τα σχολια περι προβληματων εστιασης του σιγμα που εχουν κατακλυσει το ιντερνετ και μετρησα παραπανω το (φοβερο και τρομερο εναντι του HSM) USM. Δευτερευοντως τη συμβατοτητα με FF.

Θελοντας να ειναι αξιοπιστος σε κακες φωτιστικες συνθηκες τερμα ανοιχτος (ή εστω ελαχιστα κλειστος) αξιολογησα αρνητικα τα περι ψαρεματος ή αργου AF σε τριτους κατασκευαστες.

Μου αρεσε που εχει και ενσωματωμενο αλεξηλιο στο εμπροσθιο τμημα του φακου (δεν ξερω αν προσφερει τιποτε πρακτικα). Το μικροτερο μεγεθος και βαρος ηταν το τελευταιο...

a ναι , ξεχασα οτι ο σιγμα δεν ειναι συμβατος με φουλ-φρειμ

Καλα, η σκεψη δεν ηταν τοσο οτι θα παω συντομα σε FF μηχανη οσο το να εκμεταλλευτω τα κομμενα ακρα στο κροπ και να κερδισω σε βινιεταρισματα και οξυτητα σε σχεση με τον 30ρη.

Μια και ο λογος για οξυτητα, οι παρακατω ειναι στο f10. Νομιζω εχουν δικιο οσοι ψιλοκραζουν το φακο, αλλα ακομη ειναι νωρις για μενα να τον κρινω.

Προς το παρον διακρινω ενα προβληματακι στα χρωματα... πολυ αχνα/παστελ μου φαινονται, αλλα ισως εφταιγε το φως... θα το κοιταξω (θα καθαρισω λιγο και την οθονη μου :ADFADF1:)...

c59d2bdfd3d7eccbc2fc77e200dc0aeb2b071a6ba37be2554711666df0a987d66g.jpg

7a2fcb080b0dcdb08f00c909f623d142bb0491a94bdc39863593ea79cedf169b6g.jpg

Στις παραπανω φωτο, εχω κανει και εντονη διορθωση στις παραμορφωσεις του φακου... και οριζοντια και καθετη... να υποθεσω οτι μειωνεται ετσι η οξυτητα και η ευκρινεια ή δεν επηρεαζεται?

Ηλία για τα χρώματα δεν μπορώ να δω κάτι.Η τελευταία φωτογραφία όμως μου κάνει πολύ soft. Για δες ή βάλε ένα crop 100% εκεί στην πινακίδα στα γράμματα.

Εδω κροπ 100% απο το RAW απειραχτο

attachment.php

και εδω μετα απο την επεξεργασια

attachment.php

Attachments

• _MG_0925-ACR.jpg
    _MG_0925-ACR.jpg
    129.6 KB · Views: 55
  • _MG_0925-ACR_1.jpg
    _MG_0925-ACR_1.jpg
    58.7 KB · Views: 56

Η ιστορια με τις 3 τελευταιες που ανεβασα εχει ως εξης... στις δυο πρωτες, εκανα το επαγγελματικο μου σαρπενινγκ και τις εσωσα σε διαστασεις 1024χ667 ετσι ωστε κατα το ανεβασμα απο το φλικερ ή το mediafire κτλ. να μην γινεται περεταιρω συμπιεση με αγνωστο τροπο... κατα καιρους ολοι παραπονιομαστε, οτι κατα το ανεβασμα χαλανε οι φωτογραφιες μας... ετσι ειπα να δοκιμασω σωσιμο σε διαστασεις που δεν θα συμπιεστουν κατα το ανεβασμα...

Στην τριτη που σου φανηκε σοφτ, εκανα σαρπενινγκ με το nik software στο αυτοματο και ανεβασα τη φωτο σε πληρη αναλυση και η οποια συμπιεστηκε ειτε απο το σαιτ ειτε απο το mediafire σε μικροτερες διαστασεις...

Δεν ξερω αν οφειλεται σε αυτο η διαφορα που βλεπεις....

Για τα χρωματα, δοκιμαζα στο φωτοσοπ να παω το vibrance ή και το saturation στο +100 και καθοταν μια χαρα... δηλαδη τα χρωματα δεν γινοταν οτι να ναι και με παραξενεψε λιγο...

Φυσικα υπαρχει και η περιπτωση να αστοχησε η εστιαση, αλλα με f10 και στο 1/160? Ή μπορει και αυτες να ειναι οι δυνατοτητες του φακου... (και απο τοτε που τον πηρα γμτ βρεχει καθε μερα για να τον δοκιμασω με την ησυχια μου)...

Όπως το λες το web ξεγελάει.
Μια χαρά μου φαίνεται το crop.Γενικά μια χαρά μου φαίνεται ο φακός.
Δυστυχώς δεν έχω καμιά ιδέα για την επεξεργασία των χρωμάτων.

Ηλία, θα συμφωνήσω με το Γιάννη γιά το φακό σου! Μιά χαρά είναι αυτός, εσύ κάθε φορά παίζεις διαφορετικά με τα χρώματα και τη μιά εκείνο το μπαρόκ κτίριο με τον θυρεό μας βγαίνει μπεζ και την άλλη ροζέ..!! Δημιουργική είναι φυσικά η παραλλαγή των χρωμάτων, αλλά δε μας φανερώνει την άποψή σου.

Για τα χρωματα, παιζει ρολο η επεξεργασια οχι αυτων καθ εαυτων των χρωματων, αλλα του κοντραστ και του WB... η πρωτη ειναι ανοιγμενη στο προγραμμα της κανον DPP και εξαγωγη στο φωτοσοπ με τα χρωματικα προφιλ της κανον.
Η δευτερη, ανοιχτηκε κατ ευθειαν στο ACR και εν συνεχεια στο φωτοσοπ...

Σε καμμια δεν πειραχτηκαν τα χρωματα ξεχωριστα... οι διαφορες ειναι αποτελεσμα WB και κυριως των curves σε νορμαλ blending mode που επηρεαζουν περα απο το κοντραστ και τα χρωματα.

Ειδικοτερα, τωρα τελευταια, ψαχνω και τον μεσαιο δεικτη στα λεβελς, αυτον που επηρεαζει πιο εντονα τους μεσαιους τονους και που σχεδον σε κανενα tutorial δεν εχω δει να μιλανε για τη ρυθμιση του... 99/100 λενε να μη το πειραζουμε αλλα οτι αυτορυθμιζεται μονο του, οταν πειραζεις τα μαυρα και τα λευκα...

Ωστοσο, αν ασχοληθει καποιος θα δει οτι δεν ειναι ακριβως ετσι... εξαρταται και απο τα σημεια που θα επιλεξεις ως απολυτες τιμες για μαυρα, λευκα και μεσαιους τονους και γενικως εχει πολυ μπερδεμα, που θελει σελιδες για να εξηγησω γραπτως...

Ολα τα παραπανω, αν πηγαινεις με νουμερα και σαμπλερς βεβαια, γιατι αν πηγαινεις με το ματι, τοτε αλλαζει το πραγμα...

Δεν ειναι θεμα αποψης λοιπον, αλλα πειραματισμων με διαφορα προγραμματα και τεχνικες επεξεργασιας (και ειμαι και ασχετος σχετικα συν τοις αλλοις με το τι κανω και γιατι)....

Ηλία πάντως για το wb γιατί δεν παίρνεις μια white card και όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν να τη χρησιμοποιείς ? Να έχεις κάπου να ξεκινήσεις.

Παιδιά, τελευταία και φωτογραφίζοντας με τον ελληνικό απογευματινό ήλιο, έχω καταλήξει στη χειροκίνητη ρύθμιση του λευκού. Αυτό το έντονο πορτοκαλί μου είναι ανυπόφορο! Χρειάζεται εξάσκηση στη χρωματική μνήμη, που ο καθένας μας έχει.

Γιαννη, αυτα ειναι για... επαγελματιες...!! Αλλωστε, απο οτι λενε, το WB ειναι και λιγο θεμα γουστου.. εκτος αν φωτογραφιζεις προιοντα ή αν η ακριβεια στο πραγματικο χρωμα ειναι σημαντικη... εγω τετοιες φωτο δεν βγαζω οποτε το θεωρω λιγο too much... παντως η lowepro τσαντα που εχω, εχει -λενε- στο εσωτερικο της, χρωμα που μπορει να χρησιμοποιηθει ως grey card... ισως το δοκιμασω καμμια φορα...

Παιδιά, τελευταία και φωτογραφίζοντας με τον ελληνικό απογευματινό ήλιο, έχω καταλήξει στη χειροκίνητη ρύθμιση του λευκού. Αυτό το έντονο πορτοκαλί μου είναι ανυπόφορο! Χρειάζεται εξάσκηση στη χρωματική μνήμη, που ο καθένας μας έχει.

Μιλας για jpg απ ευθειας απο τη μηχανη και θελεις και πιστοτητα στα χρωματα φανταζομαι...

Γιά επεξεργασία του raw μιλάω, ακόμα και αν η μηχανή έχει βάλει σωστό λευκό σε περιπτώσεις "αντιπαθητικής" απόχρωσης το σκαλίζω. Στη μηχανή τι μπορείς να δείς;

Γιαννη, αυτα ειναι για... επαγελματιες...!! Αλλωστε, απο οτι λενε, το WB ειναι και λιγο θεμα γουστου.. εκτος αν φωτογραφιζεις προιοντα ή αν η ακριβεια στο πραγματικο χρωμα ειναι σημαντικη... εγω τετοιες φωτο δεν βγαζω οποτε το θεωρω λιγο too much... παντως η lowepro τσαντα που εχω, εχει -λενε- στο εσωτερικο της, χρωμα που μπορει να χρησιμοποιηθει ως grey card... ισως το δοκιμασω καμμια φορα...

Grey card=exposure
White card=WB

για επαγγελματίες.. τι παει να πει.. και εσύ επαγγελματίας είσαι.. απλά δεν βγάζεις λεφτά απο αυτό .. όχι ακόμα τουλάχιστον..:flipout: