Γιαννης Σπυρου
AVClub Fanatic
Τους τεστάρες στο ευρυγωνιο καδρο, με ανοιχτό διάφραγμα και δεν είχαν διαφορά στην έκθεση;
Sent from my LG-H930 using Tapatalk
Sent from my LG-H930 using Tapatalk
@ Under Fire
Aν έχεις κάποια ζευγάρια RAW (ή αν μπορείς να ξαναφτιάξεις) ανέβασέ τα
Η διαφορά που δείχνει ο τύπος στο f2.8 είναι εξωπραγματική !!. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την αναμενόμενη διαφορά σε Tstop απο τα 3 περισσότερα στοιχεία
Το πιο πιθανό είναι να κόλλησε το διάφραγμα σε πιο κλειστό f .. ή να μην ήταν σταθερός ο φωτισμός .. ή μπορεί να έκανε τιποτε άλλες χαζομάρες
Αν λαβεις υποψη σου οτι το crop factor δεν ειναι 1.5, αλλα περιπου 1.53, πιο κοντα στα 28mm βγαινει.
και μια πολύ πρόχειρη σύγκριση κάδρου ανάμεσα στα 15mm του 15-45 και στα 18mm του 18-55. Η διαφορά είναι τεράστια κατά την γνώμη μου και θεωρώ (χωρίς να το έχω αναλύσει εκτενώς) ότι ο 18-55 δεν ξεκινάει από τα 27mm, καθώς πιο πολύ μοιάζει σε 28mm, θα το δω εκτενώς και με άλλους φακούς το συγκεκριμένο.
Υ.Γ. Πάντως ο 15-45 είναι ιδανικός φακός για βίντεο άλλα και για ταξίδια που περιλαμβάνουν φωτογράφηση μέσα σε πόλεις, Ladscape κλπ.
εχει παντως αρκετη βινιετα, πολυ CA και παραμορφωση...για οποιον θελει να δει με rawtherapy πως ειναι πριν τις διορθωσεις , εβγαλα ενα τεστ στα 15mm.
https://www.dropbox.com/s/4d7zre45cdbq5dz/DSCF4470.RAF?dl=0

Να αναφέρω (για όσους πιθανόν ενδιαφέρονται) το σύντομο ταξίδι μου με τον φακό Fuji 15-45 όπου τελικά τον πούλησα. Ο φακός έχει εξαιρετικό εύρος και ξεκινάει από το εντυπωσιακό 22,5mm. Εχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, εστιάζει πολύ γρήγορα και αθόρυβα και είναι μαζεμένος. Άλλα δυστυχώς έχει 3 πολύ σημαντικά μειονεκτήματα για μένα που με έκαναν να τον δώσω και να δουλεύω την X-T1 πλέον αποκλειστικά μόνο με prime φακούς αφού έχω δώσει και τον 18-55.
1) Ο φακός στην X-T1 όπως και στις X-T2 και X-T3 όταν μπαίνεις στην προεπισκόπηση φωτογραφιών μαζεύεται μέσα και η μηχανή καθυστερεί 2-3 sec. να δείξει την φώτο στην οθόνη, επίσης για να επιστρέψεις σε λειτουργία φωτογράφησης ξανακάνει η μηχανή 2-3 sec. μέχρι να ξαναβγεί ο φακός και να είναι σε ετοιμότητα. Τραγικό με κούρασε πάρα πολύ και με έκανε να χάσω αρκετές λήψεις με αυτό που κάνει.
2) Το power zoom που έχει ο φακός είναι τραγικά αργό, κάποιες φορές μάλιστα δεν πιάνει με την μια την εντολή η ροδέλα και πρέπει να την ξαναγυρίσεις για να δουλέψει το zoom, έχω ξαναδουλέψει φακούς με power zoom άλλα κανένας δεν είχε τόσο αργή και όχι σταθερή ανταπόκριση στο ζούμ.
3) Τέλος η ποιότητα κατασκευής του φακού είναι απλά αστεία, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όλος ο φακός είναι εντελώς πλαστικός με ούτε ίχνος μετάλλου επάνω, είναι το γεγονός ότι οι πλαστικές ροδέλες που έχει μπροστά είναι ότι πιο ψεύτικο έχω πιάσει ποτέ συμπεριλαμβανομένου και φακούς κιτ των Canon/Nikon. Εντελώς ψεύτικη αίσθηση, τρίζουν, γδέρουν εσωτερικά και κυρίως αν τις ακουμπήσεις απλά με το νύχι σου κάνουν σημάδι στο πλαστικό τους. Καταλαβαίνω ότι θέλουν να ρίξουν το κόστος παραγωγής άλλα όχι και έτσι, βλέπω δίπλα μου τον 23mmf2 και τον 35mmf1,4 και δεν πιστεύεις ότι οι 3 αυτοί φακοί έχουν βγει από την ίδια εταιρία.
Σαν σύνοψη θα έλεγα ότι όποιος προτιμήσει αυτό τον φακό να έχει υπόψιν του τα 3 παραπάνω θέματα και το πόσο τον ενοχλούν, αν κάποιος ταξιδέψει πάντως να έχει μαζί του και άλλο φακό πέρα από αυτόν καθώς δεν εμπνέει καμία μα καμία σιγουριά και νιώθεις ότι θα σου ''μείνει'' στο χέρι.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.