Έχοντας ξεκινήσει κι εγώ μια διαδικασία εκκαθάρισης, έφυγε από τα χέρια μου ένας λιγότερο "ευγενής" φακός: ο Lumix G 45-150mm/f4-5,6 Mega OIS, ένας απλός αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός "εργάτης" που κολλάει ως 2ος φακός μετά τον όποιο βασικό κιτ του συστήματος. Φτηνός αλλά όχι "φτηνιάρης", λίγο μικρότερος (!) από τον αντίστοιχο - εντελώς πλαστικούρα- m.zuiko (oly τ' ακούς?), αθόρυβος, με καλή σταθεροποίηση που συνεργάζεται με της μηχανής (αν είναι panasonic), και πολύ καλό IQ από τα 45 έως τα 100-120mm, ενώ είναι αξιοπρεπέστατος μέχρι τέρμα στα 150mm.
Αν θέλετε ένα φθηνό απλό σύστημα με δυό κιτ που θα καλύψουν το 99% των εστιακών που θα χρειαστεί να τραβήξετε ποτέ, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Η άλλη βέβαια είναι ο 35-100/f4-5,6 - περίπου μισός σε μέγεθος/βάρος και απίστευτα καλός από άκρη σε άκρη - αλλά σταματάει στα 100mm. Αυτός έμεινε μαζί μου, ως καλύτερο ταίρι του "πακέτου" GM1+12-32, αλλά και "ενδιάμεσος" ως εκεί που ξεκινάει ο m.zuiko 75-300...
Αν θέλετε ένα φθηνό απλό σύστημα με δυό κιτ που θα καλύψουν το 99% των εστιακών που θα χρειαστεί να τραβήξετε ποτέ, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Η άλλη βέβαια είναι ο 35-100/f4-5,6 - περίπου μισός σε μέγεθος/βάρος και απίστευτα καλός από άκρη σε άκρη - αλλά σταματάει στα 100mm. Αυτός έμεινε μαζί μου, ως καλύτερο ταίρι του "πακέτου" GM1+12-32, αλλά και "ενδιάμεσος" ως εκεί που ξεκινάει ο m.zuiko 75-300...