Φακοί για m4/3

Re: Νέα Panasonic GX80/85

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με την φωτογραφία (εντελώς ερασιτεχνικά βεβαίως) και κατέληξα στην αγορά της συγκεκριμένης φωτογραφικής μηχανής. Το κιτ που βρήκα στο Amazon και ενδιαφέρομαι να αγοράσω είναι αυτό με τους δύο φακούς (12-32 & 35-100 f4-5.6). H ερώτηση μου είναι αν αξίζει να δώσω τα 180 παραπάνω ευρώ για τον 35-100 ή να στραφώ σε κάποιον άλλον, σε αντίστοιχη τιμή. Να συμπληρώσω ότι είμαι εντελώς νέος σε ότι έχει να κάνει με mirrorless, με φακούς, με διαφράγματα κτλ. και ότι ενδιαφέρομαι κυρίως για φωτογραφίες τοπίων και αντικειμένων. Επίσης τη φωτογραφική θα την χρησιμοποιώ συχνά για λήψεις (φωτογραφιών και βίντεο) από ελικόπτερο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Το μεγαλο πλεονεκτημα των 2 φακών 12-32 και 35-100 είναι καταρχήν το πολύ μικρό τους μέγεθος που κάνει όλο το πακέτο σοϋπερ φορητό και δευτερευόντως η αρκετά καλή οπτική απόδοση για κιτ φακοϋς, αυτο που είναι μεϊον όμως στον 35-100 είναι ότι εϊναι λϊγο κοντός ως τηλεφακός (φθάνει έως τα 200mm) οπότε αν κανείς χρειάζεται να καλϋψει μακρινά θέματα πρέπει να παει στον Olympus ή Lumix 40-150mm (που είναι όμως πιο μεγάλος) ή στον 45-175mm και φοβαμαι στη δική σου περίπτωση μιας και θα φωτογραφίζεις απο ελικόπτερο ότι ίσως χρειαστείς και πιο μακρϋ τηλεφακό ακόμη.έχουμε και άλλο μέλος (http://avclub.gr/forum/member.php/3945-Θ-Νίκος) με m43 εξοπλισμό που πετά με ελικόπτερα, μπορεί να σου δώσει συμβουλές για φακούς που χρησιμοποεί (αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποεί ένα mzuiko 75-300mm), στειλτου ένα π.μ..

Οι 45-175mm και 75-300mm ξεφεύγουν λίγο από τα χρήματα που θέλω να ξοδέψω, μιας και απ'ότι ανέφερα, είναι η πρώτη μου επαφή με το συγκεκριμένο θέμα. Από το λίγο που διάβασα, οι 40-150mm είναι αρκετά πιο οικονομικοί με τον Olympus να υπερτερεί έναντι του Panasonic. Η απορία μου εδώ είναι αν θα πρέπει να κοιτάξω καλύτερα κάποιον φακό που να έχει και αυτός σταθεροποιητή, αλλά ξεφεύγουμε απο το αρχικό θέμα! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Το ελικόπτερο (και οι κραδασμοί του) λένε panasonic φακούς για να επωφεληθείς από το dual stabilisation. Έχω τον 35-100/f4-5,6 και τον 45-150/f4-5,6 - ο πρώτος είναι πραγματικά πολύ μικρός και οξύς, ο δεύτερος λίγο μεγαλύτερος - αλλά λίγο μικρότερος (πιο κοντός) από τον olympus 40-150, πολύ καλός μέχρι τα 100 (200 σε FF), ικανοποιητικός από εκεί και πάνω. Προς το παρόν θεωρώ και τους δυο χρήσιμους αλλά αν έπρεπε να κρατήσω μόνον έναν, θα ήταν ο "μεγάλος".

Last edited:
Αγαπητέ geo καλημέρα,για αρχή τράβαγα με τον Oly 40-150mm φτηνός,καλός,αλλά λίγος σε εστιακό μήκος.
Εννοείτε σε σώμα Oly για να έχω σταθεροποίηση.Με την αγορά όμως του Oly 75-300mm είδα το φως το αληθινό.
Γενικά όμως είναι απαιτητική η λήψη από εναέριο μέσο και θα πάρεις αποτελέσματα, αφού βρεις στάση σώματος που σε βολεύει
και τραβώντας πολλές φώτο.Επίσης βοηθάει πολύ η φορητότητα του m4/3 συστήματος.
Και μην απογοητεύεσαι με τις πρώτες προσπάθειες,στο τέλος θα δικαιωθείς.

Αρα μήπως θα ήταν καλύτερη λύση ο 14-140 της Panasonic 14-140mm F3.5-5.6 χωρίς την αγορά κάποιου άλλου φακού?

Όπως σου είπα παραπάνω πρέπει να πας σε μεγάλο τηλεφακό...Panasonic 100-300mm ή Oly 75-300mm τίποτα λιγότερο.
Και για ευρυγωνιο θα αλλάζεις φακό ή θα πας για δεύτερο σώμα (φτηνό).
Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε ένα,νοικοκυρεμένα.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δεν είχα δει το μήνυμα σου πριν την απάντηση μου! Οπότε μάλλον λύση είναι κάποιος αρκετά μεγάλος ζουμ φακός, η οποία μάλλον θα γίνει πιο μελλοντικά.

o 75-300II μέχρι τέλος του χρόνου έχει cashback αν αυτο βοηθά λίγο, επίσης η GX80 έχει πενταξονική σταθεροποιηση που θα βοηθήσει ακομη και με Olympus φακό, dual IS όμως θαχεις μονο με φακό Panasonic, δυστυχώς στους μη συνεργασιμους φακούς για Dual IS είναι 2-3 παλιοι Lumix ένας εκ των οποίων είναι ο 100-300, αρα πιστευω ότι η τέλεια και φθηνότερη λυση για μακρύ τελέ με την GX80 είναι ο mzuiko 75-300 ΙΙ που είναι και πιο μικρός απο τον Lumix 100-300.

Τον οποίο olympus 75-300 έχω κι εγώ, πολύ καλός μέχρι τα 220-230, ικανοποιητικός από εκεί και πάνω ακόμα και τέρμα ανοιχτός.

Nέοι φακοϊ απο την Panasonic , o φρέσκος 12-60/2.8-4 και remake των παλιών 45-200,100-300,12-35,35-100 σε ολόμαυρη στεγανή βερσιον, με νέους μηχανισμούς ταχύτατης εστίασης και πενταξονικής σταθεροποίησης για να είναι συμβατοί με τα νέα σώματα που προσφέρουν (Dual IS2) δεύτερης γενιας συνδιαστική σταθεροποίηση (G80/GH5).

https://www.ephotozine.com/article/panasonic-45-200mm-ii-100-300mm-ii-lens-hands-on-preview-30399
https://www.ephotozine.com/article/panasonic-leica-12-60mm-f-2-8-4-hands-on-preview-30400,
http://www.photographyblog.com/news/panasonic_12_60mm_45_200mm_and_100_300mm_hands_on_photos/

Last edited:
Φούλ επίθεση βλέπω! Έχετε το νου σας για ξεστοκαρίσματα σε παλιά κομμάτια...

Εκεί στηριζόμαστε!! Γιατί οι τιμές των καινούριων φακών είναι φωτιά!! Ειδικά ο 45-200 στα 450$???? Είμαστε σοβαροί??? Ελπίζουμε να τους δούμε σε καλύτερες τιμές από σπασμένα κιτ και όπως είπες ας ελπίσουμε να βρούμε καλές τιμές τους παλιούς!!

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

μάλλον δεν ειδες ότι οι βελτιώσεις δεν είναι μόνο στο χρώμα, οι φακοί πλέον είναι στεγανοί , ταχύτατοι σε εστίαση και τούμπανο στη σταθεροποιηση, ο 100-300 έχει βάλει υποψηφιότητα για αγορά απο εμένα στο μέλλον μιας και ο Leica 100-400 είναι αλμυρός και καλά ο νέος 12-60 είναι αγορασμένος ήδη απλά δεν το ξέρει ....:music-smiley-005:

Εγώ θα ήθελα πολύ έναν ζουμ pancake από την olympus του επιπέδου του 12-32 της panasonic αλλά με δαχτυλίδι εστίασης και πιο ακριβή και γρήγορη εστίαση.

Προχθές στον αστερόκοσμο στη ΔΕΘ ο 12-32 δεν εστίαζε με τίποτα σε οτιδήποτε είχε επάνω...λαμπάκια! (στα περισσότερα θέματα δηλαδή) και φυσικά λόγω απουσίας δαχτυλιδιού εστίασης οι περισσότερες φωτό ήταν άχρηστες.

Το είχα δει γραμμένο κάπου παλιότερα για τα λαμπάκια και τον 12-32 που ανάβει τα...λαμπάκια!

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

μάλλον δεν ειδες ότι οι βελτιώσεις δεν είναι μόνο στο χρώμα, οι φακοί πλέον είναι στεγανοί , ταχύτατοι σε εστίαση και τούμπανο στη σταθεροποιηση, ο 100-300 έχει βάλει υποψηφιότητα για αγορά απο εμένα στο μέλλον μιας και ο Leica 100-400 είναι αλμυρός και καλά ο νέος 12-60 είναι αγορασμένος ήδη απλά δεν το ξέρει ....:music-smiley-005:

Τις είδα τις βελτιώσεις άλλα και πάλι δεν δικαιολογείται τέτοια τιμή για τον σκοτεινό 45-200, στην τελική πόσο καλύτερη εστίαση και σταθεροποίηση, η εστίαση είναι ήδη σφαίρα σχεδόν σε όλους τος φακούς, η τιμή για αυτόν τον φακό είναι απλά εξωφρενική, βέβαια σε κιτ θα τον βρίσκεις κοντά τα 200-250 που είναι μια λογική τιμή...καλά και ο (παλιός) 12-60 ήταν στα 500 ευρώ άλλα με κιτ τον βρίσκεις και κάτω από 250 που είναι και η πραγματική του αξία...
Ο καινούριος 12-60 φαίνεται καλός άλλα 1.000 ευρώ είναι απλά πάρα πολλά για 1 stop ποιο φωτεινός από τον απλό 12-60.....σε σπασμένα κιτ με μια τιμή γύρω στα 600-700 ευρώ θα τον σκεφτόμουν άλλα μέχρι εκει....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ θα ήθελα πολύ έναν ζουμ pancake από την olympus του επιπέδου του 12-32 της panasonic αλλά με δαχτυλίδι εστίασης και πιο ακριβή και γρήγορη εστίαση.

Προχθές στον αστερόκοσμο στη ΔΕΘ ο 12-32 δεν εστίαζε με τίποτα σε οτιδήποτε είχε επάνω...λαμπάκια! (στα περισσότερα θέματα δηλαδή) και φυσικά λόγω απουσίας δαχτυλιδιού εστίασης οι περισσότερες φωτό ήταν άχρηστες.

Το είχα δει γραμμένο κάπου παλιότερα για τα λαμπάκια και τον 12-32 που ανάβει τα...λαμπάκια!

Καλά ο panasonic 12-32 σε λαμπάκια άλλα και βράδυ γενικότερα τον ξεχνάς...δεν έχει και δαχτυλίδι εστίασης οπότε ουσιαστικά σε βράδυ είναι άχρηστος, έχω ακόμα έναν άλλα με το που πέσει το σκοτάδι απλά μπαίνει στην τσάντα, ο Panasonic 12-60 είναι πολύ καλύτερος σε εστίαση το βράδυ άλλα ακόμα και να ζοριστεί πάντα έχεις και το δαχτυλίδι εστίασης....
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ θα ήθελα έναν pancake από την Olympus σαν τον 14-42 άλλα να ξεκινάει από τα 12mm....

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προγραμματίζουν update συμβατότητας με το dual is 2 για τους παλιούς 12-35 και 35-100 2.8, αφού θα το κάνουν για τον Nocticron...