Φακοί για m4/3

Η αναφορά μου σε IQ του νέου ήταν σε σχέση με τον 12-40/2,8 - όχι για τον panny. Λογικό άλλωστε αφού η διαφορά κατηγορίας είναι ξεκάθαρη, ο "σωστός" panny για σύγκριση με τους pro zuiko είναι ο αντίστοιχος Leica - κι αυτό με προϋποθέσεις, αφού ο ένας δίνει βάρος στην φωτεινότητα ενώ ο άλλος στο μεγαλύτερο εύρος.

Απλά οποιοσδήποτε νέος m4/3 κυκλοφορεί έχει δύσκολο έργο μπροστά του αφού οι γκάμες είναι υπερπλήρεις. Η μόνη τρύπα που βλέπω εγώ σαν χρήστης είναι ένας μικρός σε μέγεθος ευρυγώνιος ND prime γύρω στα 7 με 9mm και AF, φωτεινότητα ψιλοαδιάφορη (για μένα). Κάτι σαν τον Laowa δηλαδή αλλά με af και - το βασικό - ηλεκτρικές επαφές για να "διαβάζεται" από το σώμα, να περνάει στο αρχείο και να παίζει με προφίλ διορθώσεων στα προγράμματα επεξεργασίας.

Για να επανέλθουμε στον 12-45/f4 "στο μάτι" και από τα στοιχεία μου φαίνεται σαφώς μικρότερος από τον 12-40/2,8 αλλά μπορεί να με γελάει. Καλοδεχούμενος σε κάθε περίπτωση αφού οι επιπλέον επιλογές μόνο καλό είναι για μας! Υπομονή έως τα πρώτα preview...

edit: και ένα άρθρο σχετικά με τις τιμές των νέων μοντέλων https://www.dpreview.com/articles/6428199442/it-should-cost-the-three-main-ways-you-re-wrong-abo

....... Η μόνη τρύπα που βλέπω εγώ σαν χρήστης είναι ένας μικρός σε μέγεθος ευρυγώνιος ND prime γύρω στα 7 με 9mm και AF, φωτεινότητα ψιλοαδιάφορη (για μένα). Κάτι σαν τον Laowa δηλαδή αλλά με af και - το βασικό - ηλεκτρικές επαφές για να "διαβάζεται" από το σώμα, να περνάει στο αρχείο και να παίζει με προφίλ διορθώσεων στα προγράμματα επεξεργασίας.

Kαντον στεγανό και shift και βάλτον στον φούρνο, τον αγοράζω αύριο ! ::BDGBGDB55:

Όλα θα εξαρτηθούν από την τιμούλα, για μένα δεν είναι και κάτι συγκλονιστικό σαν φακός, το f4 είναι αρκετά σκοτεινό για m43 μηχανή ειδικά σε ευρυγώνιο

Αυτο ειναι το κυριοτερο του θεμα. Δεν ειναι σαν τον 12-100 που στο τελε του δεν σε πολυνοιαζει και λες οτι μπορεις να ξεφονταρεις.....

αν ειχε σταθεροποιηση οντως θαταν ενα συν αλλα χωρις.....

εχει εξαφανιστει απο τα σπασμενα κιτ και ο 12-40 που ειχε φτασει κοντα στα 400 καποια στιγμη.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ουτε σε αυτο συμφωνώ με το Ναθ και το Νίκο, το f4 δεν ειναι απαγορευτικό για το ευρυγώνιο άκρο αν η απόδοση ειναι η optimum π.χ. ο ακριβός pro 7-14/2.8 σε f2/8 έχει field curvuture και έτσι και στοχευσεις στο κεντρο σε κοντινο στόχο τα άκρα ειναι εκτος, πρέπει να στοχευσεις κάπου διπλα απο το κέντρο για να ειναι ολα νετ σε 2.8, σε f4 ερχεται σε αποδοση ιδια με τον Lumix 7-14/4 κέντρο ακρα. Αν ο 12-45 έχει εφάμιλη και καλύτερη απόδοση κεντρο ακρα απο τον 12-40/2.8 (που τον θεωρώ κορυφή στα 12mm) ξεκινωντας απο f4 κανεις δεν θα γκρινιάξει μονο για το f4 γιατι ο φακός είναι για συγκεκριμένη χρήση. Aν όχι θα έχει δυσκολη πορεία.

Αν όντως έχει κορυφαία απόδοση απο f4 στο εύρος 12-18mm θα τον σκεφτώ για αγορά σε συνδιασμό με τους φωτεινους μου prime f1.2 (ίσως να δώσω τον 12-100/4 για να ελαφρύνω σημαντικά την τσάντα). Και βλέπω στις φωτό του φακού και μια υποχώρηση στο δαχτυλίδι , ίσως έχει και clutch μηχανισμό για χειροκινητη ακριβέστερη εστίαση.

Για τοπία, δρόμο, αρχιτεκτονικά κλπ. το f4 ειναι μια χαρά για το ευρυγώνιο άκρο με εξαίρεση τα νυχτερινά αλλά εκεί σε ακίνητο θέμα, με τη εξαιρετική σταθεροποίηση των σωμάτων, άνετα έχω αρχείο με πάνω απο 1-2 δευτερα στο χέρι. Για εμένα το τελέ ειναι αυτο που προβληματίζει σε f4, με τον 12-40/2.8 μπορείς υπο προυποθέσεις και να ξεφοντάρεις σε ένα πορτρέτο με σωστή απόσταση απο το θέμα σου. Αλλά ξεφοντάρισμα όπως και τα νυχτερινά αν επιλέξεις τον φθηνότερο 12-45/4 γίνονται πολύ καλύτερα όπως είπα με 1-2 prime (12-17-25-45/1.8). Απο προσωπική εμπειρία που δούλεψα πάνω απο 3 χρόνια με τον 12-40/2.8 ουτε το f2.8 δεν είναι αρκετό για το m43 σε low light καταστασεις με κινούμενο θεμα ή για ξεφοντάρισμα και πιστευω η χρήση συνδιαστικά φθηνών σχετικά prime σε τέτοιες καταστάσεις είναι μονόδρομος και η πιο ενδεδειγμενη λύση. Γλιτώνεις σε βάρος 130γρ. απο τον 12-40/2.8 και λίγο χώρο και βάζεις μέσα στην τσάντα ένα ακόμη λιλιπούτειο prime.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Απο προσωπική εμπειρία που δούλεψα πάνω απο 3 χρόνια με τον 12-40/2.8 ουτε το f2.8 δεν είναι αρκετό για το m43 σε low light καταστασεις με κινούμενο θεμα ή για ξεφοντάρισμα

True. Για αυτο και εγω το διπλοσκεφτομαι τοσο καιρο ακομα και για τον 12-40 και τελικα στραφηκα ως ενδιαμεση λυση στον Sigma 18-35( με χρηση ανταπτορα). Απο την αλλη δεν πολυκαταλαβαινω και την Sigma.

Εχει βγαλει τον 18-35 για ενα σκασμο mounts αλλα οχι για M43 που θα πουλαγε σαν ζεστο ψωμακι.

Δεν ξερουν που να πρωτοστραφουν μου φαινεται, πολλα ανοιχτα πεδια επενδυσεων πλεον.

Παντως για να επανερθω για εξωτερικη φωτογραφια μια χαρα φακος θα ειναι ο 12-45mm . Η σταθεροποιηση θαταν ενα οπλο για να πεισει εναν αγοραστη να τον προτιμησει εναντι του 12-40mm

Αυτοι οι δυο φακοί 18-35 & 50-100 υπάρχουν μόνο σε μοντούρες DSLR και όχι για ακάθρεπτες.
Ενω είναι απο τους πιό δημοφιλείς φακούς δεν ξέρω γιατι δεν τους βγάζουν για E- mount & m43 όπως με τους φωτεινούς primes τους...

Δεν έχω να προσθέσω πολλά στην ανάλυση του Κώστα για τον Panasonic 100-300 II.
Απλά να πω οτι και στα 300mm με μια λίγο προσεκτικότερη επεξεργασία του raw αρχείου δίνει αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.
Σήμερα πήγα μια βόλτα με τη Sony για να δοκιμάσω το ND 64 φίλτρο που της έχω πάρει. Στην τσάντα είχα την GX9 με τον 100-300 αφού πραγματικά σαν σύνολο μπορεί κανείς εύκολα να το τρυπώσει σε μια τσαντούλα, σαν να έχει έναν ακόμη φακό και μάλιστα μέτριου μεγέθους. Κατέληξα να φωτογραφίσω περισσότερο με την μικρή αφού για την ώρα που βρέθηκα χρειαζόμουν τουλάχιστον ND 1000.

Εδώ βρίσκομαι στην παραλία και σκάει μια βάρκα απο την άκρη του φάρου.....
49473236018-0db06a0a5b-z.jpg

Στο σημείο που έχω μαρκάρει βρίσκεται η βάρκα και τραβάω απο την παραλία, στα 300mm:
49473721251_045418478c_b.jpg

Μια ακόμη απο ένα ζευγάρι που κάνει βόλτα στην παραλία και με γυμνό μάτι δεν μπορούσα να διακρίνω πέρα απο δυο σιλουέτες πολύ μακρυά.
49473934687_fa9482e43c_b.jpg

Μέγεθος, τιμή, εύρος και απόδοση κάνουν αυτόν τον τηλεφακό, πραγματικά το απόλυτο vfm για όποιον έχει μια mft κάμερα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σπύρο περίμενα να ρίξεις και εσυ μια ματιά στην κόπια σου και να ακούσω και μια δεύτερη γνώμη. Προφανώς και στα 300mm το αρχείο είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμο απλά είδα μεγάλη διαφορά στον δικό μου από 280mm στα 300mm (κάτι που δεν είχα τεστάρει πριν). Επειδή δεν τεσταρα μόνο αυτό τον φακό εκείνη την ημέρα δεν είχα χρόνο να το ψάξω πιο πολύ (και να πλησιάσω κιαλλο προς τα 300mm) και το έγραψα μαζί με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις μου. Για εμένα το σημαντικό είναι πως αποδίδει ένας τετοιου εύρους τηλεφακός σε όλες τις εστιακές του, κυρίως όμως στο τελέ εύρος από 150mm-300mm και ποσο γρήγορα σε διάφραγμα δίνει max IQ συγκριτικά και με έναν άλλο του ίδιου συστήματος, πολύ πιο ακριβό. Σε γενικές γραμμές όπως έγραψα τα πήγε περίφημα και δικαίωσε την επιλογή να μείνει στην τσάντα μου αφού είναι πολύ μαζεμένος για τετοιου εύρους τηλεφακός. Επίσης με την σταθεροποίηση του αυξάνει σε ευχρηστία στην παλιά μου G3 που την έχω μετατρέψει σε υπέρυθρη και μάλιστα το καλοκαίρι που τον δοκίμασα ευρέως πήρα εξαιρετικές φωτό χωρίς hot spot σε όλες τις εστιακές.

Το ίδιο καλή απόδοση βλέπω και στα δικά σου δείγματα σε ακόμη πιο μακρινό θέμα από τα δικά μου ανιαρά συγκριτικά τεστ.

Last edited:
Θα κάνω κάποια στιγμή ένα αναλυτικότερο τεστάρισμα Κώστα. Απλά δεν έχω προλάβει ακόμη.
Απο τις λήψεις που έχω κάνει όμως έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, οτι πρόκειται για έναν εξαιρετικά χρήσιμο τηλεφακό με πολύ ικανοποιητική απόδοση και αξίζει 100% μια θέση στην τσάντα.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Αυτοι οι δυο φακοί 18-35 & 50-100 υπάρχουν μόνο σε μοντούρες DSLR και όχι για ακάθρεπτες.
Ενω είναι απο τους πιό δημοφιλείς φακούς δεν ξέρω γιατι δεν τους βγάζουν για E- mount & m43 όπως με τους φωτεινούς primes τους...

Θυμάμαι σε συνέντευξη του Kazuto Yamaki, Sigma's CEO .. (μάλλον στο Imaging resource ήταν) να λέει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οτι ο 18-35/f1.8 δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μοντούρα Sony-E ...

Πάντως λογικά η μετασκευή σε m4/3 θα είναι πιο εύκολη καθώς υπάρχει περισσότερη άπλα (διάμετρος μοντούρας σε σχέση με μέγεθος αισθητήρα ..
Αλλά μετα απο ισοδύναμο FF 28-52 που είναι σε APS-C θα πάει σε 36-70 .. μάλλον άβολο .. τί λέτε ?.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Αλλά μετα απο ισοδύναμο FF 28-52 που είναι σε APS-C θα πάει σε 36-70 .. μάλλον άβολο .. τί λέτε ?.

Καποτε αν θυμαστε στην film era τα συνηθη ζουμ ηταν 35-70. Μετα μπηκαν τα ....εξωτικα 35-105 και μετα πεσαμε στα 28-105 για να φτασουμε στο σημερα.

Παντως οταν η αγια τριας των 16,30,56mm f1,4 προσαρμοστηκε ευκολα στο m43 (απο APS-C) δεν μπορω να καταλαβω ποιος ειναι ο λογος που δεν το εκαναν σε μοντουρα m43 που ειναι μικροτερων απαιτησεων απο την μοντουρα E για την οποια επισης βγηκαν οι 3 φακοι.

O Nikkor 35-70mm f/2.8D μια χαρά εύρος είχε, μακάρι το δίδυμο 18-35 & 50-100 (100-200) να υπήρχαν σε m43...Καί f/1.8...