Φακοί για πορτέτα...

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας για τον Tamron 90mm 2.8 DI για πορτέτα;Έχω στο μάτι και τον απλό της Nikon 50mm,2.8 και μάλλον κλίνω προς τα κει...Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη...

O Tamron είναι φακός μάκρο... όχι ότι δεν κάνει το εστιακό μήκος του για πορτραίτα, εάν χρησιμοποιηθεί ανοικτός. Βέβαια ίσως φανεί πολύ οξύς για τις ατέλειες του προσώπου. Φυσικά και ένας 50ρης μπορεί πλέον άνετα να χρησιμοποιηθεί για κλασικό πορτραίτο (μάλλον εννοείς τον 50/1.8).

Πολύ ωραίος είναι και ο "κλασικός" Nikkor 105/2.5. Υπάρχει η χειροκίνητη έκδοση Ais, εγώ τον έχω στην έκδοση πριν το Ai, τον φορώ στην Canon μου.

Ευχαριστώ όλους.Κατευθύνομαι στον 50άρη μάλλον,αλλά Nilo και send, μου λεβαλαν φυτίλια...εεεεε...ιδέες...
icon7.gif

Γνώμη μου να ξεκινήσεις πρώτα με ένα φακό εύκολο και φθηνό. Μετά, αν σε μαγέψει το άθλημα (πορτρέτο) τότε συνεχίζεις... Αλλά το πιο σημαντικό μετά τον πρώτο φακό πορτρέτου είναι η έμπνευση και ο φωτισμός.

Γνώμη μου να ξεκινήσεις πρώτα με ένα φακό εύκολο και φθηνό. Μετά, αν σε μαγέψει το άθλημα (πορτρέτο) τότε συνεχίζεις... Αλλά το πιο σημαντικό μετά τον πρώτο φακό πορτρέτου είναι η έμπνευση και ο φωτισμός.

...και οι διορθώσεις στο photoshop! ;)
Παρουσιάζονται ενοχλητικά πολλές οι λεπτομέρειες που δεν θέλουμε να φανούν...

Ο 50/1.8 τελικά δε νομίζω ότι είναι καλή λύση για πορτρέτα,
από εστιακή απόσταση στις ψηφιακές είναι μια χαρά αλλά η μεγάλη του οξύτητα ίσως να είναι πρόβλημα.
Τονίζει λεπτομέρειες στο πρόσωπο που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ωραίο, προσωπική άποψη πάντα.
Επίσης το bokeh του δεν είναι τοσο καλό όσο του 85/1,8 ή του 105/2,5.

Επειδή όμως είναι σε όλα τα άλλα πολύ καλός φακός (και φτηνός) αξίζει να τον πάρεις, θα βγάλεις και πορτρέτα. Αν θελήσεις να ασχοληθείς λίγο παραπάνω πηγαίνεις στον 85/1,8 που είναι άψογος. Το μειονέκτημά του είναι ότι στην ψηφιακή είναι 130αρης και δε βολεύει η χρήση του σε περιορισμένους κλειστούς χώρους πχ μέσα στο σπίτι. Αλλά από απόδοση είναι εξαιρετικός.

Εγώ παίρνω άριστα αποτελέσματα με τον canon 100/2 . Ακόμη και μέσα σε σπίτι δεν ήταν ποτέ πρόβλημα η σχετικά μεγάλη εστιακή απόσταση.

Και από επιδόσεις απλώς καταπληκτικός.

Τελικά,παράγειλα τον 50άρη.Θα τροφοδοτήσω με εμπειρίες και φωτογραφίες το χώρο,μόλις έχω...THX!!:ADFADF1:

Καλορίζικος! Τον πήρα κι εγώ πρόσφατα αλλά δεν τον έχω πολυδουλέψει.

Ευχαριστώ όλους...Ένα πρόβλημα που σκεφτόμουν χθές:Βγάζω πορτέτα που απεικονίζουν ανθρώπους.Αν τα δημοσιοποιήσω(στείλω στο Δίκτυο) θα έχω πιονικές κυρώσεις ;Μου φαίνεται χαζή η ερώτηση,αλλά υπάρχει.Βέβαια,είναι θέμα άλλου νήματος(ιδέα ίσως)...ϊσως ο Send ξέρει κάτι καλύτερο...
icon11.gif

Ποινικές όχι, τουλάχιστον πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Αλλά αστικές συνέπειες υπάρχουν, όταν δεν υπάρχει συναίνεση του απεικονιζόμενου, καθώς προσβάλλεται το δικαίωμα στην προσωπικότητα.

Ποινικές όχι, τουλάχιστον πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Αλλά αστικές συνέπειες υπάρχουν, όταν δεν υπάρχει συναίνεση του απεικονιζόμενου, καθώς προσβάλλεται το δικαίωμα στην προσωπικότητα.
THX...Άρα τι κάνουμε;Πως αποδεικνύεται η συναίνεση του απεικονιζομένου;

Σε όλες τις αγγλοσαξωνικές χώρες με την υπογραφή άδειας όπου αναφέρεται ότι σου δίνει τη άδεια να δημοσιοποιήσεις τη φάτσα του, που τράβηξες εκείνη την ημέρα, εκεί, και γι αυτή τη χρήση.

Στις υπόλοιπες χώρες κατά περίπτωση...

Τώρα σωθήκαμε!!Δηλ.αν έχω τη συναίνεση κάποιου και μετά αλλάξει γνώμη;Με τα παιδιά τι γίνεται;Μπορεί να κατηγορηθώ ως παιδεραστής!!!Βοήθεια!!:BXVZCBXZ6:

Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

THX...Άρα τι κάνουμε;Πως αποδεικνύεται η συναίνεση του απεικονιζομένου;

Προσέχουμε για να έχουμε. Δεν τις δημοσιεύουμε. Δυστυχώς και στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις που τραβήχτηκαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν.

Εκτός αν θέλεις να ρισκάρεις (οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου) αλλα.....