Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Που να τον βάλει και στην GM1 εκεί η φορητότητα απογειώνεται, και εγώ ετςι ξεκίνησα πήρα αρχικά τον 12-32 για την ήδη μικρη ΕΜ10 που την είχα για δεύτερη μικρότερη μηχανουλα, μετα δοκίμασα την gm1 και κόλλησα απο το μέγεθος βαρος, τωρα πουλάω την ΕΜ10 (και ας χάνω καποια χαρακτηριστικά σημαντικά EVF , σταθεροποιηςη κλπ.) και κρατώ την ακομη μικρότερη gm1 και την εξοπλίζω ανάλογα....

Δημήτρη για την σταθεροποιηςη υποθέτω πως θα την απενεργοποιει σε όλες τις καταστάσεις αλλιώς θα ηταν τεράστιο λάθος , δυςτυχως οταν είχα την εμ5 όλοι οι φακοί Πανυ που είχα είχαν κουμπί πανω τους οποτε δεν το εχω διαπιστώσει με τα ματιά μου,

Θα σήκωσα φωτό με τα rings μόλις προλάβω.

Την gm1 την "πασπάτεψα" από κοντά, και σε συνδυασμό με την πενταετή εγγύηση που δίνουν στην Γερμανία αυτή την περίοδο μπήκα σε πειρασμό, αλλά αφού ΔΕΝ μπαίνει σε τσέπη παντελονιού, προτίμησα τελικά να κρατήσω την e-pl5 - και τα δύο πακέτα μπαίνουν μια χαρά σε τσέπη μπουφάν. Αυτή που γλυκοκοιτάζω είναι η GX7 που είχα δει τότε, μου έκατσε τέλεια στο χέρι αλλά δεί δή χρημάτων, γιατί αυτή την περίοδο πέσαν πολλά μαζεμένα (και έρχονται κι άλλα)...

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δημήτρη πολυ καλή αγορά, ναι εχεις δίκιο , το εχω διαπιστώσει με τον 7-14 και το εχω γράψει και για τον 12-32, οτι στο ευρυγωνιο παρουσιάζει συνηθως σε έντονες αλλαγές φωτεινοτητας σε Ολυ μηχανές και κυρίως σε αυτές που εχουν sony αισθητήρα purple flare - CA, αντίθετα σε Panasonic μηχανές το φαινόμενο μειώνεται και πολλές φορες δεν υπάρχει.

Για επιπλέον προστασία σκέφτηκα να του βάλω hood και αρχικά έβαλα ενα step up ring απο 37-46mm για να του φορώ και όλα τα αξεσουαρ - ΦΙΛΤΡΑ των άλλων m43 ΦΑΚΩΝ που εχουν 46αρη σπειρωμα, αλλα επειδη ηταν πολυ ρηχό για περισσότερη προστασία χωρίς να θελω να αυξηςω πολυ το μήκος του και για να του φορώ το δικό του 37αρι καπάκι, του φόρεσα επιπλέον και ενα step down ring απο 46-37 και ετςι εχω και λειτουργικότητα και ευελιξία χρήσης αξεσουάρ αμεςα.

Κώστα καλημέρα, βιδώνει φίλτρο 37άρη πάνω στο φακό; Έχει κανονικό σπείρωμα;

ixku.jpg

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ένα step-up ring 37-52 μπορεί να λειτουργήσει και ως μικρό hood. H εξωτερική διάμετρος του ring (52mm) είναι ίδια με αυτή του φακού.

lumix+12-32mm+extended+37-46mm+step+up+ring+as+hood.jpg

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Μμμμ πολύ ωραία, ευχαριστώ. Και τώρα που το ξεκινήσαμε, επειδή σκέφτομαι να πάρω μαζί μου τη μηχανή στις διακοπές, είναι καλύτερα να βάλω πολωτικό πάνω στο stepup το 52άρι ή απευθείας στο σπείρωμα και χωρίς παρασολέιγ; Ποιά λύση θα έχει καλύτερη συμπεριφορά ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Φυςικα και βιδωνει αλλα οι επιλογές καλών φίλτρων σε 37mm μειώνονται,

είχα κάνει και την λυςη με το step up 37-52 γιατι εχω καλύτερα ΦΙΛΤΡΑ στην διάσταση αυτη, τελικα επειδη ηταν πιο άσχημο το οπτικό αποτελεςμα οταν ανοίγει ο φακός αλλα και επειδη με το μικρότερο step up 37-46 εχεις καλύτερη προστασία προτίμησα το δεύτερο , μαλιςτα του έβαζα το καπάκι του 25/1.4 και στον 25αρι έβγαλα το τεράστιο hood και του έβαλα ενα step down 46-37 και το καπάκι του 12-32, επειδη ομως το καπάκι του 25αρι αύξανε το μήκος του 12-32 προτίμησα τελικα και έβαλα το step down στον 12-32 άρα τελικα εχει ο 12-32 step up 37-46 ring και step down 46-37 ring με το δικό του μικρό καπακι,

Οταν θελω να βάλω πολωτικο, ND, UV απλά μετακινώ to step down.

Λοιπόν έχουμε και λέμε... Πακέτο διακοπών (αεροπορικό): e-pl5, 12-32/3.5-5.6, 20/1.7, 40-150/4-5.6, flash το δικό της, step up 37-52 + καπάκι 52χιλ.+2-3 φίλτρα, φορτιστής, μπαταρίες, κάρτες μνήμης, καλώδιο USB, αναγνώστης τσέπης SD, lenspen, rollei mini tripod, φακουδάκι μινι λατέρνα... Προέκυψε σοβαρό ζήτημα! ΔΕΝ έχω τόσο μικρή τσάντα παίδες...

Λοιπόν έχουμε και λέμε... Πακέτο διακοπών (αεροπορικό): e-pl5, 12-32/3.5-5.6, 20/1.7, 40-150/4-5.6, flash το δικό της, step up 37-52 + καπάκι 52χιλ.+2-3 φίλτρα, φορτιστής, μπαταρίες, κάρτες μνήμης, καλώδιο USB, αναγνώστης τσέπης SD, lenspen, rollei mini tripod, φακουδάκι μινι λατέρνα... Προέκυψε σοβαρό ζήτημα! ΔΕΝ έχω τόσο μικρή τσάντα παίδες...

Κατέβα στο Μοναστηράκι και πάρε ένα τσαντάκι μέσης, αλλά τα ευρύχωρα. Τα καλά έχουν 15. Πάρε και κάποια χωρίσματα από τις άλλες τσάντες σου και είσαι άρχοντας. Για μένα προηγείται ένας panasonic 45-150.

Προέκυψε σοβαρό ζήτημα! ΔΕΝ έχω τόσο μικρή τσάντα παίδες...
Thinktank Turnstyle 5 ειναι ποιοτικό φωτογραφικό τςαντακι μέσης και πλάτης για δρόμο, ποδήλατο, μηχανή, αρκετα μικρό για να μπαίνει στην μέση και να μην μπαουλιαζει και αρκετα μεγαλο για να πάρει αυτα που θες ... Νομίζω

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ιςως να δείχνει οτι τα αξίζει γιατι δεν ειναι κορυφαίος ο φθηνότερoς mzuiko 17mm/1.8 που υπολείπεται ελάχιστα σε αποδοςη , τουλαχιςτον οι διαφορες που εχω δει σε όλα τα δημοςιευμενα τεςτ δείχνουν να ειναι τέτοιες που σε συνήθη φωτογράφηση δεν θα ειναι αντιληπτές, αν είχε ο 17αρης την αποδοςη του mzuiko 25/1.8 ή του 45/1.18 δεν θα υπήρχε συζήτηση ειδικά για χρηςη σε σώμα Olympus που δυςτυχως δεν εκμεταλλεύεται το δαχτυλίδι διαφράγματος του 15/1.7 o οποιος δεν εχει και σταθεροποιηςη,

η γνώμη μου ειναι οτι και οι δυο ειναι υπερτιμημενοι για την συνολική αποδοςη τους, ειδικά ο 17αρης πρεπει να ψάξεις προσεκτικά να βρεις κομμάτι που να μην εχει θεματακια decedering,
σε αυτο ειμαι σίγουρος οτι η αγορά του. Leica θα ειναι πιο safe και δεν θα ειναι λαχείο ,

Αν η εστιακή αποσταση των κλασσικών 35mm δεν ειναι κρίσημη , η επιλογή του ζευγαριού 14/2.5, 20/1.7 με τα ίδια χρήματα ειναι ιςως πιο έξυπνη επιλογή,

Θελω να πάρω ενα μικρό φωτεινό φακό για την gm1 να κάνει παρέα στον 12-32 αλλα όχι σε αυτα τα χρήματα που βγαίνει ο 15/1.7, μάλλον θα προτίμηςω να αγοράσω για τρίτη φορά τον 20/1.7 και ας προεξεχει σαν διαστημόπλοιο στο σωμα.....

Last edited:
Αν είχε σταθεροποίηση, ναι, θα τον έπαιρνα άμεσα. Τώρα και μένα με κρατάει η τιμή του σε σχέση με την καλή, αλλά όχι και εξαιρετική απόδοσή του.

Η GM1 μού τον ζητάει, αλλά όχι και επίμονα. Ο 12-32 μια χαρά κάνει τη δουλειά του στο 80% των λήψεων.

Για τις περιπτώσεις που χρειάζομαι γρήγορο 35άρη, πήρα στα ίδια και λίγο παραπάνω χρήματα τη Fuji X-M1 + 23 1.4.

Η GH4 μού κάνει κάποια παραπονάκια που την κρατάω όλο σε απόσταση με καρφωμένο πάνω της μόνιμα τον Nocticron 42.5, αλλά όταν θέλω να τη φέρω πιο κοντά της κλείνω το στόμα με τάπα (τον ασημί 12-32, που έχει και σταθεροποίηση), ή της ανοίγω διάπλατα τα παράθυρα με τον 7-14. :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ιςως να δείχνει οτι τα αξίζει γιατι δεν ειναι κορυφαίος ο φθηνότερoς mzuiko 17mm/1.8 που υπολείπεται ελάχιστα σε αποδοςη , τουλαχιςτον οι διαφορες που εχω δει σε όλα τα δημοςιευμενα τεςτ δείχνουν να ειναι τέτοιες που σε συνήθη φωτογράφηση δεν θα ειναι αντιληπτές, αν είχε ο 17αρης την αποδοςη του mzuiko 25/1.8 ή του 45/1.18 δεν θα υπήρχε συζήτηση ειδικά για χρηςη σε σώμα Olympus που δυςτυχως δεν εκμεταλλεύεται το δαχτυλίδι διαφράγματος του 15/1.7 o οποιος δεν εχει και σταθεροποιηςη,

η γνώμη μου ειναι οτι και οι δυο ειναι υπερτιμημενοι για την συνολική αποδοςη τους, ειδικά ο 17αρης πρεπει να ψάξεις προσεκτικά να βρεις κομμάτι που να μην εχει θεματακια decedering,
σε αυτο ειμαι σίγουρος οτι η αγορά του. Leica θα ειναι πιο safe και δεν θα ειναι λαχείο ,

Αν η εστιακή αποσταση των κλασσικών 35mm δεν ειναι κρίσημη , η επιλογή του ζευγαριού 14/2.5, 20/1.7 με τα ίδια χρήματα ειναι ιςως πιο έξυπνη επιλογή,

Θελω να πάρω ενα μικρό φωτεινό φακό για την gm1 να κάνει παρέα στον 12-32 αλλα όχι σε αυτα τα χρήματα που βγαίνει ο 15/1.7, μάλλον θα προτίμηςω να αγοράσω για τρίτη φορά τον 20/1.7 και ας προεξεχει σαν διαστημόπλοιο στο σωμα.....

Διαστημόπλοιο; Προεξέχει; Μα ο ΙΙ δεν έχει μήκος μόλις 2,5 εκ.;

Πάντως εγώ εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική του στη συγκεκριμένη μηχανή είναι αυτά τα δαχτυλίδια σε σχήμα Δ για το λουρί. Είτε φοράς λουρί είτε όχι, κουνιούνται, κάνουν θόρυβο και ειδικά στο βίντεο αυτό καταγράφεται. Το άλλο στυλ, το πιο απλό και φθηνό, δεν θα ήταν πιο κατάλληλο; Και υπόψη ότι το έχει προτιμήσει η Panasonic σε άλλα μοντέλα της.