Φακοί για Δραστηριότητα στην Ύπαιθρο

μπορει κανεις να το ωαξει λιγο περισσοτερο..ειμαι μπερδεμενος....

η εταιρια στον -51 λεει για Neutral κι δινει 42000 Κ θερμοκρασια

Παρεληφθη μετα απο 20 !! μερες ο zebralight H51W.

Τον κελβινομετρησα και ειναι οντως στα 4400-4600 k αναλογα την σκαλα και την σταθεροτητα της δεσμης φυσικα.

Λιγο πιο ψυχρος ειναι τελικα απο τις μετρησεις της εταιρειας (απο κοντινη αποσταση δεν εκανα πολλαπλες μετρησεις).

Αλλα πολυ πιο ομορφο φως απο το ψυχρο...Θα δοκιμασω να φτιαξω και ενα ζελατινακι να τον κανω F κατα βουληση οταν δεν χρειαζεται δεσμη.

το εχω σκεφτει καιε γω αυτο...αλλα ειναι δυσκολο να στερεωθει, ετσι?

Mια χαρα μοιαζει....αν και στον Η51 θα μενει στις 90 μοιρες ανοιχτο μπορει και να κανει την δουλεια.
Ταιριαζει αραγε ο σφικτηρας του στο λεπτο κομματι του φακου ?

Απάντηση: Re: Φακοί για Δραστηριότητα στην Ύπαιθρο

τωρα μου ηρθε

ποια εταιρα εχει ενα diffuser που ειναι σαν καπακι και πιανει με δυο δακτιλα γυρω απο το σωμα?
νιμιζω οτυι καπιος στο Cpf το εχει κανει ηδη

το βρηκα

http://www.dealextreme.com/p/optics-light-diffusers-for-20-21-5mm-flashlight-head-52511
μου αρεσει!

Το SHTF σύστημα φακών μου

SHTF = Shit Hit the Fan, και με άλλα λόγια όταν όλα πάνε Σκ…. , με την έννοια της μεγάλης καταστροφής.

Αν ποτέ προκύψει κάτι τέτοιο, σαν ραδιοερασιτέχνης και με τον σύλλογο μας ενταγμένο στην Πολιτική Προστασία είναι πιθανό να είμαι μέσα στο μάτι του κυκλώνα.

Μέχρι τώρα στο κιτ μου (εφεδρική ισχύ, κεραίες κτλ κτλ) είχα άλλους φακούς αλλά πρόσφατα ολοκληρώνω ένα διαφορετικό σύστημα φακών.

Θα με συγχωρήσετε αλλά δεν έχω αρκετό χρόνο να επεκταθώ, οπότε θα τα ρίξω χύμα και επιγραμματικά.

2 φακοί με προϋπόθεση μεγάλης εμβέλειας και υπερ-ισχύος.
Αξιοπιστία, εναλλαξιμότητα κτλ κτλ κτλ
Δυνατότητα λειτουργίας και με ΑΑ (συμβατότητα με άλλες συσκευές) αλλά και κάθε τύπο μπαταριών.

Οπότε να οι δυο εν λόγω φακοί…..(thanks ergotelis!)
Derrelight DBS και CL1H

webigp7180.jpg

webigp7190.jpg

Προσέξατε τα λογότυπα στα σώματα τους? Πιο εναλλάξιμα δεν γίνονται!

webigp7183.jpg

Και να οι φακοί με επεκτάσεις για 2ΑΑ. Οι μπαταρίες μπαίνουν σε μανίκια από σωλήνα PVC και τα μικρά πραγματάκια είναι τα spacers του AW….έτσι μπορώ να κάψω CR123 με δύο από αυτά, και 1xΑΑ, 14500, 17500, 18500 με ένα από αυτά

Το κλειδί είναι τα εναλλάξιμα Pills που παίρνουν...
Αυτά είναι
Cree XM-L 3,6V 5-mode, 3.3A, 850 lumens
Cree XM-L 3,6V single mode, 2,5Α
Cree XP-G 0.9-4.2V 5-mode, 180/260 lumens (αναλόγως των μπαταρίων)
Cree XP-G 0.9-4.2V single mode, 180/260 lumens
Οπότε στην ανάγκη μετά τις 18650 αρχίζουμε να καταναλώνουμε ΑΑ, οι να ξεζουμίζουμε μισοτελειωμένες.

webigp7186.jpg

Και μάλιστα μια που όλα τα ραδιοερασιτεχνικά συστήματα δουλεύουν στα 12V οι φορτιστές για αυτές τις μπαταρίες είναι εύκολη υπόθεση. (Ultrafire WΓ-139, Shekkor)

Στο μέλλον……ηλιακή κυψέλη και φορτιστές USB για τις ΑΑ και 18650.

δυστχως τις μοναδες με το XM-L τις ειχα ετοιμες.....αυριο ανοιγω τηνν τρυπα απο ενα κατοπτρο XPg της εταιριας και θα κανω συγκριση με το μανισιο XML....το αντιστροφο δεν δουλευει καλα, πρπεει να πας το λεντ κανενα χιλιοσοτ πιο πισω....

Re: Off road LED light

καλησπέρα,

Ψάχνω και εγώ ένα φακό off-road δεδομένου ότι η χρήση του θα είναι 60%-40% σε πεζοπορία (βουνό) και το υπόλοιπο στη πόλη. Όταν λέω πεζοπορία είναι ή για ταξίδι κάποιων ημερών με σακίδιο ή σε ημερήσιες εκδρομές. Οπότε σίγουρα το πρώτο ζητούμενο είναι αυτονομία και μετά κοιτάω για το πόσο μακριά θα πετάει το φώς αλλά και μετά το πόσο δυνατά θα φωτίζει.
Οπότε, μέσα απο αυτά που έχω διαβάσει στο forum καταλαβαίνω ότι ίσως ενδείκνυται κάποιος φακός ο οποίος να έχει και λείο κάτοπτρο το οποίο σχετίζεται άμεσα με την απόσταση που φωτίζει.
Τέλος, απ' όσο βλέπω σημαντικό μέρος και για το φακό αποτελεί και το θέμα της μπαταρίας τόσο για την απόδοση του φακού αλλά και στη διαθεσιμότητα και στην ποιότητα της μπαταρίας.

Τι θα προτείνατε λοιπόν σε αυτή τη περίπτωση;

ευχαριστώ

πρωτα ριξε μια ματια στο νημα με τους φακους για δραστηριοτητες στην υπαιθρο

τοπ θεμ ατης εμβελειας εξω πιστευω ειναι σημαντικο...οποτε θα διαλεξεις φακο με μεγαλουτσικο κατοπτρο 20+ χιλιοστων

για μπαταριες εσφαλη λυση ειναι οι λιθιου (CR123, AA L91 Energizer) αλλα ξερεις τι....μπορει να μιλαμε για αυτονομια αλλα με τιποτα δεν μπορουμε να εχουμε 3-4 ωρες στο μαξιμουμ. σε μεσαια σκαλα ναι ειδικα με μπαταριες 18650 (επαναφορτιζομενες λιθιου ιοντων)

ok, θα κοιτάξω το νήμα και θα επανέλθω.
Με τις μπαταρίες τι δλδ; ποιές είναι αυτές που έχουν τη βέλτιστη σχέση απόδοσης/τιμής; Γιατί απ' ότι καταλαβαίνω είναι προτιμότερο να χρησιμοποιώ επαναφορτιζόμνες.

ξεχνα την τιμη......πρπεει να δεις την σχεση αποθηκευμενης ενεργειας/μεγεθους και μετα τη σχεση αποθηκευμενης ενεργειας/καταναλωσης του φακου = χρονος λειτουργιας στο μαξιμουμ.
και μετα την χαμηλοτερη θερμοκρασια περιβαλλοντος (οχι σηαμντικο με τις λιθιου)

αν πας σε ΑΑ...ο καλυτερος συνδυασμος ειναι επαναφορτιζομενη στον φακο και AA L91 Energizer στη τσεπη

δες το συστημα μου παραπανω καλυπτει ολες τις περιπτωσεις

αν πας σε 18650 εξτρα μπαταριες στη τσεπη

Καλημέρα,

Μπορώ να πω ότι μετά απο αρκετό διάβασμα, πήρα μια μικρή ιδέα του τι περίπου ψάχνω. Είδα το σύστημα του kospap και ο Dereelight CL1H-V4 όπως και ο DBS V3 φαίνεται ότι ταιριάζουν πολύ καλά για τη χρήση που προορίζονται. Βέβαια δεν ξέρω τις διαφορές που έχουν αυτοί οι δύο φακοί, αλλά όπως τους είδα και στο website της εταιρείας ο DBS-V3 έχει μεγαλύτερο κάτοπτρο.

Μετά είδα στο site τους ότι για τον τόσο για τον CL1H όσο και για τον DBS-V3 υπάρχουν 2 εκδόσεις 300 και 700 lumens με διαφορετικούς emitters. Η άλλη μου ερώτηση είναι για ποιά περίπτωση να κοιτάζω; για XP-G ή για XM-L;
Απ' όσο διάβασα προτείνεται και έχουν αρκετοί, τους φακούς της δεύτερης περίπτωσης (XM-L).
Αυτή η διαφορά έχει να κάνει μήπως με τη φωτεινότητα, την απόσταση που φωτίζει ή την κατανάλωση;

Είδα επίσης και σε άλλο post ότι ένας άλλος φακός για δραστηριότητα στην ύπαιθρο είναι και οι Surefire E1L και E2L, βέβαια φαίνονται να έχουν και σχεδόν διπλάσια τιμή απο τους Dereelight. Αλλά δεν έχω και τις γνώσεις να κρίνω αν όντως το δικαιολογούν οι διαφορές τους.

Αλλά νομίζω τελικώς ότι κινούμαι ανάμεσα σε αυτά τα μοντέλα στις δύο αυτές μάρκες.

Το άλλο κεφάλαιο της ιστορίας έχει να κάνει και με τις μπαταρίες, όπου υποθέτω ιδανική λύση θα ήταν να χρησιμοποιώ επαναφορτιζόμενες. Δεν θα ήθελα όμως να κάνω "έκπτωση" στο τελικό αποτέλεσμα ώστε να έχω λιγότερα απο αυτά που δίνουν οι φακοί λόγω της μπαταρίας. Όπως επίσης και δεν μου είναι πρόβλημα να έχω και κάβα ένα ακόμα ζευγάρι μπαταρίες μαζί μου. Σίγουρα θα προτιμούσα και κάτι που μπορώ να το βρώ σε οποιοδήποτε μέρος (πχ. ΑΑ) αλλά το συζητάω και για εναλλακτικές.

Πιστεύω να μην σας κούρασα και περιμένω τις προτάσεις/σκέψεις σας.

Ευχαριστώ

λοιπον αναλυτικες απαντησεις θα παρεις το απογευμα γιαιτ θελω να επιβεβαιωσω κατι με μετρηση.

Να ξερεις οτι με τις εκδοσεις του XPG ισως να μην μπορεις να εχεις το 100 της δυναμης με μοναδα που δουλευει με ΑΑ.

λοιπον πρωτα πρεπει να πουμε οτι τα δυο Λεντ εχουν διαφορετικες δεσμες που οφειλεται καισ το διαφορετικο μεγεθος του υποστρωματος.
Το XML ειναι πολυ μεγαλυτερο και δινει πιο φαρδια δεσμη. Αρα αν κια θα κερδιζεις στα λουμεν χανεις στην εμβελεια.

Ελα ομως που απο τυχη στο ιδιο κατοπτρο ( και ειδκα σε αυτο του DBS) και τα δυο λεντ στο φουλ πιανουν την ιδια εμβελεια. Δηλαδη φωτιζεις το ιδιο σε αποσταση αλλα η δεσμη του XML κανει τον ιδιο δυνατο κυκλο απλα μεγαλυτερο

Η λεπτομερεια που ακομα δεν διευκρινησα ειναι τι γινεται αν αποφασισεις να δουλεψεις τον φακο στη μεσαια σκαλα για να κανεις οικονομια στην μπαταρια. Μηπως τοτε με το XML χασεις εμβελεια σε σχεση με το XPG στη μεγαλη.
Παλιες μου μετρησεις δειχνουν οτι χανεις λιγο, αλλα οχι σημαντικα και στο ματι μπορει αν μην φαινεται.
Αλλα αυτο εξαρταται και απο πολλους παραγοντες οπως την δυνμαη καθε μοναδας και τον συνδυασμο μπαταριων.

Τωρα σκεφτεσαι να υιθετησεις ενα πληρες συστημα η μια απλη εκδοση του πχ. με DBS και δυο Pills ενα με XML και ενα με XPG που να ειναι συμβατο με 18650 και ΑΑ μπαταριες?

Υπαρχουν και μια δυο λεπτομερεις ακομα αλλα αυτες θα τις δουεμ οταν προχωρησεις στην επιλογη σου.

Όταν λέμε πλήρες σύστημα ή απλή έκδοση τι ενοούμε;
Απο την άλλη έτσι όπως το βλέπω, χρειάζεται να έχω και τα 2 pills; αυτό έχει διαφορά στον τύπο μπαταρίας που θα χρησιμοποιείται;

Τους άλλους 2 φακούς της surefire πως τους κρίνεις σε σχέση με τους dereelight;

Απάντηση: Re: Φακοί για Δραστηριότητα στην Ύπαιθρο

Τους άλλους 2 φακούς της surefire πως τους κρίνεις σε σχέση με τους dereelight;
ειναι υψηλης αντοχης, ποιοτητας και εφορου ζωης εγγυηση. πολυ καλη δεσμη χαρη στο TIR lens , ομως ειδες τα λουμεν των μοντελων που διαλεξες? 45 και 60 λουμεν. σου φτανουν?
δες λιγo τον surefire e2dl 200lumens . τον εχω αυτον τον φακο . εχει μεγαλη εμβελεια, ( 250 λουμεν, 10500 lux μετρημενα απο μενα ) καταπληκτικη δεσμη με μεγαλο hotspot. ή ακομα τον LX2 - παρομοιος ειναι.

Last edited: