Εχθές είχα μια ενδιαφερουσα εμπειρία , μου δόθηκε η ευκαιρία και τέσταρα τον νέο mzuiko 100-400mm/5.0-6.3. Ηρθε ένα τρίτο κομμάτι στο ΦΩΤΟΔΕΣΜΟ (τα δυο πρώτα πουλήθηκαν άμεσα από ότι ενημερώθηκα) και με κάλεσαν να τον δω και να κάνω αν θέλω ένα πρόχειρο συγκριτικό με κάποιον από τους φακούς μου. Πήρα μαζί μου λοιπόν δυο τηλεφακούς : τον Lumix 100-300ΙΙ και τον LEICA 200mm/2.8 με το 1.4X πολλαπλασιαστή και σώμα την ΕΜ1.2 και ανέβηκα στο κέντρο στην Ακαδημίας Σάββατο πρωί με τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά κατι που με βοήθησε να πάρω δείγματα χωρίς πολλά προβλήματα.
Τον Lumix 200mm/2.8 δυστυχώς δεν τον έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν καθόλου από όταν τον πήρα λόγω πανδημίας και μεγάλης πίεσης στη δουλειά οπότε ήταν ευκαιρία να τον τεσταρω με τον νέο τηλεφακό της Olympus και να τον συγκρίνω με δείγματα στα 300 και 400mm (με κάποιο κροπαρισμα).
Μια ένδειξη του μεγέθους των τριών φακών στον πάγκο του καταστήματος, ακολουθεί πιο κάτω ο αντίστοιχος σχολιασμός :
Στη φωτό ο LEICA 200mm/2.8 έχει τυλιγμένο το hood γύρω του και δείχνει σημαντικά πιο χονδρός κάτι όμως που δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό. Είναι όμως ο βαρύτερος των τριών μαζί και με τον λιλιπούτειο πολλαπλασιαστή 1.4Χ που στη φωτό τον έχω ξέχωρα. Όπως είναι φανερό από τη φωτό ο νέος φακός της Olympus είναι μεγάλος κάτι που εν μέρη δικαιολογείται απότα επιπλέον 100mm σε σχέση με τον Lumix 100-300II, πάλι όμως θεωρώ το μέγεθος του οτι είναι στο άνω όριο για το σύστημα. Βέβαια αν η απόδοση του φακού είναι πολύ καλύτερη από του Lumix 100-300ΙΙ το επιπλέον γυαλί δικαιολογείται 100%.
Το ίδιο ισχύει και για το βάρος του που είναι γύρω στο κιλό, μάλιστα όταν τον βάζεις στην μηχανή (εν προκείμενο την ΕΜ1.2) κρατιέται οριακά λόγω του μήκους του και ίσως θέλει και το έξτρα γκριπ για να ζυγίσει καλά. Υπόψην στην μηχανή φόραγα και ένα L plate που βοηθά σημαντικά στο κράτημα.
Ο μονοεστιακος LEICA 200/2.8 με τον πολλαπλασιαστή 1.4Χ παρότι είναι λιγο πιο βαρύς μου ζύγιζε πολύ καλύτερα επειδή η μάζα του είναι πολύ πιο κοντά στο σώμα.
Στα τεστ χρησιμοποίησα τη σταθεροποίηση του σώματος και όχι των φακών για τους Lumix /Leica αν και έχω παρατηρήσει οτι πολλές φορές είναι πιο αποδοτική η νέα σταθεροποίηση PowerOis των φακών για εστιακά μήκη από 200mm και πάνω. Πριν αναφερθώ στην απόδοση δυο λόγια ακόμη για το νέο φακό. Το δαχτυλιδι του ζουμ είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμασει σε τηλεφακό, ο φακός ούτε γλιστράει γρήγορα ούτε κολλάει, μπορείς γρήγορα και με ακρίβεια να μεταφερθείς από κοντά μακριά. Ούτε είδα να κρεμάει όταν τον γύρισα προς τα κάτω, έχει και κουμπί για λοκαρισμα όταν τον μαζέψεις. Ένας ανεπαίσθητο τζόγο στη μοντουρα ένιωθα κάποιες λίγες φορές όταν έκανα γρήγορες κινήσεις στο ζουμάρισμα κάτι που έχει αναφερθει και από άλλους χρήστες ήδη. Επίσης είχα ανοιχτή τη σταθεροποίηση του Olympus φακού και είχα φροντίσει να περάσω το τελευταίο firmware στο σώμα για να δουλεψει και ο έξτρα άξονας συνδιαστικα στη σταθεροποίηση. Η σταθεροποίηση του στόχου στο EVF ήταν πολύ καλή έως και τα 300mm (καλύτερη από αυτή που έδινε το σώμα στους Lumix/LEICA ), στα 400mm (800mm σε FF) όμως ήθελε έξτρα προσπάθεια για να έχω απόλυτα σταθερό το EVF.
Κάποια στιγμή άνοιξα τον διακόπτη του φακού στον LEICA 200/2.8 στα 280mm και το EVF έμεινε απόλυτα σταθερό αλλά το ξανακλείσα για να έχω συγκρίσιμα αποτελέσματα με το Ibis του σώματος. Οι ταχυτητες κλείστρου δεν έπεσαν κάτω από 1/200-1/250 οπότε δεν νομίζω να επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα από τυχόν κούνημα
Η εστίαση και των τριών φακών ήταν ακαριαία, δοκίμασα μόνο SAF με ένα μεγάλο κεντρικό σημείο, είχα πολύ καλό φως , δεν περίμενα κάτι διαφορετικό σε ταχύτητα. CAF δεν δοκίμασα ούτε ριπές κλπ. δεν υπηρχε χρόνος αλλά ούτε ήταν το ζητούμενο στο τεστ αυτό.
Τα δείγματα που πήρα ήταν ακριβώς έξω από το μαγαζί στην Ακαδημίας σε διαφορες εστιακές 100-200-300-400mm με τους τρεις φακούς από το ανοιχτό τους διάφραγμα έως και f8. Ο LEICA 200/2.8 χρησιμοποιήθηκε μόνο με τον πολλαπλασιαστή στα 280mm , με διαφραγματα από f4-f8 , ηξερα λίγο πολύ τι θα δω σε απόδοση στα 200mm/2.8 και πιστεϋω θα ήταν υπερβολικά άδικο για τους άλλους δυο φακούς
Προσπάθησα να έχω κεντρικά κάποιο σταθερό θέμα με ανάγλυφο (π.χ. φλοιό δένδρου) ή κάποιες πινακίδες πιο μακριά με γράμματα έτσι ώστε να έχω κυρίως άποψη για την οξυτητα στο κέντρο του φακού. Οι στόχοι ήταν σε αποστάσεις από 15μ - 100μ
Εννοείται οτι ήταν ένα τεστ στο πόδι και έτσι πρέπει να το λάβετε, εγώ πήρα τις πληροφορίες που ήθελα αφού αμέσως μετά κατέβηκα στο γραφείο είδα τα δείγματα, θα σας γράψω μερικά γενικά συμπεράσματα από όσα θυμάμαι τα οποία επι ουδενί ξαναγράφω δεν είναι εμπεριστατωμένα. Δείγματα αν μπορέσω θα σας βάλω όταν θα ξαναβρεθω υπολογιστή και έχω λίγο χρόνο.
Πάμε λοιπόν :
Στα 100mm - 150mm - 200mm o Lumix 100-300 II έχει παρόμοια απόδοση με τον νέο φακό mzd 100-400mm. Στα 100-150mm είναι σχεδόν ισοδυναμοι οι φακοί τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Αντίθετα στα 200mm ενω είδα παρόμοια απόδοση στο κέντρο, στα άκρα παρατήρησα σημαντικά καλύτερη απόδοση του Olympus τόσο σε κοντινά θέματα στα 20μ όσο και σε πιο μακρινά θέματα.
Εδώ να σημειωθεί οτι ο Lumix 100-300 ΙΙ είναι εξαιρετικός τηλεφακός έως και 200mm από όσο τον έχω τεστάρει και με άλλους πιο ακριβούς φακούς. Αυτό σημαίνει οτι και ο νέος φακός τα πάει περίφημα. Βέβαια ο Lumix παραμένει πιο φωτεινός, ακόμη όμως και όταν έκλεισα το διάφραγμα η απόδοση στα άκρα του Olympus στα 200mm είχε ελαφρές προβάδισμα. Σε λιγοστό φως όμως το μισό στοπ διαφορά στη φωτεινότητα μπορεί να βοηθήσει τον Lumix να δώσει καλυτερο συνολικά αρχείο.
Το θέμα άρχισε να γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν πήγα στα 300mm. Δυστυχώς δεν πήρα δείγματα στα 250mm που ξέρω οτι ο Lumix 100-300II κρατά πολύ καλή απόδοση (και το συνεχιζει έως και τα 280mm). Στα 300mm o νέος 100-400 ήταν οξύτερος τόσο σε κοντινά όσο και σε μακρινά θέματα τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Δεν είναι πάντα σημαντική η διαφορά και θέλει να ζουμάρεις αρκετά για να τη δεις αλλά είναι αυτή που ξεχωρίζει ένα καλό τηλεφακό από ένα ακόμη καλυτερο. Εκεί έβαλα στο παιχνίδι και τον Leica 200/2.8 με τον πολλαπλασιαστη και έκανα μια πρώτη σύγκριση με ανοιχτό διάφραγμα σε f4 με τους άλλους δυο, τον Lumix 100-300ΙΙ σε f5.6 και τον 100-400 σε f6.3. O μονοεστιακος ακόμη και με τον πολλαπλασιαστη είχε υπέρ του διαφορά, όταν τον πήγα και μισό στοπ πάνω σε f5 η διαφορα ήταν τέτοια στο κέντρο που την βλέπεις με γυμνό μάτι τόσο σε microcontrast όσο και σε λεπτομέρεια. Οτι πληρώνεις περνεις τελικά.
Η διαφορα υπέρ του LEICA 200mm/2.8 με τον 1.4Χ σε f5 είναι τέτοια που να του επιτρέπει σε θέμα σχετικά κοντινό (στα 20μ) να κροπαρει κανεις σε μέγεθος ανάλογο του 100-400mm στα 400mm και να παραμένει ο 200αρης καλύτερος τόσο σε κέντρο όσο και σε άκρα. Στα πιο μακρινότερη θέματα αυτή η διαφορά είδα οτι δεν είναι τόσο εμφανης και αυτό σημαίνει οτι η απόδοση του 100-400mm και στα 400mm είναι εξαιρετικη.
Γενικά αν θα προσπαθούσα να βγάλω ένα συμπέρασμα έχοντας όλη την εικόνα η απόδοση του φακού δείχνει να είναι ισσοροπημενη και καλή σε όλες τις εστιακές του , δεν μπορεί να φτάσει την απόδοση ενός φωτεινου μονοεστιακου όπως του LEICA 200/4 που θεωρείται ο οξύτερος φακός του συστήματος ή του Olympus 300/4 pro αλλά για τα χρήματα του αποτελεί σίγουρα μια πολύ καλή πρόταση με ένα μεγάλο εύρος εστιακών που επεκτείνεται κιαλλο αν κανεις του προσθέσει ένα από τους δυο πολλαπλασιαστες της Olympus.
Μοναδικά του μειονέκτηματα (εκτός από το προφανές την φωτεινότητα του που θα οδηγούσε σε άλλο επίπεδο την τιμή) σε συνδιασμό με αυτα που προσφέρει ως απόδοση / εστιακές θα έλεγα πως είναι το μέγεθος του και η ελειψη πενταξονικης σταθεροποίησης που πιστευω θα μετρήσει όταν το φως λιγοστέψει ή κάποιος κάνει συχνά χρήση πάνω από 250-300mm.
θα προσπαθήσω να βάλω και συγκριτικά δείγματα τις προσεχείς ημέρες.
Ενα πρώτο δειγμα διπλα διπλα και οι τρείς στα 300mm (ο Leica στα 280mm) με ανοιχτό διάφραγμα, στόχος πάνω απο 50mm , έχει γινει crop για να δείτε bokeh τους (οι φωτό ειναι και με λίγη διαφορά ωρας οπότε το φως δεν ηταν πάντα ίδιο) , 1os ο Lumix 100-300II, 2os mzd 100-400, 3os Leica 200/2.8+1.4X :
Mία σύγκριση στα 80-100μ, η σειρά των φακών είναι η πάλι η ίδια 1os ο Lumix 100-300II (300mm/f5.6), 2os o mzd 100-400mm (300mm/f6.3), 3os πάλι o mzd 100-400mm (400mm/f5.6) και 4os κάτω δεξιά ο Leica 200/2.8+1.4X (280mm/f4), ολοι στα ανοιχτά τους διαφράγματα. Πολυ καλή η απόδοση του 100-400mm στα 400mm , στο δικό μου μονιτορ βλέπω ολοκάθαρα το πλέγμα μεσα στην πινακίδα, ακολουθεί crop όπου έχω φέρει με μεγένθυνση μεγαλύτερη κατά 20% τους 300αρηδες διπλα του, ο μόνος που τον κοντάρει είναι ο Leica ο οποίος για να τον ξεπεράσει θέλει 1/2 με 1 στόπ κλείσιμο απο το f4.