Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Επειδή δεν έχω καταλήξει ακόμα στο τι θα κάνω, αν μπορείτε λύστε μου μια απορία:
Αν επιλέξω ένα manual φακό σαν τον παραπάνω που προτείνει ο φίλος, πως ακριβώς λειτουργεί κανονικά το σύστημα;
Τι εννοώ: Εντάξει, επιλέγω πάνω στο φακό διάφραγμα αλλά με την ταχύτητα κλείστρου τι γίνεται; Και πως ακριβώς γίνεται η λήψη; Ο φακός είναι μόνιμα ανοικτός στο διάφραγμα που έχω επιλέξει και με το κουμπί απλώς "αποτυπώνεται" η εικόνα που "βλέπει" ο αισθητήρας τη δεδομένη στιγμή;
Αν ισχύει αυτό υπάρχει κίνδυνος για τον αισθητήρα που θα δέχεται συνεχώς φως - ειδικά στο κέντρο - ή με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και με τον AF φακό;
Sorry για τις ερωτήσεις αλλά όπως καταλαβαίνετε είμαι πολυυύ νέος στη φωτογραφία.
Δες στη macro φώτο που έχω βγάλει με tubes...φθηνή, καλή, αρχική λύση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κάτα εκεί κλίνω αλλά με την τιμή που έχει 50/1.8 σκέφτομαι να τον πάρω και αυτόν για δοκιμή.
Τα παραπάνω είναι απλά γενικές απορίες περί φακών και μηχανών...

Να πάρεις τον m.zuiko 40-150mm και να τον συνδυασεις με tubes...θα σου μείνει και ο τηλεφακος, που για τα λεφτά του είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπης...

Συμφωνώ με τον Νίκο, αλλά για να σου λυθεί η απορία, με τον 50/1,8 (που θα γίνει 100mm λόγω crop factor) και γενικώς με τους χειροκίνητους φακούς, τραβάς ως επί το πλείστον με προτεραιότητα διαφράγματος. Η μηχανή δεν βλέπει τι διάφραγμα έχεις - αφού δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές επαφές να δώσουν την πληροφορία, αλλά το φωτόμετρο TTL βλέπει το σωστό φως, αφού το διάφραγμα κλείνει πράγματι στην τιμή που του βάζεις. Όσο για τον αισθητήρα μην φοβάσαι, δεν βλέπει συνεχώς φως - παρεμβάλεται το κλείστρο.

Όσο για τον αισθητήρα μην φοβάσαι, δεν βλέπει συνεχώς φως - παρεμβάλεται το κλείστρο.
Παιδιά δεν ξέρω τι κόλλημα έφαγα και θεωρούσα- μη γελάσετε - πως το κλείστρο βρίσκεται πάνω στο φακό...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

οπως σου ειπε ο Δημητρης κανενα προβλημα δεν υπαρχει απλα καλο ειναι οταν βγάζεις φωτο με χειροκινητους φακους να βαζεις την μηχανη σε Α mode ή Μ mode, εκει η μηχανη φωτομετρει πιο σωστα (καλο ειναι να επιλέξεις κέντροβαρική φωτομετρηση) αναλογα με το διαφραγμα που θα επιλέξεις στον φακο απο το δαχτυλίδι, στο exif θα λείπει μονο η πληροφορια του διαφραγματος και της εστιακης απόστασης του φακου (λογω μη ύπαρξης ηλεκτρονικών επαφών) , ολα τα αλλα τα βλεπεις δηλ. ISO, ταχυτητα κλειστρου κλπ,

να ξέρεις επίσης οτι η μηχανη σου στο μενού της σταθεροποιησης σου δινει την δυνατοτητα να ορίσεις και τον χειροκινητο φακο και να εχει ετσι φουλ σταθεροποιηση,

ο OM 50/1.8 αν βρεις καλη κόπια MC με SN>3000000 ειναι εξαιρετικος (στα λεφτά του) για πορτρετο στο f=1.8 στο κέντρο και απο f=2.8 και πανω ξυρίζει και στα ακρα, αν εχεις καλη όραση και λιγο υπομονή να εστιασεις με focus assist δεν θα χρειαστείς AF για πορτρετο και δεν θα χρειαστείς αμεσα αγορά π.χ. του mzuiko 45/1.8, θελει βεβαια ανταπτορα οπως σου ειπα για να κουμπώσει αλλα τον αγοράζεις μια φορα (γύρω στα 20-25 ) και αν σου αρέσει το άθλημα ψωνίζεις κι άλλους εξαιρετικούς φθηνους χειροκινητους οπως π.χ. τον ΟΜ 135/3.5 που αποδίδει θαυμάσια σε ακαθρεπτη.

η αντιστροφή του 50/1.8 θελει αλλο τυπου ανταπτορα για το μακρο...

πολυ καλός και ο 40-150 που σου είπαν τα παιδια για συνδιασμο με τα tubes, να ξέρεις παντως κατι σχετικο με τα tubes οταν ειναι επανω σε οποιοδηποτε φακο, περιορίζουν πολυ το βάθος εστιασης δηλ. στην ουσία το ευρος των εστιακών που μπορει να δουλεψει ο φακος σε αντίθεση με ενα μακρο φακό που αμεσα μπορεις να εστιασεις π.χ. απο 1εκ. στο άπειρο.
η λυςη

Μόλις έφυγε η παραγγελία για meike tubes!
Υπομονή κανα μήνα μέχρι να έρθουν και μετά αρχίζουν τα πειράματα.

Ναι ισχύει το περιορισμένο εύρος εστίασης, το δε άπειρο απλά... το ξεχνάς με τα extension tubes! Το καλό που έχουν βέβαια είναι ότι εκτός από την χαμηλή τιμή, τα κουβαλάς στην τσέπη σου (έτσι για να σου... βρίσκονται) :flipout:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Λαχταριστή η πεντάδα των pro!

Σε τι τιμή αναμένεται ο 300/4;

z9zrYF.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Συν πλην 1500Ευρω αλλα ισως βγει πιο ακριβουτσικος για να σπασει το καλουπι:award:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν βγει 6.000 ευρώ η πεντάδα, δεν είναι καθόλου άσχημα για ολοκληρωμένο σύστημα με τέτοια ποιότητα κατασκευής.

Παιδιά δεν ξέρω τι κόλλημα έφαγα και θεωρούσα- μη γελάσετε - πως το κλείστρο βρίσκεται πάνω στο φακό...

Μακάρι να ήταν μέσα στο φακό .. είναι προτέρημα .. (δες leaf shutter = δεν έχεις κραδασμο, έχεις πολύ μεγάλες ταχύτητες συγχρονισμού με φλας ) ..
Aν το θέλεις θα το βρείς σε πανακριβα συστήματα μεσαίου φορμα, αλλά και στις πιο πολλές κομπακτ με ενσωματωμένο φακό (RicohGR, Sigma DP.., Sony RX1/10/100, Fuji X100, Panasonic LX100 κλπ οι πιο ποιοτικές)

Οσο για τον αισθητήρα .. ναι στις mirrorless βλέπει συνεχώς φως (αυτο που έγραψε ο Δημήτρης είναι για τις Dslr) αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν δουλεύει φουλ .. κάνει υποδειγματοληψία (χρησιμοποιεί μέρος μόνο των πίξελ) οπότε στο ρελαντι δεν ζορίζεται.
Oi mirrorless έχουν ανοιχτό το κλείστρο μόνιμα και τραβάνε συνεχώς για να βλέπεις εικόνα στο EVF/οθόνη.
Kατά την λήψη κατεβαίνει η 1η κουρτίνα του κλείστρο και σκεπάζει τον αισθητήρα αρχικά, γίνεται ρησετ (μηδενισμός) του αισθητήρα, μετά ανοίγουν ελεγχόμενα (ουσιαστικα μια σχιμή/παράθυρο ανάμεσα στις 2 κουρτίνες, με μέγεθος υπολογισμένο για την έκθεση που χρειάζεται) οι 2 κουρτίνες για να εκτεθεί ο αισθητήρας για την φωτο και μετα αποσύρονται και οι δυο κουρτίνες για να δουλέψει το live view
Σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει φυσική κουρτίνα 1 αλλά "ηλεκτρονική" (ενα ρησετ)

Δεν νομίζω, έχω τα πλαστικά εδώ και ένα χρόνο. Δεν είναι "πλαστικούρες", με αραιή χρήση κανένα πρόβλημα...

δε παίζει ρόλο η συχνή χρηση τοσο οσο το βαρος του, αν βαλεις π.χ. 12-40,40-150/2.8 παρε τα μεταλλικά,

η σημερινή επίσημη πληροφόρηση για τον 300/4 (απο Olympus rep σε event της Olympus που εγινε πριν λιγο στον χωρο του μουσειου αυτοκινήτου στην Αθήνα με πρωτοβουλία της νέας ελληνικής αντιπροσωπείας Zegentron) είναι οτι η τιμη του ειναι άγνωστη ακομη, αλλα η εκτίμηση ειναι ότι θα κατσει η μπίλια κοντα στα 2000 .

έχω τα πλαστικά εδώ και ένα χρόνο....

Αυτό μου φτάνει , κάτι ακόμα πριν τα παραγγείλω , γιατί όχι αυτά http://m.ebay.com/itm/381051549941?nav=WATCHING_ACTIVE η αυτά http://m.ebay.com/itm/191069636589?nav=WATCHING_ACTIVE η ακόμη καλύτερα μιας και έχω fotga αντάπτορα ΟΜ σε Μ4/3 (και είναι στιβαρός) αυτά τα http://m.ebay.com/itm/171564156702?nav=WATCHING_ACTIVE ?

Last edited:
ενα αρκετα αναλυτικό review του mzuiko 7-14/2.8 που περιέχει και συγκριση με τον μικρο αδερφό του LUMIX 7-14/4 : http://www.mirrorlessons.com/2015/05/28/olympus-7-14-2-8-pro-review/

συνπτικα ο Zuiko εχει προβάδισμα εκτος απο την στεγανότητα και την καλυτερη κατασκευή, το φωτεινότερο διαφραγμα, δυνατοτητα πιο κοντινής εστιασης και καλυτερη αντίσταση σε flare,

o Lumix ειναι πολυ πιο ελαφρύς και μικρός και εχει παρόμοια οξυτητα και γεωμετρία σε γενικές γραμμές, ενω μπορει να βρεθει αρκετα φθηνοτερα μιας και κυκλοφορει ηδη αρκετο καιρό.

και ενα review για το φωτεινότερο fisheye της αγοράς απο το γνωστό slrgear : http://slrgear.com/reviews/showproduct.php?product=1799