Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ωραια θαταν να σουδίνε κανένας τον Oly 45/1.8 για ενα μινι συγκριτικο...

Γιάννη, μην αρχίζεις πάλι τις "γκουφιές". Διακόσιες σελίδες είχα διαβάσει στο θέμα της ΝΕΧ. Μου βγήκαν τα μάτια.
Πάντως αυτός ο Γκούφη, βγήκε πολύ καλύτερα.
Όπως είπε και ο Κώστας, κάποιος να δανείσει έναν Olympus 45mm, να δούμε συγκριτικό τεστ.

ειμαι ανοιχτος σε πρo(σ)κλησεις!!! :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ποιος ειπε οτι χρειαζεσαι macro φακο με την Oly EM5II ?

Με hires και τοσο κοντινη αποσταση εστιασης, ιδου το αποτελεσμα!

P5100470.jpg by John Spirou, on Flickr

Screen Shot 2016-05-10 at 14.38.41 by John Spirou, on Flickr

Last edited by a moderator:
να πω οτι η τιμη του τωρα ειναι αρκετα καλη, μολις 70 ευρω πανω απο τον oly 45mm 1.8 (τιμες amazon), αλλα σου δινει θηκη και σκιαστρο μαζι , που δε δινει η Oly.

Τον προτιμησα κυριως λογω σταθεροποιησης (αν τυχον αλλαξω σωμα σε panasonic) και γιατι φαινεται να ειναι πιο οξυς επισης .
Επισης εστιαζει πολυ πιο κοντα και δινει μεγεθυνση 0.4Χ εναντι μολις 0.2Χ του Oly.

Last edited:

Αν θελεις να κανεις συγκριτικο καλο και σου δανείσει κανενας τον mzuiko 45/1.8 σου δινω και εγω τον Zuiko macro 50/2 (4/3), αν βγει καλυτερος ο Panasonic (εκτος απο ταχυτητα εστιασης και βαρος) σου χαρίζω όποιον φακό μου θέλεις :Banane0:....

οταν παραλαβω τα macro δαχτυλιδια που εχω παραγγειλει , θα σου πω... :p

ΥΓ... Φανταζομαι απο τον δικο σου macro εννοεις, γιατι απο τον oly 45mm ειναι σιγουρα καλυτερος.

ΥΓ2 Προσεχε τι υποσχεσαι!... τον pany 35-100 Που σου ειχα δωσει θελω παντως. -bye-

οταν παραλαβω τα macro δαχτυλιδια που εχω παραγγειλει , θα σου πω... :p

ΥΓ... Φανταζομαι απο τον δικο σου macro εννοεις, γιατι απο τον oly 45mm ειναι σιγουρα καλυτερος.

ΥΓ2 Προσεχε τι υποσχεσαι!... τον pany 35-100 Που σου ειχα δωσει θελω παντως. -bye-

Εννοειται για τον macro ελεγα, εχω ηδη συγκρίνει 3-4 κοπιες του 45/1.8 με τον macro και δεν κράτησα καμια ... Ειναι και αδιαβροχος, μακρο 1:2 και δινει το αρχείο των SHG φακών, το dpreview τον χρησιμοποιούσε χρονια σε ολα τα τεστ μεχρι και της παλιας ΕΜ5 , απο οταν εβαλε τον 45/1.8 στα τεςτ καμια m43 μηχανη δεν εχει ξεπεράσει το αρχειο της ΕΜ5 σε ανάλυση, λεπτομερεια, χρωμα ...

Άμα ειναι να παρω το ρίσκο πρεπει και εσυ να βαλεις κατι στο τραπέζι ... Και επειδη τον 17αρι και να μου τον χάριζαν δεν τον θελω, για τον 42.5/1.7 δεν θα λεγα οχι ... Τι λες ενα φακουδακι των 300 για ενα των 1000 ! :music-smiley-005:

δεν ειναι καιρος για πειραματα ! :p

Οταν ερθουν τα δαχτυλιδια θα στον παρω για λιγο να δουμε τι γινεται !

YG... ο "φακουδακος" κανει 500 ευρω , οχι 300!

YG2... φυσικα το τεστ θα γινει με τα δαχτυλιδια + hires -bye-

δεν ειναι καιρος για πειραματα ! :p

Οταν ερθουν τα δαχτυλιδια θα στον παρω για λιγο να δουμε τι γινεται !

Συμφωνω , κανενα προβλημα ετσι κιαλλιως θελω να δω ποσο καλα κρατα ο Πανυ 42.5/1.7...

καλά έχει την ΧΤ2 ο τύπος, πριν ακόμα κυκλοφορήσει? θα μας τρελάνει? ενδιαφέρον συγκριτικό πάντως. μου αρέσουν οι συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών συστημάτων με παρόμοιους φακούς

From left to right is the Lumix GX8 with Leica 100-400mm, Lumix GH4 with Olympus 300mm F/4, Fuji XT2 with 100-400mm, and Nikon D600 with 80-400mm.

Last edited:
Σήμερα πήρα τον Samyang 50mm/f:1.2, έψαξα να βρω το σχετικό νήμα αλλά μάλλον δεν υπάρχει. Η μήπως υπάρχει? Αν ναι, να τα γράψω εκεί

Αγόρασα πρόσφατα τον ανθεκτικο σε σκόνη και νερό mzuiko 14-150II, προσωπικα δεν με ενδιεφερε τοσο η οξυτητα του να ειναι στα κόκκινα αλλά ηθελα ενα καθημερινό φακο μεγάλου ζουμ να μην τον αλλαζω σε παραλία βουνό και κυριως σε εργοτάξιο λογω δουλειας οπου σκονη και νερο ειναι σύνηθες φαινομενο και η αγορά εγινε με αυτο το σκεπτικό, το ιδανικο για εμενα θα ηταν να ξεκινούσε απο τα 12mm και ας ηταν λιγο πιο κοντός και να είχε και OIS για να τον βαζω και σε καμιά Panasonic, αν και σε λίγο αυτο θάναι περιττό αφού σε κανένα χρόνο πιστεύω ότι όλες οι μηχανές της θάναι με σταθεροποίηση.

Με τον 75-300ΙΙ που τον συγκρινα απο 75-150 mm στο κέντρο οι διαφορες ήταν μικρες (αλλά σαφως υπήρχαν) αλλά στα ακρα ήταν εμφανής η διαφορα (με ελαχιστο ζουμ) κατι που δεν άλλαζε ακομη και σε πιο κλειστα διαφραγματα. Ομως ο 75-300ΙΙ σε αυτές τις εστιακες ειναι εφάμιλος του SWD 50-200 που εχω, αν ηταν ανθεκτικός σε σκονη και νερο και λιγο πιο φωτεινος δεν θα τον άλλαζα, πολυ τίμια λυση για οποιον θελει ενα καλο τηλεφακο στο m43 συστημα χωρις να σπάσει τον κουμπαρά των παιδιών του.

Ο 12-50 που οι περισσότεροι έχουν σαν κιτ ειναι επισης ανθεκτικός κανει πολυ καλο macro, ξεκινα απο την πολύ βολική εστιακη των 12mm, εχει ικανοποιητικό ευρος , εχει διπλο δαχτυλιδι για ηλεκτρικό ζουμ αλλα δεν πιστευω καποιος που τον εχει και παει στον 14-150 ΙΙ οτι θα δυσαρεστηθεί απο την οπτική αποδοσή του αν τα αλλα δεν τον ενδιαφερουν.

Βαζω μερικες εσωτερικες φωτό σε 14mm με Panasonic GM5 (χωρις σταθεροποιηση) απο εργοταξιο υπογειου και καναδυο δοκιμαστικά πορτέτα δρόμου στο τελε:

https://www.dropbox.com/sh/i7nr6w97dss6p10/AAD3scaUaPXYHvQWiqCMX7sea?dl=0

αυτοι οι φακοι πασπαρτου ειναι οτι πρεπει για εκδρομες και all around.

Εγω κατεληξα στον Pany 14-140 II και το μονο που με χαλαει ειναι η ελλειψη των 12mm.
Πολυ οξυς και γρηγορος στην εστιαση.

Δεν με ενοιαζε η αδιαβροχοποιηση, γι αυτο τον προτιμησα... και λογω του πιο γρηγορου AF στο βιντεο.

Δεν εχω ακομα δειγματα αξια λογου, αν βρω λιγο χρονο να τον δοκιμασω θα βαλω καποια.

Καλοί και οικονομικοί φακοί, αλλά όπως λέει κι ο Γιάννης τα 12mm λείπουν - αν έβγαινε ένας 12-120 θα τον κοίταγα με άλλο μάτι. Προς το παρόν μένω με το ντουέτο 12-32+45-150. Ίσως ρίξω μια ματιά και στον "μινιόν" 35-100 λόγω μεγέθους και καλής απόδοσης από ότι διαβάζω...