Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το μέγεθος βάρος του του είναι το Νο1 χαρακτηριστικό που θα τον επιλέξει κανεις έναντι ενός AF φακού όταν η φορητότητα είναι το ζητούμενο, θα ήταν ταιριαστός συνδιασμος με μια ελαφριά ΕΜ5 mkIII ως σώμα.

Βεβαια στα 400 θα πρέπει να έχει και αλλά τοπ χαρακτηριστικά, στο συγκεκριμένο review δείχνει καλη απόδοση σε γεωμετρία, οξυτητα, flare, θα πρέπει να δούμε και αλλα βέβαια όπως τα δυο παρακάτω που βάζω. Σε συνδιασμό με την φωτεινότητα, το εστιακό μήκος που καλύπτει και οτι πλέον φοράει μοντούρα με επαφές για άμεση επιλογή διαφράγματος από την μηχανή (και επιλογή της σωστής σταθεροποίησης όπως και του exif) του δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα στην γκάμα των φακών που καλύπτουν την συγκεκριμένη εστιακή.

https://youtu.be/2rQWSFyHnP0

https://youtu.be/CLc7wZ95Z8Y

Last edited:

https://www.youtube.com/watch?v=Eo6yxrmq-qo&feature=emb_logo

Kαι σε καλη τιμη στην Ελλαδα (45 τελικη)

Δυστυχώς η απόδοση του είναι πολύ μέτρια, δεν το συνιστώ για αγορά. Αντίθετα το bodycap 9mm/f8 fisheye είναι εξαιρετικο, το έχω συγκρίνει με αρκετούς ευρυγωνιους και με defish μενει αρκετή πληροφορία και στα άκρα, για τα λ7 του και το μέγεθος του είναι must αγορά για ημερήσιες σκηνες, είναι φυσικά για τον λόγο αυτό και πιο ακριβό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και όχι μόνο ως fun lens.

Ενώ πιό πάνω έχουμε τον νέο 10άρη Laowa MFT, την περασμένη Πέμπτη παρέλαβα τον 7,5/f2 Ultra Light Edition (εδώ μερικές φωτό)

Χθες το πρωί ο καιρός βοήθησε και πήγα μια βόλτα με το καινούριο μου απόκτημα φορεμένο στην GX9, και τον panasonic 7-14/f4 στην GM1. Κάποια στιγμή έκανα τράμπα, αλλά... ξέχασα να κρατήσω σημειώσεις, οπότε από 'κει και πέρα τα έκανα σαλάτα. Οι μηχανές έχουν διαφορετική ανάλυση, αλλά ο 7-14 βοηθιέται από τις διορθώσεις που κάνει η panny αφού τον "βλέπει" κανονικά.

Να πω ότι πριν την βόλτα έγινε προεργασία:

- Κατ' αρχήν έλεγξα την ακρίβεια του δαχτυλιδιού των διαφραγμάτων, συγκρίνοντας τα με ίδιες ρυθμίσεις στις δυο μηχανές - και το λέω αυτό γιατί σε κάποια δείγματα έχουν αναφερθεί σημαντικές διαφορές από την τιμή που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι έχεις! Ευτυχώς το συγκεκριμένο κομμάτι είναι εντάξει. Στιγμιαίες διαφορές 1/3 με 1/2 στοπ ήταν στα πλαίσια του καλιμπραρίσματος του πακέτου μηχανή/φακός κ.λπ.

- Στην συνέχεια πήρα μια μετροκορδέλα και έβαλα έναν στόχο σε διάφορες αποστάσεις από τα 12cm έως τα 6 μέτρα, αλλάζοντας διαφράγματα. Εννοείται ότι είχα ενεργοποιημένο το focus peaking παρότι το θεωρώ κάπως ενδεικτικό, εμπιστεύομαι περισσότερο το μάτι μου στο PIP με καλή μεγέθυνση.
Εδώ είχαμε κάποιες αποκλίσεις, αφού στα αναγραφόμενα 12cm πρέπει να πας στα 11, στα αν.20 θες ~18, ενώ στο αν. μισό μέτρο πρέπει να πλησιάσεις στα ~45cm. Από ‛κει και πάνω Δεν υπάρχει κλίμακα, αφού η επόμενη ένδειξη είναι το άπειρο! Το οποίο είναι επίσης ανακριβές: στο κέντρο του συμβόλου ΔΕΝ έχεις εστίαση στο άπειρο, πρέπει να γυρίσεις λίγο ακόμα το δαχτυλίδι δεξιά.

Ευτυχώς/δυστυχώς μπορείς να το κάνεις - το δυστυχώς πάει στο ότι κανονικά θα έπρεπε να τερματίζει στο μέσο του συμβόλου και να έχεις άπειρο, το ευτυχώς ότι αν όντως τερμάτιζε, Δεν θα μπορούσα να εστιάσω και θα ήθελα «μοντα» με άνοιγμα φακού - ανήκω στους τυχερούς δηλαδή! Το άλλο θετικό είναι ότι το πραγματικό άπειρο είναι στο τέλος του συμβόλου αριστερά, ενώ στην δεξιά πλευρά του, τυχαίνει να βρίσκεται το πραγματικό σημείο εστίασης του ενάμισυ μέτρου - το οποίο βοηθάει πολύ όπως θα δείτε παρακάτω.

-Βάζοντας στο κόλπο και τον «φίλο» μας το δωρεάν προγραμματάκι που ονομάζεται Barnack (προς τιμήν του ιδιοφυούς κυρίου), που βέβαια είχα μελετήσει ΠΡΙΝ την αγορά του φακού, και γνωρίζοντας ότι θεωρητικά, με διάφραγμα 4 και εστίαση στο 1,5 μέτρο, έχεις υπερεστιακή για οτιδήποτε βρίσκεται από το 1 μέτρο έως το άπειρο, πήγα την βόλτα μου για έλεγχο.

α) Αν σε ενδιαφέρει ότι βρίσκεται στο 1 έως 6-7 μέτρα, όντως αφήνεις την εστίαση στο 1.5m , το διάφραγμα στο 4 και απλά καδράρεις και πατάς το κλείστρο.

β) Αν θες να είναι όλα tack sharp από το 1,5 και καμιά 10αριά μέτρα στο 1:1, εστιάζεις λίγο πιο μακριά (λίγο), ή/και κλείνεις λίγο ακόμα στο 5,6. Αν τραβάς τοπίο βέβαια (ή νυχτερινό ουρανό) απλά εστιάζεις στο άπειρο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν γιατί αν η μηχανή που έχεις έχει EVF, εστιάζεις μέσα από αυτό και όλα καλά. Αν όμως θες να τραβάς με μια «ψείρα» σαν την GM1 (GX800, PL5/6/7 κ.λπ.), και έχεις πρεσβυωπία, τα πράγματα σκουραίνουν και πρέπει να βγεις προετοιμασμένος.

Μετά τον (πολύ μακρύ) πρόλογο, πάμε στο ζητούμενο: Από την προκαταρτική σύγκριση, ο Laowa είναι τουλάχιστον εφάμιλλος του 7-14. Να πω εδώ ότι ο συγκεκριμένος Lumix G που έχω είναι πολύ καλός, οξύτατος στο κέντρο με σταδιακή/αναμενόμενη πτώση απόδοσης προς τις γωνίες, αλλά κατά πολύ ανώτερος του zuiko 9-18 που είχα για κάμποσα χρόνια. Τώρα θα μου πείτε συγκρίνουμε prime με zoom? Ναι, γιατί ο «μικρός» είναι ο μισός σε μέγεθος, κατά πολύ ελαφρύτερος και 4 ολόκληρα στοπ πιο φωτεινός. Ξέχασα: κοστίζει και περίπου 2 κατοστάρικα λιγότερο.

Τα αρχεία που δίνει πάσχουν από σοβαρή έλλειψη παραμόρφωσης, σε σημείο που αν δεν έχεις πολύ κοντά σου αντικείμενα με κανονικό σχήμα, περνάει σχεδόν απαρατήρητη. Στα γνωστά DxO, LR δεν υπάρχουν προφίλ, αλλά στο πρώτο ήδη έφτιαξα 2 με διόρθωση βινιέττας και χωρίς, για το δεύτερο το μελετάω. Ναι έχει λίγη βινιέττα, και ελάχιστο purple fringing σε πολύ δύσκολα σημεία, αλλά προς δεν έχω δει κάτι άλλο αρνητικό.

Αρχικά συμπεράσματα: έχουμε ένα φακό ο οποίος παρότι δεν είναι AF, είναι πολύ εύκολος για καθημερινή, χαλαρή βόλτα ΑΦΟΥ ελέγξεις και βρεις τα χούγια του δικού σου κομματιού. Είναι μικρός, ελαφρύς, άριστα κατασκευασμένος, και δεν το σκέφτεσαι καν να τον βάλεις στην τσάντα ή την τσέπη. Είναι σαφώς καλύτερος από τον zuiko 9-18, που είναι πιο ευέλικτος μεν αλλά ξεκινάει από τα 9mm - σημαντική διαφορά για κάποιους, λιγότερο για τους περισσότερους. Τους βρίσκεις περίπου στα ίδια χρήματα, τον oly βέβαια πολύ πιο εύκολα στα μεταχειρισμένα. Οι λοιποί m4/3 «κανονικοί» ευρυγώνιοι είναι ακριβότεροι, μεγαλύτεροι και βαρύτεροι. Όλοι βέβαια έχουν το πλεονέκτημα ότι τους «διαβάζουν» τα προγράμματα επεξεργασίας, αλλά ο «μικρός» δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, φτιάχνεις ένα preset στο DxO και είσαι εντάξει.

Πολλά τα καλά του, αλλά βέβαια όταν ακόμα και σε black Friday πληρώνεις ένα σεβαστό ποσό, περιμένεις πιο αυστηρό ποιοτικό έλεγχο. Εντάξει, είναι κατασκευή σαν τανκ «από τα παλιά», το δαχτυλίδι εστίασης είναι «βούτυρο», τα κλικ του διαφράγματος θετικά, οπτικά πολύ καλός έως εξαιρετικός (τον ψάχνω ακόμα), αλλά οι Κινέζοι με ένα μισάωρο παραπάνω στο QC για να είναι ρυθμισμένος τέλεια, θα μπορούσαν να τα έχουν όλα στο 100%.

Και έτσι όμως είναι «αγαπησιάρης» και κυρίως αποτελεσματικός και εύχρηστος.

Υ.Σ. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω δείγματα για όποιον ενδιαφέρεται.

Last edited:
Θα μου άρεσε να τον δω με τσιπάκι σαν το νέο 10mm/2.0 ώστε σταθεροποίηση, exif και διάφραγμα να ρυθμίζεται από ροδέλα.

Νομιζω οτι η απόδοση από f2 έως f4 είναι το βασικό ζητούμενο στον συγκεκριμένο φακό. Από εκεί και πάνω πιστευω οτι είναι κοντά οι δυο φακοί που έχεις. Με τα επιπλέον Μpx της GX9 μπορείς να κροπαρεις και να πάρεις εφαμιλο αρχείο με τον 7-14/4 στην μικρή GM1, το αντίθετο όμως όχι. Aπο 12mm και πάνω εχεις πολλές επιλογές άλλωστε. Το θέμα είναι καλύπτεις άνετα το ευρυγώνιο τμημα, αν ναι τοτε ο 7-14/4 ίσως περισσεύει.

Έχει διαφορα το 7-7.5mm των δυο φακών?

Θα τον δανειστώ οσονουπω για ένα τεστακι με τον LEICA 8-18/2.8-4

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Μετά τον (πολύ μακρύ) πρόλογο, πάμε στο ζητούμενο: Από την προκαταρτική σύγκριση, ο Laowa είναι τουλάχιστον εφάμιλλος του 7-14. Να πω εδώ ότι ο συγκεκριμένος Lumix G που έχω είναι πολύ καλός, οξύτατος στο κέντρο με σταδιακή/αναμενόμενη πτώση απόδοσης προς τις γωνίες, αλλά κατά πολύ ανώτερος του zuiko 9-18 που είχα για κάμποσα χρόνια.

Που να δοκιμασεις τον 9αρη.

Εχοντας δοκιμασει και τους δυο ο 9αρης ειναι πολυ πιο ακριβης στο διαφραγμα του. Ο 7,5 δειχνει να εχει αλλη τιμη συγκριτικα με οτι αλλο δοκιμασα.

Εξισου καλοι και οι δυο στην διορθωση της βαρελοειδους εκτροπης.

Ομως ο 9αρης ειχε μια πιο premium εικονα πιο κοντα στον kowa 8,5 με τον οποιο τους συγκρινα. Ισως λιγο πιο σκληροι και οι δυο σε εικονα απο τον kowa αλλα για την φωτογραφια ειναι μια χαρα .

Τωρα μιας και ανεφερες τον 7-14 να ρωτησω ο ετερος της Olympus εχει καθολου διορθωση για βαρελοειδη εκτροπη ? ή μονο μεσω software ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Στους mzuiko & Lumix η μέθοδολογια είναι η ίδια σε όλους, τα jpeg είναι άμεσα διορθωμένα γεωμετρικά και η πληροφορία διόρθωσης είναι φυτεμένη και στο RAW για να διαβαστεί από ολα τα συνεργαζόμενα προγράμματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Πριν λίιγο βρήκα χρόνο και ολοκλήρωσα ακόμη ενα συγκριτικό του κιτ Lumix 12-60/3.5-5.6 που παρέλαβα για να συντροφευσει την υπέρυθρη ΕΜ1 αντί του μικρού Lumix 12-32 που δώρισα στην αναδεχτή μου με την GX800. Ειπα να ξαναπάρω τον 12-60 (ειχα εναν παλια με την G9) για να έχω μεγαλύτερο ευρος και στεγανότητα ξέροντας ότι είναι VFM φακός με σχετικά καλή απόδοση.

Εκανα όμως το λάθος να τον δοκιμάσω στην ΕΜ1.3 κοντρα με τον 12-100/4. Η συγκριση εγινε στα 12-14-18-25-30-40-50-60mm απο f3.5-5.6. Καλός ο κιτ αλλά όταν τελειωσα το τέστ κοίταζα που είναι το καλάθι. Δεν φταιει ο καυμένος φακός αλλά ο τρομερός και φοβερός 12-100/4. Ειχαν κέφια όταν τον σχεδίαζαν.

Δεν θα σας βάλω δειγματα δεν εχει νοημα. Να πώ απλά ότι δεν χρειαστηκε να κάνω συγκριση πάνω απο f4 τον Zuiko Οι διαφορες με λίγη μεγενθυνση ηταν αμεσα ορατες, ο Lumix ακομη και με κλειστα διαφράγματα δεν μπορουσε να πλησιασει την αποδοση του Zuiko. Ο 12-100/4 εχει απιστευτο κοντραστ, διαυγεια, απουσια χρωματικών εκτροπων, λεπτομέρεια απο κέντρο σε ακρη. Αν βάλεις και 1-2 στοπ που κερδιζεις εξτρα απο συνδιαστική σταθεροποιηση και το κτηνώδες σε αντοχή σώμα του χαλάλι το βάρος του. Φακός που σε κακομαθαίνει και δεν θες να βάλεις αλλον επάνω, δεν σου κάνει η καρδιά να τον πουλήσεις. Κλαιω τους prime που εχω, τον ξεκολλάω απο την μηχανή μονο για ρηχό DOF και νταλα σκοτάδια.

αν βρω και αλλη μια κοπια Lumix 12-60 θα επαναλάβω το τεστ ετσι για να ειμαι σιγουρος. Αλλά δεν νομίζω να μάθω κάτι καινουργιο, εχω συγκρινει τον 12-100/4 και με τους prime και παλιότερα με τοιυς mzuiko 12-40/2.8 και Lumix 35-100/2.8 και ξέρω τι διαμάντι φακός είναι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Φακός που σε κακομαθαίνει και δεν θες να βάλεις αλλον επάνω, δεν σου κάνει η καρδιά να τον πουλήσεις. Κλαιω τους prime που εχω, τον ξεκολλάω απο την μηχανή μονο για ρηχό DOF και νταλα σκοτάδια.

Εδω το εχω παθει εγω αυτο που θεωρητικα χρειαζομαι το stop για το βιντεο αλλα μια η BMPCC4k που ειναι πολυ ευαισθητη μια η σταθεροποιηση του τον εχουν κανει και σε εμενα να μην ξεκολλαει απο πανω.

Δηλαδη μα την παναγια τοσο που σκεφτομαι να δωσω τους αγαπημενους μου kowa και Sigma και αντ' αυτων για lowlight να παρω μονον τον 10-25 να τελειωνω.

Και ισως να κρατησω μονον τον 8,5 kowa για πιο ευρυγωνιο.

Προφανώς Κώστα είναι καλύτερος, άλλα μιλάμε για έναν φακό με πολλαπλάσιο κόστος από τον 12-60, αυτό έλειπε να μην είναι καλύτερος. Τον 12-60 τον βρίσκεις και στα 150 ευρώ ή και ακόμα πιο χαμηλά, τον 12-100 απλά τον ξεχνάς σαν καινούριο καθώς έχει εξωφρενική τιμή (άνω των 1.300 ευρώ) και μεταχειρισμένο δύσκολα κάτω από 750 ευρώ, καμία σχέση με τον 12-60. Αν προσθέσεις ότι είναι και βαρύς και μεγάλος και μπλέκει στα χωράφια των FF έδεσε το γλυκό, για μένα το έχω ξαναγράψει αυτοί οι φακοί ακυρώνουν την λογική του συστήματος m4/3. Τέλος το f4 και με τον μικρό σχετικά αισθητήρα δεν κάνει και πολλά πράγματα σε σχέση με το βάθος πεδίου, ενώ όσο καλή σταθεροποίηση και αν έχει αν τραβάς κινούμενα αντικείμενα, παιδιά, ζωα κλπ. είναι άχρηστη η σταθεροποίηση και θες πιο φωτεινό φακό.....προσωπική μου γνώμη καλύτερα τον Olympus 12-40, μικρότερος αισθητά, ελαφρύτερος, πιο φωτεινός, εξίσου ποιοτικός και κυρίως αρκετά πιο φτηνός με τιμές να παίζουν ακόμα και στα 400 ευρώ. Για μένα το έχω ξαναπεί, το m4/3 έχει λογική μόνο με σχετικά μικρά φακουδάκια για να γλιτώνεις όγκο και βάρος, αν είναι μπλέξω με τέτοιου φακούς προτιμώ anytime να πάω σε FF όπως και έκανα. Βέβαια γούστα είναι αυτά.

Υ.Γ. Για μένα ο απλός 12-60 ήταν ο βασικός λόγος που έμενα τόσο καιρό στο σύστημα m4/3 (μαζί με την πρώτη em1) και δεν έφευγα, δεν υπάρχει φακός ζουμ στην αγορά που με 150 ευρώ να προσφέρει όσα αυτός.

τον 12-100 απλά τον ξεχνάς σαν καινούριο καθώς έχει εξωφρενική τιμή (άνω των 1.300 ευρώ) και μεταχειρισμένο δύσκολα κάτω από 750 ευρώ.

ονομαστικη τιμη λες εσυ τωρα......εγω τον πηρα στα 700 αν θυμαμαι καλα (χωρις φπα οκ μην βαρατε) αλλα και τωρα που τσεκαρα στο γερμανικο αμαζον τον εχει 900/1047 χωρις εκπτωση.

https://www.amazon.de/dp/B01LYHW9HA?tag=haggle-web-de-21&linkCode=osi&th=1&psc=1&language=en_GB

Το θέμα είναι φίλε Νίκο οτι την πραγματική απόδοση των σωμάτων την βλέπεις μόνο με τους καλούς φακούς. Και αυτό δεν ισχυει μόνο στο m43 αλλά και στο FF. Δυσκολα να βρεις όμως φακό σε οποιοδήποτε σύστημα που να καλύψει το εύρος απο 24-200mm με απόδοση prime, δεν είναι ένας φακός στην ουσία είναι δυο, αυτό τον κάνει μοναδικό.

Είχα τον 12-40/2.8 και τον 35-2.8 και οι δυο μαζί έπιαναν μεγαλύτερο χώρο, είχαν ίδιο βάρος με τον 12-100, δεν είχα την ευχρηστία του ενός φακού και δεν κέρδιζα ούτε σε απόδοση. Πριν τους δώσω βέβαια πάνε 2 χρόνια , έκανα την σχετική σύγκριση και έχω γράψει σχετικά και εδώ. Και η τιμή των 2 φακών καινούργιων/μτχ. είναι μεγαλύτερη απο αυτή του 12-100/4. Δεν έχουν συνδιαστική σταθεροποίηση ούτε το focus clutch. Ουτε την αρτια κατασκευή του 12-100/4. Έχω δει να πηγαίνουν στο σερβις αρκετοι 12-40/2.8 με πρόβλημα στην μοντουρα που έσπασε η βάση της (έχει ένα πλαστικό δαχτυλιδι από κάτω όχι μεταλλικό). Έτσι μετριέται λίγο πολύ η αξία του 12-100/4 για εμένα κατ αντιστοιχία με τους φακούς που αντικαθιστά.

Τώρα φυσικά συμφωνώ πως είναι άνιση η μάχη με τον κιτ 12-60 και ολίγον αδικαιολόγητη. Η τιμή του είναι κανονικά 350 αλλα τον βρίσκεις μτχ. από κιτ στα 150-200 (όσο τον πήρα και εγώ) όπως και τον 12-40/2.8 πλέον στα 450-500 και άλλα τόσο περίπου τον 35-100/2.8 τον παλιό.

Ηθελα να δω όμως ποσο μεγάλη είναι η διαφορά τους και περίμενα να πω την αλήθεια οτι κλείνοντας το διάφραγμα λίγο θα ερχόταν κοντά σε κάποιες εστιακές. Και να έμπαινα στον πειρασμό να τον δώσω. Αμ δε, πουθενα δεν συνέβη και ήταν οι διαφορες τεράστιες (για εμένα πάντα). Λογικά ο πιο ακριβός LEICA 12-60/2.8-4 θα τα καταφέρνει καλύτερα.

Δεν θα τον έφτανε σε απόδοση Κώστα, η χρηματική τους διαφορά είναι πολύ μεγάλη στην πιάτσα και φαίνεται σε ένα βαθμό στην απόδοσή τους. Οπως είπα γούστα είναι αυτά και ανάλογα τι θέλει ο καθένας. Προσωπικά προτιμώ έναν πιο φωτεινό φακό, πιο φτηνό και πιο μαζεμένο πάρα το μεγαλύτερο εύρος....σπάνια τραβάω πάνω από 100-120mm....
Το κόστος πάντα εξαρτάται και από πια πλευρά το βλέπεις, εσύ πολύ σωστά βλέπεις έναν φακό με μεγάλο εύρος και καλή ποιότητα εικόνας, εγώ βλέπω έναν φακό μεγάλο, βαρύ και πανάκριβό και με f4 που δεν επαρκεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Κάθε φακός έχει μια συγκεκριμένη δουλειά να κάνει, αν κάποιος θέλει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και δεν τον ενδιαφέρει κόστος, όγκος, βάρος και φωτεινότητα ε τότε προφανώς ο 12-100 είναι ιδανική λύση, απλά για μένα δεν είναι αυτά που ζητάω σε έναν φακό ειδικά στα χρήματα που στοιχίζει.

Υ.Γ. Ο leica 12-60 χαντακώθηκε εντελώς από τον απλό 12-60, δεν είναι τυχαίο ότι κανένας δεν το παίρνει, ελάχιστα καλύτερος από τον απλό 12-60 σε πολλαπλάσια τιμή.

Υ.Γ. Εννοείται ότι την καλύτερη απόδοση σε ένα σώμα την παίρνεις με τους καλύτερους δυνατούς φακούς, το θέμα είναι αν μπορείς να ακολουθήσεις και να πληρώσεις αυτά τα χρήματα, αυτός είναι και ο λόγος που πήγα στην Nikon FF Dslr, βρίσκεις φακούς διαμάντια σε τιμές χώμα. Πριν 4-5 μέρες πήρα τον Nikon 24-120f4G εξαιρετικό φακό με μόλις 350 ευρώ, την στιγμή που καινούριος χτυπάει πάνω από 1.000 ευρώ...Στο m4/3 προς το παρών δεν μπορώ να βρω τέτοιες τιμές σε καλούς φακούς.

ονομαστικη τιμη λες εσυ τωρα......εγω τον πηρα στα 700 αν θυμαμαι καλα (χωρις φπα οκ μην βαρατε) αλλα και τωρα που τσεκαρα στο γερμανικο αμαζον τον εχει 900/1047 χωρις εκπτωση.

https://www.amazon.de/dp/B01LYHW9HA?tag=haggle-web-de-21&linkCode=osi&th=1&psc=1&language=en_GB

Ακόμα και στο Amazon που έβαλες καινούριος κάνει 1.150 ευρώ με μεταφορικά και το σωστό ΦΠΑ Ελλάδος, σαφώς καλύτερη τιμή σε σχέση με την Ελλάδα άλλα και πάλι πάρα πολύ υψηλή....τα 900+ είναι για μεταχειρισμένο δυστυχώς.

Last edited by a moderator:
1047 χωρις εκπτωση ειπα.

Οταν εχει εκπτωση πεφτει κατω απο τα 900 για πλακα (με τον φπα μεσα)

Αυτό που έγραψα όμως είναι ότι δεν είναι 1.046 άλλα σχεδόν 1.150 με το σωστό ΦΠΑ και μεταφορικά, ακόμα και σε 900 να πάει με σωστό ΦΠΑ και μεταφορικά θα φτάνει πάλι τα 1.000 για Ελλάδα, μιλάμε για πολλά λεφτά και συγκεκριμένα κοινά.....τώρα αν μπορεί κάποιος να τον πάρει χωρίς ΦΠΑ κλπ. στα 700 που τον πήρες αλλάζει το πράγμα. Βέβαια όπως είπα για μένα που δεν με ενδιαφέρουν τα εστιακά μήκη πάνω από 100-120mm ακόμα και στα 500 να ήταν πάλι πολλά θα μου φαινόταν, άλλα αυτό είναι άλλη ιστορία. Υπάρχουν λύσεις για όλους ευτυχώς, και αυτός ο φακός δεν ξέρω μου φαίνεται από τους πιο αδιάφορους στο σύστημα m4/3 δεν είναι αυτό που θέλω ειδικά με τα λεφτά που ζητάει.

Τι σχεση εχει ο σωστος φπα? ειπαμε η τιμη με φπα για κανονικη αγορα πηγαινει αρκετες φορες κατω απο τα 900 . Τα μεταφορικα μην τα συζηταμε καν στα επιπεδα που χρεωνει το Αμαζον δεν ειναι ποτε πανω απο 5-7 ευρω.

Ακομα και κατω απο τα 900 λοιπον και ολοκαινουργιο φακο ειναι εξαιρετικη τιμη.

Δεν μιλαμε για κινεζομαγαζα τωρα και παραεισαγωγες αλλα για αγορα απο το κορυφαιο καταστημα της ευρωπης.

Κι όμως ο μικρός Lumix 12-32 που είχα πιστευω πως ήταν σαφώς καλύτερος του κιτ 12-60 που πήρα, στις εστιακές από 12-25 είχε πιο κοντινή απόδοση με τον 12-100 ενω κλείνοντας λίγο το διάφραγμα καλυτέρευε σημαντικά ειδικά στα άκρα. Δυστυχώς τον έδωσα δεν μπορώ να τον συγκρίνω απευθείας με την κόπια του 12-60 που έχω.

Οποιος με ρωτάει για μαζεμένο και φθηνό φακό να ξεκινήσει στο σύστημα εδώ και χρόνια προτείνω ως πιο VFM τους δυο μικρούς κιτ Lumix 12-32 και 35-100 και αυτό θα συνεχισω να κάνω.

ΥΣ1
εχει βγει σε προσφορές ο 12-100/4 στο Αμαζον στα 850 . Στα 750 τον πήρε μτχ. φιλος πριν λίγες ημέρες. Απλά όσοι τον έχουν δεν τον πωλούν. Μόνο αν αλλάξουν σύστημα.

ΥΣ2
τα τεστ και τις απόψεις μας για ένα φακό δεν τα γράφουμε τόσο για αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει/εξυπηρετεί ο φακός αλλά γιαυτους που σκέφτονται πιθανή αγορά και αν πραγματι αξίζει το κόστος που συμφωνώ πως δεν είναι μικρό.

ΥΣ3 το σημερινό τεστ με την ΕΜ1.3 σε hires στο χερι έγινε με τον 12-100/4. Δεν ξέρω με άλλο φακό αν οι διαφορες στις υφές θα ήταν τόσο εμφανείς.