Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

για τον 7-14 pro εχεις καποια γνωμη ή και συγκριση στα 12mm με τον 12-40 pro κωστα?

Aυτό είναι το επόμενο τέστ Σ/Κ Γιάννη, έχω ζητήσει μια κόπια 7-14/2.8 και θα την έχω το Σάββατο όπου θα τον τεστάρω με τον 12/2 και τον 12-32, δυστυχως ο 12-40 μου πουλήθηκε γιαυτο ακριβώς τον σκοπό (μαζί με τον Lumix 7-14/4), δηλαδή την πιθανή αγορά του mzuiko 7-14/2.8 pro ή μελλοντικα του Lumix 8-18/2.8-4, πιστευω ότι με βάση το τεστ που θα κανω θα έχω μια καλή αίσθηση (όχι όμως άμεση σύγκριση) για την απόδοση του 7-14/2.8 στά 12-14mm απο 2.8-4 σε σχέση με τον 12-40/2.8.

Κοιτώντας και τα παλιά μου τεστ του 12-32 με τον Lumix 7-14/4 σε κοντινό εσωτερικό θέμα (που κυρίως με ενδιαφέρει) είδα ότι οι διαφορές στην απόδοση ήταν μικρές και τοπικές στα 12mm ενώ στα 14mm ο Lumix 7-14/4 είχε ελαφρά υπεροχή στο κέντρο, αντίθετα στα ακρα-περιφέρεια απεδιδε καλύτερα ο μικρός 12-32.
Ο mzuiko 12/2 που συγκριθηκε σήμερα με τον αναλογου μεγέθους Lumix 12-32 σε εσωτερικό θέμα έδωσε παρόμοια αποτελέσματα με τον Lumix 12-60 (όπως τα περίμενα) δηλ. πρέπει να φτάσει σε διάφραγμα f=3.5 για να πιάσει την απόδοση του 12-32 και για να την ξεπεράσει κατάτι και μόνο στο δεξί άκρο θέλει διαφραγμα f4-4.5.
Για μια ακόμη φορά ο μικρός 12-32 δείχνει ότι δεν πρεπει να λείπει απο την τσάντα χρήστη m43 , αχ ναχε και ένα δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης και λίγο πιο γρήγορη εστίαση στα σκοτεινά και καναδυό στοπ φωτεινότητα !!! τέλειος θαταν :damnyou:

Last edited:

η αληθεια εϊναι ότι ηθελα με κάθε φακό να βάλω και δείγματα για να εκτιμησει ο καθένας τις διαφορές απο μόνος του πόσο σημαντικές είναι, αλλά οι δοκιμές ειναι πολλές (σε στατικό κοντινό εσωτερικό και μακρινό εξωτερικό θέμα) σε διαφορετικά f και πρεπει να ανέβουν και σε φουλ ανάλυση ή σε κροπαρισμένα σημεία που εμφανίζονται οι διαφορές και αυτο απαιτεί αρκετό χρόνο για να γίνει σωστά... που δεν υπάρχει ...συνήθως κρατώ καποια αρχεία απο σημαντικά τεστ αλλά έχει αρχίζει και πήζει ο δίσκος μου με περισσότερα τέστ απο κανονικές φωτό και αυτό δεν εϊναι καλό ...:flipout: γιαυτο έχω αρχίσει και τα σουτάρω τα περισσότερα αφού δω αυτά που θέλω ..

Οσο αφορα του φακους, σε σωμα panasonic, ποιον προτεινετε απο τους παρακατω;
14-42 II R olympus, 14-42 panasonic, 14-45 panasonic

Ο τελευταίος που ανεφερες παρότι πιο αργός στην εστίαση και λιγο πιο θορυβώδης είναι ο καλύτερος οπτικά και απο τους τρείς με κουμπί ελεγχουν σταθεροποίησης, αν όμως τον θελεις και για βιντεο ίσως ο Panasonic 14-42 που έχει πιο ησυχο μοτερ και σταθεροποιηση ναναι η καλύτερη επιλογή, αν κοιτάξεις ναναι και η τελευταία βερσιον (HD) ή ο pancake με power zoom έχει απόδοση κοντά στον 14-45, ο Ολυμπους 14-42R δεν έχει σταθεροποιηση οπότε τον ξεχνας για σώμα Panasonic (εκτος και αν έχεις GX8, GX80, G80 που έχουν IBIS) και δεν είναι καλύτερος σε κάτι απο τους αλλους δύο.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο τελευταίος που ανεφερες παρότι πιο αργός στην εστίαση και λιγο πιο θορυβώδης είναι ο καλύτερος οπτικά και απο τους τρείς με κουμπί ελεγχουν σταθεροποίησης, αν όμως τον θελεις και για βιντεο ίσως ο Panasonic 14-42 που έχει πιο ησυχο μοτερ και σταθεροποιηση ναναι η καλύτερη επιλογή, αν κοιτάξεις ναναι και η τελευταία βερσιον (HD) ή ο pancake με power zoom έχει απόδοση κοντά στον 14-45, ο Ολυμπους 14-42R δεν έχει σταθεροποιηση οπότε τον ξεχνας για σώμα Panasonic (εκτος και αν έχεις GX8, GX80, G80 που έχουν IBIS) και δεν είναι καλύτερος σε κάτι απο τους αλλους δύο.

Κώστα μήπως έχεις υπόψη σου πώς συγκρίνεται οπτικά ο 14-45 με τον 12-32 ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κώστα μήπως έχεις υπόψη σου πώς συγκρίνεται οπτικά ο 14-45 με τον 12-32 ;

όχι σε άμεση σύγκριση Βλάσση, τον 14-45 τον είχα πολϋ παλιά αλλά με όσους μονοεστιακούς ή 4/3 HG ζουμ τον δοκίμαζα θυμάμαι άντεχε και δεν έδειχνε χειρότερος όπως αντέχει και ο 12-32 απο 12-25mm, ο 14-45 εϊχε όμως πολύ πιο ισσοροπημένη απόδοση και στο τελέ, θυμάμαι τον είχα συγκρίνει με τον HG 14-54/2.8-3.5 και με εξαίρεση την φωτεινότητα ηταν και σε καποιες εστιακές καλύτερος.

Ο 14-45 βγήκε "κατά λάθος" και γι αυτό αντικαταστάθηκε πολύ σύντομα από τον 14-42mk1. Ήταν απροσδόκητα καλός φακός για κιτ, με μειονεκτήματα το μέγεθος και το θόρυβο του μοτέρ. Κρίθηκε ασύμφορος οικονομικά για την Panasonic και δεν συνεχίστηκε η παραγωγή του. Ο νέος 14-42 HD είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη περίπτωση από αυτές που αναφέρεις. Μικρός, αθόρυβος, οξύς, ελάχιστες παραμορφώσεις και ταχύτατος σε εστίαση

Το τεστ του 14-42 ΙΙ ΗD στο IR : http://www.imaging-resource.com/len....5-5.6-ii-asph-mega-ois-lumix-g-vario/review/, το μόνο που με χαλάει εϊναι ότι σε καποιες μηχανές π.χ. Την G7 τον έδινε με πλαστικό mount η Panasonic... αν δεν αποζητά κανείς τα 12 mm πιστευω ότι είναι όντως η καλύτερη φθηνή επιλογή κιτ m43 φακοϋ αυτή τη στιγμή.,

Δεν αφορά φακούς μόνο, αλλά μάλλον είναι το καταλληλότερο μέρος: εδώ https://www.dropbox.com/sh/9lzqzrnrizm8uhz/AACiNxErkF0CAKgZ38xofGpga?dl=0 ένα "συγκριτικό" μεταξύ olympus E-PL1 και Panasonic GX80 με δυο διαφορετικούς φακούς, τον ακριβούτσικο panaleica 15/f1,7 και τον "πάρε κόσμε" panny 35-100/f4-5,6. To link θα παραμείνει ενεργό για μια εβδομάδα και... βλέπουμε.

Περίληψη για όσους βαριούνται:

- Πρώτη έκπληξη, ο μικρούλης ζουμ που απλά σκοτώνει - το "κατά λάθος" που λεγαμε για κάποιους φτηνούς φακούς της εταιρείας τείνει να γίνει κανόνας...

- Κατά τα λοιπά, η GX80 πράγματι προσφέρει αυξημένη οξύτητα - μικρή μεν αλλά ορατή διαφορά για μένα που έχω δουλεψει πολύ OM-D5 mkI και GX7. Το άλλο που δεν είναι τόσο προφανές, είναι τα πολύ βελτιωμένα jpeg, χρωματικά και ως υφή (μην κάνετε άμεσες συγκρίσεις χρωματικές jpeg oly vs panny είχανε διαφορετικές ρυθμίσεις λόγω ειδικών... αναγκών μου).

- Τρίτη παρατήρηση, το πόσο καλά "κρατάει" η E-PL1 παρά τα 6 χρόνια που περάσαν και το γεγονός ότι μιλάμε για μια "πλαστική" μηχανή για το "popolo".

- Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα, στην διάθεσή σας για χάζι.

Υ.Σ. Μας βλέπω να αρχίζουμε τα retrospective αλά DPReview σε λίγο καιρό...

Last edited:
Για έναν αδιευκρίνιστο λόγο, τα jpeg της E-PL1 ήταν πραγματική έκπληξη για όλους εμάς τους μ43κηδες. Σόρι για το οφ τόπικ

Αν δεν κανω λάθος ο samyang 10mm/2.8

imagejpeg

Περιμένουμε και αυτόν Laowa 7.5/2 που θάναι γεωμετρικός : http://www.photographyblog.com/news/laowa_7.5mm_f_2_mft_lens_hands_on_photos/

και οι δύο χειροκίνητης εστίασης...

Last edited:

ναι βγαινει και σε αλλα mount... ο μικρος Lαowa όχι, να δουμε τι οπτική απόδοση θαχει γιατι στα 7.5mm η χειροκίνητη εστίαση δεν είναι καθόλου πρόβλημα.