Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3
Όπως τα λες είναι η ασφάλεια είναι το Α και το Ω ειδικά σε δύσκολες διαδρομές και όχι μόνο, μπορείς να την πατήσεις εύκολα αν ξεχαστείς. Συνήθως μένω λίγο πιο πίσω να μην ενοχλώ τους υπόλοιπους, τραβώ 2-3 φωτό και τους προλαβαίνω. Το κακό είναι οτι έχω μείνει δραματικά πίσω σε φυσική κατάσταση. Έχω μείνει αρκετες φορές πολύ πίσω γιατί παρασύρομαι κιόλας, νιώθω στερημένος αν έχω θέμα. :smash:
Βέβαια δεν είναι χρησιμο το WR μόνο για την βροχή και το χιόνι. Το χειρότερα συμβαίνουν όταν τραβά αέρας με σκόνη ή άμμο σε βουνό και παραλια. Αν κανεις χρήση ζουμ θα βρουν τρόπο να χωθούν σε φακό και σώμα σωματίδια και να καταστρέψουν το ένα ή το άλλο. Θα μου πεις εσυ έχεις όρεξη για φωτό με τέτοιες συνθήκες ? Μα τα νησιά μας Ιούλιο Αύγουστο μήνα έχουν μπόλικο αέρα και οι παραλίες μας δόξας οι ο θεός είναι γεμάτες άμμο.
Αρκετες φορές μου έχει σκάσει κύμα επάνω την ώρα που φωτογραφίζω και έχει πιτσιλιστει το σετ με θαλασσινό νερό , είναι θάνατος για τα ηλεκτρονικά των μηχανων αν το αφήσεις επάνω και βρουν τρόπο να εισχωρήσουν. Μετά μηχανή φακός - αν έχουν σοβαρή προστασία - θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά κάτω από τη βρύση να φύγει το αλατόνερο και να στεγνώσουν. Καλό είναι να ανοιχθούν συο στέγνωμα όλες οι πλαϊνές είσοδοι έξοδοι της μηχανής.
Ολα αυτά δεν είναι βασανιστήρια όμως , είναι ευχαρίστηση για αυτόν τον εξοπλισμό να δοκιμάζετε σε αυτές τις συνθήκες. Το χαίρεται γιατί γιαυτο κατασκευάστηκε , γιαυτο πλήρωσες κάτι παραπάνω, για να μπορείς να τον χρησιμοποιεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος για το χόμπι που τόσο αγαπάς.
Μια φορά βανδάλισα εν γνώση μου τον εξοπλισμό μου πριν πολλά χρόνια στις αρχές που δεν ειχα τα χρήματα να πάω σε WR τηλεφακού , στην έρημο της Τυνησίας είχαμε ξεχυθεί με τα τζιπ και ήταν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα μέσα στους αμμόλοφους. Δυστυχώς σταματησα μετά από λίγο γιατί ο αέρας έπεφτε στο πρόσωπο και στα χέρια και πονούσα από τα σωματίδια της άμμου. Ο φακός βγήκε άχρηστος ένας σχετικά φθηνός mzuiko 70-300 που κροταλιζε απο την άμμο μετά. Απο τοτε έβαλα στόχο να μην ξανασυμβει.
Προσωπικα εχω και ένα ακόμη λόγο λόγω επαγγέλματος, ειμαι συχνά σε εργοτάξιο και θέλω να βγαζω φωτό την ώρα εργασίας σε διαφορα στάδια της κατασκευής, εκεί είναι εύκολο να δεις την μηχανή σου άσπρη από σκόνη όταν τρίβουν, κόβουν ή ακόμη να την χαϊδέψει ξοφαλτσα το μπετό όταν δουλεύει ο δονητής στη σκυροδέτηση. Ο καθένας μας θα βρει και άλλες χίλιες δυο περιπτώσεις που μπορεί να αναφερθει.
Τεσπά πάμε σε αυτό που ρώτησες τελευταία. Σε αστροφωτογραφηση αν γίνεται χειμώνα ή εποχή γενικά που πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία το βράδυ ναι το θεωρώ απαραίτητο να έχει
όλος ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί WR. Αν μένει η μηχανή αρκετή ώρα στο ύπαιθρο και υπάρχει υγρασία υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσει σταδιακα. Δεν είναι οτι βράχηκε για λίγο και την σκούπισες και τη στέγνωσες. Εκεί είναι στο έλεος του περιβάλλοντος για κάμποσες ώρες που μπορεί να είναι και διαβρωτικό αν είσαι σε νησί.
Η υγροποίηση θολωμα που ανέφερες συμβαίνει κυρίως όταν περνάς από περιβάλλον κρύο σε ζεστό άμεσα. Αν εχεις προστατευμένη τη μηχανή μέσα στο μπουφάν και την βγαλεις έξω στο κρύο μπορεί να συμβεί εύκολα. Αν βραχεί πάλι θα το δεις πιο εύκολα. Καλό είναι να εχεις μαζί σου πάντα μια πλαστικη σακούλα που ασφαλίζει στεγανά για τέτοιες αλλαγές . Δεν πιάνει χώρο στο σάκο. Έτσι γίνεται σταδιακα η προσαρμογή του εξοπλισμού από το ένα περιβάλλον στο άλλο.
Το πρόβλημα με το θολωμα το αντιμετώπισα αρκετες φορές αλλά δυο ήταν οι πιό σημαντικές εν ώρα φωτογράφησης. Στο υπόγειο υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης όπου μπηκα σε χώρο μεγάλης υγρασίας χωρις να το σκεφτώ και να κάνω κάποια προετοιμασία και το δεύτερο σε τεράστιο δωμάτιο ενυδρείο με καρχαρίες να περνουν πάνω από το κεφάλι μου που είχε πολύ υγρασία.
Το κακό είναι οτι εδώ το WR λειτουργεί ανάποδα και αργεί πιο πολύ να φύγει η υγροποίηση αν το φαινόμενο συμβεί.
Παρεπιμπτοντως
ρίξε μια ματιά εδώ για το αξεσουάρ που πρότεινα, λένε όσοι ασχολούνται με την αστροφωτογραφηση οτι κάνει δουλειά κάτι παρόμοιο.