Φακοί για Δραστηριότητα στην Ύπαιθρο

Re: Απάντηση: Φακοι για Δραστηριοτητα στην Υπαιθρο

Στην τελική εσυ που εισαι και κυνηγός θές αλλο φακο εκ των πραγμάτων...
οχι δεν μου χρειαζεται για αλλο λογο το πεδιο φωτιζω και γω, για τους αλλους λογους νυκτερινο κυνηγι κ.α απαγορευεται και δεν ειναι μεσα στα πλαισια κυνηγιου που κανω αλλα γενικα δεν παω στο βουνο μονο για κυνηγι αλλα γενικα για επαφη με την φυση και οχι μονο στο βουνο.για τον φωτισμο του πεδιου ενδιαφερομαι.τεσπα ο καθενας οτι πιστευει και βολευεται αλλα δεν βαζω στην ιδια μοιρα φακο με φακο.
Υ.Γ¨δεν κουβαλω μονο οπλο

Last edited:
Re: Φακοι για Δραστηριοτητα στην Υπαιθρο

εγω ελεγα γιατι να παρω surefire ενω μπορω να εχω καποιον αλλο πιο φθηνο με τα ιδια λουμενσ. Τωρα προτεινω στον καθε εναν να εχει εναν surefire γιατι δεν θα τον αφησει ποτε.

μου αρεσει παρα πολυ να βρισκομαι κοντα στην φυση, για το λογο αυτο ξερω πρεπει να εισαι καλα εξωπλησμενος ωστε να μην βρεθεις εκτος απροοπτων.

Λοιπον η συζητηση προχωρα αλλα μεχρι τωρα εγω το εψαξα και αριχζω να εκτιμω την Petzl λιγοτερο...

Η τικιννα λεει πως εχει 55 ωρες στα 23 λουμενς...τα νουμερα αυτα βγαινουν μονο αν τροφοδοτει τα λεντ με το τυπικο των 20mA. διαφορετικα θα εχει σταδιακα μειουμενο φως..

εντω μεταξυ υπαρχει μια πολυ εσφαλμενη αντιιληψη στην ελλαδα σχετικα με τα Λεντ των 5 χιλιοστων....προωθουνται απο τους πωλητες σαν πολυ αποδοτικα κτλ´κτλ......

Πρωτα απο ολα παιζει ρολο η ποιοτητα του φωτοπαραγωγου υποστρωματος...

μετα η ισχυ που του δινεις

να μια λιστα με τα λουμενς των Λεντ ανα Watt ενεργειας

Nichia 5mm CS 75
Nichia 5mm GS 97 (οτι καλυτερο εχει η εταιρια - απιθανο να τα χρησιμοποιει η Petzl)
XRE Q5 96 (2007) – 107 (2008)
SSC P7 117
SSC P4 USVOH 85 (2007) – 95 (2008)
XPE 107
K2 TFFC 78
Rebel 92
XPG 136

αιντε γεια! +1 ενας ποντος για τις νεες Zebralight!

Last edited:

συμπερασμα:

....ιδιο φως με το 55% την ενεργειας σε συγκριση με τα λεντ των 5mm!

Απάντηση: Re: Φακοι για Δραστηριοτητα στην Υπαιθρο

Λοιπον η συζητηση προχωρα αλλα μεχρι τωρα εγω το εψαξα και αριχζω να εκτιμω την Petzl λιγοτερο...

Η τικιννα λεει πως εχει 55 ωρες στα 23 λουμενς...τα νουμερα αυτα βγαινουν μονο αν τροφοδοτει τα λεντ με το τυπικο των 20mA. διαφορετικα θα εχει σταδιακα μειουμενο φως..

εντω μεταξυ υπαρχει μια πολυ εσφαλμενη αντιιληψη στην ελλαδα σχετικα με τα Λεντ των 5 χιλιοστων....προωθουνται απο τους πωλητες σαν πολυ αποδοτικα κτλ´κτλ......

Πρωτα απο ολα παιζει ρολο η ποιοτητα του φωτοπαραγωγου υποστρωματος...

μετα η ισχυ που του δινεις

να μια λιστα με τα λουμενς των Λεντ ανα Watt ενεργειας

Nichia 5mm CS 75
Nichia 5mm GS 97 (οτι καλυτερο εχει η εταιρια - απιθανο να τα χρησιμοποιει η Petzl)
XRE Q5 96 (2007) – 107 (2008)
SSC P7 117
SSC P4 USVOH 85 (2007) – 95 (2008)
XPE 107
K2 TFFC 78
Rebel 92
XPG 136

αιντε γεια! +1 ενας ποντος για τις νεες Zebralight!

Εγω ξέρω αυτα που βλεπουν τα ματάκια μου. Ο Μικρός petzl μετα απο 10 μέρες (3 σκληρη χρήση) φωτίζει σαν να έχει φρέσκιες μπαταρίες.....αλλα δεν ειναι αυτο το θέμα.

Η Petzl και καθε εταιρεία που φτιαχνει ορειβατικους φακούς εχει μια εμπειρία και μια τεχνογνωσία στο πως θα φτιάξει ενα προιον για συγκεκριμένη χρήση με συγκεκριμένες προδιαγραφές και βασει requests των πελατών της που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Δεν ειναι μονο τα Led και η χαρτουρα των specs.... που παιζει ρόλο...

Απάντηση: Φακοι για Δραστηριοτητα στην Υπαιθρο

Και τωρα κατι με την αδιαβροχοποίση, ο ¨μικρός" petzl δινει ipx4 δηλαδη αντεχει σε βροχη μεχρι και απ ευθειας ψεκασμο με πιεση νερου.
Αν στην τελικη κανεις scuba diving μαζι του, σου λεει ανοιξε τον να στεγνώσει τον συναρμολογεις και εισαι ετοιμος.
Ο zebralight η οποιοσδηποτε μη ορειβοτικός αμα χαλασει ενα oring ανοιξε-κλεισε καθε μερα βαλε βγαλε μπαταριες και πες μια στο 1εκατομυριο οτι παρει νερα (τοσες και οι πιθανοτητες να παρει και ο Petzl...) θα ξαναδουλεψει? το εχετε δοκιμάσει? η θα οξειδωθoυν τα πάντα μέσα? Ακομα και 2πλα oring αν έχει θα αντεξουν μια ζωή χωρις να χρειαστουν αντικατάσταση? η θα κουβαλαμε και σετακια με oring μαζι μας?

Συμφωνώ Κώστα και επαυξάνω:
Τα Nichia GS που είναι τα καλύτερα 5mm led αυτή τη στιγμή έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ μειωμένη διάρκεια ζωής και απόδοση που πέφτει μετά από καιρό χρήσης. Καμία σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά cree λέντ. Νομίζω μιλάμε για κάπου 15 φορές μικρότερο κύκλο ζωής.
Eπίσης, για να δούμε λίγα μαθηματικά. Για να αποδίδει 23lumen με τόπ λέντ(efficiency 100lm/watt), < 3V forward voltage του led, θέλει πολύ καλό κύκλωμα με ελάχιστες απώλειες, θέλει 60ma ή αλλιώς 55ώρες x 60~3300mah μπαταρίες! Ενώ οι καλύτερες επαναφορτιζόμενες ΑΑΑ πιάνουν μέγιστο 1000mah. Άντε και οι καλύτερες των καλύτερων λιθίου να πιάνουν 1500mah. Πάλι βγαίνουν πολύ ψεύτικα specs...
Μια εταιρεία που βγάζει τόσο ψεύτικα specs θα το σκεφτόμουν να την εμπιστευτώ, εδώ οι κινέζικες ultrafire/spiderfire/superfire/trustfire βγάζουν λιγότερο ψεύτικα specs...
Τέλος θα συμφωνήσω με το Κώστα, εδώ νομίζουν πως τα 5mm είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Δεν έχουν ιδέα πόσο μπροστά το Cree xp-g είναι.

Ακόμη, να σου πω κάτι κώστα, το τυπικό efficiency που ανέφερες είναι στο 1watt. Τα 5mm λεντ ξέρεις ότι δε πιάνουν 1 Watt γιατί θα καούν. Τα "μεγάλα" λέντ που ανέφερες, αν τα τρέξεις στα ρεύματα που "παίζουν" τα 5mm λεντ, ~20mm, βγάζουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Μιλάμε για αποδόσεις που κυμαίνονται στα 160lm/watt σε μικρά ρεύματα, όχι μόνο για το xp-g αλλά και για άλλα όπως το luxeon rebel. Άρα μιλάμε για αποδόσεις που είναι σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλάσιες.

Και τωρα κατι με την αδιαβροχοποίση, ο ¨μικρός" petzl δινει ipx4 δηλαδη αντεχει σε βροχη μεχρι και απ ευθειας ψεκασμο με πιεση νερου.
Αν στην τελικη κανεις scuba diving μαζι του, σου λεει ανοιξε τον να στεγνώσει τον συναρμολογεις και εισαι ετοιμος.
Ο zebralight η οποιοσδηποτε μη ορειβοτικός αμα χαλασει ενα oring ανοιξε-κλεισε καθε μερα βαλε βγαλε μπαταριες και πες μια στο 1εκατομυριο οτι παρει νερα (τοσες και οι πιθανοτητες να παρει και ο Petzl...) θα ξαναδουλεψει? το εχετε δοκιμάσει? η θα οξειδωθoυν τα πάντα μέσα? Ακομα και 2πλα oring αν έχει θα αντεξουν μια ζωή χωρις να χρειαστουν αντικατάσταση? η θα κουβαλαμε και σετακια με oring μαζι μας?

Ε τότε έχει σωστές προδιαγραφές αδιαβροχοποίησης βάσει του κώδικα ipx. Από ό,τι βλέπω, ο zebralight πρέπει να κρατάει όσο και ο petzl στη χειρότερη σε αντίστοιχα επίπεδα φωτισμού, άσχετα του τι λέει ο κατασκευαστής. Άρα το πόσο θα αλλάζεις μπαταρίες θα είναι το ίδιο και με τον άλλο. Τα o-rings των φακών χρειάζονται και αυτά μια σωστή φροντίδα για κάποιον που σκοπεύει να κάνει συχνά βίδωνε-ξεβίδωνε, χρειάζονται "λάδωμα". Θεωρείται τυπική συντήρηση για κάποιον που θέλει να είναι απόλυτα και πάντα οκ με τον εξοπλισμό του!
Τέλος, επειδή είχα φακούς με προδιαγραφές ipx8 και πήρανε νερά,( Eagletac σε ένα μπουκάλι νερό για μέτρηση runtime) μου τους αλλάξανε στα πλαίσια εγγύησης, αναγνωρίσανε ότι κάτι δε πήγαινε καλά.Btw δούλευε παρόλο που πήρε νερά, αλλά είχε θαμπώσει το τζαμάκι και δε μπορούσα να τον ανοίξω για καθάρισμα οπότε τους το είπα και τον πήραν για rma.
Πάντως ο zebralight θεωρητικά αντέχει ακόμη και να τον βουτήξεις κάμποση ώρα μέσα στο νερό. Αν δε τη βγάλει, είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να στον αντικαταστήσει.

Last edited:

Fra.pe..δηλαδη οι νεες petzl που δεν εχουν oring ...αυτο αποτελει πλεονεκτημα?

επειδη εχω ανοιξει την δικα μου petzl 3 φορες πιστεψε με...θα γεμισει νερο μεχρι τα μπουνια....ολα ειναι ανοιχτα μεσα....ενω η zebra εχει διαφορετικη κατασκευη.....αν παρει νερο το διαμερισμα με τις μπαταριες ειναι πιθανον να μην προχωρησει στα ηλεκτρονικα...

δεν καταλαβες τι σου ειπα.....πρωτον την ιδια ενεργεια εχουν 3ΑΑΑ αλκααλικες και μια ΑΑ λιθιου...αλλα η δευτερη ειναι ΠΟΛΥ πιο ελαφρια 14 γραμμαρια αντι 3x11,5=34,5! ...ενα κερδος απο εκει.

και μετα....το 55% σημαινει οτι θα παρεις τοσο φως απο μια ΑΑ λιθιου και ενα XPG οσο απο 6ΑΑΑ αλκααλικες και 2 5mm Nichia CS (με την ιδια ενταση ρευμαος και τα ιδια ηλεκρονικα).για κανε υπολογισμους και πεσμου ποσους ITP EOS μπορει να παρεις εξτρα

Η Petzl - εχω την εντυπωση- οτι σαν καθε μεγαλη ετιαρια - κανει συμβιβασμους για να μειωσει το κοστος και το τεχνολογικο ρισκο, αλλα ταυτοχρονα προμοταρει ακομα και με επιπλεον κοστος τα παρωχημενα προιοτα της. στην λιανικη το Nichia CS πρεπει να κανει 10 cent, το XPG 700 cent....

για να δουμε τωρα....βαζουμε XPG....οποτε εχουμε μια εξοικονομηση στο μεγεθος.....μετα φευγουμε απο τις γκουμουτσες πλακετες μς τα οικονομικα ηλεκτρονικα (περισσοτερα εξαρτηματα χαμηλοτερης τεχνολογιας αλλα πιο φθηνα) και παμε σε πιο συμπαγεις (πχ οι μοναδες του malkoff εχουν μονο 3 εξαρτηματα).
επισης ολα τα μοντελα της δεν ειναι regulated...νεα οικονομια ηλεκτρονικων

με μια νεα πλακετα στο μεγεθος μισου γραμματοσημου αμεσως αλλαζει το Form factor του φακου κεφαλης....
φευγουμε απο το πλακε σχημα και παμε σε ενα πιο τεραγωνο η μακροστενο...
αν σου βαλω να τα συμμαζεις αυτα με μια ΑΑ μπαταρια πεσμου τη σχημα βγαζεις???

ΥΣ......επαναλαμβανω η εταιρια βασιζεται στη μαζικη παραγωγη, στο καλο track record, στη διαφημιση, στο brand loyalty, και στον απληροφορητο μεσο καταναλωτη. ουτε σε συγχρονες επιδοσεις ουτε σε συγχρονη τεχνολογια.

οι πραγαμτκα ψαγμενοι, ιδιως οι σπηλαιολογοι, δεν αγοραζουν Petzl....Αγοραζουν HDS & FoXFury

Last edited:

να σημειωσω οτι η zebralight εχει δωσει τους φακους της στους περισσοτερους σπηλαιολογους στην Ελλαδα. οταν βρω το αρθρο θα το παραθεσω.

αμαν! αυτο θελω να το εχω στο αρχειο μου....!

αμαν! αυτο θελω να το εχω στο αρχειο μου....!
αν θυμαμαι καλα η ΣΕΛΑΣ πηρε για να τροφοδοτησει τους σπηλαιολογους οπως και η ΕΛΑΣ για τους αστυνομους. Για την ΕΛΑΣ το ξερω γιατι ειναι ενας ξαδερφος μου.

Εκαστος στο ειδος του. Δε νομιζω οτι μιλησε κανεις για σπηλαιολογία. Σιγουρα υπαρχει εξειδίκευση εκει, οχι οτι δεν εχει λύσεις η εν λογω εταιρεία οπως και οι υπολοιπες του χώρου.
Το οτι δεν εχουν oring δε μου λεει κάτι, αντιθέτως το οτι δε φοβουνται να βραχουν λεει. τα 2πλα oring λενε αμα μπει νερο μέσα την έκατσες...
Σαφώς δε θελω να μπει νερο μέσα, σαφως και θελω αν τυχόν μπει να μη παει στα σκουπίδια ο φακός. Και οσο αφορα το brand name μαζικη παραγωγη κτλ κτλ, ναι συμφωνω!! αλλα γιατι μεριδιο μιλάμε??? Ποσοι ασχολουνται με τετοια πραγματα?? ποσοι ψωνίζουν ορειβατικά ειδη???? Σιγουρα τα οτι πληρώσεις παίρνεις, νομος παντου και πάντα, στα ορειβατικά προιοντα οσο και φθηνο να ειναι κατι ειναι σιγουρα καλυτερο απο ενα αντιστοιχο κοινής χρήσης. Και δεν ειναι μονο ο killer των 17.5 υπάρχουν και φακουδάκια καλυτερα και ακριβότερα απο τους γνωστούς κατασκευαστές του είδους.... ορεξη να εχεις...

Τωρα για ηλεκτρονικα, υπολογισμούς κτλ τα αφήνω σε εσας που τα ξερετε καλύτερα και χαιρομαι που διαβάζω ολοκληρωμένες απόψεις. Εγω αρκούμαι να τα δουλευω στο πεδίο και να βγαζω συμπεράσματα στη πράξη. Και αυτο θα κανω και με τον zebralight και θα επανέλθω.

αν θυμαμαι καλα η ΣΕΛΑΣ πηρε για να τροφοδοτησει τους σπηλαιολογους οπως και η ΕΛΑΣ για τους αστυνομους. Για την ΕΛΑΣ το ξερω γιατι ειναι ενας ξαδερφος μου.

αυτο ειναι ακομα πιο ενδιαφερον....για τι εταιρια μιλαμε? παλι zebralight?

φρα.πε μιλουσα μονο για τα οριεβατικα που σιγουρα η petzl εχει το μεγαλυτερο μεριδιο?

Last edited:

για την ΕΛΑΣ... ειναι ενα σωμα που ναι εχει zebralight.

για την ΕΛΑΣ... ειναι ενα σωμα που ναι εχει zebralight.
Μου κανει εντυπωση πως εχουν τετοιους φακους. Κατι παλιους maglite εβλεπα να εχουν.

Α και εναν surefire millenium εχω δει αλλα ηταν εξαιρεση.
http://www.surefire.com/MillenniumUniversalWeaponlights

Last edited:

Φραπε μόλις σου έρθει ο zebralight περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερες απόψεις!Η αλήθεια είναι ότι αν δε τoυς δεις και τους 2 από κοντά για να συγκρίνεις με τα δικά σου μάτια δε μπορείς να κρίνεις το ίδιο σωστά, τόσο για μας όσο και για σένα! :)

Ρωτησα ενα γνωστο μου της ΕΛΑΣ και μου ειπε οτι εχουν κατι απαρχαιωμενους maglite,οτι παρουν απο μονοι τους για να κανουν την δουλεια τους.