Φακοί για m4/3

Σωστά όσα λες Κώστα, ειδικά για τις 1 ίντσας αισθητήρες το έχω αναφέρει και εγώ, πολύ καλές άλλα όχι για 1.000 ευρώ..ειδικά για τις μικρές Rx100....
Οπως τα λες είναι, βασικά ανέφερα ότι τον 25mmf0,95 δυσκολεύομαι να τον κρίνω...για συγκεκριμένες ανάγκες κλπ.. όπως αυτά που ανέφερες αξίζει....δεν αξίζει αν κάποιος κυνηγάει ρηχό βάθος πεδίου και μόνο, και στραφεί σε αυτόν αντί να πάει σε FF...
Για τον Mitakon Speedmaster 25mm Κώστα έχεις προσωπική άποψη? Θεωρείς ότι τα αξίζει τα χρήματά του? ή να στο πω αλλιώς αν δεν είχες έναν γρήγορο 25mm θα τον αγόραζες??
Συνολικά πάντως αναμένουμε εντυπώσεις από το νέο σου απόκτημα και όποιες συγκρίσεις μπορείς να κάνεις...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δεν εχω πραγματική εικόνα για τον Mitakon Speedmaster 25mm/0.95, ότι έχω διαβάσει στα review που έχουν κυκλοφορήσει, με ειχε προβληματίσει πιθανή αγορά του (λόγω χαμηλής τιμής) αλλά τον ειδα ανοιχτό αδύναμο οπτικά, για φωτογραφία μιλώ πάντα, επίσης υπάρχει και ενα προβληματάκι συμβατότητας με κάποιες m43 μηχανές (π.χ. με την πρωτη ΕΜ5) που πιθανά απομειώνει την μεταπωλητική του αξία.

Για τα υπόλοιπα συγκρίσεις κλπ. το θέλω σαν τρελός αλλά έχουν πέσει πάρα πολλά μαζεμένα και σήμερα γραφείο είμαι και εχθες το ίδιο ... και δεν θέλω να γραφω στο πόδι και χωρίς καν δείγματα ...

Αν διαβάσεις το μήνυμα σου ξανά φίλε karamela, θα δεις ότι πάλι τα μπερδεύεις όταν λες ότι ο 50 1.8 FF των 100 έχει το ίδιο bokeh με τον 25 0.95 που συζητάμε εδώ.
Μπερδεύεις DOF & bokeh.
Το αρχικο μήνυμα μου δεν είχε αποδέκτη εσένα, αλλά μου έδωσες το έναυσμα με την απάντησή σου.

To dof του 0.95 σε m4/3 αντιστοιχεί σε περίπου f/2 στο ff.

Αν κάποιος πάρει φακό 0.95 με την ενδόμυχη χαρά ότι είναι σαν να έχει f/2 φακό όσον αφορά το dof, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι με έναν καλό ff φακό f/1.8 ή f/2 τέρμα ανοιχτό θα είχε από καλή έως πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας ως σύνολο. Για να έχει καλή ποιότητα ο m4/3 0.95 φακός θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον από 1.2 και πάνω, οπότε θα είναι σαν να λέμε 2,4 dof που δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.

Κανείς 0.95 ανεξαρτήτως συστήματος δεν αποδίδει άριστα με απόλυτα κριτήρια τέρμα ανοιχτός.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα του 0.95 σε ff έχει τη χρησιμότητά του και το look που δίνει είναι πολύ ιδιαίτερο.
Κλειστός ο ff 0.95 στο f/1,8 και f/2 και χάνεται όλη η μαγεία.

Επί του θέματος, στο m4/3 ένας 0.95 φακός εξυπηρετεί για να δώσει παραπάνω φωτεινότητα ώστε να μην ανέβει το iso, αφού πάσχει σε αυτό το m4/3, αλλά με σοβαρές παραχωρήσεις στην ποιότητα εικόνας, στο βάρος, στο κόστος και στην έλλειψη AF.

Καμία ψαλίδα δεν μειώνεται με τα μεγαλύτερα συστήματα στην πράξη.
Ένα ακόμη δεκανίκι είναι η υπερφωτεινοί χειροκίνητοι m4/3 φακοί, για να αντισταθμίσουν κάπως την αδυναμία στο lowlight που έχει το m4/3.

Οι χρήστες που είδαν το δείγμα που ανεβασε ο kbouk έχουν αντίθετη άποψη.
Πως μπορω να μην πιστέψω αυτούς που έχουν αποδεδειγμενη πείρα στην φωτογραφία ;

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστέψει ό,τι θέλει.

Δεν είδα κανέναν άλλον να στοχοποιεί επί του προσωπικού πάντως, μειώνοντας άλλον χρήστη.
Για εξοπλισμό μιλάμε.

@tzo
Γιάννη ανέβασα δείγμα, είσαι ελεύθερος να το σχολιάσεις κατα το δοκούν, τα μάτια του καθενός διαμορφώνουν την άποψη του όχι τα σεντόνια των αριθμητικών αναλύσεων.

Οσο για το DOF που ποτέ δεν αναφέρθηκα ότι εκλεισε η ψαλίδα έγραψα εδώ και 10 ποστ πίσω:

<Αν τωρα η φωτογραφική σου ματιά (ή καποιου άλλου) απαιτει Dof τσιγαρόχαρτου με υποτυπώδη ευκρίνεια στο 0.95 (για τους περισσότερους FF μιλώ) ναι η ψαλίδα δεν εχει κλείσει και πάντα θα μένει ανοιχτή, μαζι με το βάρος και το κόστος που τους συνοδευει ....εμένα τουλάχιστον δεν με απασχολεί το Dof γιαυτα που φωτογραφίζω και αυτό του συγκεκριμένου το θεωρω υπερβολικά ρηχό και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο ..>

Για ότι άλλο θέλεις να κάνεις σύγκριση μεταξύ φακών διαφορετικών συστημάτων μπορείς να ανοίξεις ένα νημα και να κάνεις τις δικές σου συγκρίσεις ανεβάζοντας τα κατάλληλα δείγματα με σχολιασμό.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Απο οσο θυμαμαι τις φωτό της αγγελίας πρέπει να ειχε μεταλλική μοντούρα ο φακος του kosmous όπως έχει και αυτος που έχω κρατησει της πρώτης γενιάς οχι του κιτ της GX80.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για ότι άλλο θέλεις να κάνεις σύγκριση μεταξύ φακών διαφορετικών συστημάτων μπορείς να ανοίξεις ένα νημα και να κάνεις τις δικές σου συγκρίσεις ανεβάζοντας τα κατάλληλα δείγματα με σχολιασμό.

Σε αυτό συμφωνώ.
Μόνο σε άμεση σύγκριση φαίνονται ξεκάθαρα οι διαφορές μεταξύ φακών/σωμάτων/συστημάτων.
Αλλιώς μεμονωμένα δείγματα όλα καλά είναι.
Έχω ανοίξει εδώ και πολύ καιρό νήμα ''Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών'' με κάποιες προσπάθειές μου.
Εν καιρώ θα το εμπλουτίσω και με νέες συγκρίσεις κι ελπίζω και άλλα μέλη.

Μια ερώτηση στους ειδικούς, για φωτογράφηση συναυλίας (κάτι μεταξύ 90 - 135mm) τι θα προτείνατε ως καλύτερη και value for money λυση?

Νομιζω ότι VFM για τα 90mm ειναι ο mzuiko 45/1.8, ακριβότερος και λιγο καλύτερος ο LUMIX 42.5/1.7, αν πας για κάτι σε λιγο μακρύτερο με 1 στοπ απώλεια ως VFM ο Sigma 60/2.8 και σαφως πιο πολυχρηστικός ο mzuiko macro 60/2.8 που είναι οξύτατος απο 2.8 και γρήγορος στην εστίαση αν την κλειδώσεις με τον διακόπτη που έχει στα μακρινά.

Ανεξαρτητως κόστους αυτος που εϊναι ο καλύτερος για αυτη την δουλειά αν η εστιακή του δεν εϊναι πρόβλημα ειναι mzuiko 75/1.8, απομονώσεις εύκολα το θέμα σου και απο 1.8 είναι λεπίδι.:violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νομιζω ότι VFM για τα 90mm ειναι ο mzuiko 45/1.8, ακριβότερος και λιγο καλύτερος ο LUMIX 42.5/1.7, αν πας για κάτι σε λιγο μακρύτερο με 1 στοπ απώλεια ως VFM ο Sigma 60/2.8 και σαφως πιο πολυχρηστικός ο mzuiko macro 60/2.8 που είναι οξύτατος απο 2.8 και γρήγορος στην εστίαση αν την κλειδώσεις με τον διακόπτη που έχει στα μακρινά.

Ανεξαρτητως κόστους αυτος που εϊναι ο καλύτερος για αυτη την δουλειά αν η εστιακή του δεν εϊναι πρόβλημα ειναι mzuiko 75/1.8, απομονώσεις εύκολα το θέμα σου και απο 1.8 είναι λεπίδι.:violent-smiley-030:

Ευχαριστω για την απάντηση. Ο 75 φαντάζομαι είναι πολύ καλός αλλα η τιμή του είναι σχεδόν full frame scale. Ίσως ο 45 1.8 να είναι μια καλή περιπτωςη για το λόγο που τον θέλω..

για zoom φακό τι λέτε στην GX80 ;

45-150 me dual stabilization στην GX80 ή 100-300 με lens-stabilization μόνο ;

Με ενδιαφέρει να είναι sharp / ξυράφακι οι εικόνες, εστιακό μήκος περίπου 130-160mm βλέπω να χρησιμοποιώ περισσότερο..

Ξυραφάκι θα παρεις σε ολες τις εστιακες με mzuiko 40-150/2.8 και 50-200/2.8-3.5 που ομως τον αποκλείεις για την GX80 λογω αργής εςτιαςης και ανταπτορα και βαρους , για χαμηλοτερο budget κοντα στα 500 ο 100-300 Πανυ και ο mzuiko 75-300 κανουν παρομοια δουλεια, εως τα 200mm ειναι αριστοι απο εκει και πανω καλοι αλλα όχι ξυράφι, θα επελεγα τον δευτερο ως ελαφρυτερο και πιο ευρύ μιας και ο Πανυ 100-300 δεν εχει dual IS και ειναι πιο αργος σε εστίαση και σε ριπη,

Στις πιο φθηνες λυσεις ο παλιος Πανυ 45-175 και ο πιο νεος 40-150 δειχνουν καλυτεροι απο τον κιτ της Ολυμπους 40-150 αλλα δεν τους ειχα ποτε για να σου πω με σιγουριά, ο cacau εχει τον ένα και ειναι πολυ ευχαριστημένος.

http://www.four-thirds.org/en/microft/telephoto.html#i_045-150mm_f040-056_panasonic

Εδω θα τους δεις ολους, ειναι χρόνια στην αγορά απλα ειναι λιγο νεώτερος απο τον 45-175Χ, διαφορα σε βαρος εχουν ελάχιστη περιπου 200γρ ζυγίζουν αλλα σε μηκος ο 45-175 ειναι πιο μακρύς κανα δυο πόντους.
ο πιο νεος τηλεφακός της Πανυ που ειναι πανάλαφρος ειναι ο μικρός 35-100, μολις 135γρ, που τον εχω και ειναι αστερι αλλα δεν πιανει τα 150mm ...:afro:

Λόγω της μεγάλης απήχησης των m4/3 μηχανών, και της μεγάλης ποικιλίας φακών γι αυτό το σύστημα, η ΔΟ αποφάσισε να γίνει sticky, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο από οσο το δυνατόν περισσότερα μέλη που ενδιαφέρονται.

Οι φωτο που επισυνάπτω είναι με τον 45-175Χ στα 160mm πάνω σε μια G7 και με f:5.6, χωρίς τρίποδο εννοείται. Ο φακός είναι πολύ καλός για εκδρομική χρήση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις και "επαγγελματική" δουλειά. Είναι πολύ μικρός σε μέγεθος, με εσωτερική εστίαση και πολύ γρήγορος στο AF. Τον 100-300 δεν θα τον συνιστούσα πάνω σε μικρό σώμα, είναι υπερμεγέθης και ακρετά βαρύς. Εγώ τον χρησιμοποιώ μόνο με την Ε-Μ1 συν γκριπ

Attachments

• P1020390.jpg
    P1020390.jpg
    96.6 KB · Views: 216
  • P1020408.jpg
    P1020408.jpg
    119.4 KB · Views: 216
Ο φακός που περιμέναμε όλοι μας... το θέμα είναι πόσο θα κάνει... δύσκολα τον βλέπω κάτω από 1.000 ευρώ... έχω μεγάλη αγωνία πάντως για τον συγκεκριμένο φακό.