Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ναι περνει φίλτρα τετράγωνα με φορέα π.χ. Της Hiteck , εχουν βγει πατέντες 3-4 λυσεις με κόστος κοντά στα 150 για τον προσαρμογέα χωρις τον φορέα και τα φίλτρα.

Κατέβασα από το site του robin wong φωτογραφίες σε jpg και τις έβαλα σε Olymypus viewer 3 για να δοκιμάσω το Fisheye Correction. Προσωπικά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε καθώς οτιδήποτε εκτός του κέντρου έχει ξεχειλώσει πάρα πολύ!
Οπότε με βλέπω αποκλειστικά για 7-14mm PRO.

Κατέβασα από το site του robin wong φωτογραφίες σε jpg και τις έβαλα σε Olymypus viewer 3 για να δοκιμάσω το Fisheye Correction. Προσωπικά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε καθώς οτιδήποτε εκτός του κέντρου έχει ξεχειλώσει πάρα πολύ!
Οπότε με βλέπω αποκλειστικά για 7-14mm PRO.

Γιά δοκίμασε και το ελεύθερο hugin. Μιά μέθοδο γιά το φακό αυτό προτείνει ο Νορβηγός Γκλεκνερ εδώ: http://m43photo.blogspot.gr/search?q=hugin. Έχει και άλλα ενδιαφέροντα.....

Ο κύβος ερίφθη, πριν λίγο έκανα unboxing στο fisheye και έκανα τα πρωτα τεστ, ο Robin Wong πρεπει να κοιτάξει την κόπια που του δώσανε, απαράδεκτο το review του, τον ειχα δοκιμασει τον φακό για λίγο και είχα μείνει ενθουσιασμένος στην εκδήλωση της Zegentron και προβληματίστηκα πολύ απο το review του, ο φακός τα σπάει στο 1.8 κοιτάει κατάματα τον Samyang 7.5/3.5 σε οξύτητα κέντρο ακρα σε κοντινο και μακρινό θέμα, και έχω γαμ...τη κόπια του Samyang, πήρα τα πρώτα starbursts (με κόντρα τον ήλιο) υπέροχα (καμια σχέση με τα άνοστα των 6 λεπιδων του Samyang), καλά το απίστευτο να ακουμπά σχεδόν το κρύσταλλο στο θεμα σου και να εστιάζει αυτόματα και πίσω να χάνονται όλα σε f=1.8 με την οπτικη ενός fisheye δίνει στα καταλληλα χέρια τρομερή δημιουργικότητα ...
μειονεκτήματα φυΣικά και υπάρχουν, ο φακός θα δωσει flare στα ανοιχτα διαφράγματα αλλά με προσοχή στην γωνία είναι ελεγχόμενο, επίσης απο f1.8 έως και f3.2 υπαρχουν χρωματικές εκτροπές στα σημεία έντονου κοντράστ (JPEG), όχι τιποτε τρομερό που δεν διορθωνεται και που είναι συνήθες σε φωτεινούς φακούς.
Θα ανεβασω δείγματα με την πρώτη ευκαιρία , το defish θα το δοκιμάσω σύντομα μέσα απο LR, Viewer κλπ. , άλλωστε θάναι προσωρινή λύση για εμένα μέχρι να εμφανιστεί ο 8-18...

Οποιος έρθει Κυριακή στη συνάντηση μπορεί να τον δοκιμάσει εννοειται ...

Last edited:
Καλορίζικος Κώστα, πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο φακό ο οποίος είναι και στο δικό μου ραντάρ (καλά να είμαστε) λόγω των χαρακτηριστικών που προανέφερες. Βάλε όποτε έχεις χρόνο δείγματα να δούμε starbursts, flare και κοντινά!

Καλορίζικος, μόνο γι αυτόν θα έρθω στην συνάντηση - κατά τα άλλα σας αντιπαθώ όλους! :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο κύβος ερίφθη, πριν λίγο έκανα unboxing στο fisheye και έκανα τα πρωτα τεστ, ο Robin Wong πρεπει να κοιτάξει την κόπια που του δώσανε, απαράδεκτο το review του, τον ειχα δοκιμασει τον φακό για λίγο και είχα μείνει ενθουσιασμένος στην εκδήλωση της Zegentron και προβληματίστηκα πολύ απο το review του, ο φακός τα σπάει στο 1.8 κοιτάει κατάματα τον Samyang 7.5/3.5 σε οξύτητα κέντρο ακρα σε κοντινο και μακρινό θέμα, και έχω γαμ...τη κόπια του Samyang, πήρα τα πρώτα starbursts (με κόντρα τον ήλιο) υπέροχα (καμια σχέση με τα άνοστα των 6 λεπιδων του Samyang), καλά το απίστευτο να ακουμπά σχεδόν το κρύσταλλο στο θεμα σου και να εστιάζει αυτόματα και πίσω να χάνονται όλα σε f=1.8 με την οπτικη ενός fisheye δίνει στα καταλληλα χέρια τρομερή δημιουργικότητα ...
μειονεκτήματα φυΣικά και υπάρχουν, ο φακός θα δωσει flare στα ανοιχτα διαφράγματα αλλά με προσοχή στην γωνία είναι ελεγχόμενο, επίσης απο f1.8 έως και f3.2 υπαρχουν χρωματικές εκτροπές στα σημεία έντονου κοντράστ (JPEG), όχι τιποτε τρομερό που δεν διορθωνεται και που είναι συνήθες σε φωτεινούς φακούς.
Θα ανεβασω δείγματα με την πρώτη ευκαιρία , το defish θα το δοκιμάσω σύντομα μέσα απο LR, Viewer κλπ. , άλλωστε θάναι προσωρινή λύση για εμένα μέχρι να εμφανιστεί ο 8-18...

Οποιος έρθει Κυριακή στη συνάντηση μπορεί να τον δοκιμάσει εννοειται ...

Κώστα, με γεια.

Για τους fisheye έχω γενικώς καλή εντύπωση .. καλύτερη απο τους υπερευρυγώνιους (<20mm FF) .. και είναι και ταμαμ για παιχνιδιάρηδες.
Οσον αφορά την "διόρθωση" .. νομίζω καλύτερα να μην γίνεται με κλασσικό defish 100% αλλά να μένει και λιγο .. δείχνει καλύτερο στα μάτια μου το μερικό defish .. και πεδίο ανεξερεύνητο η δοκιμή του Hugin σε Panini projections ;)
http://ultraweit-verwinkelt.de/remove-fisheye-distortion-panini-projection/
http://tksharpless.net/vedutismo/Pannini/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κωνσταντϊνε , Ηλία σας ευχαριστώ,

ο φακός είναι όντως πολύ ιδαίτερος και το μαρτυρά και η τιμή του (τριπλάσια του εξαιρετικού Samyang 7.5/3.5), δεν περίμενα ποτέ να δαπανήσω τόσα χρήματα για fisheye αλλά πιστευω ότι οι σχεδιαστές της Ολυμπους ρίξανε πολύ δουλειά στον συγκεκριμένο και τα αξίζει μιας και συνδιαζει μοναδική για fisheye φωτεινότητα, πολύ καλή οξύτητα απο 1-1.5μ και πέρα, γρήγορη και πολύ κοντινή εστίαση, στεγανότητα και πολυ καλή απόδοση σε coma κατι που τον κάνει ιδανικό για αστροφωτογράφηση και star trails,
ιη φωτογράφηση με μάτι ψαριού δεν ταιριάζει σε όλους, εμένα με συναρπάζει και πολλές φορές το παρακάνω, συμφωνώ Ηλία ότι το πλήρες defish εϊναι μια άχαρη προοπτική και στον Samyang 7.5mm δεν το τερμάτιζα τις περισσότερες φορές... ανυπομονώ να δώ και τo γράψιμο του φακοϋ στην υπέρυθρη ΕPL2 (Εκεί ο Samyang ήταν εξαιρετικός).

Αν κανείς θελει πλήρη δείγματα να ανεβάσω σε Dropbox με την πρώτη ευκαιρία ή ας ερθει την Κυριακή να πάρει όσα θέλει μαζί του (ο φακός μένει πίσω εννοείται...)

Ευχαριςτώ Γιάννη , μέχρι στιγμής το διασκεδάζω και κυνηγάω την Bella μου να κάτσει να την αποθανατίσω ...με 1.8 , η δευτερη κροπαρισμενη κατα 30% ...

IMG_0470.jpg

IMG_0476.jpg

φακος για πολυ παιχνιδι αλλα και για δημιουργικες φωτογραφιες εκει που πρεπει.οι fisheye ειναι ιδιαιτεροι φακοι...
πανεμορφη η bella..

καλημέρα στην παρέα !!! Είμαι νέος κάτοχος μιας ΕΜ-10 ii , αγορασμενης σε προσφορα με τον κιτ φακο . Αρχικα θα ηθελα να πω ενα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!" σε ολους εσας που ξοδεύετε χρόνο απο την ζωή σας για να γράψετε τις εμπειρίες -εντυπώσεις και να βοηθήσετε αφάνταστα εμάς τους υπόλοιπους να γλυτώσουμε ταλαιπωρία και χρήματα.
Οι αρχικες εντυπωσεις ειναι εξαιρετικες για ενα μηχανακι που "τα κάνει ολα και συμφέρει". Ενας απο τους λογους που την προτίμησα είναι το vintage look καθως ειχα καποιους φακούς απο μια "θρυλικη" Zenit 122 των φοιτητικων μου χρονων και ηθελα να τους ξαναδώσω αναπνοή.
Μετά τις αρχικές δοκιμές , αναγκάζομαι να παραδεχτώ οτι καλοί οι manual αλλα πρεπει να παω και σε καποιον αξιολογο σύγχρονο. Πρωτη επιλογή είναι ανάμεσα στον Summilux 25mm f1.4 και στον Olympus 25mm f1.8 . Απ οσα εχω διαβασει σε αυτες τις 140+ σελιδες θεωρειτε τον summilux μια κατηγορια πάνω. Η απορία μου είναι εαν θα δείξει την πραγματική του αξία στο σώμα της EM-10 ii και δεν θα παρουσιασει κάποιες ασυμβατότητες που επίσης αναφέρεστε. Η διαφορά των χρημάτων δεν θα με προβληματίσει εαν πραγματικά το αξίζει.
Δεύτερο σε προτεραιότητα ειναι ενας τηλεφακος. Πάλι απο την ανάγνωση των 140+ σελίδων παρατηρώ άριστες εντυπώσεις απο τον 50-200mm της Olympus για το συστημα των 4/3 . Η απορία είναι εαν θα συνεργάζεται στην ταχύτητα εστίασης με την μηχανή μου η θα υστερεί.
Δεκτές οποιεσδήποτε παρατηρήσεις - προτάσεις . Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα ...

λοιπον για τον Summilux 25/1.4 θαλεγα ότι αξιζει συνολικά η αγορά του σε σχέση με τον 25/1.8 και ναι θα την δείξει την αξία του και στην ΕΜ10ΙΙ, δεν θαχεις πρόβλημα συμβατότητας με σώμα Olympus, μια ρυθμιση απαιτείται (flicker = off) γιατι έχει θορυβωδεις λεπίδες που ανοιγοκλεινουν στις διαφορές φωτεινοτητας κάτι που κάνει τό σώμα πολλές φορές για να βλέπεις στην οθονη και να εστιάζεις, με την ρυθμιση αυτη σταματα η κινηση τους και δεν τις ακούς ..
αν δεν θελεις να πληρωσεις την υψηλή τιμή κανούργιου θα τον βρείς στις αγγελίες (και εδώ μέσα) σε πολύ καλή τιμή ..

ο 50-200 στα 4/3 είναι υπέροχος αλλά δεν κάνει για το σώμα σου, θαχεις αργή ταχύτητα εστίασης, μόνο σε ΕΜ1 αξίζει πραγματικά η αγορά του εκτός και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την ταχύτητα εστίασης ή τον βρίσκει σε τιμή χώμα . Σχετικά γρήγορα στην ΕΜ10ΙΙ απο τους παλιούς τηλεφακους στα 4/3 άνω των 150mm εστιάζει ο 75-300mm που θα τον βρεις μτχ. κοντα στα 150ευρω αλλά δεν είναι της κλάσης του 50-200 και απο εκεί και πέρα οι native m43 Lumix 100-300mm και 75-300mmΙΙ Ολυμπους, σου συνιστω τον δεύτερο για την απόδοσή του σε σχέση και με το μέγεθός του. Κάτω απο τα 150mm υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Last edited:
ευχαριστω πολύ Γιάννη , το forum ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρον !!! σημερα πηρα στα χερια μου τον super takumar 50mm f1.4 . Ονειρικό bokeh αλλα εχω θεμα με τον ανταπτορα (μαλλον) των Μ42, δεν επιτρεπει τον δακτυλιο του διαφραγματος να περιστραφει και για να αλλαξεις f πρεπει να ξεκουμπωσεις, να λασκαρεις και να ξανακουμπωσεις....
Σε ευχαριστω πολυ Κωστα για τις απαντησεις σου, εισαι ζωντανη εγκυκλοπαιδεια....θα κοιταξω για μεταχειρισμενο summilux τοτε...

Κάλως όρισες Δημήτρη!
Ναι ρίξε μια ματιά στον Panasonic 25mmf1,7 που λέει ο Γιάννης...τον έχω τον φακό και είναι εξαιρετικός, εστιάζει σφαίρα και έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας ακόμα και τέρμα ανοιχτός.
Εδικά για τα χρήματα που κάνει είναι εξαιρετικό Value for Money....θα έλεγα να ξεκινήσεις από αυτόν και εν τέλει αν δεν σε καλύπτει εύκολα πουλιέται και δεν θα χάσεις και τίποτα ιδιαίτερο...

Σορυ παιδια τίμια λυση ο 25/1.7 αλλά δεν εϊναι σε καμια περίπτωση της κλασης του 25/1.4 , νομιζω τα 100 διαφορά μεταξυ καινούργιου 25/1.7 και μτχ. 25/1.4 δειχνει τον δευτερο, αλλά βεβαια αν βρεις μτχ τον 25/1.7 θα γλιτώσει κανενα πενηντάρικο, υπάρχει και φίλος που θέλει να τον πετάξει απο το παράθυρο πρεπει ναπέσε σε lemon κόπια.