Φακοί για m4/3

εγω ειχα παρει εναν pentakon 135/2.8 με 30ευρω νομιζω , και στο φ2.8 ειναι ηδη μια χαρα usable.
αυτος εδω ειναι ενα στοπ πιο γρηγορος βεβαια

Δημήτρη τον έχω τον ΟΜ 135/2.8 και μπορώ να στον δώσω να δεις αν σου κάνει για όσες μέρες θέλεις. Είναι πολύ καλός έως εξαιρετικός για τα χρήματά του, μπορώ να σου στείλω δείγματα αν θέλεις.
Να ξέρεις επίσης ότι άλλη εξαιρετική περίπτωση είναι και ο Mamiya Sekor, αλλά άντε βρες τον!

Δυστυχώς είναι κάπως φιλοσοφικό το ενδιαφέρον μου για τους manual φακούς, το γήρας ου γαρ...

Να πω την αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει να τοποθετήσω τον 50άρη που έχω στην GX, η Oly δεν έχει fp... Μμμ, θα το τσεκάρω.

edit: δουλεύει μαι χαρά!

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

το FP της GX7 πρέπει να ειναι ακόμη πιο καλό απο το αντίστοιχο της Ολυ και βοηθάει αλλά για κρίσιμη στόχευση και μεγάλη ακρίβεια μόνο η γρήγορη λειτουργία μεγενθυνσης βοηθάει όσους εχουν θέμα με την όραση,

εγω ξαναμπήκα στο χορό των δοκιμών χειροκινητων φακών και θα τα βρω μπροςτα μου, αξιώθηκα και πήρα τον RJ ανταπτορα EF σε m43 (αντίστοιχο του metabones) και περιμενω και το ανταπτοράκι ΟΜ σε ΕF για να του φορέσω τους παλιούς ΟΜ που έχω με κέρδος ενα στοπ και 0.71Χ κροπ, μεχρι τοτε αφου είχα το αντιστοιχο Μ42 σε EF του φόρεσα τον παλιο αςημι Jupiter 135/4 που ανοιχτός και χωρις τον ανταπτορα δούλευε εξαιρετικά καλα, την ιδια αποδοςη πανω κάτω ειδα και με τον RJ που όμως τον μετέτρεψε σε f=2.8 με εστιακή 95,85mm, μολις βρω χρονο θα βάλω ένα ρώσικο 55/1.4 Μ42 να δω τι ψάρια πιάνει,

απο τους ΟΜ 135mm αν κάποιος δεν εχει ψωνίσει ηδη συμφέρει ο 135/3.5, ειναι πολυ φθηνότερος, μικρότερος και με καλυτερη απόδοση στα ανοιχτά κοινά διαφράγματα (παροτι ο φωτεινος ειχε καλυτερες επιστρώσεις), με το ανταπτορα σε μ43 παραμένει σε πιό λογικό μέγεθος,
για τεστ στους ΟΜ και αποδόσεις σε 4/3 αιςθητηρα ας ανατρέξει κανείς στο site της biofos.

εγω έχω κρατήσει απο τηλεφακούς τον ΟΜ 100/2.8 που αποδίδει εξαιρετικά και τον συνιςτω με κλειςτα μάτια και τον ζουμ ΟΜ 65-200/4 που εχει για ζουμ πολυ καλή αποδοςη και με τον booster θα γίνει 40-140/2.8 :award:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

να πω οτι προτίμησα την μοντουρα EF για το booster τόσο για να μπορώ να τον πουλήσω πιό εύκολα όσο και για να του φορέσω ότι φακό θέλω με δευτερο ανταπτοράκι, το μειονέκτημα φυσικά μιας τέτοιας λύσης είναι οι περισσότερες ενώσεις που μπορεί να οδηγήσουν λογω ανοχών στους αντάπτορες σε διάφορα προβληματάκια εστίασης.

Last edited:

έχει κυκλοφορήσει καιρο, απο την στιγμή που δεν του φόρεσαν σταθεροποίηση οπως αρχικά είχε σχεδιαστεί έχασε σε πωλήσεις απο σώματα Πανασονικ, καλός ειναι αλλά δεν κανει την διαφορά, υπαρχουν ηδη δυο αντίστοιχες λύσεις που τον καλύπτουν και η μια της Πανυ έχει σταθεροποίηση, ενώ και η τιμη του κοντά στο 500ρικο δεν τον κανει ελκυστικό, περιμενω να δω τον νέο mZD 14-150 ΙΙ που θα ανακοινωθεί με την ΕΜ5 II αν θα βελτιωθεί οπτικά στο κομμάτι του τηλεφακού με θέματα μακρινά πέρα απο τα 10μ., έστω να γίνει ισοδύναμος του κιτ mZD 40-150.

Λίγο χιούμορ...

Laack Pololyt 1:3.5 F2.5cm
laack1.JPG

Από Mini φωτογραφικές 16mm του 1930 που είναι σπανιότατες γιατί μάλλον έχουν σπάσει όλες.
http://www.submin.com/16mm/collection/wiko/index.htm
Τον έχω δει και κάπου αλλού αλλά δεν θυμάμαι που.

Eίναι λίγο μάκρο εδώ, θέλει λίγο ποιό κοντά στον αισθητήρα.
"wide open" τεστ χωρίς επεξεργασία.
Στα μείον πως δεν έχει σταθεροποίηση...:flipout:
laack2.jpg

o 7-14mm/2.8 και το νεο fisheye 8mm/1.8:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Olympus-8mm-Fisheye-PRO-2_1423519844.jpg

Oympus-7-14mm-M-Zuiko-PRO-1_1423519549.jpg

Για να επανέλθουμε σε πιο amateur καταστάσεις, παρέλαβα σήμερα τον 45-150/f4-5,6 ως αντικαταστάτη του m.zuiko 40-150. Καλύτερα φτιαγμένος, κανά πόντο πιο κοντός, στο κουτί έχει και σκιάδιο - στα μείον ότι δεν έχει διακόπτη on-off για την σταθεροποίηση. Στην GM1 δείχνει λίγο μεγάλος αλλά κουμαντάρεται πιο εύκολα από ότι περίμενα, στην GX7 πέφτει "ταμάμ". Νετάρει σφαίρα, τι λέει οπτικά θα σας πω σε λίγες μέρες...

Δημήτρη με γεια το φακουδάκι, πόσο βγήκε σε τιμουλα ? στη συγκριση με τον Ολυ 40-150 κανε όσο μπορεις πιο εξονυχιστικό έλεγχο στο τμήμα εστιακών απο 120-150mm, ψάχνω και εγω ενα φθηνό ζουμ μεγαλυτερης εστιακης απο τον 35-100/2.8 με σταθεροποιηση για την GM1 με ικανοποιητική αποδοση που να μπορει να παίξει και πανω στην ΕΜ1 για καθημερινή χρηση.

Ορίστε ο 45-150 φορεμένος στην GM1:

_1010323_RES.jpg

έχοντας κανονική διάμετρο, βρίσκει ελαφρώς κάτω. Ιδανικά θέλει το original grip, αλλά δεν μου αρέσει - έτσι κι αλλιώς το 90% των λήψεων γίνεται με τον κιτ.

Και μερικά δείγματα πάνω στην GX7, όλες 150mm, διάφραγμα 5,6 έως 7,1 - jpeg με iso400 από την μηχανή περασμένα από το websharpener pro αλλά με contrast και color compansation για πιο πιστό αποτέλεσμα:

_1010329_RES.jpg

με τον ήλιο κόντρα και κάποια υγρασία στην ατμόσφαιρα, απόσταση περίπου 70-90 μέτρα

_1010335_RES.jpg

εστίαση στην ένωση του φτερού με το πλαστικό προστατευτικό, απόσταση περίπου 15-20 μέτρα

_1010343_RES.jpg

στον κορμό, απόσταση περίπου 10 μέτρα

Ο φακός αγοράσθηκε από το amazon.de στα 229 + 8 μεταφορικά, ήρθε σε μια εβδομάδα.

edit: εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τις original http://www.mediafire.com/folder/9k777kk4elqpt/Panny_45-150

Last edited:

Ο παλιός ευρυγωνιος 7-14/4 και ο καινούργιος, πιο φωτεινος f=2.8, πιο ελαφρύς και ας ελπίσουμε το ίδιο καλός :

P3130876.JPG

P3130875.JPG

και το παλιο 4/3 fisheye f=3.5 με το νέο που εχει την πρωτιά να έχει διαφραγμα f=1.8
P3130868.JPG