Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Βροχή και υγρασία να μην έχει, στο κρύο δεν νομίζω ναχεις θεμα.. τις μπαταρίες ζεστές σε τσέπη να βάζεις.

Αναμένετε χιονόπτωση και ήδη κατά διαστήματα έχει χιονόνερο οπότε από υγρασία θα είναι φουλ, γι αυτό έλεγα να πάρω μαζί μόνο τον PRO και να αφήσω τους 25/45 που είχα αρχικά σκεφτεί να πάρω μαζί μου.

και εγώ είμαι υπέρ των φωτεινών φακών. Ένα στοπ είναι πάρα πολύ για δουλειά σε κλειστό χώρο.Στην περίπτωση του f2.8 δουλεύεις με 1600-3200iso ενώ με f4 πιέζεις πολύ...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το πρώτο δημοσιευμένο τεστ στο 3d-kraft.com με δείγματα του : Laowa 7.5mm - world's widest rectilinear f/2 mFT lens

This is one more lens demonstrating the skills of the designers and engineers at Venus Optics putting so extreme features in such a little housing. The lens seems to be build very solid and the focus and aperture ring operate very smooth. The optical performance is not perfect at open aperture as you can see some coma, some CA and vignetting and a bit decreasing resolution in the edges but for that size and weight I am really surprised how good it performed. Stopped down to f/5.6 or f/8 the lens is also a good choice for architecture and landscape. For drone applications I whish they could make it even lighter - e.g. with a special edition in a plastic housing - as for example the gimbals of DJI's micro Four Thirds cameras currently can balance and stabilize only lenses up to 158g.

7MFT.jpg

και μια δευτερη επιλογή για φθηνό (150euro) φωτεινό fisheye: Meike releases the new 6.5mm Ultra Wide f/2.0 Fisheye MFT Lens

6-5mm-MFT.png

Γειά σας.
Έχω μια e-m5 με τον 12-50. Η μεγαλύτερη χρήση γίνεται σε ταξίδια και περίπου 70% landscape - 30% environmental portrait, με αρκετές φωτογραφίες να είναι νυτερινές. Με βάση αυτή την χρήση, τι φακούς προτείνετε; Το budget είναι αρκετά σφιχτό και για αρχή θα αγοραστεί ένας φακός. Θα ήθελα να αλλάξω τον 12-50, αλλά δεν βλέπω κάτι καλύτερο με αδιαβροχοποίηση και καλή τιμή.
Χρησιμοποίησα ένα πρόγραμμα που αναλύει τα exif, οι περισσότερες φώτο μου είναι στα δύο άκρα του φακού και μερικές στα 25mm.

Πουλάς τον 12-50 και με Budget σφιχτό αγοράζεις πάλι στεγανό φακό τον Panaleica 12-60/3.5-5.6, με budget ευρύτερο τον mzuiko 12-40/2.8 και εναλλακτικά τον Panasonic 12-35/2.8. Εφοσον πάντως δεν μας αναφέρεις συγκεκριμένο ποσό πολλές προτάσεις μπορούν να γραφτούν, αν αποφασίσεις ποσό και εστιακή φακού να σου προτείνουμε κάτι πιο συγκεριμένο.

Αυτή ακριβώς ήταν η πρώτη μου σκέψη, Panasonic 12-60, αλλά φοβάμαι την συμπεριφορά του στην e-m5, κυρίως το θέμα που μπορεί να έχει με CA και εστίαση στα σκοτεινά. Είδα και τον 14-150 ii, αλλά χάνω τα 12mm και είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Αυτή ακριβώς ήταν η πρώτη μου σκέψη, Panasonic 12-60, αλλά φοβάμαι την συμπεριφορά του στην e-m5, κυρίως το θέμα που μπορεί να έχει με CA και εστίαση στα σκοτεινά. Είδα και τον 14-150 ii, αλλά χάνω τα 12mm και είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Είχα και τον 12-50 στην Em10II Και τώρα έχω τον Panasonic 12-60...δεν έχω κανένα θέμα εστίασης στα σκοτεινά με τον 12-60 και ο φακός είναι σαφώς καλύτερος από τον 12-50, δεν έχουν μεν χαοτικές διαφορές, άλλα έχει μεγαλύτερο εύρος, είναι ποιο φωτεινός και έχει καλύτερη συνολικά εικόνα.....αυτά για μένα είναι πολύ σημαντικά....αν δεν κάνεις Macro Και πολύ βίντεο τότε ναι αξίζει η αλλαγή του 12-50 με τον 12-60....στον συνιστώ...

Βίντεο δεν έχω τραβήξει ποτέ. Με προβληματίζει ότι σε αντίθεση με νεότερα σώματα, η e-m5 δεν έχει διόρθωση για CA, που εμφανίζεται αρκετά συχνά όταν μπαίνει φακός panasonic σε σώμα olympus. Με βλέπω να καταλήγω στον 12-60 για αρχή, έναν φωτεινό prime μετά και πολύ αργότερα έναν κοντό τηλεφακό ζουμ.

Ξέρουμε πως συγκρίνεται ο 12-60 με τον 12-32 στο 12; ευχαριστώ!

Λίγες σελίδες πιο πίσω έχω κάνει συγκριτικό στα 12mm με διάφορους φακούς, αν βαριέσαι να το διαβάσεις θαλεγα στα γρηγορα ότι οι διαφορές τους στο κέντρο ειναι μηδαμινές και στα άκρα ελαφρώς καλύτερος ο 12-32 αλλά τέτοιες διαφορές καλύπτονται πιστευω και απο κόπια σε κόπια.

Όσο για τη χρήση του 12-60 στην ΕΜ5 είναι σίγουρος ότι θα προβληματίσει λίγο έως πολύ το CA ειδικά στο ευρυγώνιο αλλά ακόμη και μετά την μερική ή ολική αφαίρεση του εκ των υστέρων στο ποστ θα μένει αρκετή πληροφορία στο αρχείο μιας και στο ευρυγώνιο ο 12-60 είναι πολύ καλϋτερος απο τον 12-50 που επίσης δίνει CA και fritzing στα highlights.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Το CA αφαιρείται εύκολα στην επεξεργασία; Χρησιμοποιώ Dxo OpticsPro 9 Elite και Adobe Photoshop CS6.
Πάντως με τον 12-50 δεν έχω δει CA ούτε σε δυνατό κόντρα ήλιο το καλοκαίρι στα νησιά, μόνο λίγο flare που στις περισσότερες περιπτώσεις αφαιρέθηκε σχετικά εύκολα.

Εξαρταται για πόσο CA μιλάμε, αν είναι λϊγο αρκεί ένα κλικ στο κατάλληλο σημείο στο πρόγραμμα επεξεργασίας, με περισσότερο θα έχεις επιπτώσεις σε όλο το αρχείο με την επεξεργασία και εξαρτάται απο το πρόγραμμα που χρησιμοποείς. Ο 12-50 που είχα έτσι και έβρισκε ηλιο πίσω η γενικά πολϋ φωτεινές πηγές (highlights) εκτός απο flare μου έδινε πολύ αδϋναμο contrast στα περιγράμματα, ο 12-60 έχει πολυ πιο δυνατό contrast.

Meike 6.5mm fisheye ένα πρωτο review:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το review του e-photozine για τον meike 6,5/f2: https://www.ephotozine.com/article/meike-6-5mm-f-2-0-fisheye-lens-review-30462. Να θυμίσω ότι ο φακός πωλείται στο amazon με τιμή γύρω στα 140-150 ...

...όταν μπούνε για τα καλά στον χορό οι κινέζοι με AF κ.λ.π. θα κλάψουνε μανούλες (γιαπωνέζες και άλλες)...

Ενδιαφέρον φακός και σε καλή τιμή...βασικά ψιλοτσάμπα για αυτά που προσφέρει....σκέφτομαι να πάρω έναν έτσι για παιχνίδι!!