Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Βλάση καμία αντίρρηση, όπως έχει συνηθίσει να δουλεύει κανείς με το θέμα του, προσωπικά έχω τον εξαιρετικό Lumix 35-100/2.8 που κάνει παρόμοια δουλειά και είναι πολύ μικρός αλλά για πορτρέτα και κοντό τηλεφακό αποφάσισα να κρατήσω μόνο prime, τον 75/1.8 για αποστάσεις από το θέμα πάνω από τα 5-6μ, τον 42.5/1.2 για τα πιο κοντινά και τον mzuiko 60/2.8 για μάκρο και το WR, ο sigma 60/2.8 για τα χρήματα του όμως εϊναι πράγματι κελεπούρι όπως πολύ σωστά έγραψες,

Ο λόγος που έκανα ιδιαίτερη αναφορά στον sigma 30/1.4 είναι γιατί είναι φθηνότερος από τον LEICA και το f1.4 από το f2.8 εϊναι αρκετά σημαντική διαφορά σε low light καταστάσεις για τον μικρό αισθητήρα, δεν χρειάζεται να ανέβεις πάνω από 3200 σχεδόν πουθενά και ο sigma 30/1.4 έχει το καλό ότι είναι άριστος και στα ανοιχτά διαφραγματα, εφάμιλος του LEICA 25/1.4.
Πολλές φορές άλλωστε έκανα σύγκριση φωτό του LEICA 25/1.4 με τον mzuiko 12-40/2.8 και πάντα σχεδόν κατέληγα να διαλέγω αυτή του LEICA, γιαυτο και έδωσα τον mzuiko 12-40/2.8 και γιαυτο τώρα δίνω και τον lumix 35-100/2.8. Ευχρηστοι οι pro ζουμ με σταθερό f2.8 για τον επαγγελματία αλλά όχι για εμένα που είμαι ερασιτέχνης και ξέρω πολύ καλά τα συν και τα πλην του συστήματος.

Έχω τώρα για δοκιμή τον mzuiko 12-100/4 στα χέρια μου (έβαλα πρίν και τα πρώτα δείγματα), τον είχα ξαναδουλέψει για 1-2 ημέρες όταν είχα το demo της ΕΜ1.2 και εϊχα γράψει σχετικά, αν εξαιρέσω το βάρος του για καθημερινή ημερήσια χρήση εϊναι ο ιδανικός WR φακός για την ΕΜ1.2 για ταξίδι σε συνδιασμό με κάποιους prime. Για φθηνότερη λϋση ο mzuiko 14-150ΙΙ που έχεις προτείνει και εσύ. Λέω να τον κρατήσω μιας και μου επιτρέπει να κάνω χρήση των ιδιαίτερων λειτουργιών της ΕΜ1.2 όπως το Procapture ενώ προσφέρει και το συνδιαστικό IS που δίνει σχεδόν 6 στοπ στο χέρι αβάντα.

Last edited:
Ναι θα συμφωνήσω για τον Sigma 30mmf1,4. Τον έχω στην κατοχή μου εδώ και 2 μήνες περίπου (άλλα σε sony) Και είναι εξαιρετικός φακός....sharp από το f1,4, εξαιρετική εστίαση, πολύ καλή κατασκευή, φωτεινός και ξεφοντάρεις το θέμα σου εύκολα. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα στους κατόχους m4/3 μηχανής όπου θα εστιάζει και καλύτερα φαντάζομαι από ότι στις Sony A6000/A6300 που έχω. Μακάρι να έβγαζε και άλλους τέτοιους φακούς η Sigma με διάφραγμα f1,4 και τιμή γύρω στα 300 ευρώ...κάνει καλό στον ανταγωνισμό και ίσως αναγκάσει τις εταιρίες να ''μαζέψουν'' λίγο τις τιμές τους που έχουν πάρει την ανιούσα!!!

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Θα δούμε συχνά τον Laowa 7.5/2 ως επιλογή φακοϋ για βίντεο κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του. Στα ευρωπαϊκά site η τιμή του όμως είναι αλμυρή γϋρω στα 700 .

Πανάκριβος αλλά είναι λογικό, με καλά οπτικά, διορθωμένη γεωμετρία και τρομερά φωτεινός - απλά για όσους τα χρειάζονται δεν έχει ανταγωνισμό.

Ένα review του 12-100 από τον Ming Thein: https://blog.mingthein.com/2017/09/08/review-the-olympus-zuiko-digital-zd-12-1004-pro/, ως κάτοχος της ΕΜ1.2 ακολοϋθησα την συμβουλή του και τον κράτησα παρόλο το βάρος του ως βασικό μου καθημερινό φακό στα ταξίδια σε συνδιασμό με κάποιους prime.

Συμφωνώ Βλάσση, αρχικά είχα αποφασίσει να κρατήσω τους 2 ζουμ 2.8 (12-40/2.8 και 35-100/2.8) ως σετ για να συνδυάζω πολύ καλά οπτικά, καλή φωτεινότητα και μικρό σχετικά βάρος, το f2.8 από το f4 είναι ένα στοπ διαφορά και στον μικρό αισθητήρα μετράει, επίσης εϊχα τέσταρει την πρώτη κόπια του 12-100/4 στα 100mm με τον 35-100/2.8 και υστερούσε σημαντικά σε οξύτητα. Αν ήμουν επαγγελματίας με κλειστά μάτια η επιλογή μου θα ήταν το σετ με τα 2 πιο φωτεινά ζουμ.

Τελευταία όμως επένδυσα σε πολύ καλούς prime και εϊπα να δώσω πάλι μια ευκαιρία στον 12-100/4, η νέα κόπια εϊναι πολύ καλύτερη στα 100mm σχεδόν εφάμιλλη με τον lumix 35-100/2.8 και έτσι αποφάσισα να τον κρατήσω και να βάλω σε αγγελϊα τον πιο αγαπημένο μου ζοϋμ. Τον 12-100/4 τον έχω μόλις μια βδομάδα, δείχνει πολύ ισσοροπημένος σε απόδοση σε όλο τις εστιακές με καλό κοντραστ και ωραίο χρώμα. Δεν βλέπω να υποφέρει σε χρωματικές. Όταν τον χρησιμοποιήσω πιο συχνά θα γράψω περισσότερες εντυπώσεις. Με καλό φως η εστίαση εϊναι ακαριαία , βραδάκι υποφέρει όπως όλοι οι σκοτεινοί φακοί. Η συνδιαστική σταθεροποίηση του βοηθάει πολύ στο τελέ και έχω πάρει καθαρή φωτό με λϊγη προσπάθεια στα 100mm με 1". Στο ευρυγώνιο όμως δεν έχω πιάσει τους τρελούς χρόνους των 5-6" που είχα δεί με το πρώτο σετ demo της ΕΜ1.2 + 12-100/4, με τη δική μου μηχανή και αυτή την κόπια του 12-100/4 κατεβαίνω στα 2-3".

Η επόμενη αγορά μου θα είναι σίγουρα ένας τηλεφακός.

Από ότι καταλαβαίνω οι επιλογές μου, εκτός από pro λύσεις, είναι οι παρακάτω:

α) Panasonic Lumix G Vario 45-200mm f4.0-5.6
β) Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4-5.6 II Power O.I.S.
γ) Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm 1:4.8-6.7 II

σωστά; Μου διαφεύγει κάποιος άλλος; Με την Olympus OMD EM10 ii ποιος θα συνεργάζεται καλύτερα; Να φανταστώ ο Olympus; Με την σταθεροποίηση στους φακούς τι γίνεται; Έχει κανείς κάποιους από αυτούς τους φακούς;

Έχω κι εγώ τον m.Zuiko 75-300 II, τίμιος φακός - καλός μέχρι τα 200-250mm - μετά θέλει κλείσιμο διάφραγμα στο ~8. Εξάλλου σε αυτές τις εστιακές πολλά εξαρτώνται από την ατμόσφαιρα και το φως...

Στο Athens Flying Week μόλις έβαλα φωτο τραβηγμένες με EM-10ii και oly 75-300mm 1:4.8-6.7 II.

Τώρα τις είδα. Το αποτέλεσμα μου αρέσει.

Έχω κι εγώ τον m.Zuiko 75-300 II, τίμιος φακός - καλός μέχρι τα 200-250mm - μετά θέλει κλείσιμο διάφραγμα στο ~8. Εξάλλου σε αυτές τις εστιακές πολλά εξαρτώνται από την ατμόσφαιρα και το φως...

Από ότι είδα έχεις Panasonic κάμερα. Γιατί προτίμησες αυτόν σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο της Panasonic:

Η επόμενη αγορά μου θα είναι σίγουρα ένας τηλεφακός.

Από ότι καταλαβαίνω οι επιλογές μου, εκτός από pro λύσεις, είναι οι παρακάτω:

α) Panasonic Lumix G Vario 45-200mm f4.0-5.6
β) Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4-5.6 II Power O.I.S.
γ) Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm 1:4.8-6.7 II

σωστά; Μου διαφεύγει κάποιος άλλος; Με την Olympus OMD EM10 ii ποιος θα συνεργάζεται καλύτερα; Να φανταστώ ο Olympus; Με την σταθεροποίηση στους φακούς τι γίνεται; Έχει κανείς κάποιους από αυτούς τους φακούς;

Εχω τον 75-300 και επαληθεύω και εγώ οτι είναι πολύ τίμιος για τα χρήματά του μέχρι τα 220-230mm, απο εκει και πανω οι δοκιμές μου δειχνουν ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις αυτή την εστιακή και να κάνεις μεγένθυση στον υπολογιστή παρά να τον "τερματίσεις " στο ζουμ. Σε σύγκριση με τον "μικρό" 40-150 mm που εχω επισης υστερεί σημαντικά στην ταχύτητα εστίασης, το IQ ομως του 75-300 είναι σχεδόν παντού καλύτερο. Για τα ζουμ της panasonic δεν έχω άποψη δυστυχώς.

...Από ότι είδα έχεις Panasonic κάμερα. Γιατί προτίμησες αυτόν σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο της Panasonic:

Τον είχα βρει 150 φθηνότερο από τον panasonic 100-300, και επίσης είναι πιο μικρός, ελαφρύς και με μικρότερη διάμετρο φίλτρων (58mm - 67mm). Δες κι αυτό https://www.dxomark.com/Reviews/Olympus-M.ZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-F4.8-6.7-II-lens-review-Updated-design-and-new-lower-price/Olympus-M.ZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-F4.8-6.7-II-versus-competition

Τρύφωνα ο νέος Lumix 100-300 II δεν έχει πολύκυκλοφορήσει για να σου πούμε με σιγουριά εντυπώσεις, θα βρεις και πολύ λϊγα review, δεν ξέρω κανένα κάτοχο και δεν νομίζω να έχει έρθει και Ελλάδα ακόμη. Παρόλα αυτά οπτικά είναι σχεδόν ίδιος με την πρώτη βερσιον, αυτό που έχουν αλλάξει είναι κάποιες κοσμητικές αλλαγές και ότι πλέον είναι wether shield ενω έχει νέο πιο γρήγορο μηχανισμό λεπίδων και νέο μοτέρ εστίασης γιατί το παλιό ήταν λίγο αργό , οπότε είναι πιο συμβατός με τις νέες G80, GH5 στην εστίαση σε DFD και στο dualIS κατι που εσένα ως χρήστη OLYMPUS ποσώς σε ενδιαφέρει για την ΕΜ10ΙΙ.
Σε σώμα OLYMPUS αν ανοίξεις το κουμπάκι του φακού στο πλάι της σταθεροποίησης σε ΟΝ κλείνει η σταθεροποίηση της μηχανής και δουλεύει του φακού που σε τηλεφακό οριακά ίσως να είναι και καλύτερη.

Ο παλιός 100-300 σε σώμα OLYMPUS δεν παρουσίαζε θέματα με εξαίρεση τον περιορισμό της γρήγορης ριπής στην ταχύτατη ΕΜ1 μόνο στον τομέα αυτό λόγω αργών λεπιδων που προανέφερα. Οπτικά είναι αρκετά καλός και ίσως οριακά καλύτερος από τον 75-300 ΙΙ από 250-300mm αλλά οι διάφορες μάλλον είναι ορατές στην ποιότητα της κόπιας και δεν είναι ο κανόνας. Τον παλιό τον βρίσκεις μτχ. γύρω στα 300 αλλά ο καινούργιος ΙΙ είναι σημαντικά ακριβότερος κυρίως λόγω στεγανότητας. Τον 45-200 θα τον απέφευγα ως λύση γιατί δεν θα πάρεις κάτι πολύ ποιοτικό στα 200mm σε σχέση με τους άλλους δύο, αν θες κάτι πιο κοντό και ελαφρύ ψάξε βρες τον Lumix 45-175. Και οι δυο Lumix που ανέφερες συνολικά είναι πιο βαριοι και πιο μεγάλοι φακοί σε σχέση με τον 75-300 ΙΙ γιαυτα που προσφέρουν.

Αν θέλεις να έχεις πολύ καλό τηλεφακό έως και 200-230mm πας με κλειστά μάτια για σώμα OLYMPUS στον 75-300 ΙΙ, δεν έχεις άλλη επιλογή στην ουσία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν λύσεις με ανταπτορες κλπ. είτε με φακόύς 4/3 με AF αλλά πολύ πιο αργό (όπως ήδη ξέρεις) είτε με χειροκίνητους legacy φακούς. Τον εϊχα συγκρίνει με τον HG 500-200 SWD 2.8-3.5 που είναι άλλη κλάση τηλεφακός και με εξαίρεση την φωτεινότητα και το μποκέ οι διάφορες ήταν αρκετά μικρές στα 200mm (πιο χαμηλά σε εστιακές υπήρχαν εκατέρωθεν διαφορές) και αν φορούσα στον π;λιό Zuiko και τον 1.4Χ ΕC η φωτεινότητα έκλεινε ακόμη ένα στοπ και η απόδοση έως και 200-230mm ήταν πάλι πολύ κοντά. Μακάρι να τον είχε βγάλει η Ολυμπους και στεγανό στο μέγεθος αυτό έστω και με την φωτεινότητα που έχει. Είναι ο μοναδικός λόγος που κοιτώ κλεφτά τον νέο 100-300 ΙΙ για την ΕΜ1.2 γιατί οπτικά είναι ένα κλικ κάτω από τον φωτεινότερο 50-200SWD που έχω.

Last edited:
ευχαριστώ παιδιά. Νομίζω με καλύψετε αρκετά.
Κώστα, όπως πάντα η ανάλυσή σου ήταν διεξοδικότατη. Απλά με "φόβισε" λίγο το ότι ο Olympus είναι λίγο πιο σκοτεινός από τους άλλος και λίγο πιο ακριβός.

Τρύφωνα πιο ακριβός είναι ο νέος Lumix 100-300 ΙΙ , θα βγαίνει πολύ πιο πάνω από 600 , αν τον βρίσκεις χαμηλότερα δες και αυτή την επιλογή. O 75-300 ΙΙ βγαίνει πολλές φορές σε προσφορά με cashback πριν κανένα μήνα νομίζω έληξε , θα τον ξανάβγάλουν και μέσα στο 2018 λογικά. Αν δεν σε πειράζει να έχεις πιο αργό AF και θέλεις ένα τίμιο φθηνό τηλεφακό για πάνω από 200mm δες και τον παλιό ZD 70-300/4-5.6 που είχε καλή φωτεινότητα αλλά για να πιάσει και καλή απόδοση ειδικά στο τελε έπρεπε να τον κλείσεις στο f7.1 και πάνω. Τον βρίσκεις εύκολα γύρω στα 200 μτχ. Ήταν φακός τελευταίας γενιάς στα 4/3 και είχε firmware με συμβατότητα CDAF οπότε και εστιάζει σχετικά γρήγορα και στην ΕΜ10 ΙΙ (όχι βέβαια σαν m43 φακός). Έχεις νομίζω πλέον όλες τις πληροφορίες για να κάνεις την επιλογή σου ανάλογα με το budget που διαθέτεις.

Σχετική αναφορά του νορβηγού φίλου της Lumix εδώ σε σύγκριση με τον παλιό 100-300. Σε τιμές είναι λίγο ακριβότερος του παλαιού και τον βρίσκει κανείς και στην χώρα μας , εκτός επίσημης αντιπροσωπείας.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Είναι ο ΙΙ όμως? γιατί δεν το λέει στο προϊόν.

Είναι φαίνεται και το Power OIS. Εκτός, πάντα, της επίσημης αντιπροσωπείας τον έχει και το γνωστό Περιστεριώτικο μαγαζί ,λίγο ακριβότερα.
Προσωπικά έχω αγοράσει κι' απ' τους δυό. Είναι αξιόπιστοι με δικές τους εισαγωγές - από Γερμανία αν δεν κάνω λάθος.