Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Eύκολη απόφαση.
Αν Ε-Μ1ΙΙ, τότε 12-100/4.
Aν GH5, τότε 12-60/2.8-4.

Τα λεφτά πολλά θα είναι ούτως ή άλλως και η οπτική απόδοση κοντινή πάνω-κάτω, οπότε θα προτιμούσα να έμενα στην ίδια εταιρία αντίστοιχα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

image.jpeg

Δεν είναι τα κριτήρια μονο αυτα, για δες λιγο το μεγεθος του 12-100/4.. Πιστευω ότι ο 12-60 θάναι πιο μαζεμένος και κανενα 300 πιο φθηνος, βεβαια θα χάσει κανεις 1-1.5 στοπ απο το συνδιαστικό ibis αν τις σταυρώσει ανάποδα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ομορφιά ο πρώτος συνδυασμός. Οι Oly pro φακοί δείχνουν και είναι όνειρο πάνω στην E-M1II.
O PanaLeica τελείως παράταιρος φαίνεται.

Τα θετικά και αρνητικά πιστεύω ισοβαθμίζονται. Καλύτερο IS, μεγαλύτερη κάλυψη, σταθερό διάφραγμα στον 12-100/4, και χαμηλότερο βάρος/όγκος και μεταβλητό διάφραγμα που ξεκινά από 2.8 στην περίπτωση του 12-60/2.8-4.

Προσωπικά δεν θα είχα καν δίλημμα. Θα επέλεγα την πιο native λύση. Η E-M1II το φωνάζει ότι θέλει να συνδυαστεί με τους pro.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

o δευτερος ειναι ο 14-140 Πανυ και ο τριτος ο 14-150 Ολυ, δεν υπαρχει στο camerasize ο νεος 12-60 , θαναι ολομαυρος και λιγο μεγαλυτερος απο τους 2 σουπερ ζουμ, αν θελεις φωτο θα την δεις πριν στην GH5.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δεν πα να'ναι και ολόμαυρος, τίποτα δεν πλησιάζει το ταίριασμα που κάνουν οι Oly pro φακοί πάνω στην E-M1II.

Mε τέτοια γκάμα pro φακών, ούτε που θα κοίταζα Panasonic φακό. Άλλη εταιρία είναι όπως και να το κάνουμε, άσχετα αν μοιράζονται το ίδιο mount.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Με τόσους pro φακούς, δεν έχω λόγο να ματσάρω Panasonic φακό με Oly σώμα.
Λουκουμάκι θα είναι για αρχή ένα σετ 12-100/4 και 50/1.2 με την E-M1II.

MLhEYf.jpg

Αλήθεια είναι αυτό TZO με τους Pro φακούς..Το θέμα μου εμένα προσωπικά με τον 12-100 είναι ότι είναι τεράστιος και βαρύς + ότι έχει πολύ υψηλή τιμή... Σίγουρα θα είναι τρομερός φακός, απλά αυτά τα 2 που ανέφερα με αποτρέπουν προς το παρόν να τον σκεφτώ σοβαρά. Φυσικά αν είχα την em1 θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, απλά με την em10II ακόμα και με το grip δεν θα είναι ωραίος συνδιασμός...
Οσον αφορά τον Pansonic 12-60f3,5-f5,6 είναι σίγουρα χειρότερος από τον 12-100 σε όλους τους τομείς, άλλα μην ξεχνάμε ότι με τα κιτ τις Pansonic (g80) θα σου έρχεται κανένα 150-200, εδώ με την g6 που τον πήρα δεν μου βγήκε πάνω από 300 ευρώ....ενώ ο 12-100 ακόμα και σε κιτ δύσκολα τον βλέπω να κάνει κάτω από 900 ευρώ..ενώ το βάρος του 12-60 είναι μαζί με την em10 όσο σχεδόν είναι ο 12-100 από μόνος του!!!
Ο panasonic 12-60f2,8-f4 φαίνεται καλός, το θέμα και εδώ είναι η τιμή του και το βάρος/όγκος του...αν πλησιάζει σε αυτά τα 2 τον 12-100 είναι απλά χαμένος από χέρι....αν είναι όμως σχετικά ελαφρύς (350 γρ?) και σε αρχική τιμή τουλάχιστον 300-400 κάτω από την αρχική τιμή του 12-100 τότε θα περπατήσει στην αγορά.....

Υ.Γ. Πάντως όσο δουλεύω αυτές τις μέρες τον panasonic 12-60 τόσο ικανοποιημένος είμαι, αρκετά sharp σε όλες τις αποστάσεις, ειδικά το κέντρο του είναι πολύ καλό ενώ και στα άκρα ποτέ δεν πέφτει η απόδοση κάτω από αξιοπρεπή επίπεδα.....αν βάλω στην εξίσωση ότι είναι ποιο γρήγορος στην εστίαση (ειδικά το βράδυ) από τον 12-32 + ότι είναι αδιάβροχος....ε τον θεωρώ πολύ καλή λύση ειδικά αν τον βρει κάποιος σε καλή τιμή ή σε κιτ.. και ο άλλος 12-32 που είχα ήδη πουλήθηκε, πλέον δεν είχε νόημα να τον κρατήσω πέρα από τον όγκο του...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με τόσους pro φακούς, δεν έχω λόγο να ματσάρω Panasonic φακό με Oly σώμα.
Λουκουμάκι θα είναι για αρχή ένα σετ 12-100/4 και 50/1.2 με την E-M1II.

MLhEYf.jpg

Λουκουμάκι θα είναι Tzo άλλα οι τιμές τους τσούζουν πολύ δυστυχώς....βέβαια ότι πληρώνεις παίρνεις, άλλα η em1II με τον 12-100 και τον 25mmf1,2 απλά θα είναι φονικό πακέτο!!! Βέβαια μιλάμε για κοντά 4.000 ευρώ!!!

Σωστά τα λες, αλλά και το 3.5-5.6 στον λαιμό μού κάθεται, δεν το παλεύω με τίποτα. Αφού πολλές φορές μπερδεύομαι και νομίζω ότι χάλασε κάτι και δεν μπορώ να ανοίξω διάφραγμα. :smash:
Αλλά λέω άντε συγχωρείται στον 12-32, αφού είναι μινιατούρα. Αλλά ο 12-60 είναι πλήρους μεγέθους πλέον. Και από ποιότητα εικόνας πόσο αποκάλυψη ναι είναι πια, τυπική θα είναι με απόλυτα κριτήρια. Πάντα σε σχέση με την τιμή του λέμε ότι ένας κιτ είναι καλός κρινόμενος γι' αυτό που είναι, αλλά και αυτό ακόμη είναι σχετικό και υποκειμενικό. Π.χ. τα 500 ευρώ για G6+16-50/3.5-5.6 εγώ δεν θα τα χαλάλιζα.

Κοίταξε δεν είναι και καμιά αποκάλυψη σε ποιότητα εικόνας, άλλα έχει ένα καλό εύρος, είναι καλός κατασκευαστικά, γρήγορη και αθόρυβη εστίαση, αδιάβροχος και μόλις 210 γρ. βάρος. με αρκετά καλή ποιότητα εικόνας σε όλο το μήκος του ζουμ....το είπα και εγώ 500 ευρώ ο φακός δεν τα αξίζει, άλλα σε κιτ με την G80 που θα στοιχίζει 150-200 επιπλέον ή έστω όπως τον πείρα εγώ με την G6 που μου βγήκε 300 ευρώ είναι μια χαρά πρόταση....0 12-32 είναι μινιατούρα άλλα είναι ελαφρά ποιο σκοτεινός (1/3 stop - 1/2 stop) σε ίδια εστιακά μήκη σε σχέση με τον 12-60 από τα 20mm και πάνω (στα 32mm ο 12-32 είναι f5,6 ενώ ο 12-60 έχει μόλις φτάσει τα f4,9), έχει πρόβλημα στην εστίαση το βράδυ, δεν έχει το ίδιο εύρος ζουμ, δεν έχει αδιαβροχοποίηση, η ποιότητα κατασκευής είναι ένα κλικ χειρότερη και τέλος σε ποιότητα εικόνας από 22mm και πάνω μέχρι τα 32mm είναι μέτριος, ενώ ο 12-60 συνεχίζει να είναι αρκετά καλός. Εντάξει δεν είναι ποιο φωτεινός αν ήταν δεν θα έκανε και τόσο όσο κάνει τώρα...τώρα όσον αφορά το πακέτο με την G6, περί ορέξεως!!! Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλές μηχανές, φακοί, κιτ κλπ. που να καλύπτουν όλα τα γούστα....!!! Αν ήταν έτσι όλοι θα αγοράζαμε τα ίδια πράγματα...

Δεν τον βρίσκω και "τεράστιο" τον 12-100/4, λογικό το βρίσκω το μέγεθός του και άνετο στον χειρισμό των δαχτυλιδιών εστίασης και ζουμ.
Και μισό κιλάκι, σιγά, μιλάμε για 24-200 φακό με σταθερό διάφραγμα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για να τον καταλάβουν οι χρηστες m43 ειναι καλο να συγκρινεις με φακους που εχουν, βρηκα οτι σε μηκος ειναι ισοδύναμος με τον 75-300 , ελαχιστα πιο παχύς και βαρύτερος 130γρ.

http://camerasize.com/compact/#482.613,482.376,ha,t

Με τον 75-300? :Banane0: Ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω - έτσι κι αλλιώς δηλαδή λόγω κόστους και διαφορετικής άποψης για το τι θέλω από την φωτογραφία, αλλά αν είναι να έχω m4/3 και να κουβαλάω τέτοιους, νομίζω ξεφεύγουμε από την λογική του συστήματος, ως ερασιτέχνες τουλάχιστον. Προτιμώ 2-3 prime και το βάλε - βγάλε. Θα μου πεις μπορεί να πληρώσεις τα ίδια, και να έχεις συνολικά το ίδιο βάρος - όγκο... Ναι αλλά αν θέλω αφήνω κάποιον (-ους) σπίτι.

Οι επαγγελματίες ίσως το βλέπουν αλλιώς βέβαια...

Ετσι το βλεπω και εγω, για τηλεφακό το καταπίνω αλλα για στανταρ φακο με χρήση καθημερινή κομματάκι δυσκολο, αν θελω θηρίο να βαλω βαζω τον 14-35/2 και χαζεύω αρχειο και μποκε χωρις περιορισμοϋς σαν ναχω 4-5 prime πανω ... , αν θελω κατι μικροτερο και ποιοτικο με καλυτερη φωτεινοτητα απο f4 βαζω ενα απο τους υπέροχους prime που εχει το συστημα, ο 12-100/4 ειναι φακος κυριως για επαγγελματια ή για χρηστη που δεν τον ενδιαφερει το βαρος μεγεθος, όπως ήταν και οι φακοί SHG στα 4/3 ... οταν ημουν νεος οκ δεν με ενδιαφερε να κουβαλώ ενα φορτηγό σε βαρος, ειπαμε πήγαμε σε μικροτερο συστημα για ενα βασικό λογο .. Ειδαλως αγοράζουμε ff ...

Γενικά δεν είναι τεράστιος, άλλα μιλάμε για m4/3 που κακά τα ψέματα ο κύριος λόγος που πήγαμε οι περισσότεροι σε m4/3 είναι το βάρος και όγκος, αν είναι να πάμε σε τέτοιες διαστάσεις και σε τέτοιο βάρος, δεν ξέρω χάνεται λιγάκι το νόημα....σκέψου ότι η rx10 που έχει φακό 24-200 με σταθερό f2,8 ζυγίζει 800 γρ. μαζί με το σώμα μαγνησίου της μηχανής και ο φακός είναι και μεταλλικός!! Μάλλον ο 12-100 είναι καλύτερος φακός άλλα και πάλι με μια em1 ξεπερνάμε σε βάρος το 1 κιλό άνετα, και αν βάλουμε πάνω και κανένα Flash μιας και δεν έχει ενσωματωμένο η em1 και κανένα grip τότε πλησιάζουμε επικίνδυνα στο 1,5 κιλό.
Να φανταστείς ότι κάποιες στιγμές μου φαίνεται μεγάλος και βαρύς ο Panasonic 12-60 πάνω στην em10!!...γενικά πλέον είμαι σε φάση να έχω το χαμηλότερο δυνατό όγκο/βάρος ε και ας χάσω κάτι σε απόδοση....με τα παιδιά είναι δύσκολο να κουβαλάς βαρύ και ογκώδη εξοπλισμό...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοιτάξτε πόση διαφορά έχουν με τον Panasonic 12-60...μιλάμε μέρα με την νύχτα....και όπως είπα ώρες ώρες και ο Panasonic Μου φαίνεται μεγάλος...καλά δεν μιλάμε καν για κράτημα, θα φοβάσαι μην σπάσει το Mount της μηχανής με τον 12-100 πάνω στην Em10II...!!
http://camerasize.com/compact/#633.613,633.569,ha,t

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το camerasize όλους τους φακούς με κάποιος μέγεθος μακρυνάρια τους δείχνει. Μπορεί να δείχνει με ακρίβεια τις αναλογίες, αλλά στο πιάσιμο στο χέρι φαίνεται το ζύγισμα και η αίσθηση του φακού.

Η σύγκριση με τη μεζούρα και το ζύγι, 3-5εκ. και 200-300γρ συν πλην, είναι ούτε η μισή αλήθεια.

Απλα υπαρχουν επιλογες για ολους, αυτο δεν ειναι καθόλου κακό, αν θελεις πολυ μεγαλο ευρος και πολυ καλη ποιοτητα χωρις παραχωρήσεις θα πας στον 12-100 αλλά μονο σε σωμα pro με γκριπ, δεν υπαρχει κανενας απολύτως λογος να τον παρει χρηστης των ΕΜ10 που δεν εχει καν στεγανοτητα ....

Κώστα αυτό ακριβώς ανέφερα, πάνω στην Em1 με Grip θα είναι μια χαρά για κάποιον επαγγελματία, τώρα για τους υπόλοιπους δεν ξέρω, όπως είπα αρκετές φορές ακόμα και ο Panasonic 12-60 μοιάζει κάπως μεγάλος πάνω στην Em10....