Φακοί για m4/3

δεν εχω κανενα απο τους 2 χρησιμοποιησει για να σου πω την προσωπικη μου γνωμη, βαση προδιαγραφων και τιμης θα πηγαινα στον 12/2 αν η εστιακη των 24mm σε φθανει, ειναι πιο φθηνος, ελαφρυτερος, πιο φωτεινος και περνει συνηθη φιλτρα που για τοπιο ειναι απαραιτητα (οι περισσότεροι που τους εχουν συγκρινει λένε : o 12mm για MILC, o 10mm για DSLR). Ριξε μια ματια στις διαφορες τους:
http://www.lenstip.com/index.html?test=obiektywu&test_ob=404
http://www.lenstip.com/407.2-Lens_r...2.8_ED_AS_NCS_CS_Pictures_and_parameters.html

Sigma 30mm F1.4 DC DN Lens Will Be Available for Sony E-Mount and Micro Four Thirds Cameras
αν βγει τελικά φαίνεται καλή περίπτωση. στα 460 $ μάλλον

Έχοντας σαν άμεσο ανταγωνισμό τον PanaLeica 25/1.4 που είναι ότι πιο κοντινό στον Sigma αυτήν την στιγμή και με δεδομένο ότι πλέον ότι η τιμή τους θα είναι παρόμοια (ο 25/1,4 αυτήν την στιγμή ξεκινά από τα 450 στο Γερμανικό Άμαζον) προβλέπω να έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δεν υπαρχει λογος να ασχοληθει κανεις με m43 με αυτο τον φακο εκτος και αν πεσει σημαντικα η τιμη του, o φακος απευθυνεται κυριως στο σύστυμα της APSC της SONY.

Φακό δρόμου δεν τον λες. Ούτε τοπίου, ούτε πορτρέτου, ούτε καν κοντό τηλεφακό, τα 60mm δείχνουν πολύ περιοριστικά στο σύστημα

Καλησπέρα σε όλους.
Μετά από μια απόπειρα video και αφού διαπίστωσα πως χωρίς τηλεφακό δεν..., άρχισα να ψάχνομαι.
Στις οικονομικές σειρές νομίζω πως οι επιλογές μου είναι οι εξής:
1)Olympus 40-150 f4-5.6
2)Panasonic 45-140 f4-5.6
3)Panasonic 45-200 f4-5.6
4)Panasonic 35-100 f4-5.6

Από τους παραπάνω περισσότερο μου "κάθεται" καλά ο 35-100 λόγω μεγέθους αλλά και γιατί συμπληρώνει ακριβώς τον 12-32 που έχω χωρίς να αφήνει μεγάλο "κενό".
Δεδομένου ότι η βασική χρήση του θα είναι βίντεο/φωτογραφία ~ 75/25 πιστεύετε πως είναι η καλύτερη επιλογή ή θα προτιμούσατε κάποιον άλλο από τους παραπάνω;

*Αν από τη διαχείριση πιστεύουν ότι το ερώτημα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νήμα(π.χ αγορά νέας μηχανής ή κάτι τέτοιο) ή να ανοιχτεί νέο, παρακαλώ να προβούν στις κατάλληλες διαδικασίες.

Ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Τα 45mm είναι ήδη αρκετά tele στο m43 και θα σε δυσκολέψουν, συμφωνώ κι εγώ στον 35-100 από αυτούς που αναφέρεις. Βέβαια και τα 35mm θα σε δυσκολέψουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Αλλά γιατί τόσο tele στο βίντεο αλήθεια, μήπως ένας 12-50 σου κάνει καλύτερα; τον έχω δοκιμάσει και έχει και άριστο AF. Η αν μπορείς να ανέβεις σε τιμή τον 14-150 στο 500άρικο και δεν θα αλλάζεις φακούς.

Για τον 30άρη sigma ας κάνουμε λίγη υπομονή γιατί μούφα φακό έχει καιρό να βγάλει η sigma. Βέβαια το ότι θα είναι βελτιστοποιημένος για e-mount σημαίνει πως δεν θα πιάνει τα μέγιστα σε m43 (όπως συμβαίνει με τους f2.8 DN που έχει). Στα συν όμως πως υποστηρίζει την υπηρεσία αλλαγής μοντουρας σε περίπτωση που κάποιος αλλάξει σύστημα αργότερα, που σημαίνει πως μελλοντικά μπορεί κάποιος να τον χρησιμοποιήσει μέχρι και σε... Α7.

Last edited:
Το ανέβω στα 500 είναι πολύ για μένα για την ώρα.
Τώρα όσον αφορά το tele, τα βίντεο που τράβηξα ήταν σε γήπεδο μπάσκετ (παιδική εκδήλωση),που λόγω της απόστασης από τις κερκίδες με ένα κλασικό ζουμ δεν έκανα δουλειά - ήταν όλα πολύ μακρινά.
Βέβαια τυχαίνει να έχω και τον μικρότερο κιτ ζουμ τον 12-32 όπου τα 32 δεν έφταναν με τίποτα! Οπότε το γύρισα και εγώ σε manual focus, κούμπωσα πάνω τον OM 50mm f1.8 και τράβηξα ένα πιο αξιοπρεπές βίντεο.
Επειδή όμως με τα πιτσιρίκια δεν τελειώνω είπα να οργανωθώ για να είμαι έτοιμος την επόμενη φορά αν τυχόν κάνουν εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο πάλι και όχι στο σχολείο...

Αν ειναι να παρεις τηλεφακο παρε ενα να σε καλυπτει τουλαχιστον μεχρι το 150mm, κάποτε θα χρειαστει, αν εχεις OLYMPUS μηχανη δεν χρειαζεται να πληρωσεις εξτρα για την σταθεροποιηση σε φακο... Οποτε λογικα πας για τον δευτερο κιτ Ολυ mzuiko 40-150 στα 150ευρω περιπου,
Αν εχεις Panasonic σωμα πας υποχρεωτικα σε φακο με σταθεροποιηση, ο 35-100 ειναι εξαιρετικα μικρός αλλα κυριως αφορα σωματα μικρα οπως η GM1,5,GF7, δεν θυμαμαι αν και αυτος δεν εχει δαχτυλιδι εστιασης οπως ο 12-32, αν τον βρεις σε λογικη τιμη φυσικα τον αγοραζεις , ο 45-200 αντιθετα ειναι μεγαλος, βαρυς και πιο αργος σε εστίαση, ανήκει στην παλια φουρνιά LUMIX , τον αγοραζεις μονο για την μεγαλυτερη εστιακη αν χρειαζεται.

Υπαρχει και ο παλιος mzuiko 14-150 ο οποιος μτχ βγαινει κοντα στα 200-250ευρω ... Για βιντεο με Ολυ μηχανη νομιζω θα σε βολέψει πιο πολυ απο ολους τους πιο πανω ....

Στο ebay τον βρίσκω καινούριο από σπασμένο kit στην ασημένια έκδοση 160~180 .
Από την άλλη τον φτηνό Olympus 40-150 που θα αγόραζα εύκολα δεν τον βρίσκω κάτω από 140 είτε Ελλάδα είτε στο Amazon/Ebay - καινούριο πάντα.
Νομίζω πως στην τιμή αυτή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

Το σώμα μου αν και παλιό είναι Olympus (E-PL5) και η σταθεροποίηση για την ώρα δεν είναι τόσο θέμα.
Ωστόσο προσανατολίζομαι σε αναβάθμιση σώματος προς το καλοκαίρι αν βρω καμιά καλή προσφορά και ουσιαστικά είμαι ανάμεσα σε Olympus E-M10 II & Panasonic G7.
Αν τελικά καταλήξω σε Panasonic (που δεν είναι και το πιο πιθανό) φαντάζομαι πως θα μου φανεί χρήσιμη η σταθεροποίηση αλλά με προβλημάτισες σχετικά με το manual focus ring...

έχει δοκιμάσει κανείς τον panasonic 42.5/1.7? φαίνεται καλή περίπτωση για panasonic μηχανές, μιας και έχει την "καλή" σταθεροποίηση (power OIS) [και Dual IS στην GX8] και γύρω στα 30cm minimum focus distance. H τιμή του μόνο είναι λίγο τσιμπημένη αλλά μπροστά στον 42.5/1.2 είναι τζάμπα

μην ξεγελιεσαι δεν εχει σχεση με τον Notictron 42.5/1.2, ο ανταγωνιστης του ειναι o mzuiko 45/1.8, αλλου ειναι ο ενας καλος αλλου ο αλλος, για Panasonic σωμα ειναι μονοδρομος σε αυτη την εστιακη. Δεν τον εχω ποτε δουλεψει για να σου πω προσωπικη γνωμη αλλα εχω διαβασει ολα τα τεστ που εχουν βγει μιας και σκεφτομουν πιθανη αγορα του.

Όπως έγραψα στον lentozo και μέσω pm, για αυτόματη εστίαση στο βίντεο ο κιτ 12-50 δίνει και εύρος και καλό c-af. Για manual εστίαση ωστόσο, προτείνω φακό με αντάπτορα, είτε 4/3 είτε με μοντούρα nikon (για οικονομικό αντάπτορα με μοχλουδάκι διαφράγματος) είτε canon (για αντάπτορα με επαφές που όμως κοστίζει κάμποσο).

Ο oly ο 45άρης είναι ένας τίμιος φακός με πολύ γλυκό γράψιμο είτε στη φωτογραφία είτε στο βίντεο. Τον έχω χρησιμοποιήσει και στο βίντεο με s-af κανα 2 φορές.

Εδώ έχω ποστάρει και ένα κλιπάκι που τράβηξα αποκλειστικά με αυτόν και s-af για προεστίαση και μέσω της touch οθόνης αλλαγή σημείου. Φαίνεται αυτό προς το τέλος κυρίως.

Στο ebay τον βρίσκω καινούριο από σπασμένο kit στην ασημένια έκδοση 160~180 .
Από την άλλη τον φτηνό Olympus 40-150 που θα αγόραζα εύκολα δεν τον βρίσκω κάτω από 140 είτε Ελλάδα είτε στο Amazon/Ebay - καινούριο πάντα.
Νομίζω πως στην τιμή αυτή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

Το σώμα μου αν και παλιό είναι Olympus (E-PL5) και η σταθεροποίηση για την ώρα δεν είναι τόσο θέμα.
Ωστόσο προσανατολίζομαι σε αναβάθμιση σώματος προς το καλοκαίρι αν βρω καμιά καλή προσφορά και ουσιαστικά είμαι ανάμεσα σε Olympus E-M10 II & Panasonic G7.
Αν τελικά καταλήξω σε Panasonic (που δεν είναι και το πιο πιθανό) φαντάζομαι πως θα μου φανεί χρήσιμη η σταθεροποίηση αλλά με προβλημάτισες σχετικά με το manual focus ring...

Αν αναφέρεσαι στον 35-100 f/4-5.6 έχει κανονικό δακτυλίδι χειροκίνητης εστίασης, όχι σαν τον 12-32, οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές και τον βρίσκεις καινούργιο στο κουτί γύρω στα 300Ε. Είναι τύπου collapsible μαζεύει δηλ όταν δεν χρησιμοποιείται και κομψότατος. Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί σε bulk τιμή!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

έχει δοκιμάσει κανείς τον panasonic 42.5/1.7? φαίνεται καλή περίπτωση για panasonic μηχανές, μιας και έχει την "καλή" σταθεροποίηση (power OIS) [και Dual IS στην GX8] και γύρω στα 30cm minimum focus distance. H τιμή του μόνο είναι λίγο τσιμπημένη αλλά μπροστά στον 42.5/1.2 είναι τζάμπα
Γιά σώματα πανασόνικ είναι ότι πρέπει! Τι τσιμπημένη τιμή; (γύρω στα 350Ε), αν λάβεις υπόψη ότι παίρνεις και το παρασολέιγ και την (πολύ καλή) σταθεροποίηση έρχεται φτηνότερα απ' τον 45άρη mzuiko (35E το παρασολέιγ που δίνεται χωριστά! ).

Nεος φακός παρουσιαστηκε απο την Panasonic, o weather-resistant Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS, η τιμή του θα ειναι 499$, Filter 58.0 mm, βάρος 210 g, μηκος 71mm, διαμετρος 66mm (δειχνει πιο κοντος και πιο παχυς απο τον mzuiko 12-50).
[TABLE="class: contentTable"]
[TR]
[/TR]
[TR]

[/TR]
[TR]
[TD="class: propertyValue"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

9380510972.jpg

Bildschirmfoto-2016-02-24-um-06.40.48.png

Περισσότερα:
http://www.dpreview.com/news/768057...rio-12-60mm-f3-5-5-6-power-ois-to-lens-lineup
http://www.43rumors.com/panasonic-announces-the-new-12-60mm-mft-lens/

Last edited:
πολύ ωραίο φακουδάκι. Στην GX8 θα ταιριάζει γάντι. Αν κρίνω από τους μέχρι τώρα φακούς της Panasonic που έχουν περάσει από τα χέρια μου, θα είναι πολύ καλός οπτικά.