Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

στις περισσοτερες περιπτωςεις το flare ειναι θεμα του φωτογράφου να το αποφύγει ή να το εκμεταλλευτεί καλλιτεχνικά , το είχε έντονα και ο πολυ πιο ακριβός Zuiko 7-14/4 που ειχα που θεωρούνταν και ειναι μεςα στους καλύτερους αρχιτεκτονικούς φακους, στο δε βιντεο ειναι πολυ πιο κινηματογραφικό να το βλεπεις απο μια απλή καταγραφή , βεβαια όλα αυτα ειναι και θεμα του καθενός,
όμως εδω την εξάτμιση την έφτιαξα όχι για να μειώσω το flare του φακου κατι που είναι σύνηθες στους υπευρυγωνιους αλλα κυρίως για να κανω ουδέτερο το χρωμα που εχει φιλτράροντας τις ακτίνες με ενα ειδικό φιλτρο , γιατι το purple που εμφανιζεται δεν ειναι ευκολα επεξεργάσιμο μετα για να φύγει, μαλιστα μερικες φορες υπαρχει και αντικατοπτρισμός του απο το πίσω οπτικό στοιχείο.
Στην ΕΜ1 και χωρις την εξάτμιση ο φακος το εχει παρουσιάσει ελάχιστες φορες (στα παλια σωματα ηταν πιο συχνό), με το προςθετο gel φιλτρο δεν εχω κανενα θεμα, στον ιδιο πίσω υποδοχέα μπορω με λιγη δυσκολια στο πεδίο να φορέσω και αλλα ΦΙΛΤΡΑ π.χ. ND,CPL αλλα λογω του ότι ειναι ΦΙΛΤΡΑ gel ειναι πανεύκολο να χαραχθούν και απαιτούν προσοχη στην τοποθετηση τους, όμως αυτη η λύση σε απαλλάσσει απο πανάκριβες λύσεις πρόσθετων μπροστινών υποδοχέων φίλτρων.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

o Panasonic 7-14 ειναι γνωστός για τα purple blobs που παρουσιαζει σε ορισμενες περιπτωσεις σε εντονο flare στα σωματα της Olympus ( λιγοτερο στην ΕΜ1) λογω του ότι ο αισθητηρας τους στις επικαλύψεις του με φίλτρο ΑΑ δεν εχει τις αντιστοιχες επστρωσεις που βαζει η Panasonic (αυτος ειναι και ενας απο τους λόγους που οι φακοί της δεν παρουσιάζουν εντονο CA στα δικα της σωματα),

η λύση ειναι να φορεσεις στην μοντουρα του φακου ενα προσθετο accessory filter holder που έρχεται ενσωματωμένο στο LUMIX 8mm fishey αλλα μπορεις να το παραγγείλεις και ξέχωρα απο την Panasonic (αν το βρεις σε στοκ) και να το φορεσεις στο πισω μερος του φακου, στην μοντούρα του εφοσον πιάνουν λίγο τα χερια σου, αυτο όμως ειναι το εύκολο κομμάτι της ιστορίας,

στη συνεχεια πρεπει να βρεις και να του φορεσεις το καταλληλο φιλτρο Kodac Wratten gel , που απο μετρήσεις και δοκιμες τα σαΐνια που ασχολήθηκαν είδαν ότι αυτο που φιλτράρει καλυτερα ειναι αυτό με κωδικό 2Α ή ως δευτερη επιλογη το 2Ε, ΦΙΛΤΡΑ όμως εξαιρετικά σπάνια στον εντοπισμό γιατι έχουν καταργηθεί και αρκετα ακριβά αν τα βρεις σε νέα παραγωγή απο την Tiffen Αμερικής (τα φέρνει και ο Μανιος με παραγγελια και πολλαπλάσιο κόστος) ,

με πάρα πολυ υπομονή και ψάξιμο κατάφερα σιγα σιγα και βρηκα και τον filter holder και ενα φιλτρο 2Α και έχω πια εδω και λίγο καιρό στον φακό φορεμένη την απαραίτητη όπως εγω ονομάζω <εξάτμιση>,

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

στις περισσοτερες περιπτωςεις το flare ειναι θεμα του φωτογράφου να το αποφύγει ή να το εκμεταλλευτεί καλλιτεχνικά

Σύμφωνοι, μόνο που στον 7-14 είναι εφιάλτης η πάλη με το flare, το οποίο είναι τόσο άσχημο που σου καταστρέφει το κάδρο, όσο και αν θέλει κανείς να το βαφτίσει καλλιτεχνικό.

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να είναι flare-resistant ο υπερευρυγώνιος και αντίστοιχα σοβαρό μειονέκτημα να βγάζει άσχημο flare διάσπαρτο στο κάδρο.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο 14/2.5 όμως αποδίδει τα μέγιστα γύρω στο 4 .

κανενας φακος δεν αποδιδει τα μεγιστα στο ανοιχτο του διαφραγμα αποσο ξερω.
14/2.5 ανοιχτος ειναι μια χαρα φακος εκτος απο την βινιετα του, που εμενα δεν με χαλαει και τοσο.
ο 7-14 της ολυμπους ποσο εχει?:)
Ολο σκεφτομαι την σαμσουνγ με τον δικο της ευρυγωνιο που βγαινει πολυ πιο φτηνος απο τους ευρυφωνιους των 4/3:)

Η αλήθεια είναι ότι αν θέλεις να κατέβεις κάτω από τα 9mm του ταπεινού πλήν τίμιου zuiko 9-18 (από τον οποίο είμαι ικανοποιημένος), δυσκολεύουν τα πράγματα. Η φθηνή λύση είναι ο samyang 7,5/3.5 αλλά έχει μεγάλες παραμορφώσεις που διορθώνονται μόνο χειροκίνητα, μια και δεν έχει κανενός είδους επαφές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

o 4/3 Ζuiko 7-14/4 SHG ειχε καινούργιος κατι παραπανω απο 1500 , τον βρισκεις μεταχειριςμενο περιπου στα μισά, μαλιςτα τον έχει φίλος και τον πουλάει, μιλάμε όμως για φακο τανκ που μπαίνει και κάτω απο τρεχούμενο νερο βρύσης για πλύσιμο.

Εχω δει πολυ άσχημο flare απο τον Πανυ 7-14 στο net και τα εχω ποστάρει ο ίδιος στο σχετικο νημα που ειχε ανοιχθεί με τον Ηλια (δεν ξερω που), εγω δεν ειχα ποτε τόσο έντονα προβληματα και χωρις την εξτρα προστασία που εκανα, ίσως να οφείλεται σε κακές κοπιες του φακου γιατι υπαρχουν και πολλοι (σαν και εμενα ) που δεν εχουν σοβαρό θεμα. Ο φακος ομως σε οξυτητα , γεωμετρία ειναι ισως καλύτερος απο τον 4/3 Ζuiko και σχετικα πολυ ελαφρύς,

θα το σκεφτώ παρα παρα πολυ αν θα τον αλλάξω με τον επερχόμενο Zuiko και ο μονος λόγος δεν θα ειναι το f=2.8 αλλα η στεγανότητα που την θεωρω απολύτως απαραίτητη στους ακριβούς ζουμ φακους μου.

ειμαι φουλ ευχαριστημένος απο τον νεο 20/1.7 ΙΙ και τον εχω σχεδον μονιμα πανω στην ΕΜ1

Εμένα πάντως δεν με έχει βολέψει το 20 καθόλου , έτσι έχω τον 12-32 μόνιμα (οι περισσότερες που βγάζω είναι στα 12-14mm και τον 20/1.7II μόνο για νυχτερινές .

Ο βολικότερος για τον τρόπο που φωτογραφίζω ήταν ο 14/2.5 τελικά , αλλά εκεί κοντά είναι και το 3.5 του 12-32 .

για αυτο ελεγα η πανασονικ να εβγαζε κανα 11 ι 12/2.8 σε πανκεικ καλυτερα αποτι τον 42.5/1.7
και εγω που ειχα τον 20/1.7 τον αλαξα γιατι δεν μου εκανε το εστιακο μηκος του

υπαρχει και ο νέος m43 Samyang 12/2 με χειροκινητη εστιαση, ειναι σχετικα μικρος και έχει εξαιρετική αποδοση απο λιγα δειγματα που ειδα.

υπαρχει και ο νέος m43 Samyang 12/2 με χειροκινητη εστιαση, ειναι σχετικα μικρος και έχει εξαιρετική αποδοση απο λιγα δειγματα που ειδα.

Θα το ψάξω το βράδυ .

To έψαξα , πολλά μου φαίνονται 379 για τόσες ανεστίαστες φωτογραφίες , γιατί σίγουρα θα έχω αρκετές . Έπειτα εάν είναι να φθάσω εκεί , με κανένα κατοστάρι παραπάνω δεν θα μπορέσω να βρω μτχ. τον m.zuiko 12/f2 ?

ναι πιστευω οτι μπορεις να βρεις κοντα στα 500Ευρω τον Mzuiko 12/2 μ.τ.χ. , δεν ειπα οτι ειναι φθηνος ο Samyang.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Οι καλές μας Olympus και Panasonic τσιγκουνεύονται στα σκιάδια (ελληνιστί παρασολέιγ). Έτσι πήρα δυο από την Κίνα ένα 37άρι για τον 12-32 κι ένα 46αρι για τον 20άρη. Πρόκειται για τα http://www.ebay.com/itm/121180872701?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT τα παρασολέιγ. Είναι σαν αυτά που φορούν οι ευρυγώνιοι της Leica και της Cosina κι όχι σαν εκείνα τα πεταλοειδή των φακών των dslr.

Είναι μεταλλικά και καλοφινιρισμένα. Κάνουν πολύ εφαρμογή. Από την άλλη η χρήση τους είναι ψιλομανούρα. Βλέπετε οι φακοί έχουν μόνο βιδωτή υποδοχή για φίλτρα κι όχι ταυτόχρονα και μπαγιονέτ μοντούρα για τα παρασολέιγ όπως έχουν οι φακοί των άλλων συστημάτων. Έτσι αν θέλεις να βιδώσεις το παρασολέιγ τότε πρέπει να βάλεις το καπάκι του φακού πάνω από το παρασολέιγ. Αν έχεις μεγάλα δάχτυλα, τότε γίνεται λίγο σπαζοκεφαλιά.

Αν μάλιστα θέλεις να φορέσεις και πολωτικό φίλτρο η κατάσταση θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία Ιάπωνα ή Κινέζου. Πρώτα βιδώνεις το φίλτρο το πολωτικό στο φακό. Ελέγχεις πού ακριβώς θέλει να βάλεις τη θέση της πόλωσης του ουρανού. Ύστερα βιδώνεις πάνω στο σπείρωμα του πολωτικού το παρασολέιγ. Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μη χαθεί η θέση της πόλωσης, επομένως το ξαναδοκιμάζεις. Εκείνο όμως που θα πρέπει να καταργήσεις είναι το καπάκι του φακού, διότι αν βάλεις και το καπάκι, τότε έχεις τρία βιδωμένα πράγματα το ένα πάνω στο άλλο. Άρα το ένα από αυτά το ξεχνούμε για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής (και να βγάλουμε και καμιά φωτογραφία...). Πάντως τα ίδια τα παρασολέιγ οπτικά τουλάχιστον δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στους φακούς ειδικά όταν υπάρχει ήλιος στο πλάι.

Φυσικά για 3,36 ευρώ το καθένα συστήνονται ανυπερθέτως...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Βλάσση τα παρασολειγ αυτα τα δοκιμαςα με τον Πανυ 14/2.5 και για τους λόγους που γράφεις δεν με βόλεψαν, πλεον στον 12-32 χρηςιμοποιω step up step 37-46 down ring 46-37, ετςι ευκολα βαζεις CPL στο ενδιάμεσο 46mm, μια διάσταση που ειναι κοινή στο m43, ενω και για καπακι κάνεις χρηση του ίδιου, το βασικότερο ο φακος δεν χάνει σε χρηστικότητα αφου διατηρεί το μικρο μεγεθος του.

image.jpg

Last edited:
Eίναι αραγε κάποιοι φακοί της Ολυμπους σχεδιασμένοι απο την Sigma ?. Ταιριάζουν πάρα πολύ οι πατενταρισμένες σχεδιάσεις της Sigma με κάποιους φακούς της Ολυ ..
http://www.imaging-resource.com/news/2015/04/26/sigma-patent-micro-four-thirds-25mm-f-12-olympus

Ηλία για τον 75/1.8 το ειχα διαβάσει και εγω ως φήμη, αν όντως ειναι η Sigma σχεδίασε ενα εκπληκτικό φακο, παροτι εχω τον εξαιρετικο Πανυ 35-100/2.8 που με καλυπτει σε αυτες τις εστιακες κρατώ και τον 75/1.8 ειδικα για τα ανοιχτα διαφραγματα , το γλυκό του μποκέ και το εξαιρετικο μικροκοντραστ,
στο παρελθόν ειναι γνωστό στους Ολυμπακηδες οτι δυο 4/3 φακοί ο ΖD 18-180 και ο ZD 70-300 ηταν στην ουσια φακοί Sigma, κατι που τους ειχε μάλιστα απαξιώσει, για τον ΖD 25/2.8 δεν το ηξερα.