Φακοί για m4/3

Δεν υπάρχουν καθόλου οι φακοί της εταιρείας στην Ελλάδα - απ' όσο γνωρίζω.

Εντυπωσιακή η επίστρωση, σαν.. "μαγικό" μοιάζει! Γενικά μοιάζει εντυπωσιακός φακός σε καλή τιμή για τα χαρακτηριστικά του. Μακάρι να ερχόταν στην Ελλάδα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Με τα 500 που θα στοιχίζει τουλάχιστον η αγορά του και χωρίς AF θα ήθελα καλή έως πολϋ καλή απόδοση στα άκρα που είμαι απαραϊτητο σε αρχιτεκτονικά θέματα, αν όχι ανοιχτός στο f2 τουλάχιστον ένα στοπ πιο κλειστός δηλ. στο 2.8, αυτό δεν νομϊζω να συμβαίνει απο τα πρώτα δειγματα που έχω δεί (οκ δεν ειναι πολλά ακόμη) αλλά και απο τα σχετικά review, οπότε αν η απόδοσή του για να φτάσει τα επίπεδα του πολύ καλοϋ 7-14/4 ή του 9-18/4-5.6 πρέπει να παει στο 4.0-5.6 αρχίζει να με προβληματίζει η αγορά του μιας και οι δϋο ζουμ εϊναι πιο ευχρηστοι και όχι τόσο ογκώδης. Δεν παραμελώ το ότι ο φακός εϊναι μοναδικός στο εϊδος του σε φωτεινότητα και ευχρηστία λόγω πολύ μικροϋ μεγεθους βαρους αλλά η απόδοση παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα prime φακό στα ανοιχτά διαφράγματα, πρέπει λογικά να δίνει καλύτερα αποτελέσματα απο τους ζουμ στα ισοδύναμα διαφράγματα ειδικά αν αυτοί είναι και πιο σκοτεινοϊ.

θα περιμένω να δώ και άλλα review λοιπόν για να αποφασίσω, η ειδική επίστρωση είναι εντυπωσιακή όντως αλλά ποιος θα αφήσει φακό στην βροχή συνεχώς που δεν είναι WR, περισσότερο ενδιαφέρει λοιπον αυτο το χαρακτηριστικό τους πετοϋμενους για καμιά κουτσουλιά :Banane0: .. αυτο που εμένα μου αρεσει σε αυτό τον φακό και τον σκέφτομαι για μελλοντική αγορά είναι η δυνατότητα χρήσης φθηνών βιδωτών φϊλτρων μικρής διαμέτρου 46mm.

Last edited:
Καλό είναι, και όντως η τιμές των Panaleica είναι υπερβολικές για αυτό που προσφέρουν.
Απλά στην ευρώπη η GH5 έρχεται κιτ με τον panaleica που βγαίνει τιμή κοντά στα 400 δηλαδή κατω απο τα μισά απο την αγορά του ξεχωριστά.
Στην Αμερική δεν πωλείται αυτο το κιτ οπότε λογικές οι προτροπές του.

Τα συμπεράσματα και οι "συστάσεις" του είναι πολύ σωστά, panaleica αν θέλετε έναν φακό, lumix αν σκοπεύετε να ψωνίσετε και μερικούς primes - ή αν δεν σας περισσεύουν λεφτά...

Πόσο καλύτερος είναι ο 12-60 2.8-4 από τον κιτ 12-60? Ας αφήσουμε το διάφραγμα προφανώς... Κυρίως σε οξύτητα, παραμόρφωση, CA και βινιετα.

Sent from my SM-T810 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Από όσα τέστ έχω δεϊ μέχρι τωρα υπάρχουν κάποιες διαφορές στα ανοιχτα διαφράγματα (οξύτητα στα άκρα στο 12mm ειδικά στα κοντινά θέματα, καλύτερο κέντρο ακρα στα 40-60mm , στην βινιέτα και στο CA, είναι καλύτερος ο PL ) αλλά στο f5.6 μικραίνουν αρκετά οι διαφορές και για τους περισσότερους δεν θά είναι σημαντικές, αν ο νέος PL βρεθεί μέχρι και διπλή τιμή απο σπασμένο κιτ GH5 δηλ. γύρω στα 700-750 πιστευω πως αξίζει η αγορά του μιας και είναι ποιοτικότερη κατασκευή και έχει έξτρα ανθεκτικότητα σε ψύχος στους -10C.

Υπάρχει και ένα συγκριτικό :
http://mirrorlesscomparison.com/mic...e-complete-comparison/#Design-and-Ease-of-Use

Το θέμα είναι ότι τον απλό 12-60 τον βρίσκεις άνετα και 250 ευρώ (τόσο μου στοίχισε εμένα καινούριος από Ελλάδα με εγγύηση) ή και με λίγο τύχη ακόμα λιγότερα από σπασμένα κιτ. Οπότε ακόμα και 700 ευρώ αν βρεις τον νέο 12-60 είναι πάλι πολλά κατά την γνώμη μου....κοντά στα 500 ευρώ θα έχει νόημα η αγορά του....
Τώρα για το πόσο διαφορά έχουν οπτικά ο καθένας κρίνει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Π.χ. τον Olympus 12-40 όταν τον είχα δυσκολευόμουν να διακρίνω οπτικές διαφορές από τον Panasonic 12-60..μόνο με λεπτομερή ανάλυση της εικόνας έβλεπες διαφορές πράγμα που προσωπικά δεν τον κάνω και για αυτό το λόγο πήγε ο 12-40 με συνοπτικές διαδικασίες για πούλημα....προτίμησα με τα λεφτά που γλίτωσα να συνδυάσω τον απλό 12-60 με κάποιον φωτεινό Prime φακό (Pansonic 25mmf1,4)....

το θεμα δεν ειναι ομως μονο η οξυτητα-λεπτομερεια (για μενα ειναι το τελευταιο).

Ειναι και το διαφραγμα... που σημαινει πιο ρηχο βαθος πεδιου, καλυτερο bokeh, και καλυτερη εικονα σε Low light.
ειδικα το τελευταιο, σε μικρους σχετικα αισθητηρες ειναι πολυ σημαντικο .

το θεμα δεν ειναι ομως μονο η οξυτητα-λεπτομερεια (για μενα ειναι το τελευταιο).

Ειναι και το διαφραγμα... που σημαινει πιο ρηχο βαθος πεδιου, καλυτερο bokeh, και καλυτερη εικονα σε Low light.
ειδικα το τελευταιο, σε μικρους σχετικα αισθητηρες ειναι πολυ σημαντικο .

Είναι σημαντικό άλλα μιλάμε για τον νέο 12-60 για 1 stop διαφορά σε μικρό αισθητήρα m4/3 σε σχέση με τον παλιό 12-60, δεν θα σου κάνει κάποια σημαντική διαφορά και κατά την γνώμη μου δεν αξίζει τα τριπλά χρήματα, ούτε σε Low light θα σε βοηθήσει πολύ και κυρίως ούτε σε Bokeh, αναγκαστικά θες φακό τουλάχιστον f1,8 σε m4/3 σε αυτά τα εστιακά μήκη για να έχεις αυτά τα 2......

Υ.Γ. Ο 12-40 με το σταθερό f2,8 κάτι κάνει σε dof, άλλα μέχρι εκει....αγοράζεις έναν πάφτηνο και μικρό Panasonic 25mmf1,7 και έχεις και low light Και dof καλύτερο από όλους αυτούς τους φακούς και σε ποιότητα εικόνας τουλάχιστον ισάξια, τον πετάς σε μια τσέπη και είσαι άρχοντας!!!

Υ.Γ. Για την οξύτητα λεπτομέρεια θα συμφωνήσω, σχεδόν όλοι οι φακοί του συστήματος m4/3 είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί σε αυτό το κομμάτι και απλά ψειρίζουμε την μαϊμού, είναι μόνο για τους πολύ απαιτητικούς και αυτούς που ξεψαχνίζουν μια φώτο πράγμα που δεν το κάνω και δεν με απασχολεί, γενικότερα κοιτάω μια εικόνα ''σφαιρικά'' και δεν τρέχω στις γωνίες σε μεγεθύνσεις 300% για να βρω αν κάπου χάνει ένας φακός.....και αν κάτι πάει στραβά ε πάντα έχουμε το DXO να μας σώσει!!!

για ποιον 12-60 της panasonic λέτε? Ποιος είναι ο παλιός και ποιος ο νέος?
Πάντως έχω ψιλοαγανακτήσει με τα "κόλπα" που μου κάνει ο 12-32 σε χαμηλό φωτισμό. Δεν εστιάζει με την καμία, ιδίως όταν υπάρχει συνεχές pattern.
Όταν εστιάζει όμως είναι πολύ καλός!

Πότε θα βγάλει η olympus έναν φακό σαν τον 14-42 του κιτ αλλά με καλύτερη οπτική απόδοση???

ο νεος 12-35 F2.8 MK-II τι διαφορές να έχει απο τον Mk1 πάνω σε μια GX80 ?