Φακοί για m4/3

Αυτο που γραφεις Δημήτρη συμβαινει αλλά δεν φταιει μονο ο μικρός 12-32 σε αυτό , και για να λέμε τα καλά και τα ασχημα της καθε εταιρίας ,

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στα σώματα panasonic, αφού με αυτά εστιάζεις από την οθόνη/σώμα.

οχι ακριβως , φταιει σε αυτό κάτι αλλο, η ανεπάρκεια των απλων Pen να εστιάσουν στα σκοτάδια σε σχέση με τις <απλές> και φθηνές Lumix , η Panasonic είχε φθηνά σώματα Lumix (όπως η σειρά GF) αλλά και η παλιά ακριβή σειρά GM που εστίαζαν με τους lumix φακους με πιο εξελιγμένο CDAF ακομη και σε -2 έως-4EV , πολυ πιο πριν απο τα advanced σωματα της Olympus που το κατάφεραν μολις στην τελευταια γενιά. Γενικα επειδη σχεδόν πάντα ειχα παράλληλα σώματα και των δυο εταιριών ειχαν 1 με 2 EV διαφορά ικανοτητας σε εστιαση σε χαμηλό φωτισμό σε κάθε γενιά εξέλιξης.

Αυτό για την εστίαση των Panasonic πράγματι ισχύει, ακόμα και παλιά σώματα εστιάζουν καλύτερα από τις αντίστοιχες Olympus το βράδυ. Τώρα για τον 12-32 τα έχω ξαναπεί δεκάδες φορές, για μένα μακριά, δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, πόσες φώτος έχω χάσει λόγω αυτού του φακού δεν λέγεται...τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα.

Ο Panasonic 15mm Δημήτρη από λίγο που τον έχω δοκιμάσει είναι πράγματι φοβερός, με φρενάρουν όμως 3 πράγματα, πρώτον ότι δεν δουλεύει το δαχτυλίδι διαφράγματος σε σώματα Olympus (σώμα Panasonic δεν έχω και δύσκολα θα ξαναπάρω), δεύτερον η τιμή του που ουσιαστικά δεν τον βρίσκεις με τίποτα κάτω από 330-350 ευρώ που είναι σημαντικό ποσό και τέλος ότι δεν έχει προστασία σε καιρικές συνθήκες πράγμα ανεπίτρεπτο σε αυτά τα λεφτά που κάνει. Και είναι και όπως είπες και πιο μεγάλος σε όγκο. Αν τον έβρισκα κάποια στιγμή κάτω από 300 ευρώ ευχαρίστως θα τον έπαιρνα. Δεν ξέρω βέβαια σε πράξη αν έχει ουσιαστική διαφορά σε ποιότητα εικόνας με τον 20αρη, τον οποίο βρίσκεις εύκολα κάτω από 180-200 ευρώ για αγορά και είναι μια σταλιά.

Μιας και πιάσαμε τέτοιου είδους φακούς, προσωπικά μου άρεσε πολύ (δεν τον έχω βέβαια τώρα) ο Panasonic 25mmf1,7....τον βρίσκεις ακόμα και στα 100 κάτι ευρώ, φωτεινός, εστιάζει σφαίρα ακόμα και βράδυ και έχει αξιόλογη ποιότητα εικόνας, μάλλον είμαι μειοψηφία άλλα προτιμούσα την ποιότητα εικόνας αυτού σε σχέση με τον Olympus 25mmf1,8 που επίσης είχα, δεν ξέρω είχε έναν χαρακτήρα ο Panasonic που δεν τον βρήκα στον Olynpus, δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Μιας και έχω και τους 3 (12-32 pancake, 20/1.7ΙΙ & τον Summilux) θα ειμαι λιγο απόλυτος ότι απλά έδωσα αχρείαστα χρήματα για τον 20ρη μέχρι να πάω στον σωστό φακό (aka 15/1.7)

Ειναι μόνιμα πάνω στη μηχανή και αλλάζει για τον 12-32 μονο όταν χρειαστώ τα 12mm (landscape κυρίως) και ο 20mm... Δεν ξερω γιατί τον κουβαλω μονιμα στην τσάντα, μάλλον γιατι ειναι μια σταλιά και πανάλαφρος.

Οσο για το μέγεθος, στην πράξη δεν έχει διαφορά σε σχέση με τους pancake που αναφέρατε και επισημαίνω ότι έχω την Lumix GM-1
Αδιαβροχοποίηση έχουν επαρκή όλοι τους, εκτός αν μιλάμε για συνθήκες ζουγκλας ή extreme θερμοκρασιακές μεταβολές (η σκόνη ειναι άλλο πράγμα)

Για μένα οι 15/1.7 και ο 42.5/1.7 ειναι οι αγαπημένοι φακοί στο σύστημα για το λόγο ποιότητας/μεγέθους τόσο μέρα όσο και νύχτα,

Φυσικά αλλοι άνθρωποι άλλες ανάγκες, άλλες γνώσεις και άλλες εμπειρίες. YMMV

Προφανώς ο καθένας μας έχει άλλες ανάγκες και γούστα και ανάλογα πράττει. Θα διαφωνήσω μόνο για την προστασία σε καιρικές συνθήκες, κανένας από τους φακούς που ανέφερες δεν έχει επαρκεί προστασια, ναι σε λίγες σταγόνες κλπ. Δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν πας σε παραλια με Τίγκα άμμο και αέρα, σε βροχές καταρρακτώδης, χιόνι με αέρα μαζί, τρελή υγρασία κλπ. Απλά έχασες. Ο ένας μάλιστα Panasonic 12-32 έτσι μου χάλασε καθώς πήρε σκόνη σε παραλία, δεν άνοιγε, έκανε περίεργους θορύβους και γέμισαν και με σκόνη μέσα τα κρύσταλλα, ενώ ο Panasonic 25mm τράβαγα σε βροχή και βραχυκύκλωσε και δεν τον αναγνώριζε η μηχανή, τον έβαλα σε ρύζι και επανηρθε ύστερα από 1-2 μέρες. Είναι παρά μα παρά πολύ σημαντικό να έχει λάστιχα και και σοβαρή προστασία είναι φακός ειδικά αν είναι ακριβός όπως ο π.χ. Panasonic 15mm.

Δεν αμφισβητώ τις εμπειρίες σου, ειδικά το θέμα της σκόνης με τρομάζει, το θεωρώ τον μεγαλύτερο εχθρό.

Από την άλλη, όλος ο εξοπλισμός μου στα πλαίσια των εξορμήσεων που κάνω έχει φάει χιονι και υγρασία με το τσουβάλι χωρίς το παραμικρό θέμα (έχω τη μηχανή πάντα στην τσέπη υπο οποιεσδήποτε συνθήκες και ετοιμοπόλεμη).

20ρης, Ανάβαση με παγωμένη χιονόπτωση και -5
https://flic.kr/p/KLZ8hR

12-32. "Project last photo" 6 ώρες βροχή, αξέχαστη εμπειρία...
https://flic.kr/p/LsX6Hw

και μερικες παλιότερες με την LX3 που δουλευει ακόμη μια χαρά και την έχω χαρίσει σε μελος της οικογένειας.
https://flic.kr/p/HQa24F
https://flic.kr/p/Hw667W

Τα προσέχω σε συντήρηση και χρήση και θα προτιμούσα να έχω και τη σιγουριά του weather sealing, αλλά δεν τα λυπάμαι, για αυτό αγοράστηκαν :)

Επιστροφή στο θέμα μας : Προσπάθησε να δοκιμάσεις τον 15ρη :)

Ισχύει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σκόνη, σχεδόν όλοι οι φακοί που έχουν περάσει από τα χέρια μου και δέν είχαν προστασία γέμισαν σκόνη ύστερα από κάποιο καιρό. Ούτε και εγώ λυπάμαι τον εξοπλισμό, τον πήρα για να τον δουλέψω και όχι να προσέχω μην το ένα και μην το άλλο...

Τον 15αρη τον έχω δουλέψει μου άρεσε πολύ αλλά όπως ειπα δεν μου αρέσει η τιμή του, ότι δεν έχει επίσημη προστασία από καιρικές συνθήκες και ότι δεν δουλεύει το δαχτυλίδι διαφράγματος σε σώματα olympus....από την άλλη αν τον βρω σε μια χαμηλή και λογική τιμή θα τον πάρω, αλλά 300+ ευρώ που τον βρίσκω δεν τα δίνω αυτή την εποχή.

Υ.Γ. Πας από ότι βλέπω αρκετά σε αναβάσεις, ωραία και μπράβο!!! Ότι πρέπει είναι για τέτοιες καταστάσεις μικρό σώμα και μικρός φακός....

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν είχε ο 15αρης στεγανότητα δεν θα τον είχα δώσει ποτέ. Έχω πλέον τον 17/1.2 που είναι συνολικά καλύτερος φακός αλλά πολύ ακριβότερος και βαρύτερος, αν είχα την επιλογή να διαλεξω σε δυο στεγανούς ο 15αρης θα ήταν η βασική επιλογή μου ακόμα και αν είχαν τα ίδια χρήματα για την καλύτερη σχέση απόδοσης/μεγέθους. Πριν τον δώσω έκανα άμεση σύγκριση με τον 17/1.2 και επιβεβαίωσα τι φακουδαρα είναι. Τον 15/1.7 τον δούλεψα αποκλειστικά στην Penf , ένα πανέμορφο συνολο που σου έφτιαχνε τη διάθεση και σε πίεζε να το βγαλεις καθημερινά βόλτα για φωτογράφιση.

Συνήθισα και τα 15mm όσο τον είχα, μου έδιναν πιο πολύ χώρο στο δρόμο που ήταν η βασική του χρήση. Και εγώ έχω χρησιμοποιήσει μηχανή και φακό εκτός προδιαγραφών, αν δεν έχω όμως άλλη επιλογή, γενικά δεν είναι κάτι που το επιδιώκω. Ίσως γιατί προέρχομαι από την φουρνιά των φωτογράφων που είχαμε 4/3 εξοπλισμό και σχεδόν όλοι μας οι φακοί εκτός από εξαιρετικο IQ ήταν αδιαβροχοι, ικανοί για πολύ extreme καταστάσεις. Βασικός λόγος μαζί με τον εξαιρετικό σε απόδοση καθαρισμό του αισθητήρα (σχεδόν ποτέ δεν έχω καθαρισει μηχανή) και το Ibis που μας κράτησε στο σύστημα.

Ειλικρινα απογοητεύτηκα όταν είδα φακούς άνω του πεντακοσαρικου εκατερωθεν από Olympus και Panasonic χωρίς στοιχειώδη προστασία. Πιο πολύ μου έχει στοιχισει με τον 75/1.8 , τον LEICA 25/1.4 και τον LEICA 15/1.7 φακοί εξαιρετικοί που θα τους κρατούσα χωρίς δεύτερη σκεψη αν είχαν στοιχειώδη WR. Ειδικά από την Olympus περίμενα περισσότερα γιατί έχει την τεχνογνωσία από την σειρά tough , τα σκαφανδρα των σωμάτων κλπ. και θα της στοιχίζε λιγότερο, είναι αυτή άλλωστε που καθιέρωσε την στεγανότητα στα φθηνότερα σώματα της κατηγορίας με την μικρή σε μέγεθος semi-pro σειρά ΕΜ5. Δεν μπορεί να μην δίνει την επιλογή μικρών στεγανών prime.

έγραψα σε άλλο νήμα της Olympus οτι θα ήθελα να ξαναδώ από την νέα εταιρία όλη την σειρά των μικρών prime 1.8 με WR.

Και να που η Panasonic είναι αυτή που έκανε την έκπληξη , διαπιστωσε τι ζητά ο χρήστης και της κατηγορίας αυτής και βγάζει από περυσι νέα δεύτερη φουρνιά φακών με WR (έστω το βασικό). Ανανέωσε με στεγανότητα την φθηνή σειρά φακών της όπως τον 100-300 ΙΙ , τον 45-200ΙΙ, τον 14-140 ΙΙ, και κάνει το ίδιο και με κάποιους πετυχημένους prime όπως τον LEICA 25/1.4 ΙΙ. Ας ελπίσουμε οτι κάποια στιγμή θα βγάλει και ένα στεγανό LEICA 15/1.7 ΙΙ. Αν δεν είχε μπει και στο FF θα το είχε κάνει ήδη πιστεύω για όλους τους φακούς της.

Αρνητικό βέβαια οτι σε κάποιους φακούς χρεώνει έξτρα ένα διακοσάρι το WR του φακού, κυνήγησα επι ένα χρόνο την αγορά ενός LEICA 25/1.4 II και δεν τον βρήκα κάτω από 550 . Η βερσιον Ι του φακού είναι γύρω στα 300-350 , μεγάλη διαφορα μόνο για το WR. Ε τελικά αποφάσισα και ξαναπηρα τον βαρυτερο στεγανό mzuiko 25/1.2 μέσα από προσφορά.
Αντιθετα ο 100-300 ΙΙ βγαίνει σε VFM price , πιο φθηνή και από αυτή που πρωτοκυκλοφόρησε ο Ι.

Σε πολύωρες πεζοπορίες που έχω κάνει πάντως με άσχημο καιρό η μηχανή δεν είναι ποτέ προφυλαγμένη εσωτερικά σε τσάντα ή μέσα σε μπουφάν, κρέμεται στο πλάι για άμεση πρόσβαση με το παρασολειγ ανοιχτό να κοιτάζει κάτω για να μην λερώνει το εμπρός στοιχείο, συνήθως έχω μαζί ένα και μοναδικό φακό τον πασπαρτού 12-100/4 σε ένα στεγανό σώμα ΟΜD, ναι είναι βαρύ σετ αλλά σε αποζημιώνει, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα με εξαιρεση BIF/άγρια ζωή , από ψευδομακρο έως κοντό τελε /πορτρέτο αν χρειαστεί και με IQ prime φακού.

Το παρασολειγ βοηθά να αποφευχθούν και γρατσουνιές στα κρύσταλλα.Στην πεζοπορία με ομάδα δεν εχεις χρόνο οπότε σου καπνίσει να σταματάς να βγαζεις μηχανή και να φωτογραφίζεις και πάλι μέσα. Πρέπει να εχεις ρυθμό μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και να μην τους σταματάς συνεχώς. Οπότε χρειάζεσαι άμεση πρόσβαση στην μηχανή. Εκνευρίζομαι όταν θέλω να φωτογραφίσω κάτι και δεν έχω τον χρόνο να το κάνω.
Αν βρει κανεις χώρο και αντέχει πετάει στην τσάντα πλάτης τον σχετικά ελαφρύ στεγανό 100-300II και καλύπτει ένα πολύ πολύ ευρύ φάσμα εστιακών.

Αυτό που κρατάω καλά προφυλαγμένο τις κρύες ημέρες και πάντα σε εσωτερικη τσέπη είναι οι μπαταρίες που στο κρύο πέφτει η απόδοση τους κατακόρυφα.

Last edited:
Συμφωνώ 100% Κώστα, ωραία τα είπες, να προσθέσω ότι τον Panasonic 25mmf1,4 όταν τον είχα κλασικά σε χρήση παραλίας κλπ. πήρε σκόνη μέσα και κλασικά όταν τον έδωσα τον πούλησα αισθητά πιο φτηνά λόγω της σκόνης, ανεπίτρεπτο όπως είπες για φακό τέτοιου κόστους. Και εγώ με την σειρά μου πραγματικά δεν θα ήθελα να ξαναδώ φακό κόστους 200-300 ευρώ και πάνω χωρίς προστασία, αμαρτία είναι, μπορώ να πω ότι είναι και ο σημαντικότερος λόγος που δεν παίρνω τον Panasonic 15mm, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα μου φάει και αυτός σκόνη μέσα ή και νερό και μετά θα τρέχω.

Υ.Γ. Επίσης ανεπίτρεπτο να χρεώνεις 200+ ευρώ επιπλέον μόνο και μόνο επειδή έβαλες WR στο νέο μοντέλο
Υ.Γ. Για τις μπαταρίες +1 σε κρύο η απόδοση πέφτει μέχρι και στο 50% το έχω πάθει ουκ ολίγες φορές.
Υ.Γ. Ασχετο άλλα σε Olympus ποτέ μα ποτέ δεν έχω καθαρίσει τον αισθητήρα!!! Ενώ σε άλλες μηχανές που είχα ειδικά σε DSLR ήταν σχεδόν καθημερινή διαδικασία.

Από ότι είδα έχει βγει νέα έκδοση του φακού 7artisans 7,5mmf2,8II. Εχω την πρώτη έκδοση όπου είμαι πολύ ευχαριστημένος ήθελα να ρωτήσω εαν κάποιος τον έχει, σκέφτομαι να δώσω τον πρώτο και να πάρω την νέα έκδοση, το site της εταιρίας αναφέρει σαν βελτιώσεις τα εξής:

''The second generation of 7.5mm F2.8 has been optimized in the optical structure. Single glass with a higher refractive index is used in the front glass group to

replace the first generation cemented glas. The rear group of optical glass is added with the HOYA ED glass, which effectively improves the chromatic aberration.

The image quality of the lens has been improved accordingly. Under the premise of correcting various aberrations, the field of view angle has also been improved a lot; the polishing process of the glass is more precise and complicated than the previous generation. The optical structure of the entire lens still consists of 11 lenses, but the total optical length is shortened, making the lens more compact than the previous generation.

The overall appearance continues the style of the first generation but still uses an all-metal mirror body.

The difference is that the 7.5mm F2.8 Mark II adopts the shell oxidation process, and the lens mount color is replaced with electroplated tungsten steel color.

Makes it more beautiful but also sturdy and durable; Newly adapted to Nikon Z mount, helps users more choices.''

https://www.7artisans.com/en/h-pd-71.html#_pp=105_3765

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σε πολύωρες πεζοπορίες που έχω κάνει πάντως με άσχημο καιρό η μηχανή δεν είναι ποτέ προφυλαγμένη εσωτερικά σε τσάντα ή μέσα σε μπουφάν, κρέμεται στο πλάι για άμεση πρόσβαση με το παρασολειγ ανοιχτό να κοιτάζει κάτω για να μην λερώνει το εμπρός στοιχείο, συνήθως έχω μαζί ένα και μοναδικό φακό τον πασπαρτού 12-100/4 σε ένα στεγανό σώμα ΟΜD, ναι είναι βαρύ σετ αλλά σε αποζημιώνει, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα με εξαιρεση BIF/άγρια ζωή , από ψευδομακρο έως κοντό τελε /πορτρέτο αν χρειαστεί και με IQ prime φακού.

Το παρασολειγ βοηθά να αποφευχθούν και γρατσουνιές στα κρύσταλλα.Στην πεζοπορία με ομάδα δεν εχεις χρόνο οπότε σου καπνίσει να σταματάς να βγαζεις μηχανή και να φωτογραφίζεις και πάλι μέσα. Πρέπει να εχεις ρυθμό μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και να μην τους σταματάς συνεχώς. Οπότε χρειάζεσαι άμεση πρόσβαση στην μηχανή. Εκνευρίζομαι όταν θέλω να φωτογραφίσω κάτι και δεν έχω τον χρόνο να το κάνω.
Αν βρει κανεις χώρο και αντέχει πετάει στην τσάντα πλάτης τον σχετικά ελαφρύ στεγανό 100-300II και καλύπτει ένα πολύ πολύ ευρύ φάσμα εστιακών.

Τώρα κατάλαβα την απόλυτα δικαιολογημένη επιμονή σου στο WR, μοιαζω στοργικός πατέρας μπροστά στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλεις τον εξοπλισμό σου.
Αυτός ειναι και ο λόγος της διαχρονικής εμμονής μου σε μικρό σώμα και φακό για τις πεζοπορίες, πρέπει να χωράει χωρίς θέματα σε Napoleon pocket. Το τρέχον setup για τη χρήση αυτή ειναι ο 15mm φορεμένος + o 35/100 στο σακίδιο για όταν και αν χρειαστεί κάτι σε tele.

Ναι, η τέχνη της αστραπιαίας λήψης ειναι μεγάλη υπόθεση υπό τις συνθήκες αυτές και σημαντικό θέμα ασφαλείας, Νομίζω ότι οι ασχολούμενοι με street photography πρεπει να ειναι PRO στο άθλημα.

Τέλος, έχατε συναντήσει ποτέ condensation μέσα σε φακό απο μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές; Οταν λήξει αυτός ο χαμός είχα στις σκέψεις αστροφωτογράφηση & Aurora Borealis. Θεωρείτε το WR εκ των ουκ άνευ σε φακό για αυτή τη χρήση ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Όπως τα λες είναι η ασφάλεια είναι το Α και το Ω ειδικά σε δύσκολες διαδρομές και όχι μόνο, μπορείς να την πατήσεις εύκολα αν ξεχαστείς. Συνήθως μένω λίγο πιο πίσω να μην ενοχλώ τους υπόλοιπους, τραβώ 2-3 φωτό και τους προλαβαίνω. Το κακό είναι οτι έχω μείνει δραματικά πίσω σε φυσική κατάσταση. Έχω μείνει αρκετες φορές πολύ πίσω γιατί παρασύρομαι κιόλας, νιώθω στερημένος αν έχω θέμα. :smash:

Βέβαια δεν είναι χρησιμο το WR μόνο για την βροχή και το χιόνι. Το χειρότερα συμβαίνουν όταν τραβά αέρας με σκόνη ή άμμο σε βουνό και παραλια. Αν κανεις χρήση ζουμ θα βρουν τρόπο να χωθούν σε φακό και σώμα σωματίδια και να καταστρέψουν το ένα ή το άλλο. Θα μου πεις εσυ έχεις όρεξη για φωτό με τέτοιες συνθήκες ? Μα τα νησιά μας Ιούλιο Αύγουστο μήνα έχουν μπόλικο αέρα και οι παραλίες μας δόξας οι ο θεός είναι γεμάτες άμμο.

Αρκετες φορές μου έχει σκάσει κύμα επάνω την ώρα που φωτογραφίζω και έχει πιτσιλιστει το σετ με θαλασσινό νερό , είναι θάνατος για τα ηλεκτρονικά των μηχανων αν το αφήσεις επάνω και βρουν τρόπο να εισχωρήσουν. Μετά μηχανή φακός - αν έχουν σοβαρή προστασία - θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά κάτω από τη βρύση να φύγει το αλατόνερο και να στεγνώσουν. Καλό είναι να ανοιχθούν συο στέγνωμα όλες οι πλαϊνές είσοδοι έξοδοι της μηχανής.

Ολα αυτά δεν είναι βασανιστήρια όμως , είναι ευχαρίστηση για αυτόν τον εξοπλισμό να δοκιμάζετε σε αυτές τις συνθήκες. Το χαίρεται γιατί γιαυτο κατασκευάστηκε , γιαυτο πλήρωσες κάτι παραπάνω, για να μπορείς να τον χρησιμοποιεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος για το χόμπι που τόσο αγαπάς.

Μια φορά βανδάλισα εν γνώση μου τον εξοπλισμό μου πριν πολλά χρόνια στις αρχές που δεν ειχα τα χρήματα να πάω σε WR τηλεφακού , στην έρημο της Τυνησίας είχαμε ξεχυθεί με τα τζιπ και ήταν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα μέσα στους αμμόλοφους. Δυστυχώς σταματησα μετά από λίγο γιατί ο αέρας έπεφτε στο πρόσωπο και στα χέρια και πονούσα από τα σωματίδια της άμμου. Ο φακός βγήκε άχρηστος ένας σχετικά φθηνός mzuiko 70-300 που κροταλιζε απο την άμμο μετά. Απο τοτε έβαλα στόχο να μην ξανασυμβει.

Προσωπικα εχω και ένα ακόμη λόγο λόγω επαγγέλματος, ειμαι συχνά σε εργοτάξιο και θέλω να βγαζω φωτό την ώρα εργασίας σε διαφορα στάδια της κατασκευής, εκεί είναι εύκολο να δεις την μηχανή σου άσπρη από σκόνη όταν τρίβουν, κόβουν ή ακόμη να την χαϊδέψει ξοφαλτσα το μπετό όταν δουλεύει ο δονητής στη σκυροδέτηση. Ο καθένας μας θα βρει και άλλες χίλιες δυο περιπτώσεις που μπορεί να αναφερθει.

Τεσπά πάμε σε αυτό που ρώτησες τελευταία. Σε αστροφωτογραφηση αν γίνεται χειμώνα ή εποχή γενικά που πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία το βράδυ ναι το θεωρώ απαραίτητο να έχει όλος ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί WR. Αν μένει η μηχανή αρκετή ώρα στο ύπαιθρο και υπάρχει υγρασία υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσει σταδιακα. Δεν είναι οτι βράχηκε για λίγο και την σκούπισες και τη στέγνωσες. Εκεί είναι στο έλεος του περιβάλλοντος για κάμποσες ώρες που μπορεί να είναι και διαβρωτικό αν είσαι σε νησί.

Η υγροποίηση θολωμα που ανέφερες συμβαίνει κυρίως όταν περνάς από περιβάλλον κρύο σε ζεστό άμεσα. Αν εχεις προστατευμένη τη μηχανή μέσα στο μπουφάν και την βγαλεις έξω στο κρύο μπορεί να συμβεί εύκολα. Αν βραχεί πάλι θα το δεις πιο εύκολα. Καλό είναι να εχεις μαζί σου πάντα μια πλαστικη σακούλα που ασφαλίζει στεγανά για τέτοιες αλλαγές . Δεν πιάνει χώρο στο σάκο. Έτσι γίνεται σταδιακα η προσαρμογή του εξοπλισμού από το ένα περιβάλλον στο άλλο.

Το πρόβλημα με το θολωμα το αντιμετώπισα αρκετες φορές αλλά δυο ήταν οι πιό σημαντικές εν ώρα φωτογράφησης. Στο υπόγειο υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης όπου μπηκα σε χώρο μεγάλης υγρασίας χωρις να το σκεφτώ και να κάνω κάποια προετοιμασία και το δεύτερο σε τεράστιο δωμάτιο ενυδρείο με καρχαρίες να περνουν πάνω από το κεφάλι μου που είχε πολύ υγρασία.

Το κακό είναι οτι εδώ το WR λειτουργεί ανάποδα και αργεί πιο πολύ να φύγει η υγροποίηση αν το φαινόμενο συμβεί.

Παρεπιμπτοντως ρίξε μια ματιά εδώ για το αξεσουάρ που πρότεινα, λένε όσοι ασχολούνται με την αστροφωτογραφηση οτι κάνει δουλειά κάτι παρόμοιο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ολα αυτά δεν είναι βασανιστήρια όμως , είναι ευχαρίστηση για αυτόν τον εξοπλισμό να δοκιμάζετε σε αυτές τις συνθήκες. Το χαίρεται γιατί γιαυτο κατασκευάστηκε , γιαυτο πλήρωσες κάτι παραπάνω, για να μπορείς να τον χρησιμοποιεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος για το χόμπι που τόσο αγαπάς.

Σε δύο γραμμές τα είπες όλα . Κρίμα μόνο που είναι απλησίαστος για πολλούς αυτός ο εξοπλισμός .
Διότι δεν θα ρίσκαρα να αγοράσω κάτι τέτοιο μτχ και να το υποβάλω σε ακραίες συνθήκες μην γνωρίζοντας απόλυτα το πλήρες ιστορικό του .

Πάλι ωραία τα είπες Κώστα!! γενικά όπως έγραψες το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα μας είναι κυρίως η σκόνη, άμμος και ο αέρας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες που είμαστε σε παραλίες, στην τελική πρέπει να χαιρόμαστε το χόμπι μας, να φωτογραφίζουμε ελεύθερα και να μην φοβόμαστε να τον βγάλουμε έξω και να φωτογραφίσουμε σε δύσκολες συνθήκες.

Βέβαια όπως σωστά αναφέρθηκε πολλές φορές αυτός ο εξοπλισμός είναι και αρκετά ακριβός ή απλησίαστος σε πολλούς, τι να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις συμβιβάζεσαι.

Y.Γ. Με το κλείδωμα βέβαια που έχουμε φάει έχουμε εξοπλισμό και τον βλέπουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια!!! Που θα πάει κάτι θα γίνει το καλοκαιράκι!! Αν τα ανοίξουν θα γίνει χαμός, θα το λιώσω φέτος το καλοκαίρι!!χαχα

Χε χε να πώ και τα ασχημα τώρα ! Ολα εχουν ημερομηνία λήξης, το ίδιο έχουν και οι τσιμουχες που στεγανώνουν φακους σώματα.

Τους καλους μου φακούς ειδικά τους ζουμ συνήθιζα και τους εστελνα για check και αλλαγή στις τσιμουχες καθε 2-3 χρονια ανάλογα την χρηση τους.

Εχω δεί φακό που όταν τον ζούμαρες έτριβε και ξερναγε κομματάκια απο την τσιμουχα που εχασε την ελαστικότητα της και κοράκιασε.

Ενταξει δεν ειναι ολοι οι WR φακοι απλησιαστοι αναφερω π.χ. τους mzuiko 12-50, Lumix 12-60/3.6-5.6 , μπορει να μην εχουν τοπ στεγανωση σε πολλά σημεία αλλά εχουν τουλάχιστον την βασική στεγανωση στην αρμοση.

Ναι ισχύει και αυτό που λες!! Αλλα αν φτάσεις σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι τον έχεις χρησιμοποιήσει αρκετά τον φακό και έχει βγάλει ως ένα σημείο τα λεφτά του, θεωρώ πάντως ότι άνετα βγάζουν 4-5 χρόνια τα λαστιχάκια εκτός τι να πω, αν έχεις τον φακό όλη την μέρα στην ζέστη και τον λιώσεις σε χρήση κλπ.

Ναι επιβεβαιώνω ότι και ο Olympus 12-50 και ο Panasonic 12-60 αντέχουν αρκετά σε βαριά χρήση, δεν έχουν την προστασία άλλων καλών φακών προφανώς άλλα επειδή τους έχω χρησιμοποιήσει και τους 2 σε δύσκολες συνθήκες δεν μου έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, μάλιστα ο 12-50 μου είχε πέσει μέσα σε θάλασσα την ώρα που τον άλλαζα και τον ξέπλυνα κάτω από γλυκό νερό, στέγνωσε και δεν είχε κανένα θέμα, λειτουργούσε άψογα. Φυσικά ούτε σκόνες έχουν εισχωρήσει μέσα. Είναι πολύ βασικό να έχει κάθε φακός προστασία τουλάχιστον με λαστιχάκι γύρω στο mount γιατί από εκεί εισχωρεί αρκετή σκόνη που μπαίνει και στον φακό άλλα και κάθεται και πάνω στον αισθητήρα.

Επίσης οι ζουμ φακοί είναι πιο επιρρεπής στο να φάνε σκόνη/νερό μέσα ειδικά κατά την διάρκεια που κάνεις ζουμ αν έξω φυσάει ή βρέχει.

Υ.Γ. Άσχετο άλλα μου έχει κάτσει να πάρω τον Olympus 12-45, είναι πολύ μικρός και βολικός και ταιριάζει με την em10III που έχω τώρα, τον έχω βρει στα 400 ευρώ άλλα ακόμα το σκέφτομαι, δεν ξέρω αν θα με χαλάσει ότι είναι μόλις f4 ο φακός, άλλα έχει τρομερή εικόνα από όσο το έχω ψάξει (έχω διαβάσει ότι ειδικά στο κέντρο ίσως να είναι και λίγο καλύτερος από τον πολύ καλό 12-40), τρομερή και αδιάβροχη κατασκευή και μέγεθος τόσο όσο χωρίς να κουράζει όπως π.χ. ο 12-40f2,8....και τα έχτρα 5mm θα φανούν και αυτά χρήσιμα σε ένα σημείο. Δεν ξέρω καμία γνώμη???

Βάζω μια λίστα με τους AF m43 φακούς που έχουν 9 λεπίδες και θεωρητικά μπορούν να δώσουν καλυτερο bokeh :

e825ae54a3274126b3dec6d604a807fd

Ένας από την πιο πάνω λίστα (από όσους έχω τεστάρει και δοκιμασει) που θα τον εξαιρούσα είναι ο mzuiko 40-150/2.8

Δεν έχω κανέναν τους και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσω.
Αλλά το μποκέ του Leica 25/1.4 (4/3) & zuiko 50/2 με ικανοποιούν και με το παραπάνω...

:worshippy: Εχεις δίκιο Αχιλλέα εξαιρετικοί φακοί και οι δυο που ανέφερες, σε αποζημιώνουν τα μάλα όσο τους κρατάς και τους χρησιμοποιείς.

Αναπολώ αυτό το θηριακι τον LEICA 25/1.4 για 4/3 , είχε και το δαχτυλιδι διαφράγματος που ο μικρότερος m43 αδερφός του δεν έχει, σκέτο μέταλλο και πολύ πολύ κρύσταλλο , φώναζε από μακριά ελάτε να με κόντραρετε, πραγματι το μποκέ του ήταν εξαιρετικό, σε συνδιασμό με το φωτεινό διάφραγμα και το υπέροχο χρώμα με υπογραφή LEICA ππρόσθετε και τρίτη διάσταση στην φωτογραφία. Φακός με χαρακτήρα. Το μόνο που του έλειπε ήταν η στεγανότητα, για το εύρος τιμής του πάντα.

Στα νέα m43 σωματα δουλεύει απροβλημάτιστα και αν υπάρχει θέμα σεταρισματος καλιμπραρεται κιόλας (είχα θέμα στην Ε3 μου αρχικά που δεν είχε καλιμπραρισμα), θέλει σώμα με καλό γκριπ γιατί είναι βαρύς και με τον ανταπτορα χάνει τα κέντρα ζυγίσματος του.

Ο macro 50/2 επίσης φακός reference για το σύστημα, το dpreview τον χρησιμοποιούσε χρόνια στα review των φακών των δυο συστημάτων, ήταν ο λόγος που όσο τον είχα δεν κράτησα για πολύ τον mzuiko 45/1.8 (που είναι σαφώς πιο γρήγορος στην εστίαση). Από όταν αντικατεστησε τον macro στα review του το dpreview με τον 45/1.8 έπεσε κατακόρυφα η απόδοση εικονας στα σωματα (ειδικά στα άκρα) σε σχέση με αυτά του macro 50/2. Καντε μια σύγκριση και θα το δείτε εύκολα σε σωματα με τον ίδιο αισθητήρα.

Μερικοί φακοί του παλιού 4/3 συστήματος είναι πράγματι τόσο καλοί που δυσκολεύεσαι να δώσεις χιλιάρικα τώρα για να πιάσεις ανάλογη απόδοση με την σειρά pro έστω και με γρηγορότερη εστίαση. Όσοι λοιπόν τους χρησιμοποιούν με σύνεση ακόμη μην νιώθουν στερημένοι, να τους ενθαρρύνω με το να πω ότι δεν χάνουν τίποτε σε ποιότητα εικονας που να οφείλεται στο γυαλί τους. Έχω κάνει άπειρα τεστ και οι φακοί HG, SHG της Olympus όπως και ο LEICA 25/1.4 και ο LEICA 14-150mm που είχα δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι σε IQ από την νέα γενιά φακών.

Αντίθετα ένα πιο σύγχρονο σώμα ΕΜ1.2/3/X μπορεί να τους δώσει αρκετά νέα χαρακτηριστικά και να εκμεταλευτουν στο έπακρο και τους παλιους εξαιρετικούς φακούς που κατέχουν.

Last edited:
Καμία γνώμη Κώστα για τον Olympus 30mmf3,5 macro?..θέλω να πάρω έναν macro φακό και το σκέφτομαι. Δοκίμασα από γνωστό μου και τον Olympus 60mmf2,8 τρομερός, αλλά είναι λόγο ακριβός για μένα, λίγο μεγάλος και σε εστιαση που τον είδα σε em5ii ήταν σχετικά αργος. Για τον 30αρη διαβάζω ότι είναι γρήγορος σε εστιαση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμα καθώς τα 30mm είναι λίγο short για macro φακό. Αλλά είναι μαζεμένος, φτηνός και οπτικά καλός από ότι διαβάζω.