Φακοί για m4/3

Μεγειά! Τον είχα και ήταν ξυράφι, απλά τον έδωσα προτιμόντας τους prime και τον 12-32 λόγω μεγέθους.

Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

με το καλό να τους χαρείς και τους δυο φακούς. Προσωπική άποψη ότι αν έχει κάποιος ένα μεγάλο σύστημα, τότε η αγορά δυο ζουμ 2.8 στο μικρό σύστημα είναι πλεονασμός και συνήθως οδηγεί στην πώληση του μεγάλου συστήματος. Κάποιοι προβαίνουν στην ενέργεια αυτή και μετά ξαναγοράζουν μεγάλο σύστημα.

Αν είχες πρόβλημα με τους φακούς σταθερής εστιακής απόστασης, η πρώτη λύση είναι η αγορά ενός 14-150 ΙΙ.Έχει απόδοση πάνω από το μέτριο, δημιουργεί σύστημα με φακό all round άρα πηγαίνει παντού και παραμένει ελαφρύ.

Με το καλό και ο δεύτερος ζουμ 2.8.

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και τις συμβουλές σας :ernaehrung004:

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ολοι μεγάλοι ομως σε διαστάσεις Κώστα. Το βασικο χαρακτηριστικό του συστήματος m43- η φορητότητα- εχει ηδη αρχίζει και αλλοιώνεται.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ολοι μεγάλοι ομως σε διαστάσεις Κώστα. Το βασικο χαρακτηριστικό του συστήματος m43- η φορητότητα- εχει ηδη αρχίζει και αλλοιώνεται.

Ναι Δημήτρη και μεγάλοι και ακριβοί είναι αλλά για εμένα δεν αλλιώνει η παρουσία τους το σύστημα, ίσα ίσα το συμπληρώνει και εξηγούμε τι εννοώ.

Είναι φακοί ειδικών καταστάσεων 1-2 στοπ πιο φωτεινοί από αυτούς που έχει η OLYMPUS στην γκάμα της, ανθεκτικοί φακοί που προορίζονται κυρίως στον επαγγελματία (και τον φραγκάτο ερασιτέχνη) που θα δουλέψει με αντίστοιχα επαγγελματικά ανθεκτικά σώματα όπως είναι η ΕΜ1 mki & mkii. Το σύστημα έχει προ πολλού υπερκαλυφθεί με καλούς μικρούς prime, ζουμ και pro-zoom τόσο για τον απλό ερασιτέχνη όσο και για τον επαγγελματία. Είναι η στογμή να παρουσιαστεί αυτή η σειρά φωτεινών prime φακών για να συμπληρωθεί και η pro κατηγορία φακών. Η αποκτησή τους μαζί με ένα σώμα όπως η ΕΜ1.2 και 2 pro-zoom φακούς θα φθάνει και ίσως να ξεπερνά σε χρήματα ένα πλήρες full frame σύστημα γιαυτό και η συνολική απόδοση του θα πρέπει να είναι τοπ.. Ο χρήστης έχει πλέον επιλογές με το ίδιο σώμα να πάει μια βόλτα με ένα ελαφρύ 20/1.7 pancake ή ένα 12/2 ή να φορέσει ένα βαρύτερο αλλά πολύ πιο φωτεινό φακό και με τη τρομερή σταθεροποίηση του σώματος να κάνει <άλλα κόλπα>. Το κυρίως ζητούμενο είναι αν η απόδοσή τους θα είναι εξαιρετική και κυρίως στην κρίσιμη περιοχή από f1.2-2 που είναι και ο κύριος λόγος της αγοράς τους.

Για τον mzuiko 42.5/1.2 δεν το συζητώ θα είναι ο τοπ πορτρετοφακός του συστήματος μαζί με τον LEICA 42.5/1.2. Έπρεπε η OLYMPUS να τον βγάλει για να δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μεγαλύτερη διαχείρηση στο βάθος πεδίου στο πορτρέτο.

Ο 17/1.2 θα γίνει ανάρπαστος στην ΕΜ1.2, (ο μικρός mzuiko 17/1.8 δεν είναι τίποτε το σπουδαίο για να τον λάβω υπόψην), τον υπολογίζω στο μέγεθος και βάρος του Voigtlander 25/0.95 που έχω ήδη που μου κάθεται ιδανικά, αν δεν είχα τον ήδη εξαιρετικό LEICA 15/1.7 θα τον σκεφτόμουν μιας και μου αρέσει περισσότερο η κλασσική εστιακή των 17mm.

Ο 12/1.2 για νυχτερινά και άστροφωτογράφηση θα είναι λουκοϋμι αλλά ήδη υπάρχει και ο LEICA 12/1.4 και δεν ξέρω κατά πόσον θα τραβήξει σε πωλήσεις ο φακός αυτός γιατί τα 12 mm είναι υπέρ καλυμμένα και από καλούς prime (12/2) και από πολύ καλούς ζουμ. Θα προτιμούσα ένα πιο ευρυγώνιο 10.5/1.2 ή και ακόμη πιο ευρύ.

Παρατηρώ τελευταία ότι παράγονται εξαιρετικοί φακοί για το σύστημα.
Αν και είμαι καλυμμένος από φακούς, θα ήθελα πραγματικά να δοκιμάσω τον 42/1.2 της panasonic. Έχω μείνει έκπληκτος από αυτά που έχω δει.
Και για να πω την αμαρτία μου... μου φαίνεται πιο φιλικός στη χρήση από αντίστοιχους σε ff που δουλεύω.Το ίδιο έχω προσέξει και με άλλους φακούς m4/3 σε μεγάλα διαφράγματα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κοιτα τον έχω τον φακό, είναι σούπερ από f1.2 με άνω του μέσου όρου ποιότητα ακόμη και στα άκρα και πολύ γλυκό γράψιμο, σε τιμές f2 -2.5 τα σπάει κυριολεκτικά με ισοδύναμη σχεδόν απόδοση κέντρο άκρα, βέβαια στο πορτρέτο λίγο ενδιαφέρει η απόδοση στα άκρα και περισσότερο το βάρος πέφτει σε αλλά χαρακτηριστικά όπως το μποκέ και η απουσία χρωματικών εκτροπών στα.μεγάλα ανοιχτά διαφράγματα, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ η OLYMPUS να τον ξεπεράσει, αλλά έχοντας εικόνα του mzuiko 75/1.8 και της παράδοσης της εταιρίας στα οπτικά πιστεύω ότι θα το κάνει με άνεση.

Για εμένα το πραγματικό στοίχημα είναι η επιτυχής σχεδίαση των δύο ευρυγώνιων (εδώ η απόδοση στα άκρα είναι που μετρά πολύ μεταξύ άλλων και όχι τόσο η διαχείρηση του βάθους πεδίου) που είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδώσουν πολύ καλά στα ανοιχτά διαφράγματα από ένα νορμαλ/ κοντό τελέ φακό, αν το καταφέρουν (ο LEICA 12/1.4 έχει αρκετά θεματάκια σε coma, CA ανοιχτός για τα χρήματα που στοιχίζει) θα γίνουν αναρπαστοι και θα δώσουν άλλο prestige στο σύστημα

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για εμένα το πραγματικό στοίχημα είναι η επιτυχής σχεδίαση των δύο ευρυγώνιων (εδώ η απόδοση στα άκρα είναι που μετρά πολύ μεταξύ άλλων και όχι τόσο η διαχείρηση του βάθους πεδίου) που είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδώσουν πολύ καλά στα ανοιχτά διαφράγματα από ένα νορμαλ/ κοντό τελέ φακό, αν το καταφέρουν (ο LEICA 12/1.4 έχει αρκετά θεματάκια σε coma, CA ανοιχτός για τα χρήματα που στοιχίζει) θα γίνουν αναρπαστοι και θα δώσουν άλλο prestige στο σύστημα

πράγματι μεγάλο στοίχημα αυτό με τους ευρυγώνιους γιατί αν το καταφέρουν μπαίνουν στα χωράφια των ff όπου μέχρι τώρα υπερτερούν στα συγκεκριμένα mm.

Y.Γ. αν βαρεθείς τον 42/1.2 στείλε μου ένα μνμ :drool1::

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

πράγματι μεγάλο στοίχημα αυτό με τους ευρυγώνιους γιατί αν το καταφέρουν μπαίνουν στα χωράφια των ff όπου μέχρι τώρα υπερτερούν στα συγκεκριμένα mm.

Y.Γ. αν βαρεθείς τον 42/1.2 στείλε μου ένα μνμ :drool1::

ας δούμε πρώτα τα review και σε τι τιμή θα βγούν...

Αλλαγή του 42.5/1.2 θα γίνει μόνο για τον αντϊστοιχο Zuiko :guitarist: είμαι σίγουρος ότι ο Lumix θα δουλεύει πολύ καλύτερα σε σώμα Panasonic που από όσο ξέρω έχεις και ο νέος mzuiko στην ΕΜ1.2

Φίλοι καλημέρα, όσοι έχετε τον Olympus 30mm macro (m4/3) για πείτε εντυπώσεις μιας και είμαι στο πάρα πέντε για απόκτηση.

Νίκο δυστυχώς στις διακοπές έχασα το μύνημα σου, δεν τον είχα ποτέ μου για να σου πώ από πρώτο χέρι εντυπώσεις, εϊχα τον παλιό Zuiko 30/3.5 στα 4/3, το μεγάλο προσόν του νέου είναι ότι είναι ο πιο φθηνός macro του συστήματος, με καλά review από όσο έχω διαβάσει, μικρός σε μέγεθος και έχει την μεγαλύτερη μεγένθυνση, ο μοναδικός που ξεπερνά μεγενθυνση 1.0Χ και σε πάει σε 1.25Χ (σε m43), το τελευταίο βέβαια εϊναι χαρακτηριστικό που δεν θα κανει κανείς εύκολα χρήση ειδικά στο χέρι, εϊναι για ειδικές περιπτώσεις.
Για εμένα το μοναδικό χαρακτηριστικό που με χαλάει ως macro είναι η εστιακή του, είναι κοντός macro οπότε πρέπει να είσαι πολύ κοντά στο θέμα σου, σχεδόν το αγγίζει το μπροστινό γυαλί.

Θυμάμαι ότι είχε πέσει στα χέρια του peperr μια κόπια του, επειδή δεν τον βλέπω πολύ ενεργό τελευταία στειλτου ένα π.μ.

Φίλοι καλημέρα, όσοι έχετε τον Olympus 30mm macro (m4/3) για πείτε εντυπώσεις μιας και είμαι στο πάρα πέντε για απόκτηση.

Καλό μεσημέρι Νίκο. Τον έχω από τα τέλη Ιουνίου, και τον χρησιμοποιώ συνέχεια, είτε για macro φωτογραφίες, είτε για κανονικές. Πολύ ευέλικτος φακός, ελαφρύς, αρκετά καλή οξύτητα. Αυτό που λέει ο Κώστας ισχύει, αλλά για την περίπτωση που θέλεις το μέγιστο macro, αν δεν το χρειάζεσαι το 1.25, μπορείς να έχεις απόσταση από το θέμα. Έχω αρκετές φωτό με αυτόν στο flickr, πχ (βάζω μόνο λινκ)

https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/35943730850/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/36203885061/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/35897273462/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/35597207280/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/35146377124/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/34879134324/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/36474397611/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/36358665372/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/36342830082/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/142451464@N06/36310719186/in/dateposted-public/

Δοκιμάζοντας την σταθεροποίηση σε χαμηλό φωτισμό του mzuiko 12-100/4 στην ΕΜ10 ΙΙ που δεν προσφέρει συνδιαστική λειτουργία δηλ. συνεργασία των δύο σταθεροποίησεων, ISO1000, στα 100mm (eq. 200mm), f4, ταχύτητα κλείστρου 1/3" και παρακαλούσα την μικρή να μην κουνηθεί :flipout::, στην ΕΜ1.2 στα 100mm κατεβαίνω σε 1"

IMG_2184.jpg

IMG_2186.jpg

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει κυκλοφορήσει στην σειρά ART της Sigma ο φακός Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary και σε μοντούρα m43. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να τον είχε πάρει και ο Γιάννης ο Σπύρου στην ΕΜ5ΙΙ αλλά είχε κάτι θεματάκια εστίασης, απο τότε ο φακός πήρε ενα firmware και όλα δουλευουν ρολόι.

Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση αν κάποιος ενδιαφέρεται για ένα σχεδόν νορμαλ φωτεινό prime με πολύ καλή απόδοση τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Είναι φακός με ωραίο μποκέ, καλή ποιότητα κατασκευής και μπορεί άνετα κανείς να τον χρησιμοποιήσει και για πορτρέτο. Αν κοιτάξετε το review του έγκυρου lenstip: https://www.lenstip.com/477.4-Lens_review-Sigma_C_30_mm_f_1.4_DC_DN_Image_resolution.html θα δείτε ότι σπάει τα ρεκόρ ανάλυσης πάνω και απο τον εξαιρετικο Voigtlander 25/0.95.

Εδώ και με βδομάδα τον έχω στα χάρια μου απο φίλο που αλλάζει σύστημα και σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο έκανα ένα μινι συγκριτικό με τον Leica 25/1.4 που ήδη έχω. Η εστίαση του είναι πολύ γρήγορη και αθόρυβη, εδω υπερτερει εις διπλούν του Leica που συνηθίζει σε σώματα Olympus να ανοιγοκλείνει λεπιδες και να κάνει θόρυβο αν η ρύθμιση flicker δεν είναι στο off και στα σκοτεινά έχει ελαφρώς πιο γρήγορη εστίαση ο Sigma. To μεγεθός του όμως τον προδίδει μιας και είναι σχεδιασμένος και για αλλες μοντούρες APSC οπότε είναι μακρύτερος.

Mε τα δείγματα δεν θα σας κουράσω γιατί δεν είχαν κανένα φωτογραφικό ενδιαφέρον, να πώ στα γρήγορα ότι οι δύο κόπιες έως και 200% και βάλε μεγενθυνση είχαν εφάμιλλη απόδοση σε οξύτητα κοντραστ με μονη διαφορά μια μικρή αποόκλιση στο χρώμα. Αν λοιπόν κάποιος θέλει μια φθηνότερη αλλά εξισου ποιοτική λύση με τον Leica 25/1.4 με μοναδικό κόστος το ελαφρως μεγαλύτερο μέγεθος του προτείνω ανεπιφύλαχτα την αγορά του συγκεκριμένου φακού.

Pros:

• Solid, metal casing,
  • Excellent image quality in the frame centre at all focal lengths,
  • Imperceptible longitudinal chromatic aberration,
  • Slight lateral chromatic aberration,
  • Lack of problems with spherical aberration,
  • Properly corrected coma,
  • Lower vignetting than in the case of the majority of rivals,
  • Silent, very fast, and efficient autofocus.

Cons:

• Very high distortion level for RAW files,
  • Image on the edge of the frame at longer focal lengths could have been better.

Το πολωνικό και αρκετά έγκυρο lenstip δημοσιευσε το review του Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm f/2.8-4 ASPH και πιο πάνω συνοπτικα βάζω τα συν και πλήν του φακού.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει κυκλοφορήσει στην σειρά ART της Sigma ο φακός Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary και σε μοντούρα m43. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να τον είχε πάρει και ο Γιάννης ο Σπύρου στην ΕΜ5ΙΙ αλλά είχε κάτι θεματάκια εστίασης, απο τότε ο φακός πήρε ενα firmware και όλα δουλευουν ρολόι.

Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση αν κάποιος ενδιαφέρεται για ένα σχεδόν νορμαλ φωτεινό prime με πολύ καλή απόδοση τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Είναι φακός με ωραίο μποκέ, καλή ποιότητα κατασκευής και μπορεί άνετα κανείς να τον χρησιμοποιήσει και για πορτρέτο. Αν κοιτάξετε το review του έγκυρου lenstip: https://www.lenstip.com/477.4-Lens_review-Sigma_C_30_mm_f_1.4_DC_DN_Image_resolution.html θα δείτε ότι σπάει τα ρεκόρ ανάλυσης πάνω και απο τον εξαιρετικο Voigtlander 25/0.95.

Εδώ και με βδομάδα τον έχω στα χάρια μου απο φίλο που αλλάζει σύστημα και σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο έκανα ένα μινι συγκριτικό με τον Leica 25/1.4 που ήδη έχω. Η εστίαση του είναι πολύ γρήγορη και αθόρυβη, εδω υπερτερει εις διπλούν του Leica που συνηθίζει σε σώματα Olympus να ανοιγοκλείνει λεπιδες και να κάνει θόρυβο αν η ρύθμιση flicker δεν είναι στο off και στα σκοτεινά έχει ελαφρώς πιο γρήγορη εστίαση ο Sigma. To μεγεθός του όμως τον προδίδει μιας και είναι σχεδιασμένος και για αλλες μοντούρες APSC οπότε είναι μακρύτερος.

Mε τα δείγματα δεν θα σας κουράσω γιατί δεν είχαν κανένα φωτογραφικό ενδιαφέρον, να πώ στα γρήγορα ότι οι δύο κόπιες έως και 200% και βάλε μεγενθυνση είχαν εφάμιλλη απόδοση σε οξύτητα κοντραστ με μονη διαφορά μια μικρή αποόκλιση στο χρώμα. Αν λοιπόν κάποιος θέλει μια φθηνότερη αλλά εξισου ποιοτική λύση με τον Leica 25/1.4 με μοναδικό κόστος το ελαφρως μεγαλύτερο μέγεθος του προτείνω ανεπιφύλαχτα την αγορά του συγκεκριμένου φακού.

Μου φαίνεται μικρή η απόσταση για να δουλέψω όπως έχω συνηθίσει. Θεωρώ ότι για το δικό μου στυλ φωτογράφισης είναι προτιμότερος ο SIGMA 60 2.8 που ξυρίζει και έχει πολύ καλό ξεφοντάρισμα για την εστιακή του απόσταση.