Φακοί για m4/3

Έχοντας ξεκινήσει κι εγώ μια διαδικασία εκκαθάρισης, έφυγε από τα χέρια μου ένας λιγότερο "ευγενής" φακός: ο Lumix G 45-150mm/f4-5,6 Mega OIS, ένας απλός αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός "εργάτης" που κολλάει ως 2ος φακός μετά τον όποιο βασικό κιτ του συστήματος. Φτηνός αλλά όχι "φτηνιάρης", λίγο μικρότερος (!) από τον αντίστοιχο - εντελώς πλαστικούρα- m.zuiko (oly τ' ακούς?), αθόρυβος, με καλή σταθεροποίηση που συνεργάζεται με της μηχανής (αν είναι panasonic), και πολύ καλό IQ από τα 45 έως τα 100-120mm, ενώ είναι αξιοπρεπέστατος μέχρι τέρμα στα 150mm.

Αν θέλετε ένα φθηνό απλό σύστημα με δυό κιτ που θα καλύψουν το 99% των εστιακών που θα χρειαστεί να τραβήξετε ποτέ, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Η άλλη βέβαια είναι ο 35-100/f4-5,6 - περίπου μισός σε μέγεθος/βάρος και απίστευτα καλός από άκρη σε άκρη - αλλά σταματάει στα 100mm. Αυτός έμεινε μαζί μου, ως καλύτερο ταίρι του "πακέτου" GM1+12-32, αλλά και "ενδιάμεσος" ως εκεί που ξεκινάει ο m.zuiko 75-300...

Προσωπικά μετά από ένα σκασμό αλλαγές φακών στο m4/3 έχω καταλήξει στο παρακάτω σετ για την em1 και δεν νομίζω να το αλλάξω σύντομα.

1) Panasonic 12-60 f3.5 - f5.6
2) Panasonic 45-150 f4 - f5,6
3) Olympus 9-18
4) Olympus 25mmf1,8
5) Olympus 45mmf1,8
6) 7artisans 7,5mm
7) Olympus 17mmf1,8

Ουσιαστικά χρησιμοποιώ τον Panasonic 12-60 στο 60% των φωτογραφιών μου, και από εκει και πέρα τον 7artisans και τον Olympus 25mm....τους υπόλοιπους σπάνια και σε ειδική περίπτωση άλλα δεν μου κάνει καρδιά να τους σκοτώσω καθώς η μεταπολιτική αξία των φακών m4/3 στην Ελλάδα είναι χάλια.

Υ.Γ. θα ήθελα ίσως να πάρω τον Olympus 8mm f1,8 και το Olympus 60mm f2,8....άλλα τα Χριστούγεννα που θα είναι παχιές οι αγελάδες!!

Εγω παντως με την μικρη μου ενασχοληση (αναγκαστικα) με το Μ43 λογω ΒΜ αν διευρυνα τους λιγοστους φακους που εχω { Κowa 8,5mm/12mm/25mm και Sigma 16mm/56mm (ερχεται και ο 30mm)} θα το εκανα μονο για τον 12-40mm pro και αντε και τον 40-150mm pro.

Τιποτα αλλο δεν μου κανει πολυ κουκου .

Ισως γιατι συντομα θα ξαναστραφω σε νεο συστημα FF (RF) και οι φακοι εκει ειναι θεικοι απλα .

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

IMG_201909e2-800x800.jpg

Με μόλις 170γρ βάρος, γωνία θέασης 65 μοιρες, ελάχιστη απόσταση εστίασης 15εκ, διάφραγμα 7 λεπιδων, φίλτρο 46mm και κόστος γύρω στα 150$ ο νέος Laowa 17/1.8 δείχνει ιδανικός για τις μικρές φωτογραφικές του συστήματος m43. Φυσικά είναι φακός χειροκίνητης εστίασης, αναμένουμε αναλυτικά review να δούμε και επιδόσεις.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

παρέλαβα σήμερα τον 45αρι/1.8...στα 179 που ειναι τωρα, ειναι εντελως bargain!

Μετα τους δυο pro, αυτός πανω στην EM1 μου φαινεται toy lens :D

mNJykeu.jpg

Μεγειά! Toy lens όπως και κάποιες άλλες πλαστικούρες m.zuiko αλλά ετοιμάσου να πέσεις ξερός όταν δεις τα πρώτα καρέ που θα τραβήξεις στο pc... Κοίτα να κάθεσαι! :flipout:

καλοφόρετο Σάκη το φακουδάκι, η μειωμένη ποιοτητα κατασκευης ειναι το μεγαλύτερο αρνητικό σε αυτη την κατηγορία φακών, ελαχιστες εκπτωσεις γινονται στο IQ

το θετικό είναι ότι μακροπρόθεσμα θα σε οδηγησει στην αγορά ενος εξισου μικρού και φθηνού m43 σωματος (αν νιωσεις φυσικά οτι το χρειάζεσαι για stealth καταστάσεις)

Σας ευχαριστω! οντως με τα 2-3 δειγματα που τσεκαρα το φακουδακι είναι τρομερό VFM! Επισης, η em1 ξαφνικα εγινε πανάλαφρη :p

περισσοτερα εν καιρω...

Καλορίζικος ο νέος φακός!!! Είναι ένα από τα καλύτερα VFM του συστήματος, μικρός, ελαφρύς, φτηνός και με εξαιρετική απόδοση και εστίαση, must φακός για κάθε κάτοχο m43 συστήματος...προσωπικά βέβαια λόγω δύσκολης για μένα εστιακής απόστασης (90mm σε FF) δεν τον χρησιμοποιώ πολύ καθώς με περιορίζει αρκετά, άλλα όσες φορές λίγες μπαίνει πάνω ατην μηχανή απλά ''ζωγραφίζει''....

merci! κυριως για πορτρέτα τον πηρα, αλλα η εστιακη αποσταση ειναι επισης καλη για street ;)

2 παρατηρήσεις... τα 179 που εχει τωρα στην Ελλάδα δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο η τιμη! ...Ευρώπη το λιγοτερο 230 και αμερική σταθερα 399$.
Οποτε προφανώς πρόκειται ισως για ξεστοκάρισμα στην Ελληνική αγορα καθώς και μια πολύ καλή ευκαιρία!

2ον ειναι εξαιρετικά οξύς ακόμα και τερμα ανοιχτος! (jpeg OOC)

p9NulvW.jpg

LowhBje.jpg

Ναι είναι super ο φακός ειδικά με αυτή την τιμή, και αν τον θέλεις και για street είναι πράγματι φοβερός. Βέβαια για να τα λέμε και όλα, το σώμα του είναι λίγο πλαστικούρα άλλα οκ, δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα με τα χρήματα που ζητάει. Προσωπικά θα σου πρότεινα και τον Olympus 25mmf1,8....είναι ο Prime που χρησιμοποιώ περισσότερο, πολύ καλή εικόνα και εστιακό μήκος που κάνει λίγο πολύ για όλα, τραβάς ακόμα και μέσα σε σπίτι και πορτραίτα και Landscape Και street....τα κάνει όλα....ρίξτου μια ματιά.
Επίσης ιδιαίτερος είναι και ο Olympus 17mmf1,8 μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι και πανέμορφος με πλήρως μεταλλικό Premium σώμα...

παρέλαβα σήμερα τον 45αρι/1.8...στα 179 που ειναι τωρα, ειναι εντελως bargain!

Μετα τους δυο pro, αυτός πανω στην EM1 μου φαινεται toy lens :D

mNJykeu.jpg

Από πού τον πήρες φίλε, αν επιτρέπεται? Μτχ ή καινούργιο?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Από πού τον πήρες φίλε, αν επιτρέπεται? Μτχ ή καινούργιο?

καινουργιο τον πηρα, απο ελληνικο κατάστημα που τωρα πλεον εχει γυρισει παλι στα 199 ...

https://www.skroutz.gr/s/2076594/Olympus-M-Zuiko-Digital-45mm-1-1-8.html

παντως, και στα 199 σαφως αξίζει και με το παραπανω!

Αυτό με μπέρδεψε.. Έψαχνα να βρω τα 179. Χάχα. Ναι αν υπολογίσεις κ την εγγύηση που θα δίνει το κατάστημα, σαφώς θα αξίζει. Θα το σκεφτώ..

Άλλος ένας prime 42,5/f1.7 MFT από... την Yongnuo αυτήν την φορά: https://www.43rumors.com/first-images-of-the-new-yongnuo-425mm-f-1-7-mft-lens/

Τιμή δεν ξέρουμε αλλά λογικά θα είναι "χώμα", μένει να δούμε την ποιότητα εικόνας και την εν γένει λειτουργία μια και είναι AF - έχει και διακόπτη AF/MF μάλιστα. Πιο σημαντικό από τον συγκεκριμένο φακό είναι το γεγονός της εισόδου της εταιρείας στο φορμά m4/3, μια και αν κρίνουμε από τους αντίστοιχους για CanoNikon το vfm είναι εξαιρετικό.

Υ.Σ. Μόλις θυμήθηκα ότι εδώ και κάμποσο έχουν στα σκαριά και μια camera με λειτουργικό android και αισθητήρα m4/3 η οποία παίρνει φακούς Canon FF https://www.digitaltrends.com/photography/yongnuo-mirrorless-camera-teased/. Δεν το βλέπω δύσκολο να αλλάζουν την μοντούρα... Λέτε?

Ο φακός είναι διαθέσιμος στο amazon.us στα 73$! Φαντάζομαι όταν περάσει τον Ατλαντικό τα $$ θα γίνουν ...

https://www.amazon.com/YONGNUO-YN42...s=YONGNUO+YN42.5mm+F.17&qid=1571901502&sr=8-1

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο φακός είναι διαθέσιμος στο amazon.us στα 73$! Φαντάζομαι όταν περάσει τον Ατλαντικό τα $$ θα γίνουν ...

https://www.amazon.com/YONGNUO-YN42...s=YONGNUO+YN42.5mm+F.17&qid=1571901502&sr=8-1

Super τιμή, έστω και 70-75 ευρώ στην Ελλάδα θα είναι μια χαρά, ας δούμε βέβαια και την οπτική απόδοση θα έχει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

web_lens_roadmap_191126_en-2_.jpg

Νέο roadmap φακών, σίγουρα θα βγει μέσα στο 2020 εκτός του νέου pro 150-400mm/4.5 IS με τον ενσωματωμένο έξτρα teleconvertor 1.25X άλλοι δυο μικρότεροι φακοί: ο 12-40mm/4 pro (λογικά μικρότερος φακός του 12-40/2.8 που απευθύνεται κυρίως στη νέα ΕΜ5mkiii) και ο 100-400mm/5-6.3 επίσης με ενσωματωμένη επίσης σταθεροποίηση.

https://www.43rumors.com/olympus-officially-announces-the-new-mft-lens-roadmap/

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να προσφέρει στον επαγγελματία ένας 12-45 f 4.0, όταν υπάρχει ο 12-40 f 2.8 που είναι επίσης στην pro κατηγορία.

Μπορώ να καταλάβω οτι πιθανώς θα είναι πιο μαζεμένος σε μέγεθος, αλλά ποιος επαγγελματίας θα θυσιάσει 1 ολόκληρο stop σε φως (από το ήδη "σκοτεινό" για επαγγελματικές λήψεις 2.8) για να πάρει ένα πιο μικρο φακό που απλά θα δίνει σταθεροποίηση (αρά επανάκτηση του χαμένου στοπ) όμως σε ακίνητο θέμα;

μου κάνει εντύπωση κάποιος απαιτητικός χρήστης να νιώθει βαρύ τον 12-40 2.8 και να πάει σε αντίστοιχο εστιακό εύρος στο f4 μόνο για το βάρος. Στην τελική με τον kit 14-42 RII μπορεί να έχει και αντίστοιχες φωτεινότητες με το f4 (και υπο συνθήκες ακόμη και οξύτερες λήψεις από τον 12-40) και να του περισσέψουν και για έναν 45αρη στο 1.8 που σκοτώνει στο πορτραίτο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δεν θα διαφωνήσω σε αυτά που γράφεις, δεν είναι φακός που θα μπει στην τσάντα επαγγελματία. Ο επαγγελματίας μπορεί να πάρει τον 12-100/4 για ευχρηστία που έχει και IS ή τον 12-40/2.8 για το έξτρα στοπ.

Λογικά ο νέος 12-45/4 IS θα έχει μικρότερο βάρος, όγκο, κόστος από τον 12-40/2.8 και θα είναι ο φακός που θα κάθεται καλύτερα στις μικρές μηχανές ως στεγανό πακέτο π.χ. με την ΕΜ5III. Η έξτρα συνδιαστική σταθεροποίηση δίνει αβάντα 1-2 στοπ οπότε λίγο πολύ στα ίδια θα είσαι. Ίσως να έχει και ταχυτερο ακόμη μοτέρ ειδικά για το βίντεο, μην ξεχνάμε οτι ο 12-40/2.8 έκλεισε 6αετια. Να πω την αλήθεια περίμενα αντικατάσταση του με νέο 12-40/2.8 IS

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

ποιος επαγγελματίας θα θυσιάσει 1 ολόκληρο stop σε φως (από το ήδη "σκοτεινό" για επαγγελματικές λήψεις 2.8) για να πάρει ένα πιο μικρο φακό που απλά θα δίνει σταθεροποίηση (αρά επανάκτηση του χαμένου στοπ) όμως σε ακίνητο θέμα;

Αλλου ειδους χρηστης προφανως προσανατολισμενος σε ληψεις εξωτερικες και φωτογραφια δρομου που θα εκτιμησει την σταθεροποιηση και κυριως αυτο το 5mm παραπανω που δινει ετσι εναν ιδανικο για πορτρετο μικρο τηλεφακο .

Να πω την αλήθεια περίμενα αντικατάσταση του με νέο 12-40/2.8 IS

Ποσο καλυτερο να τον κανουν ? Και εγω το υποψιαστηκα γιατι εχει ψιλοεξαφανιστει απο την αγορα ενω πριν εβραζε ο τοπος .

Ομως αντε να του προσθεταν σταθεροποιηση με αυξηση ογκου που δεν ειναι κατι που θα τους κολακευε (να φτιαξουν ενα μικρο κτηνακι)

Προσωπικα αν τον εκαναν απλα 45mm θα ειμουν σουπερ ευχαριστημενος αλλα οχι με αποτομη αυξηση τιμης