Φακοί Fujinon X-mount

Re: Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

https://www.dpreview.com/articles/3...h-new-fujifilm-xf-200mm-f2-and-xf-8-16mm-f2-8

lens06.jpeg

200 2.0 και 280 2.8 χ 1.5 to crop. Αυτό δίνει 400 2.8. Ξέρεις τι είναι για το af μιας μηχανής το 2.0 ή το 2.8 για μεγάλο τηλεφακο? Πετάει... Και ξεφονταρισμα υπέροχο.

Εντάξει παιδιά μιλάμε για πολύ εξιδικευμένους φακούς για ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις. Προφανώς δεν είναι για απλούς χρήστες, το βάρος και η τιμή είναι απλά αλλού. Θετικό πάντως που η Fuji βγάζει τέτοιους φακούς, σκέφτεται και τους επαγγελματίες και χτίζει γκάμα φακών κυριολεκτικά για όλους. Τι εξυπηρετεί ένας φακός 200mm f2?? Sport φωτογράφηση, βάθος πεδίου τσιγαρόχαρτο για όσους ενδιαφέρονται για αυτό, φωτογράφηση συναυλιών και event από μακρινή απόσταση και φωτογράφηση άγριας ζωής, ενώ υπό προϋποθέσεις βγάζεις και κάτι πορτρέτα λουκούμι!!! Αν το καλοσκεφτείται δεν έχει και λίγες χρήσεις ένας τέτοιος φακός!!

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Πραγματι αν δεν εχεις δουλεψει με τέτοιο φακό δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά. Έχω την τύχη να έχω τον αντίστοιχο φακό σε m43, τον Zuiko 150/2 όπου τον πήρα σε σκοτωμένη τιμή γύρω στο 1500 (Αξία φακού αρχική τοτε γύρω στα 3500 ) πριν χρόνια όταν τα 4/3 είχαν εγκαταλειφθεί και πριν βγουν οι ΕΜ1. Στις 2 ΕΜ1 ο φακός εστιάζει πολύ καλύτερα από τις παλιές DSLR που σχεδιάστηκε αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο οι νέοι τηλεφακοί όπως π.χ. ο 300/4. Παρόλα αυτά μπορώ να τραβήξω άνετα με ριπή στην νέα EM1.2 γύρω στα 10-12 FPS με ηλεκτρονικό κλείστρο και χωρίς ibis (με το Ibis πέφτει στα 6-8 FPS). Πέρνει και τους 2 TC 1.4X,2.0Χ (τους έχω και τους δυο). Έχω ανεβάσει δείγματα από πουλιά παλιά στη λίμνη των Ιωαννίνων. Είναι φακός που θέλω να κρατήσω χρόνια και γιαυτον και μόνο διατηρώ ένα σώμα ΕΜ1.
Είναι φακός απίστευτος ξυρίζει από F2.0 από κέντρο σε άκρα και έχει πολύ ωραίο γράψιμο συνολικά και bokeh. Ζυγίζει γύρω στο 1.4 κιλό αλλά αξιζει το βάρος του σε χρυσάφι. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι τον έχει επαγγελματίας φωτογράφος άγριας ζωής και τον χρησιμοποιει εκτενώς (μαζί με τον 300/4) για φωτογράφηση κροκόδειλων με τελειως ανοιχτό διάφραγμα σε βάλτους με λιγοστό φως.

Είναι φακοί ειδικής χρήσης κυρίως για επαγγελματίες αλλά και για ερασιτέχνες που θέλουν οτι καλυτερο κυκλοφορεί στο σύστημα τους. Aυτα τα ίδια και καλύτερα χαρακτηριστικά θα έχουν πιστευω και οι 2 νέοι φακοί της Fuji και συνήθως τα χρήματα που κοστίζουν είναι ανάλογα των εξαιρετικών επιδόσεων τους και δεν θα απογοητεύσουν τον κάτοχο τους.

Last edited:
Ισχύουν αυτά που λες Κώστα, βέβαια σκέψου ότι εδώ έχουμε φακό 200mmf2 για αισθητήρα μεγαλύτερο από m4/3, με βάρος κοντά στα 2,5 κιλά και κόστος 6.000 ευρώ, είναι άλλη κατηγορία ακόμα και από τον ήδη εξειδικευμένο olympus 150f2. Σε κάθε περίπτωση επικροτώ τέτοιες κινήσεις, ανεξάρτητα αν τέτοιους φακούς δεν θα τους πιάσουμε οι περισσότεροι στα χέρια μας ποτέ.
Να πω και εγώ με την σειρά μου ότι είχα πρόσφατα στην κατοχή μου έναν καλό τηλεφακό Canon 70-200f4 L σειρά, μεγάλος και βαρύς άλλα εντελώς άλλη εμπειρία χρήσης και φωτογραφικό αποτέλεσμα από οποιονδήποτε άλλο απλό τηλεφακό ζουμ, και μιλάω απλός για την πιο φτηνό τηλεφακό της Canon στην σειρά L, που να πάμε δηλαδή και στους ακριβότερους!!

επειδή κοιτάω έναν ακριβούτσικο (για μένα) fuji μεταχειρισμένο,

πέρα από οπτική επισκόπηση των κρυστάλλων μπροστά-πίσω, έλεγχο της καλής περιστροφής των δατυλιδιών και ένα γρήγορο κούμπωμα και έλεγχο ότι λειτουργεί ΟΚ,
έχω και άλλο κρίσιμο να δω;

Κοιτάς και την εστίαση αν δουλεύει σωστά και σαφώς την ποιότητα των φώτος, δες και τα άκρα αν είναι οκ, αν είναι και ζουμ τσέκαρε την ποιότητα των φώτος και στα 2 άκρα, αν μπορείς και σε κλειστά και σε ανοιχτά διαφράγματα.

@ ΒΛΑΣΙΔΗΣ
@karamela

thanks,
στις φωτο εννοείτε να δω κάποιο χοντρό σφάλμα; γιατί αλλοιώς δύσκολα θα καταλάβω πολλά

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Το κρίσιμο σε αυτούς τους τηλεφακούς είναι κυρίως η απόδοση σε ανοιχτά διαφραγματα (στο κέντρο κυρίως και δευτερευόντως στα άκρα) και η ταχύτητα εστίασης αν χρησιμοποιηθεί αρκετά για κινούμενα αντικείμενα, αυτό όμως αφορά καλή συνεργασία και με το σώμα που εχεις οπότε δεν είναι απαραίτητα κριτήριο αγοράς του φακού. Με μελλοντικά σωματα μπορεί να δουλεύει ταχύτερα αν το μοτέρ του είναι νέας γενιάς. Δες επίσης σε ριπή πόσα γρήγορες λεπίδες έχει κλείνοντας σταδιακά το διάφραγμα και βλέποντας αν μειώνεται αισθητά η max ριπή που έχει με ανοιχτό διάφραγμα.

ΥΣ
Με ανοιχτό διάφραγμα δοκίμασε κάποιους στόχους με λίγο πιο φωτεινό background να δεις ποσο ευπαθής είναι ο φακός σε χρωματικές εκτροπές και απώλεια IQ από flare κλπ. , μπορεί ένας φακός να έχει γενικά καλη απόδοση αλλά να πέφτει σημαντικά σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μπραβο στη φουτζι , το πιο ωραιο συστημα με φακους για μιρορλες ΙΜΗΟ, και οι περισοτεροι φακοι ειναι σε λογικες τιμες.
εμενα και ο 8-16 μαρεσει πολυ , αν και ο 14/2.8 που εχω μου ειναι αρκετος για wide.

@kbouk

ευχαριστώ πολύ,

φαντάζομαι ισχύουν τα περισσότερα και για wide που κοιτάω

:a0210: