Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

οχι δεν ειναι fisheye, θα ειχαν τρομερή καμπυλότητα στα ακρα τα πλάνα, τώρα απλά γέρνουν ανάλογα το σημείο λήψης κυρίως λόγω προοπτικής αλλά και γεωμετρικής παραμόρφωσης.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ειναι μινιατούρα ο άτιμος ! Νομίζω ότι η κϋρια χρήση του θα είναι τα drone και οι VR κεφαλές στο βίντεο αλλά και για καποιον που θέλει έναν εύχρηστο ευρυγώνιο για καθημερινή χρήση, περιμένω να δω δείγματα σε φωτό και αν στέκονται δίπλα σε αυτά του fisheye Samyang 7.5mm/3.5.

Είναι μάλλον προφανές ότι ο Laowa είναι πιο φωτογραφικός, ο Magic είναι λίγο απογοητευτικός στις γωνίες. Έχουν και 3 στοπ διαφορά, οπότε και στα 150 να είναι η διαφορά τους, αξίζει.

Στην έκθεση σήμερα τράβηξα μερικές με τον zuiko 25/1,2 και τον panaleica 12-60/2,8-4. Τον πρώτο δεν τον σκέπτομαι καθόλου - τεράστιος και πανάκριβος - απλά ήταν πολύ ωραίο το... θέμα :antlers: . Ο δεύτερος με εντυπωσίασε με το μαζεμένο μέγεθος, την ποιότητα κατασκευής και την απίστευτα μικρή απόσταση εστίασης στα 60mm ~20cm! Δείγματα δεν προλαβαίνω να ανεβάσω, ίσως από εβδομάδα. Άλλος φακός που δεν πρόλαβα να φορέσω αλλά επίσης μου έκανε εντύπωση, ο zuiko 14-150 mkII - καμία σχέση με τον πρώτης γενιάς, ο οποίος ήταν αρκετά καλός οπτικά αλλά εντελώς πλαστικούρα (λίγο καλύτερος από τον 40-150). Ο 2ης γενιάς δείχνει στιβαρός και καλοφτιαγμένος, αν αληθεύει ότι είναι και οπτικά καλύτερος, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά όσοι αναζητάτε κάτι τέτοιο.

Θα το ανεβάσω εγώ το "θέμα" σου φίλε....
Με τον mZuiko 25mm στο f:1.2, 400 ISO, s 1/90

Attachments

• P1010075.jpg
    P1010075.jpg
    69.8 KB · Views: 141

τον 25/1.2 τον είχα ξαναπιάσει στα χέρια μου και έτσι ήξερα τι να περιμένω, μεταλλική κατασκευή με πολύ γυαλϊ και απόδοση εξαιρετική ακόμη και ανοιχτός, σε εξωτερικό χώρο έχει ελαφρώς πεσμένο κοντραστ απο τους άλλους pro λόγω της ιδιαίτερα πολύπλοκης κατασκευής του (καλό είναι να του φοράς το hood), αλλά είναι ιδανικός για lowlight καταστάσεις που απαιτοϋν και γρηγορο AF. Θα ήταν ο πρώτος φακός που θα αγόραζα για την ΕΜ1.2 αν δεν είχα τον Voigtlander 25/0.95 που παρότι δεν είναι οξύτερος (κυρίως στα άκρα) ανοιχτός μου δίνει πιο 3D αρχείο αλλά έχει το μειονεκτημα της χειροκίνητης εστίασης.

Ο 12-60 ήταν πάνω στην μοναδική GH5 που υπήρχε στο περίπτερο της Panasonic. Δεν με άφησαν να τον κουμπώσω στην ΕΜ1.2 και να τον συγκρίνω με τον 7-14/2.8 που είχα μαζί (στα 12-14mm) γιατί σημερα έχουν παρουσιαση της μηχανής και φοβήθηκαν μην γίνει καμιά στραβή. Στο μεγαλύτερο ακομη σώμα απο της ΕΜ1.2, δηλ. της GH5 ο 12-60 φαίνονταν ελαφρώς μικρός , νομίζω ότι θα ταιριάζει τέλεια στην ΕΜ1.2 αντί του βαρύτερου κατα 80γρ. 12-40/2.8 που είχα ... αυτό που με καίει εϊναι η απόδοσή του στο ευρυγώνιο όπου καποιοι χρήστες εξέφρασαν παράπονα ακόμη και σε σχέση με τον φθηνότερο Lumix 12-60. Θα δούμε τα δημοσιευμένα τεστ ακόμη είναι λίγα και δείχνουν συνολικά καλή αποδοση σε όλο το φάσμα των εστιακών του.

Δημήτρη μιας και πήρες δείγματα θα περιμένω με ενδιαφέρον όποτε προλάβεις τυχόν παρατηρήσεις έστω και με τον φακό στην GH5. Προσωπικά ήθελα να δω αποδοση στην ΕΜ1.2 γιατί ξέρω ότι πάντα υπάρχουν κάποιες ψιλόδιαφορές σε σώμα OLYMPUS και ειδικά σε θέματα οπως χρωματικές εκτροπές, fritzing, flare κλπ.

Last edited:
Πρόλαβα! Αλλά η GH5 δεν είχε μπαταρία, οπότε τον κούμπωσα στην δικιά μου ο αθεόφοβος... https://www.dropbox.com/sh/emw2t4bqrplzoq9/AADDvronUrw2w5VMx7RfCTx2a?dl=0

Κώστα ζήτα συγνώμη από τους ανθρώπους της panasonic, αλλά ερχόμουν κατευθείαν από απέναντι - που φόραγες ότι ήθελες σε ότι είχες...

Μπράβο ρε θηρϊο, σε ευχαριστώ και πολϋ καλα έκανες ... εμενα με έπιασαν οι αβροφροσύνες, θα τις κατεβάσω και θα τις δώ σε μεγαλο monitor στο γραφεϊο, τωρα ειμαι με iPad και δεν μπορω να έχω άποψη, εντυπωσιακή απόδοση στα 60mm βλεπω στα πολϋ κοντινά για ζουμ φακό, εσύ τι συμπερασμα έβγαλες για τα 12-14mm που είχες και παλια τον 12-35/2.8?

Προσωπικά είδα και εγώ με την σειρά μου τον Olympus 25mmf1,2, δυστυχώς η αρνητική γνώμη που είχα για αυτόν επιβεβαιώθηκε, πολύ ακριβός, πολύ μεγάλος και πολύ βαρύς για αυτό που είναι...ένας 50αρης φακός....προσωπική γνώμη άλλα να το ξαναπώ αδυνατώ να καταλάβω την ύπαρξη αυτού του φακού από την στιγμή που υπάρχει ο πολύ φτηνότερος, μικρότερος και ελαφρύτερος Panasonic 25mmf1,4......προσωπική γνώμη πάντα.
Ο Panasonic 12-60f2,8-f4 εντυπωσιακός και πολύ μικρός και ελαφρύς, αν έχει και συνολικά καλή απόδοση σε όλο το εύρος του ζουμ θα είναι μάλλον ο πρώτος φακός που θα δώσω τόσα χρήματα για να αγοράσω..

Πηρα και εγω το απόγευμα σήμερα καποια δειγματακια του 12-60 στο ποδι στην ΕΜ1 και κάποια ακόμη με την GH4 για να δω την σταθεροποίηση (αυτά τα πήρε στην κάρτα του ο nicksoti που είμασταν μαζί) θα τα δώ αύριο μαζι με αυτά του cacau και αν βγάζω κανένα πρόχειρο πρώτο συμπέρασμα θα γράψω.

Γράψε γιατί έφτασα προ ολίγου στην βάση μου και δεν με βλέπω να ασχολούμαι για 2-3 μέρες...

Γράψε γιατί έφτασα προ ολίγου στην βάση μου και δεν με βλέπω να ασχολούμαι για 2-3 μέρες...

ειδα τα δικα σου δείγματα στα πεταχτά, στα 60mm με f4 όπου έχει εστιάσει η GX80 ή δεν ήταν κουνημένη φωτό είναι αρκετά καλός ειδικά στα κοντινά, χρωματικά πολυ κοντά στον 15/1.7 που ειχες βαλει μερικές στο τέλος σε f2, είχες αρκετες ψιλοκουνημένες και σε ταχυτητες 1/40-1/50 , ισως κατι δεν παει καλά με την συνδιαστική σταθεροποιηση της GX80 και θελει κανενα firmware, στα 12mm f2.8 τα δειγματα ειναι λιγα ειδικα σε μακρινο θεμα , δεν διεκρινα καποιο προβλημα για συνήθη χρήση ειδικά με τα άκρα.

Ως βάρος, μεγεθος, χρηστικότητα, ποιοτητα κατασκευής κλπ. ο φακός είναι κορυφή, το ζουμ του μαλακό και προοδευτικό, το μοτέρ του ήσυχο και ήταν ταχυτατος σε εστίαση ειδικά με την GH5.

εριξα μια ματια και στα δικα μου πρόχειρα δειγματα, 2 θεματα εβαλα στο καδρο γιατι γινόταν χαμός, ένα τοιχο στα 2μ και ενα στα 4-5μ στα 12mm και στα 14mm, δυστυχως δεν ηταν με πολυ λεπτομέρεια και πολλά αντικείμενα στα άκρα οποτε είμαι επιφυλαχτικός σε αυτα που θα πώ, τα ιδια πήρα απο f2.8-4.5 και με τον Zuiko 7-14mm που εχω (και τον οποίο έχω ήδη συγκρινει με τον 12-40/2.8 και ξέρω ότι υπολείπεται ελάχιστα στο ευρυγώνιο).
Λοιπον στα 2μ ήταν λίγο πιο οξυς ο 7-14/2.8 ενώ στα 4-5μ περιπου ισοδυναμοι, τόσο στο κεντρο όσο και άκρα και ειδα ελαχιστη διαφορά με τις αλλαγες του διαφράγματος. Πολυ καλή αντοχή στο flare ο 12-60 στα 12-14mm γιατι στην σκηνή των 4-5μ ειχα κόντρα προβολέα που στον mzuiko εδωσε ασχημο purple flare και μειωσε το κοντραστ τοπικα στην περιοχή, στα 12mm όμως ο 7-14/2.8 είχε καλύτερη γεωμετρία αλλά αυτό το θεωρώ απολύτως λογικό μιάς και είναι πιο εξειδικευμένος φακός και ξεκινά απο τα 7mm.

Συμπερασματικά μπορω να πώ ότι για 5Χ ζουμ δείχνει <καλός έως πολύ καλός> για να πώ με σιγουρια καλος ή άριστος θα πρεπει να γίνουν περισσότερα τεστακια σε πιο ελεγχομενες συνθήκες και χωρίς πίεση χρόνου.

Το διαβαζω και επανέρχομαι : http://mirrorlesscomparison.com/mic...0mm-f2-8-4-0-vs-olympus-m-zuiko-12-40mm-f2-8/

Οκ έριξα μια ματιά ...με δεδομένο ότι ο 12-40/2.8 (η κόπια που είχα τουλάχιστον) ήταν ο καλύτερος m43 ζουμ του συστήματος απο όλους όσους έχω προσωπικά δοκιμάσει φακούς (συμπεριλαμβανομένου και του 12-100/4) σε χρώμα, κοντραστ, οξύτητα, μικροκοντραστ, γεωμετρια κλπ και έβαζε τα γυαλιά και σε καλούς prime ήθελα να δώ μια συγκριση δίπλα-δίπλα με τον νέο PL12-60,

δειχνει λοιπόν να συμφωνεί με αυτά που είδα και εγώ στην έκθεση στα 5-10 λεπτά που είχα τον φακό αλλά και απο αυτά που είδα απο τα δείγματα του Δημήτρη, καλή οξύτητα τοσο κέντρο οσο και ακρα απο τα 12mm έως 60mm και κοντά και μακριά, με την GH5 κατέβηκα στα 2" στο χέρι - αν και έχει ο Νίκος (nicksoti) την κάρτα με τα δείγματα αυτά, περίπου εκεί έβλεπα στην οθόνη οριακά να τερματίζει η συνδιαστική σταθεροποίηση φακού σωματος στην Panasonic. Το flare του αν είναι κοντά στου 12-40/2.8 ειναι μια χαρά (σε εμενα είχε πολύ καλυτερη απόδοση σε κόντρα φως απο τον 7-14) και η κοντινή αποσταση που εστιαζει ειδικά στα 60mm πολύ χρήσιμη (ο παλιος 12-35/2.8 υστερούσε σε αυτό απο τον 12-40/2.8), ήσυχη και γρήγορη εστίαση. Ψαχνω να βρώ κανένα σπουδαίο ελάττωμα και δυσκολεύομαι με εξαιρεση το f4 σχεδόν απο 25mm και πάνω και δευτερευόντως τη γεωμετρική του βαρελοειδή απόδοση στο ευρυγώνιο 12mm (διακρίνω και εδώ ότι υστερεί λίγο του 12-40 και δεν ξερω αν παιζει ρόλο και η διορθωση στο σώμα Oly Pany)....
κερασάκι η εξτρα σταθεροποίηση του φακοϋ για όσους σαν και εμένα έχουν συνήθως και ένα δεύτερο σωμα Panasonic , βέβαια σε σωμα OLYMPUS ΕΜ1 χανεις δύο σημαντικες λειτουργίες : το focus stacking και το procapture στην ΕΜ1.2
Είναι επισης ο ελαφρύτερος φωτεινός στεγανός ζουμ του συστήματος με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και αυτά απο μόνα τους σε συνδιασμό με τα παραπάνω θα με οδηγήσει καποια στιγμή στην αγορά του μιας και καλύπτει για εμένα όλα αυτά που θέλω με εξαίρεση την τιμή του :twoguns:

Last edited: