Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αφου θα ανήκει στην pro σειρα δεν θα ειναι ουτε 12-50 ουτε 14-150 ΙΙ, αναφέρω αυτους τους δυο γιατι ειναι και αδιαβροχοι, οπτικά θα ειναι πιο προσεγμένος (όχι και στην κλάση του 12-40/2.8) και φυσικα αναλογη θα ειναι και η τιμή του, με το f=4 που θα έχει ευελπιστώ σε λογικό μεγεθος βαρος (αυτο θάναι κριτηριο για την επιτυχία του) και σε μια τιμή πολυ πιο κάτω απο 1000 , κοντα στα 750-800 αν όχι άμεσα μετα απο λίγο και ίσως σε πακέτα με την ΕΜ1 ΙΙ, βασικά θα είναι ένας φακός που θα βγαίνει σπανια απο την μηχανή ημέρα (δεν θα κανει για πορτρετο, νυχτερινα π.), προσωπικά θα καλύψει τις καθημερινές αναγκες μου σε πολλές περιπτώσεις που δεν θέλω να αλλάζω φακούς αλλά δεν θέλω και σούπα αρχείο...

Για την οπτική απόδοση του φακού δεν έχω καμιά αμφιβολία, είμαι σίγουρος ότι θα είναι αξιοπρεπέστατος στην χειρότερη!! Έλειπε ένας τέτοιος φακός από τα κατά τα άλλα πλήρες οπλοστάσιο φακών του m4/3....είναι εμμέσως η απάντηση της Olympus στην sony και την rx10...καθώς ο φακός αυτός έχει το ίδιο εύρος με τον φακό της rx10 ενώ και το f4 ισοσκελίζεται σε iso και dof λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα του m4.3 σε σχέση με το f2,8 της rx10. Προσωπικά έχω την rx10 λόγω του φακού της....αν έχω την δυνατότητα να έχω έναν αντίστοιχο φακό στο ήδη έτοιμο σύστημά μου m4/3 δεν θα υπάρχει λόγος να κρατάω άλλο την rx10...Τώρα όπως είπες το μέγεθος/βάρος του φακού θα παίξει σημαντικό ρόλο...αν είναι ποιο βαρύς και ποιο μεγάλος από τον 12-40f2,8 δύσκολα θα πετύχει....για την τιμή αμφιβάλω αν θα έχει κάτω από 1.000 ευρώ...εδώ η panasonic μας έδωσε τον 12-60 που είναι ποιο σκοτεινός, με μικρότερο εύρος ζουμ, πλαστικός και από ότι διαβάζω μέτριος οπτικά στα 500 ευρώ!!! Ας ελπίζουμε βέβαια για το καλύτερο...πάντως και για νυχτερινά άλλα και για ποτρέρτα θα κάνει αυτός ο φακός υπό προϋποθέσεις..σε νυχτερινά αν έχεις σταθερό θέμα το φοβερό ibis της olymnpus θα σε σώσει..ενώ σε πορτέρτα πάνω από 100mm και με το f4 θα έχεις ένα αξιοπρεπές ρηχό βάθος πεδίου....αναμένουμε λοιπόν!!!

Τελικά κατάφερα χρησιμοποιώντας UHU να κολλήσω το δαχτυλίδι από τον panasonic 12-32... εύκολη διαδικασία και μέχρι τώρα λειτουργεί μια χαρά ο φακός...
Άλλα μου προέκυψε νέο πρόβλημα με το flash Olympus fl-600r....ενώ ανάβει κανονικά και λειτουργεί κανονικά όταν τραβάς φώτο δεν ανάβει το flash...δείχνει ότι έχει ανάψει τόσο στην μηχανή όσο και στο Flash άλλα δεν....ξέρει κανείς που μπορώ να το πάω να το δουν? Είναι η αντιπροσωπεία Ηρακλείου 443 Zegetron ή ξέρετε που αλλού μπορώ να απευθυνθώ?

ναι εκει πας, ελπιζω να προλαβεις τις αυγουστιατικες διακοπες...

δηλ. οταν πατας το τεστ του φλας δεν πυροδοτεί? ή δεν δινει εντολή η μηχανή? αν ειναι το δευτερο δες αν εχει μπει καλα μεσα ή τις επαφες και δοκιμασε το πρωτα και σε αλλη μηχανή, επίσης κοιτα μην ειναι απενεργοποιημενος ο κεραυνος στο μενου της μηχανης για το φλας.

Ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση. Βασικά δεν πυροδοτεί καθόλου...είναι όλα εντάξει με την μηχανή (το έχω δοκιμάσει τόσο στην em10II όσο και στην gf7), το flash φταίει...έτσι και αλλιώς έχει κουμπάκι τεστ πάνω το flash που ρίχνει μια φλασιά και δεν δουλεύει και αυτό...νομίζω ότι δεν φορτίζει καθώς δεν κάνει αυτό τον λεπτό τσιριχτό ήχο όταν φορτίζει το flash. Μπορεί να έχει κοπεί κανένα καλώδιο μέσα ή να έχει καεί κανένας πυκνωτής.

Υ.Γ. Δυστυχώς κλείσανε μου είπαν μετά τις 29/8!!!! Σε ένα μήνα δηλαδή!!! Αθάνατη Ελλάδα!!!!

Τωρα στις διακοπες αφησα πίσω τον Leica 25/1.4 και πηρα μαζι τον Voiglander 25/0.95, ο βασ!ικός λόγος ειμαι πιο χαλαρός και υπαρχει άπλετος χρόνος για εστϊαση, εχθες τον έβγαλα βολτίτσα και πήρα μερικά δείγματα, ο φακός έχει χαρακτήρα, στα πολύ κοντινά παρότι εστιάζει σχεδόν στα 20εκ το 0.95 θα λεγα ότι ειναι ψιλοάχρηστο γιατϊ η φωτό είναι αρκετά soft ...

Παράδειγμα η Πάβλοβα με φρούτα του δάσους και φράουλες στο εξαιρετικό γλυκοπωλείο κίτρινο ποδήλατο στη Σίφνο:

image.jpg

Με ενα δυο κλικ στο διαφραγμα φυσικά η τάξη επεανέρχεται f=1.8:

image.jpg

Στα 4 μετρα όμως το 0.95 δειχνει να κρατά αρκετή οξύτητα και να αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο, υπόψην η εστίαση έγινε στο πόδι για ευνόητους λόγους (είχα και τη σύζυγο δίπλα ...)

image.jpg

Εκεί που ο φακός εϊναι στο στοιχείο του πιστευω πως ειναι στα πορτρέτα, έχω αρκετά αν πάρω άδεια θα ανεβάσω αλλιώς θα βάλω ένα δικό μου που εβγαλε μετά απο εντατικό φροντηστήριο του λεπτού η σύζυγός μου ...

Υ.Σ. Υπόψην ότι τα δειγματα τα ανεβάζω μέσω του site με ότι σημαίνει αυτό ...

Πράγματι η ζακέτα κράτησε αρκετή λεπτομέρεια:SFGSFGSF:

Έπρεπε να πάρω την GF7 τελικά με την σπαστή οθόνη γιατί με την GM1 η δικαιολογία "δοκιμή φακού" δεν πιάνει....

Καλά και που με έβγαλε με χειροκίνητη εστίαση μέσα απο την οθόνη σούπερ επιτυχϊα, νομίζω ότι τον είχα σε f=1.4 ...

image.jpg

Φεύγοντας σήμερα απο Σίφνο μετα απο μια υπέροχη βδομάδα κανω ένα μινι απολογισμό της εμπειρίας χρήσης των φακών που πήρα μαζί (ίσως βοηθησει κάποιους), ο καθημερινός φακος που χρησιμοποιησα ήταν ο Zuiko 4/3 14-54 ΙΙ με ανταπτορα, επιλέχθηκε για την ανθεκτικότητα του και το μεγαλύτερο εύρος του στο τελέ απο τον 12-40 και την πολυ καλη συμβατοτητα του και με την ΕΜ1 και με την GX80. Δούλεψε απρόσκοπτα σε όλες τις συνθήκες ακόμη και στην παραλία με την ΕΜ1, ταυτοχρονα την ημέρα στην GX80 για το ευρυγωνιο - τοπίο - αρχιτεκτονικά φοραγα τον LUMIX 7-14/4 (όχι φυσικα χρήση παραλίας εκτος και αν ήταν τελείως κάλμα). Το βραδυ στην GX80 έμπαινε ο πανάλαφρος PanaLeica 15/1.7 και στην EM1 με το καλο κράτημα o Voiglander 25/0.95, για πιο καλλιτεχνική διαθεση το Lensbaby στην GX80 μου εδωσε τροφή για σκέψη και πειραματιμό, ενω ο macro 4/3 Ζuiko 50/2 επιλέχθηκε αντι του ελαφρύτερου mzuiko macro 60/2.8 φυσικά για την ανθεκτικότητα του αλλά ειδικά για τα πορτρετα σε παραλία παραλληλα με τον τηλεφακό 4/3 Zuiko 50-200 που εκανε όλη την βαριά δουλειά σε όλα τα μακρινά (και τις απαραίτητες paparazzi φωτο).

Ο φακος με την ελάχιστη χρήση ηταν ο μικρός 35-100/4-5.6 που καλύφθηκε επαρκώς απο τον 50-200 αφού η σύζυγος βαριόταν να τον βαλει στην GF7 και ειχε κολλημένο τον 12-32, επισης δεν εκανα καθόλου χρήση του 1.4Χ TC που εχω παρει για τον 50-200.

Απο τους παλιους 4/3 ηξερα τι να περιμενω και το έκαναν υποδειγματικά για μια ακομη φορα, ειδικα ο 50-200 ειναι φακός διαμάντι, εξαιρετικο εύρος και πολυ καλό IQ, για τον 50άρη macro το εχω γραψει πάμπολλες φορες και ηταν και ο λογος που ποτε δεν κρατησα τον m43 45/1.8.

Ο φακος έκπληξη των διακοπών μεχρι τωρα ? χωρις δευτερη σκεψη ο Voiglander για τον χαρακτήρα του και την απίστευτη αισθηση στην χειροκινητη εστίαση, ευχαριστήθηκα καθε λεπτό φωτογραφησης μαζι του... Με εΒαλε σε σκέψεις και να αναθεωρήσω αρκετα πραγματα ....

Η EPL2 IR βγηκε λιγες φορες απο την τσαντα (αυτο θελει βελτίωση) ενω η TG3 δεν βούτηξε καθόλου γιατι οι περισσότερες παραλίες του νησιού δεν είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον βυθό, ελπίζω στην Σέριφο που περνώ σε λιγη ώρα να βρω κατι ενδιαφέρον για να δικαιολογήσει την παρουσία της.

Last edited:
O Nocticron περίπου στα 1100 καινούριος πιστεύετε αξίζει? Σημειολογικά ο Nikkor 105 f2 DC πάει γύρω στο χιλιάρικο...και οδεύει προς κατάργηση.

O Nocticron περίπου στα 1100 καινούριος πιστεύετε αξίζει? Σημειολογικά ο Nikkor 105 f2 DC πάει γύρω στο χιλιάρικο...και οδεύει προς κατάργηση.

Δεν θα βρεις κανένα να έχει γράψει αρνητικά για τον Notictron 42.5/1.2 (ίσως μόνο το βάρος του για m43 φακός πορτρέτου), είναι θεωρητικά και κυριολεκτικά ο καλύτερος φακός που έχει βγεί για το σϋστημα, υπάρχει πλέον η δευτερη βερσιόν που έχει και σταθεροποίηση, την πρωτη αν θυμαμαι καλά την ειχε ο tzo στην GH4 και είχε γράψει μόνο θετικά, η αρχική τιμή του ήταν κοντα στα 1400 όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το αν τα αξίζει τα 1100 δεν μπορείς να το πεις δυνατά γιατί το ποσό δεν είναι μικρό, εναπόκειται στην κρίση και στην τσέπη του ενδιαφερόμενου.

1500e βλέπω χαμηλότερη τιμή Ελλάδα, είναι αρκετά καλά τα 1100-1150 που έρχεται από έξω και λόγω λίρας. 2 πράγματα με προβληματίζουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά, το sample variation (στο lens rentals φαίνεται να έχουν αναφερθεί για διαφορές στις κόπιες) και το rendering/microcontrast λόγω των πολλών κρυστάλλων (συγκριτικά με το ιερό τέρας 105 f2 DC και τους παλιότερους φακούς γενικά).

Last edited: