Φακοί Fujinon X-mount

Στα καινούργια σώματα της fuji είναι ποίο γρήγορος, έχει φάει κ κάνα δύο αναβαθμίσεις, κ εχει διορθωθεί κάπως, αλλά νομίζω τους φωτογράφους δεν τους πολυαπασχολει, μιας που είναι φακός διαμάντι, (απορώ γιατί έχει γίνει θέμα)

τωρα για τους βιντεαδες υπάρχει η εναλλακτική του 35mm f2, που είναι αθόρυβος κ ποιο γρήγορος, και ποιο ελαφρύς, και ποιο μικρός κ ποιο φτηνός, και αδιάβροχος, είναι ανάλογα τι βολεύει τον καθένα, έχει βγάλει η fuji άριστους φακούς για όλα τα γούστα

προσωπικά προτιμω τον 1.4, αν και σε βίντεο δεν με βολεύουν τα mm
παρατηρώ όμως ότι έχει ανέβει η τιμή του τελευταία, κ ας είναι παλιός φακός, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο

Αυτό που λέμε κι εμείς λέει...

Οι παλιοί φακοί με 1.4 είναι πιο γρήγοροι στην χτ3, στην χτ2 είναι πιο αργοί.
Αλλα οι νέοι fujicron είναι γρηγορότεροι και αθόρυβοι.

Το ίδιο ισχυει για τους φακούς με linear motor. Σαφώς πιο γρήγοροι κι εντελώς αθορυβοι.

Sent from my LG-H930 using Tapatalk

Ναι, σωστά και είναι ταχύτατοι.
Έχω δοκιμάσει τον 90αρη κι έπαθα πλάκα.
Ταχύτατος κι εντελως Αθόρυβος.

Αλλα και οι νέοι fujicron είναι γρήγοροι και αθόρυβοι, τουλάχιστον περισσότερο από τους παλιότερους 1.4 και τους 27mm 2.8 kai 18mm f2.

Sent from my LG-H930 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Είναι γεγονός ότι τα νέα σύγχρονα σωματα πουσαρουν σε ταχύτητα τα παλιά μοτέρ με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικές διαφορες σε φακούς που τους θεωρούσαμε σημαντικά αργούς για τα σημερινά δεδομένα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο m43 με τον δημοφιλή pancake Lumix 20/1.7 στις δυο ΕΜ1 (ο φακός ξαναβγήκε σε ΙΙ βερσιον με το παλιό μοτέρ), νομίζω οτι η ενσωμάτωση της καλύτερης PDAF εστίασης στα ακαθρεπτα σωματα νέας γενιάς βοήθησε και κάποιες παλιές σχεδιάσεις φακών να αυξήσουν την ταχύτητα τους τουλάχιστον σε SAF. Για τον θόρυβο (αν και όσο υπάρχει) δεν νομίζω οτι μπορεί να γίνει κάτι.
Μην ξεχνάμε ότι όταν παρουσιάστηκαν οι φακοί αυτοί η υποστήριξη βίντεο στις Fuji, Olympus ήταν υποτυπώδεις και σε δεύτερη μοίρα, σήμερα που οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί είναι λογικό να υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή αλλά μην ξεχνάμε οτι μερικοί από αυτούς τους φακούς είναι διαμάντια σε απόδοση ή φορητότητα (20/1.7) και εξυπηρετούν άνετα όσους τους έχουν για συγκεκριμένο σκοπό. Υπέρ αναλύθηκαν τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του 35/1.4, όλοι συμφωνήσατε οτι είναι άριστος οπτικά αλλά υστερεί <καπως> σε ταχύτητα σε σχέση με τις σύγχρονες σχεδιάσεις και δεν είναι τελειως αθόρυβος. Ανάλογα ο καθένας τον προτιμά ή τον απορρίπτει γιαυτα του ακριβώς τα χαρακτηριστικά.

Εδω και καιρο εψαχνα εναν οικονομικο φακο ισοδυναμο των 35mm σε FF, κατι δηλ. σαν τον FUJI 23mm f1.4 ή τον 23mm f2.

Λογω οικονομικων , ειδικα ο f1.4 ήταν εκτος Budjet και δεν εβρισκα τον 23mm f2 οσο τον ηθελα.
Επισης, επειδη ο 23mm f2 ειναι λιγο soft σε κοντινα θεματα , που μ ενδιεφερε, με ανοιχτο διαφραγμα, δεν τον πολυ σκεφτομουνα.

Υπαρχαν διαφοροι "μνηστηρες" , ειχα δοκιμασει και παλιοτερα σε sony e mount τους γνωστους Meike-Neewer και 7 Artsisans , αλλα σ αυτο το μηκος ηταν καπως αδυναμοι.
Ο αντιστοιχος 35mm 1.7 (50mm σε FF) ήταν πολυ καλυτερος, αλλα οπως ειπα εψαχνα κατι πιο wide.

Ετσι λοιπον , μετα απο αρκετο ψαξιμο, κατεληξα στον Zonlai 22mm f1.8 .

https://dustinabbott.net/2018/04/zonlai-22mm-f-1-8-final-review/

Tον βρηκα σε μαυρο χρωμα, σε καποιο amazon warehouse , ελαφρως μεταχ/νο στα 80 ευρω με τα μεταφορικα.

Τον παρελαβα σημερα, οποτε δεν εχω δειγματα να σας δειξω, αλλα οι πρωτες εντυπωσεις ειναι πολυ ικανοποιητικες.

Ειναι μια κλαση πανω απο τους αντιστοιχους meike-neewer-7artisan, τοσο σε κατασκευη οσο και σε αποδοση.
δικαιολογει ανετα την αρχικη τιμη , γυρω στα 120 ευρω που εχει περιπου καινουργιος.

Οταν τον εβγαλα απο την πολυ ωραια συσκευασια, εμεινα εκπληκτος απο το μικρος μεγεθος αλλα και το ποσο βαρυς ειναι!
Μεταλικη κατασκευη εξολοκληρου, με που ωραιο καπακι, αλλα και μεταλικο hood !

Πολυ ωραια δαχτυλιδι διαφραγματος (με click),με σαφη διαχωρισμο των στοπ , και με πολυ ωραια αισθηση.

Το ιδιο και με το πολυ ομαλο focus ring, που θα το ηθελα ελαχιστα πιο σφιχτο.

Εστιαζει σχετικα κοντα (15 cm)κι ετσι ειναι ιδανικος για product shooting και στο βιντεο που μ ενδιεφερε αρκετα.

Eχει πολυ ωραιο bokeh, λογω των 10 λεπιδων.

Ειναι αρκετα οξυς στο κεντρο σε ανοιχτο διαφραγμα και πολυ οξυς και στα ακρα σε f4-8 για τοπια κλπ.

Εχει μικρη βινιετα τερμα ανοιχτος, οχι ομως ενοχλητικη και που διορθωνεται ευκολα στο Lightroom.
το ιδιο και με το CA, που δεν ειναι ευδιακριτο ακομα και με ανοιχτο διαφραγμα.

Η παραμορφωση ειναι υπαρκτη και βαρελοειδης, αλλα κι αυτη διορθωνεται ευκολα και θα κανει ακομα και για αρχιτεκτονικη φωτο κτιριων κλπ.

Ειναι ευκολο να φτιαξει καποιος ενα προφιλ στο LR και να το εφαρμοζει μαζικα αν θελει μετα.

Οταν βγαλω καποιες αξιολογες φωτο, θα βαλω δειγματα....

IMG_20181022_191016.jpgIMG_20181022_191221.jpg

Attachments

• IMG_20181022_190826.jpg
    IMG_20181022_190826.jpg
    132.7 KB · Views: 131
  • IMG_20181022_190911.jpg
    IMG_20181022_190911.jpg
    167.6 KB · Views: 131
εδω θα βρειτε αρκετα δειγματα κι ενα ακομα review.... ξεχασα να πω οτι βγαινει και σε sony e mount και canon m mount.

https://sonyalpha.blog/2018/08/23/zonlai-22mm-f1-8/

https://dustinabbott.net/2018/04/zonlai-22mm-f-1-8-image-gallery/

f1-8-zonlai-22mm-f1-8-iso-640-1-100-s-016.jpg

f1-8-zonlai-22mm-f1-8-iso-100-1-4000-s-025.jpg

f1-8-zonlai-22mm-f1-8-iso-100-1-2000-s-040.jpg

f1-8-zonlai-22mm-f1-8-iso-100-1-1600-s-035.jpg

f5-6-zonlai-22mm-f1-8-iso-160-1-60-s-046.jpg

f1-8-zonlai-22mm-f1-8-iso-100-1-4000-s-029.jpg

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Γιάννη τα δείγματα τα βλέπω αρκετά καλά, νομίζω οτι στα χρήματα που τον πήρες είναι VFM φακός, για στατικά θέματα θα σε καλύψει 100% εφοσον δεν εχεις θέμα να εστιάζεις χειροκίνητα.

ναι δεν εχω θεμα με manual εστιαση, ειδικα για βιντεο .

Μεχρι 100 ευρω θα εδινα ετσι κι αλλιως, για παραπανω, μονο καποιος υπερφωτεινος θα μου εκανε πια κλικ.

τωρα κοιταω φια καποιον υπε ευρυγωνιο, σαν τον 7artisans 7.5mmm , το εχει κανεις, εστω και σε αλλη μοντουρα ?

Ναι τον έχω σε m4/3, καλή κατασκευή μεταλλική, το δαχτυλίδι εστίασης δεν είναι όμως πολύ στιβαρό. Πολύ καλή εικόνα (βέβαια σε m4/3 λόγω μικρότερου αισθητήρα δεν χρησιμοποιεί τα άκρα του φακού οπότε είναι αρκετά Sharp, στην Fuji δεν ξέρω πως θα είναι). Ήθελα έναν Fisheye και νομίζω είναι πολύ καλή περίπτωση για τα λεφτά του.
Δες εδώ και ένα review σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Samyang, στέκεται πολύ καλά και σε σημεία είναι ίσως και πιο sharp από τον πολύ ακριβότερο samyang.
http://www.photobyrichard.com/reviewbyrichard/7artisans-7-5mm-f2-8-fisheye-lens-review/

εχεις δοκιμασει defishing , να δεις αν διορθωνεται καλα ?

Οχι δυστυχώς...δεν έχω προλάβει και να βγάλω πάρα πολλές φώτος με αυτόν. Θα δοκιμάσω το βράδυ με το DXO να δω τι γίνεται σε defishing.

αγόρασα πρόσφατα τον 10-24/4,
καθώς έψαχνα για έναν ευρυγώνιο

ήμουνα ανάμεσα σε αυτόν και τον 14/2,8,
η τιμή τους ουσιαστικά ίδια,

προτίμησα τον ζουμ λόγω του ότι σε τεστ που διάβασα είναι εξίσου ή και πιο sharp από τον 14,
και επειδή με δελέασε και η ύπαρξη του κάτω άκρου 10, στο οποίο είναι και πολύ καλός

αλλά άρχισα να μην είμαι σίγουρος ότι έκανα καλή κίνηση,

ο λόγος ότι η μηχανή που έχω τώρα, η χ-τ100 ακόμη και με το έξτρα γκριπάκι, έχει χειρότερο κράτημα ακόμη και από την χ-m1,
ο φακός έχει αρκετά μπροστά το κέντρο βάρους και είναι και πιο βαρύς από τον 50-230,
οπότε σε κάτι γρήγορες δοκιμές που έκανα, μάλλον το OIS έχει λόγο ύπαρξης,

ο φακός ταιριάζει μάλλον περισσότερο στις μεγαλύτερες φούτζι

όσον αφορά οπτική ποιότητα, είναι νωρίς να μιλήσω με τη μικρή εμπειρία που έχω, αλλά όλοι λένε ότι είναι φανταστικός

τωρα κοιταω φια καποιον υπε ευρυγωνιο, σαν τον 7artisans 7.5mmm , το εχει κανεις, εστω και σε αλλη μοντουρα ?

Τον έχω εγώ Γιάννη, μπορείς να τον δοκιμάσεις όποτε θέλεις. Είχα τον Samyang 8/2.8 και τον αντικατέστησα με αυτόν για έναν κύριο λόγο, δεν βγάζει flares ακόμα και κόντρα στον ήλιο