Φακοί Fujinon X-mount

Re: Απάντηση: Fuji XT-3 φωτογραφία

Άρα δεν έχεις εμπειρία από χρήση μάκρο φακού. Δεν συγκρίνεται η εμπειρία κατά τη λήψη που δίνει ένας μάκρο φακός σε σύγκριση με μια κόμπακτ, έστω και αν μια κόμπακτ ή και το κινητό μπορούν να δώσουν καλό αποτέλεσμα υπό προϋποθέσεις.

Πορτραίτα του μωρού και γενικές φωτογραφίες θα βγούν ούτως ή άλλως χιλιάδες. Δεν αποτελεί αυτό επιχείρημα κατά του μάκρο φακού.
Στο φωτογραφικό άλμπουμ του πρώτου χρόνου, οι πρώτες φωτογραφίες του μωρού με σφιχτά κάδρα από λεπτομέρειες δίνουν την πινελιά που χρειάζεται για να σπάσει η μονοτονία και να αναδείξουν το άλμπουμ.
Με το μεγάλο συν φυσικά ότι είναι ευχαρίστηση και η διαδικασία της λήψης. Πολύ μεγαλύτερη από τη χρήση κανονικού φακού ή και με προσθήκη extension tubes.

Έχω φώτο με νύχια και πατουσάκια με 18-55 χωρίς ibis βέβαια.... Να ποστάρω;

Οχι γιατι θα χαλασεις τον μυθο οτι μονον με μακρο και ibis μπορεις να εχεις τα τελεια νυχια και πατουσακια.:flipout:

Στο μεταξυ το οτι με τον μακρο το βαθος πεδιου ειναι απειροελαχιστο εκτος και αν τραβας με διαφραγμα κλειστο δεν το συζηταμε ... Το θεωρουμε δεδομενο.

υγ

Προτεινω ολα τα μυνηματα αυτα να τα βαλουμε σε ενα νεο νημα φωτογραφιας μωρων . Θαναι πολυ διασκεδαστικο.

Οχι γιατι θα χαλασεις τον μυθο οτι μονον με μακρο και ibis μπορεις να εχεις τα τελεια νυχια και πατουσακια.:flipout:
Στο μεταξυ το οτι με τον μακρο το βαθος πεδιου ειναι απειροελαχιστο εκτος και αν τραβας με διαφραγμα κλειστο δεν το συζηταμε ... Το θεωρουμε δεδομενο.

Πουθενά δεν έγραψα "μόνον".
Αντίθετα έγραψα ότι υπό προϋποθέσεις ακόμη και με το κινητό γίνεται δουλειά.

Πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά έγραψα ότι γίνεται η δουλειά με μάκρο φακό.

Το ρηχό βάθος πεδίου σε πολλές τέτοιες λήψεις με λεπτομέρειες μωρού είναι ευχάριστο στο μάτι και αναδεικνύει καλύτερα το σημείο που εστιάζουμε.

Καλά εννοείται ότι με έναν Macro κάνεις πού καλή δουλειά σε φωτογράφηση νεογέννητου, βέβαια TZO στο βίντεο που μας έβαλες η Κυρία έχει τον φακό Fuji 80mm Macro αξίας 1.300 ευρώ!! οπότε προφανώς θα κάνει τρομερή δουλειά με τέτοιον φακό. Πολύ μεγάλη επένδυση για έναν φακό που θα τον χρησιμοποιήσεις μόνο για το νεογέννητο από την στιγμή που δεν σε πολυνοιάζει η Macro φωτογράφιση.

Το ρηχό βάθος πεδίου σε πολλές τέτοιες λήψεις με λεπτομέρειες μωρού είναι ευχάριστο στο μάτι και αναδεικνύει καλύτερα το σημείο που εστιάζουμε.

Αν εχει νοημα να πας πολυ κοντα εξ'ου και η χρηση μακρο (ο 90αρης που θα προτιμουσα εγω να παρω εστιαζει αν θυμαμαι καλα στους 40 ποντους) το βαθος πεδιου ειναι ΠΟΛΥ ΡΗΧΟ.

Αν δεν κλεισεις διαφραγμα.

Εγω οσες φορες δοκιμασα μακρο φακους στα μωρα 1/10 των φωτογραφιων δεν πεταγοταν. Γενικως να το πω ξεκαθαρα πρακτικα για τετοιου ειδους φωτογραφηση ειναι μη βολικος μην πω αχρηστος και μου δειξετε κανα youtube βιντεο και με βαλετε στην θεση μου :D

Καλά εννοείται ότι με έναν Macro κάνεις πού καλή δουλειά σε φωτογράφηση νεογέννητου, βέβαια TZO στο βίντεο που μας έβαλες η Κυρία έχει τον φακό Fuji 80mm Macro αξίας 1.300 ευρώ!! οπότε προφανώς θα κάνει τρομερή δουλειά με τέτοιον φακό. Πολύ μεγάλη επένδυση για έναν φακό που θα τον χρησιμοποιήσεις μόνο για το νεογέννητο από την στιγμή που δεν σε πολυνοιάζει η Macro φωτογράφιση.

Από Fuji στη θέση του φίλου θα έπαιρνα τον
23/1.4
και τον
80/2.8 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro

Δεν του ανέφερα ποτέ τον 80/2.8 μάκρο, ακριβώς λόγω κόστους, επειδή έγραψε ότι το μπάτζετ είναι μέχρι 2 χιλιάδες για όλα.
Aπό grey 929 κάνει ο 80άρης.

Ίδιο σετάπ είχα κι εγώ με 35/1.4 και 90/2.8 μάκρο σε Sony ff.
Δεν χρειάστηκα ποτέ άλλον φακό για νεογέννητο.

Όποιο link κι αν ανοίξει κανείς ως δεύτερο φακό για newborn photography έναν φακό μάκρο προτείνουν.

Μαζί σου TZO, το θέμα για μένα παραμένει αν μπορεί να διαθέσει τέτοια ποσά, καθώς και οι 2 φακοί που προτείνεις είναι εξαιρετικοί μεν άλλα με υψηλό κόστος δε, θέλεις 2.000 ευρώ για τους 2 αυτούς φακούς, προφανώς αν μπορεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα δεν θα βγει χαμένος από το αποτέλεσμα.

Την προσωπική μου εμπειρία κατέθεσα, αλλά και τι θα ξαναέκανα σε αντίστοιχη φάση.

Στον φίλο που ανέφερε μπάτζετ μέχρι 2 χιλιάδες για σώμα και δύο φακούς, για δεύτερο πρότεινα τον 60/2.4 μάκρο στα 349 ευρώ.

και εγω εχω δει δειγματα απο τον 80 μακρο και ενθουσιαστικα.
εχω τωρα τους 14/18/35/56 και σκεφτομουν να παρω τον 90/2 αλλα τωρα σκεφτομαι τον μακρο πιο πολυ και εγω
μια χαρα πιστευω θα κανει την δουλεια του ο 60/2.4 για μακρο μωρου....το 1:1 ειναι υπερβολικο τις περισοτερες φορες
αν και εχω ακομα τον σιγμα 105/2.8 για τα μ4/3

Προτεινω ολα τα μυνηματα αυτα να τα βαλουμε σε ενα νεο νημα φωτογραφιας μωρων . Θαναι πολυ διασκεδαστικο.

ναι απο μικρα μωρα ,πατουσακια και χερακια αλλα και ενα για "μεγαλα" μωρα ... αλλα εκει θα πρεπει να γραφει ρητα οτι ειναι μονο high quality:flipout:

Last edited by a moderator:
Σκέφτομαι το XF 23 f/2, υπάρχει κάποιος να τον χρησιμοποιεί? Tα reviews είναι λίγο πολύ γνωστά οπότε ήθελα την γνώμη κάποιου που τον χρησιμοοιεί in real life...

αν σου κανει η εστιακη αποσταση παρτον.
εγω εχω τον χειροτερο φακο για την fuji και καλα, και μου φαινεται μια χαρα φακος, οποτε δεν νομιζω να απογοητευτεις απο την πιοτητα του φακου.

μονο σε κοντινα θεματα με τερμα ανοιχτο διαφραγμα θα σε απογοητευσει...αλλιως μια χαρα ειναι.

τον ειχα δοκιμασει παλιοτερα, μαζι με τον 35μμ φ/2 ... πιο καλος φακος σιγουρα.

Εξαρταται τι θες να τραβας...

Σε απόδοση η διαφορά με τον 23/1,4 είναι μικρή με αισθητή διαφορά στα close up όπου ο 23/2 είναι ποιο "μαλακός" και φυσικά το ένα χαμένο στοπ φωτεινότητας. Από την άλλη όμως είναι ταχύτατος στην εστίαση αθόρυβος και με πολύ μικρό μέγεθος και βάρος που κάνει πολύ ωραίο ζευγάρι με τα μικρά σώματα της Fuji (Χ-Ε3 Χ-Τ20 Χ-Τ100). Αργότερα τον ζευγαρώνεις και με τον 50/2 και έχεις ένα μανιτζέβελο EDC κιτακι.

Έχω τον 14άρη και τον kit τον οποίο θα δόσω.
Μέχρι χριστούγεννα σκέφτομαι δύο Prime, ο ένας θα είναι ο 50mm (ή ο 56mm, τσέπης επιτρέποντως)
Και τώρα είμαι μεταξύ 23 και 35 f/2.

εαν εχει τα χρηματα καλυτερος ειναι ο 1.4, καλυτερο κοντραστ, στο 1.4 απλα φαντασικος ,καλυτερος για α/μ .... τα κατα τα ξερεις, δεν σου λεω για το af γιατι ακομα και σε mf mode ειναι πανευκολος στην εστιαση

o 56 ειναι απιστευτος αλλα βαρυς και αργει να εστιασει, για studio και πορτρετα ειναι οτι καλυτερο ειχα. αν ομως θες φακο για εξω ο 50/2 ειναι πιο βολικος, ειχα και τους 2.
ο 35αρης εμενα μαρεσει πιο πολυ ο 1.4 γιατι νομιζω ειναι πιο καλος φακος οπτικα, και ας αργει να εστιασει.τους ειχα και τους 2. αλλα εγω τραβαω πιο πολυ μεσα, για εξω μπορει καλυτερα να εχεις το WR.
για 23 ειχα μονο τον 1.4, αλλα δεν μαρεσει αυτη η εστιακη αποσταση , προτιμω να εχω 28 και 50 στα 35mm

Τον είχα τον 1.4, και τον έδωσα πριν 2 μήνες, λόγω νέου μέλους στην οικογένεια. Είχε ωραίο γράψιμο αλλά πάλευα με την εστίαση σε X-E2 σε χαμηλό φωτισμό, ο υποτιθέμενος θόρυβος και τα λοιπα κατά που γράφονται δεν με ενοχλούσαν καθόλου ....μην με βάζεις σε σκέψεις τώρα... :violent-smiley-030: