Φακοί για πορτέτα...

Κοίταξε, με τη φωτογραφία δρόμου υπάρχει ένα θέμα. Εάν κάποιος τυχαίνει να απεικονίζεται σε αυτήν, δεν αποτελεί δηλαδή το κύριο θέμα της φωτογραφίας, δεν τίθεται συνήθως ζήτημα προσβολής της προσωπικότητάς του. Αλλά να φωτογραφίζεις πορτραίτο έναν τυχαίο άνθρωπο στο δρόμο, είναι προβληματικό. Εκτός εάν η συναίνεση προκύπτει εκ των πραγμάτων πχ φαίνεται ότι σου ποζάρει και δεν τον έχεις τραβήξει στα κλεφτά.

Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

Τώρα σωθήκαμε!!Δηλ.αν έχω τη συναίνεση κάποιου και μετά αλλάξει γνώμη;Με τα παιδιά τι γίνεται;Μπορεί να κατηγορηθώ ως παιδεραστής!!!Βοήθεια!!:BXVZCBXZ6:

Αν υπογράψει μια φόρμα που υπάρχει για συνένεση δεν υπάρχει πρόβλημα.
Και στα παιδιά φαντάζομαι το ίδιο ισχύει με υπεύθυνο τον γονέα.

Από την άλλη,κάθε φορά που βγαίνουμε στο δρόμο, είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε μορφή καταγραφής;:HTEHETH63:

Στα παιδιά η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή έως εξαιρετικά σοβαρή για τη σωματική μας ακεραιότητα και για τον εξοπλισμό μας.

Επανέρχομαι για το θέμα του 50άρη:Απευθύνθηκα σε φωτογραφείο της περιοχής, και κατόπιν μίας εβδομάδας αναμονή με πληροφόρησαν ότι ο φακός κόστιζε 250 ευρώ.Το κόστος δεν ίσως δεν είναι παράλογο, (τον ίδιο φακό τον βρήκα στον Κατερέλο 105 ευρώ,κάτι πρέπει να βγάλουν κι αυτοί)με λιγότερα χρήματα όμως βρήκα στο ebay τον 85mm της nikon μεταχειρισμένο.Θα επανέρθω όταν τον παραλάβω...

250Ε για τον 50αρη είναι ΚΛΟΠΗ.
Αν είναι δυνατόν, περιμένουν να πουλήσουν με αυτές τις τιμές!!:twoguns:

Ποιόν 85αρη πήρες, AF ή ΜF; Kαι όταν λες "λιγότερα χρήματα" εννοείς από τα 105Ε του κατερέλου; Είναι ΠΟΛΥ καλή τιμή νομίζω...

Σε κάθε περίπτωση καλοτράβηχτος πάντως -bye-

Παιδιά sorry για τη διασπορά ελλειπών σε στοιχεία ειδήσεων.Ο φακός είναι παρακάτω, AF, κόστισε με τα ταχυδρομικά 167 λίρες (217 ευρώ) και την τιμή τη βρίσκω λογική,μιά και στο adorama καινούριος έχει 370 ευρώ.1.8 D.A!Ξέχασα και το φίλτρο UV της Hoya

Attachments

• b1e4_12.JPG
    b1e4_12.JPG
    17.8 KB · Views: 15

Μήπως τα 250 ήταν για κανέναν (καινούργιο) 50/1.8 ais. Είναι περίπου 50% πιο ακριβός από τον AF.
Όχι ,Send, ήταν για τον 50 mm f-1.8.Δυστυχώς!!!:grinning-smiley-043

Σε κάθε περίπτωση καλοτράβηχτος πάντως -bye-[/quote]
Ευχαριστώ Ηλίας!!!Πιστεύω να στείλω δείγμα σύντομα!!!:a0210:

Ε, μήπως είχε συναισθηματική αξία για τον έμπορο το συγκεκριμένο κομμάτι, δεν ξέρω...

Δεν πάμε καλά... διπλή τιμή?

Τι να πω Send, μάλλον βαριόταν να πουλήσει και με απέτρεψε...άλλο λόγο δεν βρίσκω...Εκτός κι αν του την έσπασε η φάτσα μου...:smash:

Απ' ότι βλέπω σε επαγγελματίες φωτογράφους, προτιμούν μάλλον χώρες τριτοκοσμικές για φωτογραφίες πολιτών -συνήθως γραφικές φιγούρες. Αν λοιπόν θέλετε πορτραίτα κάντε ταξιδάκια σε τέτοιες χώρες για φωτογράφηση χωρίς άγχος.

Επίσης, θα προτιμούσα να μη βγάλω μια φωτογραφία παρά να κοιτάει τον φακό (τον φωτογράφο) ο άνθρωπος της φωτογραφίας. Κατά τη γνώμη μου ο φωτογράφος θα πρέπει να είναι "αόρατος" και να μη συμμετέχει στη φωτογραφία σαν υπόσταση και σαν ...απόσπαση της προσοχής του φωτογραφιζόμενου από το περιβάλλον του, γιατί αν το θέμα προσέχει τον φωτογράφο ίσως τελικά φωτογραφηθεί ο φωτογράφος αντί για το θέμα!
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που θέλεις να προκαλέσεις και να καταγράψεις το γνήσιο χαμόγελο μιας κοπέλας και να δημιουργήσεις την αίσθηση ότι ο θεατής είναι ο αποδέκτης...

Θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που το έχουν ψάξει περισσότερο το εξής:
Μια φωτογραφία μιας παραλίας στην οποία παίζει βόλεϋ μια παρέα και καταλαμβάνει το 40 % του κάδρου λέτε να αποτελεί ρίσκο η δημοσίευση/εκμετάλευσή της (σε πλήρη ανάλυση); Και τι γίνεται στην περίπτωση της (HD) βίντεο εκδοχής της (απόσμπασμα λίγων λεπτών); Αλλά για να γίνω πιο σαφής ανέβασα ένα δείγμα (ένα τυχαίο καρέ) σε μικρό μέγεθος:

Attachments

• par.jpg
    par.jpg
    138.1 KB · Views: 27
Δεν βλέπω να μπορεί να προκύψει η ταυτότητα των απεικονιζομένων. Βλέπω να έχεις φωτογραφίσει έναν αγώνα ή μια παραλία, και όχι "πρόσωπα". Αλλά απόλυτη απάντηση δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει, αυτό το γράφω για το "40% του κάδρου" που λες. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους, εντελώς συγκεκριμένοι, κανόνες.

Δεν βλέπω να μπορεί να προκύψει η ταυτότητα των απεικονιζομένων. Βλέπω να έχεις φωτογραφίσει έναν αγώνα ή μια παραλία, και όχι "πρόσωπα". Αλλά απόλυτη απάντηση δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει, αυτό το γράφω για το "40% του κάδρου" που λες. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους, εντελώς συγκεκριμένοι, κανόνες.

Thx για την απάντηση, το καλό είναι ότι οι περισσότεροι φοράνε γυαλιά και γενικά τα χαρακτηριστικά τους δεν διακρίνονται πολύ (στα καρέ που φαίνεται το πρόσωπο). Θα μπορούσα να τους διαγράψω τελείως παίρνοντας πληροφορία από τα άλλα καρέ αλλά μάλλον θα "άδειαζε"... Το πολύ-πολύ να "θολώσω" τα χαρακτηριστικά αυτού που πλησιάζει κάποια στιγμή για να πάρει την μπάλα... Ένα άλλο καλό είναι ότι πάνε 3 χρόνια...

Last edited:
Ήρθε,νοιώθω σαν παιδάκι(μήπως είμαι;) Άψογος,άψογο σέρβις,για να δούμε αν είναι τόσο ´ξυράφι´όσο λέει ο nilo...

Πολύ καλή επιλογή.
Δεν είναι μόνο το ξυράφι το ζητούμενο,
είναι ένας πολύ καλός φακός, θα το διαπιστώσεις με τις πρώτες κιόλας φωτόγραφίες που θα βγάλεις.
Ποιά μηχανή έχεις;

καλοριζικος και περιμενουμε μερικα.....πορτρετα:smile:

Εχει και πολυ καλο bokeh!

Καλορίζικος!

Όντως, η οξύτητα, είδικά για έναν φακό πορτραίτου, δεν είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο. Ή τουλάχιστον η οξύτητα σε όλο το κάδρο (αφού στο κλασικό πορτραίτο μας αρκεί να έχουμε μεγάλη οξύτητα στα μάτια, όπου συνήθως εστιάζουμε, και όχι σε όλο το πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει και ατέλειες). Αλλά το ομαλό bokeh είναι.