Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σχετική αναφορά του νορβηγού φίλου της Lumix εδώ σε σύγκριση με τον παλιό 100-300.

Το είχα διαβάσει το τεστ και με παραξένεψε πολύ η απόδοση του νέου φακού σε ταχύτητα εστίασης στην νέα GH5 , πως έχουν κάνει τέτοια πατάτα και εστιάζει στα 300mm πιο αργά από τον παλιό ενώ έχει νέο μηχανισμό λεπιδων και νέο μοτέρ δεν ξέρω, υποθέτω είναι θέμα firmware και θα το φτιάξουν, είναι ένας επιπλέον λόγος που θα περιμένω να διαβάσω κι αλλά τεστ και ειδικά για χρήση σε σώμα OLYMPUS.

Βλάσση 50-200/2.8-4 θα είναι ο τηλεφακός" και θα βγει μέσα στο 2018, συνεργασία Panasonic LEICA και είναι ανακοινωμένος εδώ και αρκετό καιρό Είναι ο φακός που θα αντικαταστήσει τον παλιό μου 4/3 50-200/2.8-3.5 κάποια στιγμή αν η υπογραφή της LEICA δώσει και την ανάλογη ποιότητα. Επειδή υπάρχει και ο πιο σκοτεινός και ευρϋς PL 100-400 με τιμή γύρω στα 1300 είμαι,περϊεργος να δω την τιμή θα βγει ο PL 50-200

Ενα από τα πράγματα που με ενοχλούσαν με τον kit lumix 12-32 ηταν η αδυναμία του να εστιάσει αρκετά κοντά στο θέμα.

Οπότε, η πρώτη αγορά φακού μ4/3 έγινε με τον lumix 30 / 2,8 macro.

Πρώτη δοκιμή το ρολόι μου:

Με γειές , δεν ξέρω κανένα που να έχει τον συγκεκριμένο φακό αλλά έχω διαβάσει καλά λόγια, θα θέλαμε αν έχεις όρεξη να μας ανεβάσεις και δεϊγματα σου στο σχετικό νήμα macro στην υποκατηγορία φωτογραφία όταν τον μάθεις με το καλό.

Εδώ φυσικά μπορείς να μας γράψεις δυό λόγια από τα θετικά ή αρνητικά που μπορεί να δεις κάνοντας χρήση του φακού. Να υποθέσω ότι έχεις σώμα Panasonic και γιαυτο προτίμησης LUMIX φακό με σταθεροποίηση. Μην ξεχάσεις να κανεις update και στο firmware, μόλις προχθές κυκλοφόρησε καινούργιο για την αναβάθμιση της σταθεροποίησης σε dual is2 αν έχεις νέο σώμα που την υποστηρίζει.

Καλημέρα,

Ναι, GM1 ειναι το σώμα.
Έγινε ήδη αναβάθμιση του firmware (νέο, 27 Σεπτεμβρίου) που προσθέτει δυνατότητες Dual IS 2 σε σώματα που το υποστηρίζουν. Ειδα ότι έχουν βγει νεότερα f/w και για άλλους φακούς / σώματα την ίδια ημερομηνία.
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html

Οι πρώτες εντυπώσεις ειναι καλές. Ειναι μεγάλος (σε σχέση με τη GM1) και βαρύς, αλλά εχει ταχύτατη εστίαση και με δεδομένο το κόστος του (~300ε) ειναι μια καλή επιλογή πιστεύω για όποιον θέλει να δοκιμάσει το macro photography. Αναφέρεται επίσης ότι ειναι 1:1, ότι και να σημαίνει αυτό.
Νεότερες εντυπώσεις και φωτογραφίες της προκοπής, όταν με το καλό γράψει ώρες χρήσης.

Ο 20/1.7ΙΙ ειναι επίσης καθ'´οδόν για να πάρει το ρόλο του κυρίως φακού.

Εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον review του Laowa 7.5/2
https://bejophotographyblog.blogspot.gr/2017/08/using-laowa-75mm-f20-mft-on-trip-to.html

Είναι ένας φακός που παρακολουθώ για να δω αν αξίζει πραγματικά η αγορά του, γεωμετρικός φακός equivalent 15mm με φωτεινότητα f2 στα 200gr δεν τον βρίσκεις εύκολα ειδικά αν έχει καλή απόδοση.

Προβληματάκια με την απόδοση του φακοϋ από κόπια σε κόπια δείχνει να υπάρχουν (ελπίζω να είναι περιορισμένα) ειδικά στα μεγάλα διαφράγματα f2 όπου ο φακός μπορεί να είναι οξύς κοντά αλλά όχι στα μακρινά ή να έχει dicentering, δες τε την σχετική συζήτηση, κάποιοι μάλιστα τον επέστρεψαν και ζητήσαν και δεύτερη κόπια : https://www.dpreview.com/forums/post/59947237

Το παλικάρι πιο πάνω που έγραψε το review αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και προχώρησε στην δική του σχετικά εύκολη <επισκευή>: https://bejophotographyblog.blogspot.gr/2017/08/diy-focus-calibration-repair-on-laowa.html

Last edited:
Εντάξει, μάγκας το παλικάρι - αλλά να δώσω 600-700 για manual φακό και να κάνω ταρζανιές, το θεωρώ απαράδεκτο...

Συμφωνώ απλά έτσι εξηγείται και ένα αρχικό review που είδαμε κάποια δείγματα soft αρκετά, αν θυμάσαι στο επόμενο με νέα κόπια ήταν πολύ πολύ καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι ο φακός αξίζει αλλά είναι λϊγο λαχείο τι θα σου κάτσει.

Θυμάμαι και ο δεύτερος SAMYANG 7.5/3.5 fisheye που είχα πάρει πήγε για επιστροφή και αλλάχτηκε, είχε ανάλογο θεματάκι στα κοντινά από 1-3μ , ενώ σε καμία από τις τρείς κοπιες που είχα και ήταν αστέρι δεν είχα εστίαση στο άπειρο ακριβώς στο σημαδάκι του βαρελιού αλλά λίγο πιο πριν.

Σύμφωνα με το 43rumors καταφθάνει στις 26 Oκτώμβρη η ανακοίνωση των 2 νέων prime για την Olympus :

– 17mm f/1.2
– 45mm f/1.2

Τιμές (ανεπιβεβαιωτες πάντα) κάτι λιγότερο από του ομόσταυλου 25/1.2.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο νέων φακών βγήκαν στο 43rumors:

M. ZUIKO DIGITAL ED 45 mm F1.2 PRO
Mass retailer price: 142,560 yen (tax included)
Filter diameter: 62 mm
Size: φ68.2 x 87 mm
Weight: 390 g

M. ZUIKO DIGITAL ED 17 mm F1.2 PRO
Mass retailer price: 142,560 yen (tax included)
Filter diameter: 62 mm
Size: φ70 x 84.9 mm
Weight: 410 g

ο 42.5/1.2 Νοtictron που έχω είναι σε σχέση με τον M.Zuiko 45/1.2 ελάχιστα βαρύτερος 425γρ., παχύτερος 74mm αλλά και πιο κοντός 77mm (1 πόντο) με μεγαλύτερο φίλτρο 67mm.

Last edited:
Last edited:

Ωραία δείγματα Κωνσταντίνε, το μόνο όμως που ζηλεύω σε σχέση με τον Notictron που έχουμε και οι δϋο είναι η στεγανότητα σε νερό σκόνη παγετό του M.Zuiko και το μικρότερο hood σε ανάπτυξη

και μια σύγκριση μεγέθους , πολύ κοντά σε μέγεθος και τρείς pro μονοεστιακοί φακοί με f1.2 :http://camerasize.com/compact/#692,692.614,692.614,692.683,ha,t

Ένα review του απερχόμενου από την OLYMPUS Robin Wong που φιλοξενείται εδώ και καιρό στο blog του Μing Thein: https://blog.mingthein.com/2017/10/26/review-the-2017-olympus-m-zuiko-digital-45mm-f1-2-pro/

Θα ήταν πολύ δύκολο να ξεπεράσει τον Noctricron αλλά δείχνει να είναι ισάξιος. Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει το hood του 42.5 γιατί δεν είχα ποτέ θέμα με flares, παρότι εμφανισιακά (μεταλλικό γαρ και vintage με το βιδάκι) μου αρέσει. Για την αδιαβροχοποίηση όντως θα υπάρχει λιγότερο άγχος σε άσχημες καιρικές συνθήκες με τον Olympus.
Το θέμα είναι ότι κάποιος που ψάχνει τοπ πορτραιτοφακό στο σύστημα έχει πλέον 2 επιλογές.
Για να δούμε και τον 17άρη...