Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

o παλιος παρουσιαζε απο οσο ξερω και μονο σε υψηλα ISO >3200, για τον νεο δεν ξερω αν ισχυει κατι τετοιο και στην ΕΜ1 δεν εχω δει κατι, την ΕΜ10 την ειχα αλλα δυστυχως τοτε δεν ειχα τον 20αρη ουτε τον παλιο (τον ειχα δωσει) ουτε τον νεο (δεν τον ειχα αγορασει ακομη) για να σου πω με σιγουρια. Ισως ο cacau που εχει τον παλιο και την EM5 που εχει ιδιο αισθητηρα Sony με την ΕΜ10 σου πει περισσοτερα...

Μέχρι 800 iso που δουλεύω την ΕΜ5 με τον παλιό 20/1,7 δεν έχω τέτοια φαινόμενα.

Ευχαριστώ.
Μου άρεσαν πολύ τα δείγματα που είδα. Αν πάρω olympus, μάλλον θα τον αποκτήσω.
Μεταξύ παλιού και νέο έχει διακρίνει κανείς διαφορά στην οξύτητα; Ρωτάω γιατί αυτό το συμπέρασμα βγάζει το Dxo.
Ποιά έκδοση θα με συμβουλεύτε να πάρω;
Και κάτι εκτός θέματος. Μεταχειρισμένος φακούς από που ψωνίζετε. Στα amazon και e bay με λίγο που ψάχνω δεν βλέπω κελεπούρια.

Από e-bay θα αγοράσεις καινούριο , μτχ θα βρεις κατά καιρούς στα forum εδώ και στο dpgr .
Διαφορά έχουν ως προς το contrast κυρίως , banding δεν έχω δει μέχρι και σε 6400 με την ΕΜ-10 , έχω την έκδοση ΙΙ του φακού .

Την Τετάρτη 27 Μαΐου στο Hellenic Motor Museum στην Αθήνα μετά απο πρόσκληση της Zegetron ΑΕ της νέας αντιπροσωπίας της Olympus, παραβρέθηκα στην επίσημη παρουσίαση των νέων προϊόντων της σειράς OM-D καθώς και των νέων pro φακών mZuiko.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθύνων σύμβουλος Κος Γεωργόπουλος Κώστας και ο Διευθυντής ανάπτυξης Κος Αγερίδης Σάκης (απο τον οποίο δέχθηκα και την πρόσκληση) οι οποίοι υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν να κρατήσουν ανταγωνιστική και σε υψηλά στάνταρ την Olympus στήν Ελλάδα.
Στη συνέχεια έγινε μια γενική παρουσίαση απο τον Tomas Victoria, OM-D & PEN Product Manager της Τσεχίας στα πλεονεκτήματα των ακάθρεπτων μηχανών και ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της νέας ΟΜ-D ΕΜ5 ΙΙ, ενώ απαντήθηκαν και αρκετά ερωτήματα κυρίως τεχνικής φύσης των παρευρισκόμεων φωτογράφων.

Μετά τις παρουσιάσεις υπήρχε η δυνατότητα χρήσης αρκετών σωμάτων και σχεδόν όλης της γκάμας των φακών της εταιρείας, ευκαιρία που φυσικά δεν άφησα χαμένη.

Στο πιο κατω αλμπουμ θα βρειτε αρκετα δικά μου δειγματα απο τους 2 νεους pro m43 φακούς, τον mZuiko 7-14mm/2.8, mZuiko 8mm/1.8 fisheye ενω υπαρχουν και καποιες με τον τον Lumix 7-14mm/4, τον mZuiko 40-150mm/2.8 και προς το τέλος μερικά πορτρέτα με τον mZuiko 75mm/1.8. Το σώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Olympus E-M1.

https://plus.google.com/photos/1080...ms/6156054870692360193?authkey=CKCO3uzc8a-OMg

Στα δικά μου μάτια οι δύο νέοι φακοί εκτός απο κορυφαία ποιότητα κατασκευής δίνουν και εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στα ανοιχτά διαφράγματα,.
Υπαρχουν αρκετές φωτο επαναλαμβανόμενες με το ιδιο θεμα, απλα αλλάζει το διαφραγμα σε τιμες έτσι ωστε να έχει κανείς καλυτερη άποψη πως ο φακος γραφει στα ανοιχτα διαφράγματα.
Επίσης υπάρχουν καποιες ίδιες σκηνές που έχουν τραβηχθει και με τον <αντίπαλο> Lumix 7-14mm/4 για σύγκριση (o οποιος φορά ειδικό gel φίλτρο για την αποφυγη purple flare) . Ο φωτισμός δεν ήταν εύκολος ούτε σταθερός, ήταν μια μίξη τεχνητου και φυσικού φωτισμού και σε καποιες φωτό έχει γίνει χρήση του FL-600.

Αν και όλοι φαίνονται κορυφαίοι , ο 75mm/1.8 πραγματικά έγραψε :grinning-smiley-043

πραγματι ειναι υπέροχος, ειναι το δικο μου κομμάτι, τον χρησιμοποιησα σε μερικά πορτρέτα ανοιχτο τελειως , μαλιστα σε καποιες φωτο δεν εχω τηρησει επίτηδες καποιους κανόνες για να δείξω μεταξυ αλλων πιο παραστατικα το blur που δινει,

πολύ... γαλακτερό μποκέ ο άτιμος ο 75mm... υπέροχος πράγματι, αλλά και το χιλιάρικο που θέλει κάθεται λίγο στο στομάχι.

η τιμη ειναι απευθειας αναλογη με το προϊόν:firstprize:, αν καποιος τον θελει αλλα δεν διαθέτει για αγορά καινούργιου μπορω να του κανω special τιμη μιας και ειναι ο μονος φακος σε ασημι που έχω και θελω να τον παρω σε μαύρο, συνοδεύεται και απο το πανάκριβο εξτρα μεταλλικό hood

όχι ακριβώς Κώστα... στα άλλα συστήματα οι 85ρηδες 1.8 και 100άρηδες 2.8 παίζουν κάτω από 500 ευρώ. Και κάποιοι έχουν συγκρίσιμη απόδοση. Αλλά και ο Oly έχει ονειρική απόδοση.

Bλάσση δεν θα διαφωνήσω (αν και στην ουσια μιλαμε για φακό 150mm/1.8), αναφερθηκα κυριως στην υψηλή τιμή του σε σχεση με την αποδοσή του εσωτερικά και μόνο στο συγκεκριμένο συστημα, για εμένα (και για το DXO, ιδε καταταξη) είναι ο m43 ΑF φακός που συγκεντρώνει τα καλυτερα αποτελέσματα στα περισσότερα επιμέρους χαρακτηριστικα και σε όλα τα διαφράγματα : οξυτητα, λεπτομερεια, μικροκοντραστ, χρωμα, κοντραστ, μποκε κλπ. , νομίζω ότι στο συστημα αυτο ανωτερος του ειναι μονο ο ακριβότερος Notricton 42.5/1.2 που δεν τον εχω δοκιμάσει . Αν είχε και αδιαβροχοποιηση ανετα θα μπορουσε να σταθει διπλα στην ακριβή σειρα SHG των 4/3,

παρότι έχω και τον εξαιρετικο Lumix 35-100/2.8 εχω αποφασισει να τον κρατήσω παραλληλα.

Απο την άλλη δοκιμασα εκτενώς απο φιλο που μου τον δανεισε τον νεο pro mZuiko 40-150/2.8 + 1.4X που να πω εξαρχης ότι ειναι πολυ καλος φακος ειδικα για ζουμ, προσωπικα δεν εντυπωσιαστηκα, ιδια πανω κατω αποδοση με τον Lumix 35-100/2.8 που ειναι ο μισος σε μεγεθος - βαρος και για το επιπλέον τμήμα εστιακών απο 100-150mm ή 100-210mm (με το 1.4TC) ο παλιος Ζuiko 50-200/2.8-3.5 όχι μονο δεν υστερησε σε λεπτομερεια, οξυτητα, κοντραστ αλλα ηταν καλυτερος απο τον 40-150 με το TC επάνω και πιο φωτεινος παντου. Συνιστω σε οσους δουλευουν το σετ mZuiko 40-150/2.8 + 1.4X να ξεκινουν απο f=4.5 και όχι f=4.0

Ο νεος φακος ήταν φυσικα καλυτερος σε ταχυτητα εστιασης και στην διαχειρηση του CA στα ανοιχτα διαφραγματα. Αυτα ισχυουν αποκλειστικα και μονο για τις δυο κοπιες που δοκιμασα, ελπιζω να βρω καποια στιγμή και αλλο σετ 40-150/2.8 + 1.4X και να το επαναλαβω για να ειμαι πιο σιγουρος για την αποδοσή του ειδικα με το TC επανω που τα αποτελεσματα δεν ηταν αυτα που περίμενα συνηθισμενος απο τα αποτέλεσμα που περνω απο τους 1.4Χ,2.0 ΤC στον 50-200/2.8-3.5 και 150/2 αντιστοιχα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

η τιμη ειναι απευθειας αναλογη με το προϊόν:firstprize:, αν καποιος τον θελει αλλα δεν διαθέτει για αγορά καινούργιου μπορω να του κανω special τιμη μιας και ειναι ο μονος φακος σε ασημι που έχω και θελω να τον παρω σε μαύρο, συνοδεύεται και απο το πανάκριβο εξτρα μεταλλικό hood

Μακάρι Κώστα να μπορούσα αλλά τη δεδομένη στιγμή φαντάζει πολυτέλεια για μένα... Πάντως και το ασημί στον συγκεκριμένο μου αρέσει πολύ, θα το ξανασκευτόμουν στη θέση σου...

το περίμενα, παρολα τα credits που εχει εισπράξει απο πολλους ο 45/1.8 απο τα αρχικα μου τεστ ειχα δει οτι ανοιχτός δεν ηταν στην κατηγορια των τόπ φακών, παρολα αυτα η συνολική αποδοση του σε σχεση τιμη του τον κατατάσσουν στη ΒVFM κατηγορια.

Τεστ του φθηνού 45/1.7 panasonic από το SLR gear: http://slrgear.com/reviews/showproduct.php?product=1776 είναι λέει πιο sharp από τον zuiko 45/1.8 κατευθείαν από το 1.7! Κοστίζει βέβαια ~100 παραπάνω - αλλά έχει και σταθεροποίηση...

όχι απλώς sharp, αστέρι τον δείχνει από άκρη σε άκρη από τέρμα ανοικτό και εστιάζει και πιο κοντά νομίζω... Βέβαια δεν παύει ο mzuiko να εξακολουθεί να είναι άριστος και καλή αγορά, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα τι κάνει ο panasonic και από θέμα μποκέ όπου ο 45άρης είναι από τους αγαπημένους φακούς του συατήματος σε αυτό τον τομέα.

εγω τραβαω παντως με τον 45/1.8 τερμα ανοιχτο πορτρετα σε studio και ειμαι πολυ οικανοπιημενος (αν και τον 50/2 δεν τον φτανει απο αποψη πιοτητας εικονας).
τον πανασονικ θα τον σκεφτομουν πιο πολυ για το 30cm που εστιαζει , σε σχεση με τα 50cm του ολυμπους

Ο 45/1.8 είναι αυτό που λένε τα χρήματα που κοστίζει, μια περίπτωση φακού που όλοι οι m4/3κηδες πρέπει να έχουν γιατί πληρώνεις λίγα και παίρνεις περισσότερα. Θα τον αλλάξω όταν και εφόσον μπορέσω να αποκτήσω τον 42.5/1.2

Μετά από βόλτα σε καταστήματα με φωτογραφικό εξοπλισμό στο κέντρο της Αθήνας, που ρώτησα τιμές για φακούς της Olympus που με ενδιαφέρουν, πήρα 2/5 απαντήσεις ότι δεν συνεργαζόμαστε πλέον με την νέα αντιπροσωπεία, 1/5 ακόμα ψάχνουμε να τα βρούμε μαζί τους (προφανώς στις τιμές) και 2/5 μου έδωσαν μεγαλύτερες τιμές από πριν!
Πως τα κατάφεραν έτσι σε τόσο μικρό διάστημα; (ρητορική η ερώτηση μου)

Δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλοι που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αλλά νομίζω ότι πρέπει να εκφραστεί με κάποιο τρόπο η δυσαρέσκεια του καταναλωτή.