Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μια σύγκριση που για εμένα δεν ισχύει, ανόμοιοι φακοί για διαφορετική χρήση, μόνο κοινό η παραπλήσια τιμή.

Ε ναι τωρα σαν να συγκρινεις τον 12-100 με τον 35-100 ή τον 40-150.

Eχουμε πλεον αλλον zuiko να ερχεται δρομολογημενο μετα τον 100-400 ?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Τον πιο ακριβό περίπου στο τέλος του χρόνου mzuiko 150-400mm/f4.5 pro IS με ενσωματωμένο πολ/στη 1.25Χ . Θα είναι μπαζούκα σε μέγεθος βάρος για m43 και θα είναι ό πιο ακριβός φακός του συστήματος m43 (τον υπολογίζω πάνω από 3000 ). Θα είναι βέβαια μια κατηγορία μόνος του κάτι ανάλογο με την σειρά SHG στα 4/3 που οι τηλεφακοί πατούσαν σε τιμή το πεντοχίλιαρο.

Ερωτηματικό είναι ποιοι θα τολμήσουν να βάλουν το χερι στην τσέπη με τις ανακαταξεις που συμβαίνουν στην εταιρία. Η παρουσίαση του φακού θα συμπέσει με την πώληση του φωτογραφικού κλάδου στην JIP και η επιμονή στην κατασκευή του πιθανόν να σημαίνει οτι θέλουν να παλέψουν και να τρέξουν το σύστημα με τη νέα εταιρία σε στοχευμένα προϊόντα εκεί που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ξέρω πάντως ήδη δυο φωτογράφους που έχουν αποθηκεύσει χρήματα για αυτή την αγορά για να τον παντρέψουν με την ΕΜ1Χ.

150-400mm_cropped.jpeg

Νέος macro φακός από την Laowa , χειροκίνητης εστίασης αλλά με επαφές ώστε να βγάζει Exif πληροφορίες στο σώμα και να δουλεύει και η σταθεροποίηση , το μεγάλο του προσόν είναι οτι φθάνει σε μεγενθυνση 2Χ . Κόστος γύρω στα 400$

Ακολουθεί συγκριτικό του με τον Mzuiko 60/2.8 που φθάνει σε μεγενθυνση 1Χ, πολύ κοντά σε απόδοση με εξαιρεση το flare και την γεωμετρία όπου ο Zuiko υπερτερεί στα μακρινά θέματα, ο Laowa δείχνει ελαφρά καλύτερος σε χρωματικές εκτροπές. Το σημαντικό είναι οτι mzuiko έχει έξτρα αδιαβροχοποιηση , AF, focus limiter, κουμπί άμεσης πρόσβασης στην Max μεγενθυνση και τέλος το πιο σημαντικό είναι συμβατός με τη λειτουργία focus stacking στα συμβατά σωματα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αν πάντως κάποιος θέλει μεγαλύτερη μεγενθυνση με τον mzuiko 60/2.8 υπάρχουν λύσεις και αρκετά φθηνές π.χ. αγοράζει ένα φθηνό σετ pixco 10-16mm tubes,ι τον συνδιάζει πρόσθετα με τον EC1.4/EC20 (αν τους έχει) ή του φοράει μπροστά ένα πρόσθετο Raynox οπτικό και φθάνει σε απίστευτες μεγενθυνσεις έως και 9X και με AF : https://www.dpreview.com/forums/post/64210848

Η καλύτερη πρόταση για πορτρέτο αν κανεις δεν θέλει να παει στην pro σειρά είναι ο μικρός Lumix 42.5/1.7 που έχει και σταθεροποίηση και hood στο κουτί, ακολουθεί review του φακού : https://www.opticallimits.com/m43/1093-panasonic425f17?start=2

Στα παραπάνω να προσθέσω ότι ενώ είχα τον zuiko 45/1.8, τον έδωσα και πήρα τον lumix, με βασικό λόγο να έχω σταθεροποίηση στην GM1. Τελικά βέβαια έγινε από τους αγαπημένους μου, ανεξάρτητα από σώμα. Καλή κατασκευή, μικρό μέγεθος, και άριστα οπτικά για τα λεφτά του (και όχι μόνο). Το bokeh είναι πολύ καλό για τα γούστα μου, και η φωτεινότητα σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση σου επιτρέπει να τραβάς χεράτα σχεδόν παντού.

Eγω παλι εχω αρχισει και εκτιμω τις μεγαλου ευρους λυσεις μετα τον 12-100.

Ανεξαρτητως μεγεθους.

Μην σας πω οτι και ο 10-25 τωρα που φλερταρει η τιμη με το χιλιαρικο αρχιζει και ειναι ελκυστικη περιπτωση για low light.

Ισως πρεπει να του ριξω μια ματια .

Είδες πουθενα τη τιμή του Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 να φλερτάρει με το χιλιάρικο; πές και εδώ να ξέρουμε

Στο infin 1250 είδα τώρα...
Κ πάλι, ο 18-35 κ με ανταπτορα σκέτο βγαίνει καλύτερα.
Έχω σποταρει κ τον 50-100 τώρα :-)

Στο infin 1250 είδα τώρα...
Κ πάλι, ο 18-35 κ με ανταπτορα σκέτο βγαίνει καλύτερα.
Έχω σποταρει κ τον 50-100 τώρα :-)

Δεν θα εχεις σταθεροποίηση ούτε τα άκρα του 10-25/1.7 , οι ανταπτορες να ξέρεις με τον καιρό πετσικαρουν με βαρείς φακούς ακόμη και οι πιο ποιοτικοί, επίσης με σώμα Panasonic εκμεταλευεσαι την ταχύτητα εστίασης λόγω DFD και άλλα καλούδια και οι φακοί καταφέρνουν να εστιάζουν σε πολύ χαμηλό φως έως και -6EV ,

Αν σε ενδιαφέρει η χρήση σε BM αλλάζει το θέμα αλλά και πάλι η σταθεροποίηση του φακού και μόνο είναι ίσως παράγοντας σημαντικός

O 10-25 έχει σταθεροποίηση; Δεν νομίζω.. Όυτε parfocal ειναι, λέμε τώρα.
Βασικά η εστιακή του 18-35 με βολέυει περισσότερο, με ή χωρίς booster,
θα ήθελα να πήγαινε και στα 40 :-)
Το πολύ ευρυγώνιο δε κάνει για τη χρήση που θέλω στη πόκετ.
Ιδανικά ένας 20-50 /1,7

O 10-25 έχει σταθεροποίηση; Δεν νομίζω.. Όυτε parfocal ειναι, λέμε τώρα.
Βασικά η εστιακή του 18-35 με βολέυει περισσότερο, με ή χωρίς booster,
θα ήθελα να πήγαινε και στα 40 :-)
Το πολύ ευρυγώνιο δε κάνει για τη χρήση που θέλω στη πόκετ.
Ιδανικά ένας 20-50 /1,7

Ok γράψε λάθος για την σταθεροποίηση. Αν εχεις ήδη τον 18-35/1.8 το καταλαβαίνω ως λύση αν όχι γιατί να μπλέξεις με ανταπτορα ? Σίγουρα θα εχεις χειρότερο AF στα σκοτεινά ακόμη και με metabones, θα εχεις ένα σετ 300γρ. περίπου πιο βαρύ που δεν θα είναι και στεγανό (αν ενδιαφέρει), δεν θα εχεις το manual clutch (που νομίζω στο βίντεο θα είναι πολύ βολικό) και μόνο αν ενδιαφέρει το 1 στοπ κέρδος με τον metabones βλέπω οτι αξιζει ως λύση. Επίσης το συνολικό κόστος metabones + 18-35 ίσως βγαίνει και ακριβότερα αν δεν εχεις κάτι ήδη από το σετ. Για το θέμα της εστιακης εννοείται οτι κοιτας ότι σε βολεύει εσένα με το crop της ΒΜ.

Για φωτεινό μικρό κοντό τηλεφακό ζουμ προτείνω τον Lumix 35-100/2.8 -αν δεν υπάρχει ανάγκη πάνω από τα 200mm-, τηλεφακός που δείχνει ποσο μικρός μπορεί να γίνει ένας ποιοτικός κοντος τηλεφακός με σταθερό f2.8 , υπάρχει σε δυο βερσιον με σχεδόν ίδια οπτικά , ο νεότερος έχει πιο ήσυχο και γρήγορο μηχανισμό διαφράγματος , καλύτερη σταθεροποίηση και στεγανότητα.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Για φωτεινό μικρό κοντό τηλεφακό ζουμ προτείνω τον Lumix 35-100/2.8 -αν δεν υπάρχει ανάγκη πάνω από τα 200mm-, τηλεφακός που δείχνει ποσο μικρός μπορεί να γίνει ένας ποιοτικός κοντος τηλεφακός με σταθερό f2.8 , υπάρχει σε δυο βερσιον με σχεδόν ίδια οπτικά , ο νεότερος έχει πιο ήσυχο και γρήγορο μηχανισμό διαφράγματος , καλύτερη σταθεροποίηση και στεγανότητα.

Κωστα και εμενα μου ειχε περασει απο το μυαλο αντι να παω στον 12-100 να πηγαινα στο σετ 12-35 και 35-100.

Ομως το focus by wire δεν μας κανει εμας που τους θελουμε για καμερα. Με τιποτα ομως . Δεν λεω οτι το clutch των Ζuiko Pro ειναι σαν κλασικη χειροκινητη εστιαση αλλα εχει πολυ μεγαλη διαφορα.

Για μενα ηταν καθοριστικος παραγοντας .Νομιζω και για τον Evan. Ομως στο ξαναλεω Evan μην πας στον 50-100 . Δεν θα σε βολεψει με τοσο βαρος.

ο 50-100 ζυγιζει εναμιση κιλο με λιγοτερο εστιακο μηκος ενω ο 40-150 ζυγιζει ακριβως 760 γραμμαρια

Οκ εισαι πιο φωτεινος αλλα αντε κουβαλα τωρα σε τοσο μικρη καμερα εναμιση κιλο φακο συν τον metabones. Ο zuiko δεν ειναι parfocal εννοειται (τον εχω δοκιμασει αν θες κανονιζουμε να τον δεις απο φιλο) αλλα ουτε και ο Sigma.

Kαι ο Ζuiko ειναι ΞΥΡΑΦΙ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Οκ το καταλαβαίνω αυτό και εγώ αν ήθελα χειροκίνητη εστίαση της προκοπής θα διάλεγα φακό pro Olympus ή τον 10-25/1.7, είναι ο μόνος φακός Panasonic που υιοθέτησε τη πατέντα της Olympus με το clutch.

Όντως ο 35-100 πολύ ελαφρύς μισός απο τον 40-150.. Και η σταθεροποίηση σημαντική στο τέλε. Δε ξέρω απο wobbling / jitter πως πάει σε βίντεο, αλλά αν ειναι σαν τον 12-35 καλύτερα να ειναι κλειστή :-)

Αυτό υπηρχε στην πρώτη βερσιον του φακού που είχε μηχανισμό με αργές λεπίδες , υποτίθεται οτι το μάζεψαν στη δεύτερη βερσιον αλλά συνεργασία με την ΒΜ δεν ξέρω , καλύτερα να διαβάσεις κάποιο τεστ στο συγκεκριμένο σετ (αν βρεις)