Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Γιάννη τι budjet διαθέτεις ? Έχουν διαφορες σημαντικές.

VFM είναι οι Lumix 12-32/12-60 (ο δεύτερος είναι στεγανός) σε τιμές από 120-200 . Ο 9-18 είναι μια κατηγορία μόνος του καθότι είναι πολύ πιο ευρυγωνιος και μτχ. δεν θα τον βρεις εύκολα κάτω από 300 . Τέλος οι δυο φωτεινοί πάλι τσιμπάνε τιμη από 300 και πάνω, έχουν άλλη χρηστικότητα (κυρίως βραδυνα) και ανάμεσα στους δυο θα διαλεγα τον LEICA 15/1.7 που είναι μικρότερος και συνολικά εξαιρετικος φακός.

Αν η χρήση είναι τοπίο/αρχιτεκτονικά θα κοίταζα τον 9-18. Δευτερευόντως αν τα λ7 δεν με βγάζουν τον 12-60. Και αν η χρήση περιοριστεί σε δρόμο/βραδυνά τον LEICA 15/1.7

χρήματα μέχρι 350.
βρίσκω τον 9-18 σ αυτή τη τιμήί, μα δεν έχω καθόλου βραδινά μετά. Βρίσκω τον 15/1,7 εκεί κι αυτόν μα χ'ανω σε ευρος
Ξέρω, δεν μπορω να συνδυάσω και ευρυ και νυχτερινό μ αυτά τα χρήματα
ερώτηση: στα 12 που είναι κοινο εστιακό και για τον 12-32 και 12-60 και 9-18 τι είναι καλύτερο;

τοπία είναι περισσότερα Κώστα

12-32 και 12-60 έχουν περίπου ίδια απόδοση, ειδικά ο 12-32 σε όσες κοπιες δοκίμασα ήταν άψογος στα 12 mm. Τον 8-18 τον είχα πολλά χρόνια πίσω οπότε πρέπει να δω σημειώσεις μου για τα 12mm. Αλλά γιατί επιμένεις να κοιτάς στα 12mm τον 8-18 αφού μπορείς να κροπαρεις και από τα 9-10mm που αν θυμάμαι καλά ήταν άψογος
Σου θυμίζω ο 12-32 δεν έχει δαχτυλιδι χειροκίνητης εστίασης . Οι Lumix δίνουν λίγο παραπάνω CA όταν βρουν έντονα φωτεινά από πίσω.

Αν δεν βιάζεσαι και θέλεις ένα φακό γενικής χρήσης περίμενε Γενάρη να δεις και τον 12-45/4 , με συνδιαστική σταθεροποίηση και το κατάλληλο σώμα μπορεί να μπορείς να ξεφύγεις και σε μερικά βραδυνα τοπία. Πιστευω οτι από τα σπασμένα κιτ θα βγαίνει γύρω στα 300-350 και είμαι σίγουρος οτι θα είναι προσεγμένος οπτικά.

Kώστα για τον 9-18 Olympus λέω. Απλά είναι ο πιο ακριβός από τους άλλους.
Έλεγα μήπως μου μείνουν ταμείο καποια λ7, γιαυτο κοιτώ και τον 12-32 ή τον 12-60

γενικα δε βιάζομαι..απλά έχω μείνει μ εναν 14-42 αρχικό κομμάτι

Γιάννη ο 9-18 είναι "πραγματικός" ευρυγώνιος με τεράστια διαφορά οπτικού πεδίου απ' όλους τους άλλους που αναφέρεις. Η οπτική του απόδοση είναι πολύ καλή στο κέντρο και πέφτει σταδιακά όσο πας προς τις γωνίες αλλά παραμένει αξιοπρεπέστατη.

σου βάζω εδώ ένα προσομοιωτή της Nikon, μπορείς να επιλέξεις ως φακό τον Nikkor 17-35 + ένα σώμα FX και να παίξεις με τις εστιακές για να δεις τις διαφορές. Ο olympus 9-18 είναι παρόμοιος αφού η αντιστοιχία του σε FF είναι 18-36. Μετά ξαναμιλάμε...

https://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

Οκ με λίγες παραχώρησεις για να καλύψεις και τα δυο θέλω σου με λίγο παζάρι στα 350 παϊρνεις 12-32 και mzuiko 17/1.8, ξεχνώντας όμως το υπερευρυγωνιο.

Αν βέβαια φτάσεις στα 350 κοιτάς και τον lumix 7-14/4 σε μτχ. αλλά μην σε μπερδέψω κιαλλο -bye-

Eυχαριστώ Δημήτρη! θα το κάνω!
Κώστα ευχαριστώ! αχ..έλεγα μήπως καταφερνα αντι του 17/1.8 να έπαιρνα τον Leica 15/1.7.
θα δούμε...Επανερχόμαστε!

χαχα! Κώστα όχι..μη με μπερδευεις άλλο λεμεεε..

Ενας απο τους πιο ενδιαφέροντες τηλεφακούς του συστήματος έχει την τιμητική του στο review του opticallimits : https://www.opticallimits.com/m43/1075-leica50200f284

<<The Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm f/2.8-4 ASPH Power OIS is an outstanding lens ... with one exception. It excels in most of the formal parameters. In terms of resolution, it is extremely sharp across the zoom range. Image distortions are absent in conventionally processed images with just a little distortion present in RAW images. Lateral CAs are negligible. Vignetting is usually auto-corrected so no worries here normally. If you chose to deactivate auto-correction, you may notice an elevated light falloff at maximum aperture though. The biggest weakness is in an informal parameter - the bokeh. Out-of-focus highlights have an odd inner structure and the general rendition of background blur is also harsher than desirable in certain scenes at least.

The build quality is excellent and if you handle it, you can immediately feel the difference compared to conventional Panasonic lenses. The subjective quality perception is even superior to Olympus PRO lenses in our book. It's still not perfect though. Zoom creeping can be a bit of annoying and some may miss a dedicated tripod mount (especially when using teleconverters). The AF is extremely quick and noiseless. The performance of the optical image stabilizer system is also impressive - and also needed at such long focal lengths. While the lens-based IS is pretty good already, it is a bit unfortunate that Olympus users can't take advantage of Dual-IS (=combining the optical IS with the in-camera IS system). So if you intend to have this as your primary lens, you may be better off with a Panasonic camera.
If you want a darn-sharp zoom lens, the Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm f/2.8-4 ASPH Power OIS is an obvious choice albeit an overly expensive one. For portraits and other "bokeh-centric" applications, you may prefer to look elsewhere though (the Olympus 45mm f/1.2 PRO is superb). >>

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

όποιος δεν τον έχει χρησιμοποιήσει και χρειάζεται ένα κοντό τηλεφακό ο συγκεκριμένος χωρίς να ανήκει (στην ούγια) στην pro σειρά είναι απίστευτος φακός , το μοναδικό του μειονέκτημα θαλεγα είναι οτι δεν τον έφτιαξαν στεγανό.

Συγκριτικό με δείγματα δυο Lumix τηλεφακών με υπογραφή της LEICA, o ένας είναι ο ευρύς πολυχρηστικος ζουμ φακός Leica DG 100-400mm f/4-6.4, ο δεύτερος ο μονοεστιακός Leica DG 200mm f/2.8 (w 1.4x 2.0x TC), ίσως ο καλύτερος φακός που έχει κατασκευάσει η Panasonic για το m43 σύστημα της και σύμφωνα με το Lenstip o οξύτερος φακός του συστήματος,, στο συγκριτικό που βάζω δοκιμάζεται σε συνδιασμό με τους δυο πολ/στες 1.4Χ /2.0Χ σε κοινές εστιακές με τον 100-400mm : http://www.photobyrichard.com/revie...s-leica-dg-200mm-f-2-8-w-1-4x-2-0x-tc-review/

Leica-100-400vsLeica-200-2.8-4.jpg

Leica-100-400vsLeica-200-2.8-1.jpg

Απάντηση: Φωτο - μαστορέματα, add - ons και... pimp your camera!

Λίγο έλειψε να κρατήσω την G9 γιαυτο τον φακό (Panasonic 100-300 II) αφού είναι πλέον WR η ΙΙ βερσιον με πολύ καλύτερη κατασκευή συνολικά και έχει αλλάξει κα την επίστρωση στο εμπρός γυαλί με αποτέλεσμα πολυ λιγότερο CA, είναι επισης σφαίρα σε εστίαση με πολύ γρήγορο μηχανισμό λεπιδων και δεν καθυστερεί καθόλου τις ριπές σε κλειστο διάφραγμα. Μεχρι τα τα 200-240mm είναι σούπερ και από λεπτομέρεια. Στα χρήματα του θεωρώ πως δεν έχει ανταγωνισμό στο σύστημα.

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Φωτο - μαστορέματα, add - ons και... pimp your camera!

WR ; CA; Που πάει να πει;

Λίγο έλειψε να κρατήσω την G9 γιαυτο τον φακό αφού είναι πλέον WR η ΙΙ βερσιον με πολύ καλύτερη κατασκευή συνολικά και έχει αλλάξει κα την επίστρωση στο εμπρός γυαλί με αποτέλεσμα πολυ λιγότερο CA, είναι επισης σφαίρα σε εστίαση με πολύ γρήγορο μηχανισμό λεπιδων και δεν καθυστερεί καθόλου τις ριπές σε κλειστο διάφραγμα. Μεχρι τα τα 200-240mm είναι σούπερ και από λεπτομέρεια. Στα χρήματα του θεωρώ πως δεν έχει ανταγωνισμό στο σύστημα.

Απάντηση: Re: Φωτο - μαστορέματα, add - ons και... pimp your camera!

Πιο σωστό είναι WR : weather resistant αφού η προστασία αφορά εκτός από προστασία νερού και σκόνη, θερμοκρασία κλπ.

Re: Απάντηση: Φωτο - μαστορέματα, add - ons και... pimp your camera!

Λίγο έλειψε να κρατήσω την G9 γιαυτο τον φακό αφού είναι πλέον WR η ΙΙ βερσιον με πολύ καλύτερη κατασκευή συνολικά και έχει αλλάξει κα την επίστρωση στο εμπρός γυαλί με αποτέλεσμα πολυ λιγότερο CA, είναι επισης σφαίρα σε εστίαση με πολύ γρήγορο μηχανισμό λεπιδων και δεν καθυστερεί καθόλου τις ριπές σε κλειστο διάφραγμα. Μεχρι τα τα 200-240mm είναι σούπερ και από λεπτομέρεια. Στα χρήματα του θεωρώ πως δεν έχει ανταγωνισμό στο σύστημα.

Αυτό μου φαίνεται μεγάλη παπάντζα εκτός και αν ο ποιητής έκανε/εννοεί κάτι άλλο. Περισσότερες πληροφορίες?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτο - μαστορέματα, add - ons και... pimp your camera!

Αυτό μου φαίνεται μεγάλη παπάντζα εκτός και αν ο ποιητής έκανε/εννοεί κάτι άλλο. Περισσότερες πληροφορίες?

Μπορεί η παπατζα να είναι όπως εγώ τογραψα Χρήστο, έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα που το διάβασα ακριβώς για τον Lumix 100-300, βρήκα όμως την αντίστοιχη αναφορά για τον Lumix 20/1.7 I vS II στο τεστ του DXO : While the new lens has a revamped metallic (silver or black) finish, the firm says the optical formula remains unchanged. As with the original the new mode features seven elements in five groups with two elements using an aspherical surface for reduced chromatic aberration and distortion.

Ίδιοι φακοί οπτικά αλλά αλλά με διαφορετική ασφαιρική επιφάνεια σε κάποια οπτικά στοιχεία ....

Και προσωπικά έχω δοκιμάσει φίλτρο gel Wratten 2e (αν θυμάμαι καλά) για να κόψω purple flare , color fringing και CA στον Lumix 7-14/4 σε Ολυμπους σώμα προγενέστερο του 2013 που δεν διόρθωνε το CA αυτόματα έως ένα βαθμό όπως τα μεταγενέστερα. Ξεφύγαμε όμως τελειως από το θέμα του νήματος , ας το μετακινήσει όπου κρίνει απαραίτητοι η ΔΟ :FSGSFGS4:

Πρέπει να είναι αυτό
"The Panasonic LUMIX G Vario 100-300mm F4.0-5.6 II is an image-stabilised telephoto zoom for the Micro Four Thirds system (35mm camera equivalent: 200-600mm). Construction comprises 17 elements in 12 groups, including an ED (extra low-dispersion) element."
https://www.dpreview.com/products/panasonic/lenses/panasonic_100-300_4-5p6_ii

"Important characteristics of the Panasonic lens include an ED elements which is supposed to reduce optical aberrations, plus an optical image stabilizer ("OIS")."
https://www.opticallimits.com/olympus--four-thirds-lens-tests/684-pana100300

Και λίγο μπλα μπλα
https://topbinocular.com/extra-low-dispersion-ed-glass/

Πιθανόν Χρήστο, το είχα διαβάσει και γιαυτο τογραψα (χωρίς να εμβαθύνω πως και τι αφού ως οπτική φόρμουλα δεν είχα διαβάσει οτι άλλαξε κάτι), αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν δίνει CA ο φακός ειδικά σε σώμα Olympus. Παρόλα αυτά το contrast του φακού παραμένει καλό όταν συμβαίνει ακόμη και σε μακρινά θέματα (στα κοντινά δίνουν καλό αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι low budjet τηλεφακοί).

Εχω γράψει πάρα πολλές φορές ότι το quality contrοl των εταιριών έχει πέσει (δεν θα σχολιάσω εδώ τους λόγους) και ότι καλό είναι να ελέγχουμε τις κόπιες που αγοράζουμε ακόμη και αν είναι απο τις ακριβές σειρές μιας εταιρίας. Ειναι ο βασικός λόγος που οι ακριβές αγορές φωτογραφικών μου γίνονται απο επίσημο κατάστημα με εγγύηση ώστε να μπορώ να γκρινιάξω ή και να επιστρέψω την κόπια μου (p,x Αμαζον). Eίναι επίσης ο βασικός λόγος που όταν διαβάζω τεστ στο Lensrental το θεωρώ αρκετά αξιόπιστο αφού συνήθως το τεστ τους γίνονται με 6-10 διαφορετικές κόπιες ενός φακού. Καλό είναι όταν δεν βρίσκουμε εκεί τεστ φακού αλλά κάπου αλλου με χρήση μιας κόπιας να τα διασταυρώνουμε και με άλλα ωστε να έχουμε ένα Μ.Ο. για να βγεί ένα πιο ορθό συμπέρασμα πριν την αγορά. Μρτά όπως είπαμε ένα βασικό τσεκάρισμα είναι απαραίτητο.

Ριξτε μια ματιά στο βιντεο που βάζω και στην σύγκριση δυο κοπιών Leica 50-200/2.8-4 , για πόσο σημαντικές διαφορές μιλάμε απο κακή κόπια σε μια καλύτερη. Η δεύτερη σύγκριση με τον 40-150/2.8 είναι πάντως σε διαφορετικές εστιακές 150mm VS 200mm, για εμένα δεν εχει νόημα έπρεπε οι δυο φακοί να ελεγχθουν σε κοινή εστιακή ή ο 40-150 μαζι με τον !.4Χ TC. Ο Leica 50-200/2.8-4 (μόλις ισσοροπούσε σε τιμή) ηταν στα υπόψην για αντικαστάτης του βασικού τηλεφακού μου 50-200/2.8-3.5 SWD (4/3) και παρά τα ενθαρυντικά review που είχα διαβάσει σχεδόν παντού, έφαγε τελικά πόρτα. Ο λόγος είναι απλός και αφορά το παρακάτω βιντεακι στο δευτερο μέρος του. Συγκεκριμένα ο legacy φακός μου 50-200/2.8-3/5 οπτικά είναι ισάξιος στα 150 mm και καλύτερος στα 200mm απο 2-3 κόπιες mzd 40-150/2.8 (σκέτος και με το TC αντίστοιχα) που έχω δοκιμάσει, γιαυτό και δεν έκανα ποτέ την αλλαγή. Mε βάση το πιο κάτω τεστ προβληματίστηκα και πιστευω κατ αναλογία θα είναι και ελαφρά ή πολύ καλύτερος απο τον Leica 50-200/2.8-4. Προφανώς ο νέος Leica θα είναι μικρότερος, ελαφρύτερος και θα δίνει καλύτερες ριπές απο τον legacy φακό με αντάπτορα αλλά σε αυτά τα χρήματα προέχει η οπτική ποιότητα και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Μάλιστα ο παλιός 50-200 έχει υπερηχητικό μοτερ τεχνολογίας SWD που επιτρέπει αφενός μεν να δουλεψεις με ακρβεια την χειροκίνητη εστίαση παρέα με το AF (κάτι που δεν μπορεις να κανεις στους m43 παρά μονο με το clutch σε καθαρό MF) ενώ το MF του φακου δουλευει και με κλειστή μηχανή. Είναι επίσης απο τους ελάχιστους φακούς που ζουμάρεις και διατηρεί το σημείο εστίασης (parfocal design) . Το ίδιο και ο παλιος μου 14-35/2 SWD. Ο κύβος ερρίφθη, ο παλιός 50-200 SWD μένει σπίτι και θα επανδρωθεί σύντομα με κάτι ακόμη καλύτερο. Περισσότερα προσεχώς .....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited: